I mene ono baš baš zanima ima li neko objašnjenje u vezi ovog glasanja?
Ima li neki simpatizer NS koji može nečim i nekako opravdati ovo?
Ja naivno vjerujem kao ima se neki veći plan - ali kurko izgleda
Mislim da simpatizeri i glasaci NS ovo ne podrzavaju i da nece biti objasnjenja.
On nije rehabilitovan. Nem a za sta biti rehabilitovan niti moze biti rehabilitovan. Lik sjedi u rukovodstvu Parlamenta. On je legalno izabran. On radi. On je dio Kolegija. Sta vam je?Hakiz wrote: ↑19/03/2025 11:09 Ne interesuje me i da ima "viši cilj".
Jedan čovjek, jedan Čavara, da je toliko bitan? Nije se zaobišla sankcija cijelom HDZ-u pa da se opravdanje traži u "ugrozbi naroda" koji za tu partiju većinom glasa. Jedan lik.
Pa nije Čavara neki kralj, božanstvo, nije ni lik kao što je bio Verner fon Braun pa da su njegov genij, mozak, sposobnosti u nekim stručnim oblastima toliko bitni da ga se rehabilituje.
Lik kojeg, kada ga sutra ne bude, neće niko pamtiti.
I za takvog lika se ide u ovo?
Sjećate se kada je Sanja Vlaisavljević napisala da je Kordić izlaskom iz zatvora rehabilitovan? Svi koji su se tada ljutili na Sanju, a sada govore da iza rehabilitacije Čavare postoji "viši cilj", bi trebali sada da se pospu pepelom.
Nema opravdanja.
Je li ovo sada ide na neki viši nivo na usvajanje/ponovno glasanje?_BataZiv_0809 wrote: ↑19/03/2025 09:26Mislim da simpatizeri i glasaci NS ovo ne podrzavaju i da nece biti objasnjenja.
Ide na Dom Naroda gdje SNSD blokira.tap3ah75 wrote: ↑19/03/2025 12:06Je li ovo sada ide na neki viši nivo na usvajanje/ponovno glasanje?_BataZiv_0809 wrote: ↑19/03/2025 09:26Mislim da simpatizeri i glasaci NS ovo ne podrzavaju i da nece biti objasnjenja.
da neće kakav twist tada biti ... ono kao u Privedite osumnjičene ... kad ga gledaš prvi put![]()
Opozicija iz RSa je bila protiv ovoga jos u Neumu kada su bili pregovori. Jedino ako su spremni sada tu kompromis napraviti radi ulaska u vlast. Ali tada su apsolutno bili jednaki sa Dodikom po pitanju tog stava. Ono sto su tad dodik i opozicija bili spremni progutati je da se brise etnicki prefiks pozicija, sto bi zadovoljilo presudu jer se onda tehnicki moze kandidovati bilo ko, ali je uslov da RS ostane jedna izborna jedinica i da se bira direktnim putem. HDZ je bio protiv ovog prijedloga jer ne zele brisanje etnickih prefiksa sa bilo kojih pozicija.Skijaš wrote: ↑24/03/2025 06:12 Dakleposto izgleda da je NS konacno odlucila izvuci se iz gepeka i preuzeti volan
![]()
....
Sarajevske politicke opcije trebaju sjesti sa HNS ekipom i usvojiti zajednicku deklaraciju razumijevanja. Ta bi deklaracija obuhvatila sve oblike diskriminacije i dominacije koji otezavaju saradnju i stvaranje povjerenja.
1. Izborni zakon : posto je Dodik bio taj koji je blokirao indirektan izbor tri clana Predsjednistva, sa opozicijom iz manjeg entiteta treba pokusati dogovoriti izmjene kojim bi se u buducnosti tri clana Predsjednistva biralo u Parlamentu. To bi rjesenje podrazumjevalo i korekcije diskriminirajucih propisa po kojim se iz jednog entiteta bira Srbina, a iz drugog Bosnjaka i Hrvata, pa bi se umjesto toga iz jednog entiteta biralo jednog clana a iz drugog dva clana Predsjednistva. Covic, Sejdic i Finci siti, a ovce na broju. Sarajevske stranke su (koliko ja znam) spremne bez odlaganja podrzati takvo rjesenje
2. prekid prakse nametanja samo hrvatskog identiteta u onim podrucjima gdje su Hrvati brojniji, Ili u nekim slucajevima kao sto se radi u Drvaru, i gdje nisu brojniji. Obiljezja samo hrvatskog naroda ne bi trebala biti isticana na objektima javne uprave ako se ne istice i obiljezja druga dva naroda niti bi trebalo koristiti neustavni termin Hercegbosanska zupanija, kao ni obiljezja tog kantona a koja su takodje neustavni. U ustavu drugog kantona, Zapadnohercegovackog, pise da su sluzbeni jezici hrvatski i "bosnjacki", a srpski se uopste i ne spominje. Stranke koje cine HNS trebaju biti spremne bez odlaganja poceti raditi na tom da ti i svi drugi oblici diskriminacije bosnjackog i srpskog naroda postanu proslost.
E sad, ako HNS-ovci nisu spremni na brisanje diskriminacije, ako im je dominacija neprihvatljiv koncept samo u situacijama kada oni nisu ti koji dominiraju, imamo ozbiljan problem i prepustanje pozicije clana Predsjednistva HDZ-u ce u stvari biti transplantacija problematicne politike sa terena na najvisi nivo upravljanja. Mediji i javnost u Hrvatskoj, a ni mnogi politicari, nisu svjesni druge strane medalje, tj. da bosanskohercegovacki HDZ i stranke okupljene oko HDZ-a nisu sirocad koju samara bezobrazno Sarajevo, nego da, u poredjenju sa izborom Komsica, prave puno gore i agresivnije poteze. Poteze s kojim se pocelo deceniju i po prije nego sto je Komsic uopste izabran u Predsjednistvo. I ako cemo rjesavati jedno, moramo rjesavati i drugo. Pa ako HDZ i stranke oko HDZ-a odbiju, svima ce biti jasnije u cemu je zaista problem, i Ivanu u Kiseljaku i Ivani u Zagrebu.
Gdje si to saddr.gog wrote: ↑24/03/2025 15:08 Lijep je osjećaj čitati ovo sa drugim pasošem u jakni (ne daj Bože, nije EU Reich).
Pokušaću blago i uz granicu pristojnosti.
Kada će moji bivši politički predstavnici tzv."naše stranke" predati diplomatske pasoše drugih zemalja i prestati raditi za strane obavještajne službe, shodno uputama redovno dobijenim iz mermerno-čeličnog psetarnika u krugu nekadašnje kasarne >Maršal Tito<?
Mislim, ukoliko nesretnici i nesretnice nisu ubjeđeni u "viši cilj održanja balansa".
Isto bih veselo i upitao obavještajne kriminalce Saudijske Arabije iz exteritorije na Mojmilu, a o 6 vojnih centara u Butmiru da ne govorim. Ali to su samo jedna vrsta Orki..
Nažalost nemam tastaturu svog novog maternjeg jezika trenutno, te bih ovom prilikom pozdravio neželjene uljeze -veleposlanike SAD, Velike Britanije I države Moskovije, bivše Rusije. Naravno, želim im sve najgore i da što prije napustite BiH.
svaka cast za postdr.gog wrote: ↑24/03/2025 15:08 Lijep je osjećaj čitati ovo sa drugim pasošem u jakni (ne daj Bože, nije EU Reich).
Pokušaću blago i uz granicu pristojnosti.
Kada će moji bivši politički predstavnici tzv."naše stranke" predati diplomatske pasoše drugih zemalja i prestati raditi za strane obavještajne službe, shodno uputama redovno dobijenim iz mermerno-čeličnog psetarnika u krugu nekadašnje kasarne >Maršal Tito<?
Mislim, ukoliko nesretnici i nesretnice nisu ubjeđeni u "viši cilj održanja balansa".
Isto bih veselo i upitao obavještajne kriminalce Saudijske Arabije iz exteritorije na Mojmilu, a o 6 vojnih centara u Butmiru da ne govorim. Ali to su samo jedna vrsta Orki..
Nažalost nemam tastaturu svog novog maternjeg jezika trenutno, te bih ovom prilikom pozdravio neželjene uljeze -veleposlanike SAD, Velike Britanije I države Moskovije, bivše Rusije. Naravno, želim im sve najgore i da što prije napustite BiH.
ozenio je moju docenticus faksa, iz Musale, kod Radio Sarajeva...vala nikako mi nisu par.....bogato se UDAO