Nije bitno , sda je sad proslost, nakon svih dogadjaja.a NIP nije za politicki islam u stilu sdaiClass wrote: ↑23/03/2025 19:03Odlazak SDA sa vlasti ne znači odlazak vjere, samo je dio glasova prebačen na Narod i Pravdu, koja je po nekima čak i više vjerski nastrojena od SDA.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑23/03/2025 16:22 Polahko sahranjena sda znaci da ubrzo vise nece biti moderno iliti in biti vjernik,pola ih tad najmanje otpada sta tad?![]()
Koji komentar![]()
![]()
A ni SDA nije za otpisati, ipak je to stranka sa najviše glasova u FBiH (čak 100 000 više od SDP-a), drugo su koalicije i Šmitovi zakoni što je omogućilo da ne budu dio vlasti, ali broj glasova ipak pokazuje drugo.
Identitet Bosnjaka
-
Vjecita_zavrzlama
#3501 Re: Identitet Bosnjaka
-
Zastozato
#3502 Re: Identitet Bosnjaka
MašAllah, muslimana i islama nikad više u Bosni nije bilo. Nikad više postača nije bilo.
Ima muslimana i u sdp-u (Irfan Čengić je vjernik).
Sve će se to ako Bog da okrenuti vjeri.
Ima muslimana i u sdp-u (Irfan Čengić je vjernik).
Sve će se to ako Bog da okrenuti vjeri.
-
mishic
#3503 Re: Identitet Bosnjaka
Kada pojedinci počnu projicirati svoj vlastiti stav oko identiteta pa ga nametati kao univerzalan princip onda je to jasan pokazatelj da nemaju pojma o identitetu. Čest slučaj da dva rođena brata nemaju identične prioritete u svome identitetu jasno i slikovito demantuju ove pojedince koji bi, što je čest slučaj u povijesti, da nameću i propisuju svoj stav onima oko sebe.
Bošnjaci su, nažalost, tokom cijele svoje povijesti bili meta tih diktatora koji su se trudili da im propišu, nalože, ospore ili na neki drugi način oskrnave njihovo pravo da sami po vlastitom nahođenju kreiraju svoj stav prema segmentima vlastitog identiteta. Bilo i definitivni prošlo pa s toga i ovim novim nastojanjima jasno i glasno treba porućiti: Sikter!!!
Bošnjaci su, nažalost, tokom cijele svoje povijesti bili meta tih diktatora koji su se trudili da im propišu, nalože, ospore ili na neki drugi način oskrnave njihovo pravo da sami po vlastitom nahođenju kreiraju svoj stav prema segmentima vlastitog identiteta. Bilo i definitivni prošlo pa s toga i ovim novim nastojanjima jasno i glasno treba porućiti: Sikter!!!
-
mishic
#3504 Re: Identitet Bosnjaka
Dakle jedina prošlost su diktatori i diktature...
-
Zastozato
#3505 Re: Identitet Bosnjaka
Oni bi nama određivali u šta ćemo vjerovati, kako ćemo se zvati, kako jezik da zovemo, pa možda i šta smijemo pričati . . .
U svakom od njih leži diktator ala Dodik. . .
Sve su to mali prikriveni dodici.
U svakom od njih leži diktator ala Dodik. . .
Sve su to mali prikriveni dodici.
-
Vjecita_zavrzlama
-
Vjecita_zavrzlama
#3507 Re: Identitet Bosnjaka
Muslimani nikome ne smetaju iskreni, smeta da stranka aktivno namece da trebas biti musliman da bi napredovao i onda to navlaci i one koji nebi inace bili u vjeri
Sda je to radila.Dakle u komunizmu je bilo masa nevjernika a pod SDA masa vjernika.
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#3508 Re: Identitet Bosnjaka
Pitanje religije kao takve uopće nije relevatno glede identiteta.
Ono što se ovdje uzima kao uticaj religije je više kulturni uticaj iz bliskoistočnih zemalja, prije svega Turske, ali i levanta.
Tako ćeš npr. u Bosni sresti alkoholičara Faruka, a na Kosovu velikog vjernika Leona.
I svako ko kaže da je taj uticaj mal nije upoznat sa kulturnim mozaikom tog dijela svijeta.
Ono što se ovdje uzima kao uticaj religije je više kulturni uticaj iz bliskoistočnih zemalja, prije svega Turske, ali i levanta.
Tako ćeš npr. u Bosni sresti alkoholičara Faruka, a na Kosovu velikog vjernika Leona.
I svako ko kaže da je taj uticaj mal nije upoznat sa kulturnim mozaikom tog dijela svijeta.
- PreWiBa
#3509 Re: Identitet Bosnjaka
Veliki je problem što je veliki broj generacija prošlo faktički tuđi obrazovni sistem, gdje je, čak i često nesvjesno, preuzeo nacionalistički narativ drugih naroda koji su odlučivali (ili elite tih naroda) šta se uči u školama.mishic wrote: ↑23/03/2025 19:46 Kada pojedinci počnu projicirati svoj vlastiti stav oko identiteta pa ga nametati kao univerzalan princip onda je to jasan pokazatelj da nemaju pojma o identitetu. Čest slučaj da dva rođena brata nemaju identične prioritete u svome identitetu jasno i slikovito demantuju ove pojedince koji bi, što je čest slučaj u povijesti, da nameću i propisuju svoj stav onima oko sebe.
-
Vjecita_zavrzlama
#3510 Re: Identitet Bosnjaka
Veci uticaj na Srbiju ima osmanska kultura, ako si nekad bio istok zemlje posebnosehohari wrote: ↑23/03/2025 20:10 Pitanje religije kao takve uopće nije relevatno glede identiteta.
Bosnjaci kroz vjeru imaju ali mentalitet i ne toliko
- PreWiBa
#3511 Re: Identitet Bosnjaka
Kultura nije jednaka mentalitetu.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑23/03/2025 20:13Veci uticaj na Srbiju ima osmanska kultura, ako si nekad bio istok zemlje posebnosehohari wrote: ↑23/03/2025 20:10 Pitanje religije kao takve uopće nije relevatno glede identiteta.
Bosnjaci kroz vjeru imaju ali mentalitet i ne toliko
Arhitektura, narodne nošnje, kuhinja, muzika...
Imamo i društvenu dinamiku. Bh. mozaik različitih vjera (ili etnija), ali i različiti izazovi koji proilaze iz istog čine pojavu koja je klasična za levantinske zemlje.
S tim da su narodi ovog dijela evrope svakako previše kulturno bliski jedan drugom da bi mogli stvarno imati neke ogromne razlike.
-
mishic
-
Zastozato
#3513 Re: Identitet Bosnjaka
Nisam sda glasač, a niti bilo koje stranke, i upravo zbog toga ne volim kad neko stavi znak jednakosti između muslimana i sda, zato napisah za Irfana iz sdp-a.
Bošnjaci muslimani imaju svoj zaseban identitet. Ni ja osobno ne volim što mnogi muslimani sve vjernike stavljaju u isti koš.
Sda nije jednako islam.
-
Vjecita_zavrzlama
#3514 Re: Identitet Bosnjaka
Zahvali sda i IZ sto to tako danas vecinom narod gledaZastozato wrote: ↑23/03/2025 20:46Nisam sda glasač, a niti bilo koje stranke, i upravo zbog toga ne volim kad neko stavi znak jednakosti između muslimana i sda, zato napisah za Irfana iz sdp-a.
Bošnjaci muslimani imaju svoj zaseban identitet. Ni ja osobno ne volim što mnogi muslimani sve vjernike stavljaju u isti koš.
Sda nije jednako islam.
- Chloe
- Photo mod
#3515 Re: Identitet Bosnjaka
Apsolutno nebitan šlanak i hotel na ovoj temi,Rejhana wrote: ↑23/03/2025 12:37Chloe wrote: ↑20/03/2025 12:51 https://www.klix.ba/lifestyle/kucaiured ... /250320065
Uz Shebara Resort na Crvenom moru u Saudijskoj Arabiji i Mbano Manor hotel kod Viktorijinih vodopada u Zimbabveu na Timeovoj listi najboljih lokacija na svijetu za 2025. godinu našao se i sarajevski hotel Baškuća.
"Smješten pored malog groblja na vrhu brda, hotel Baškuća je blizu svih lokacija gdje bi putnik poželio otići na kaldrmi Baščaršije, uključujući česmu Sebilj u osmanskom stilu, monumentalnu Gazi Husrev-begovu džamiju, Latinski most (mjesto atentata Franza Ferdinanda), mali; ali potresan Muzej ratnog djetinjstva i kao kazandžijsku ulicu, gdje zanatlijski čekići zveckaju danju i noću", navodi Time.
![]()
Plaćen članak.
Imaš bar 10 lokacija i objekata u BiH koji su daleko ispred ove Baškuće. Da ne govorim o regionu (Slovenija, Hrvatska, Srbija, Crna Gora).
nego lokacije koje su navedene, i jesu zanimljive za posjetiti,
a čine našu historiju, koju bi neki da izbrišu jer im nije po volji.
- Dozer
#3516 Re: Identitet Bosnjaka
Upravo tako. Pri tome, mnogi ovdje svoj identitet vide kao direktnu vezu s vjerom, a pri tome apsolutno ignorisu istorijske cinjenice, ili ih cak i pokusavaju falsifikovati kako bi svoj trenutni identitet, onako kako ga oni licno vide, prilagodili sebi i tome necemu svom.
A to ne funkcionise tako. Ljudi ne kontaju da negiranjem vlastite istorije, i prihvatanjem nekih nametnutih kategorija, negiraju ili pogresno vide sami sebe danas.
Last edited by Dozer on 24/03/2025 09:46, edited 2 times in total.
- Dozer
#3517 Re: Identitet Bosnjaka
Kako bi definisao taj identitet?Zastozato wrote: ↑23/03/2025 20:46Nisam sda glasač, a niti bilo koje stranke, i upravo zbog toga ne volim kad neko stavi znak jednakosti između muslimana i sda, zato napisah za Irfana iz sdp-a.
Sda nije jednako islam.
Edit:
Da pomognem.
- Korijeni identiteta?
- Faktori determinacije?
- Elementi diferencijacije?
-
broj dva
- ovo_malo_duse
#3519 Re: Identitet Bosnjaka
Bez da se pravdam, ali kako god fulate u svemu ostalom u vezi Bosnjaka tako si i ovdje profulao, big time. Jos jednom licno me zabole sta ko misli al zbog korektnosti da ti odgovorim.Dozer wrote: ↑23/03/2025 16:33Bez namjere vrijedjanja ili omalovazavanja, ali iz tvog teksta se tacno vidi polupismenost, kao i kojim generacijama pripadas.ovo_malo_duse wrote: ↑23/03/2025 01:08 Opet se navljalo na temu kamara islamofoba i onih koji su nigdje. I koje gluposti pisete i sta sve ovaj forum trpi,sreca nije papir da je papir zaplakao bi. Kolektivno Bosnjacko iliti M(m)uslimansko stanvnistvo je 3-4 puta planski od 1850 -1945 postajalo nepismeno ne svojom odlukom nego promjenom sistema.
Do odlaska Turaka vecina stanvnistva je pohadzala mejtefe i muska i zenska djeca ako nista drugo za razliku od ostalih konfesija su se znali podpisat pa i vecina ponesto i procitat , ali podpisat na tkz. Arabici , vidi cuda,Arapsko pismo a Turski jezik i to je bilo zvanicno pismo i jezik 60-80 % stanovnista, svako selo imalo mejtef, a haver se uhvatio 30 pismenih fratara u cjelokupnom katolickom stanovnistvu Bosne i Hercegovine , broj pismenih popova da i ne navodim . Dolaskom Austrije uvodi se latinica i automatski 90% stanovnistva postaje nepismeno. Haman sto su malo naucili Latinicu dolazi Kraljevina i opet i ono malo pismenih postaje nepismeno, jer naravno uvela se Cirilica i sa politikom gdje se Bosnjaci = Turci i sto su ne pismeniji to bolje . To se nastavlja do neke 46-47 al vidi vraga i tu mozes bit pismen al si jal si Serv jal Corat,jal neopredjeljen Pa u mojoj familiiji moj stari Amidza komesar 14 hercegovacke brigade silom prilika Srbin, sin mu Hrvat a brat mu, moj dedo rahmet mu dusi neopredjeljen. Pa onda da nas negdje svrstaju odjednom,odredise zbog nesvrstanih i poslova i love is arapskih zemalja ponajvise ( jer pametan je bio copo copavi kako rece bata u lepa sela lepo gore) et mos bit musliman- Pa tek neke 74 dobismo i to M a to plati glavom Dzemal Bijedic.
Napisah nedavno ovdje meni je vas zao, ostali ste ni tamo ni vamo. Tamo vas nece jer ste jal napola jal na neki drugi nacin povezani sa nama a mi se osvjestili. Pa ne smetate nam al vas boil sto vise nema Juge ni bratsta i jedinstva, sto Bosnjo ide na Dzumu i jebiga nece popit ako nista jer je Ramazan. Epa nema vise prilagodjavanja i bratstva i jedinstva, umrlo je u 11 genocida nad Bosnjacima od Latasa pa na ovamo. Bosnjama bar vecini je napokon doslo iz guzice u glavu 92-95 dok su mu vadili kosti najblizih iz trecijarnih grobnica i nikad vise se nece dogodit.Ne smetate vi nama al postajete dosadni sa svojom retorikom.Od kako su turci otisli Bosnjaci su se morali prilagodjavat pravdat i izvinjavati . E pa drugovi i drugarice toga nema vise. Svako zito ima kukolj i treba vrijeme da se iscisti tako i Bosnjaci haman 500 godina ispiranja mozga pogotovo od 1918 do 1990 . Valja nam izgradit ponovo svijest da imamo svoju drzavu i da smo svoji na svome. I ovi minderasi koji su ufatili fursat, doce i to na svoje treba vremena al doce i to na svoje.A vi se drugovi i drugarice prilagodite
jer dzaba tupite zube. Za Edukaciju predlazem da pogledate malo kako nas i sebe a bogami i narodne junake nazivaju narodni pjesnici a to zapisa Kosta Horman u svom putosevstviju po Bosni u zbirci Narodne poezije Muhamedanaca Bosne. Mozda i vama dodje iz dupeta u glavu.
Nepismeno(st) je jedna rijec.
Potpisati, ne podpisati.
arabika i turski jezik, ne Arabika i Turski.
amidza
dzuma
Itd.itd.
To sto se tebi gadi neko ko nije Bosnjak i musliman, tvoj je problem.
To sto vecinom pisem sa telefona a na kom pisem na 3 razlicita strana jezika , korektor pravopisa mi usere u svaki posta, pa svaki put moram po 3-4 puta prepravljat a sa samim tim pravim puno gramatickih gresaka.
To sto u tvojoj glavi polupismen svako ko spomene da vjeruje u Boga i ide u dzamiju to je osnova vaseg palamudjenja ovdje i ono sto vas najvise boli.
Pa tako neko ko je Magistar masinstva a fax je zavrsio na masinskom u Sarajevu pa onda nostifikacija diplome na EU universitetu pa Magisterij na tom istom univerzitetu .Vidi cuda bez ikakve stele. 20 godina R&D iskustva na projektima od 100 + 300M eura. U posljednjih 5 godina konstanto i sjedim u menadzmentu EU companija sa 500 +zaposlenih. Neko ko vodi projekte od 100+M eura trenutno i govori 3 strana jezika a vidi cuda a vjeruje u Boga i ide u dzamiju je u vasim glavama ,samo zbog ovog posljednjeg glup zatucan izdoktriniran Bosnjak. ( Sad ce te jos napisat da se hvalisem bla bla bla a I really I don't give shit about Mozart - Sibirski Berber . Jedna od boljih filmova ikad)
I da ovo zakljucim i necu vise jer sa vama se ne vrijedi raspravljati( HINT procitat pricu o Lavu , Tigru i Magarcu o travi).
Kao sto rekoh meni je vas zao imam u familiji bliske 2 osobe koje su isto tako nigdje, ostale zaledjene u bratstvu i jedinstvu i padaju na foru ko nas bre zavadi nemogu da shvate da ja ne pijem da mogu da odem na koncert, u kafanu, na festu i da mi ne smeta sto on pije al nije mu to to. Da sam veci Bosanac ( doduse ovdje mogu izbrat imam srecu da sam sa I ono izmdju BiH pa mogu birat ako hocu da budem I Hercegovac) od njih i Bosnjak u isto vrijeme Imam druge prioritete u zivotu. Doslo mi je iz dupeta u glavu i tacno znam ko sam, sta sam, sta citam, kako se ponasam i sta su mi pririteti. Ko su mi preci i to sad znam, od Dobrijeh Bosnjana na ovamo( Imam porodicno stablo 12 generacija unazad) .
Zao mi vas je jer smo u dosta stvari na istoj strani, mrzimo zelene termite zajedno, ali iz razlicitih razloga. Vi zato sto su zeleni a ja zato sto su licemjeri, lopovi i unistavaju ovu drzavu zadnjih 30 godina, (za koju sam ja kao maloljetni borac lio krv) i na jeziku su sve, a u dusi moralne i svake druge pizde kojima je samo licni ineters bitan. Ali doce i to na naplatu... Da vam ne duzim treba steci svijest da smo narod koji ima i historiju i kulturu i da konacno imamo idrzavu koja treba da nam je na prvom mjestu, previse dugo su nam ispirali mozak, ali hvala bogu kao sto narodni pjesnik rece " Podrasta Turska mladjarija" ( misli se na Bosnjacku al to je narativ koji nam je stoljece nabijan).
I et druze Dozer. Ti si meni pravo drag forumas sa drugih tema al ovdje se ne slazemo i necemo nikad, zao mi je tako ali ti si taj koji ne prihvata realnost i nije Zahiragic ni model ni primjerak pravog Bosnjaka, on je vise izrod, bradavica koja ce vremenom otpast. Tako okanise ovih sendvira i botova ovdje kojima je cilj da nam pojasne da mi ne mozemo zajedno. Naravno da mozemo i ja tebe prihvatam takvog kakav si al ces ti morat da shvatis da ja nisam vise isti kakv sam bio do 92. Vremena su se promjenila. Internet je pun kniga i dokaza o Identitetu Bosnjaka treba samo Susedski a pogotovo Srbosvetski bullshit stavit na ignore...
Pozdrav...
- Dozer
#3520 Re: Identitet Bosnjaka
Krenucu od kraja.ovo_malo_duse wrote: ↑24/03/2025 11:49Bez da se pravdam, ali kako god fulate u svemu ostalom u vezi Bosnjaka tako si i ovdje profulao, big time. Jos jednom licno me zabole sta ko misli al zbog korektnosti da ti odgovorim.Dozer wrote: ↑23/03/2025 16:33Bez namjere vrijedjanja ili omalovazavanja, ali iz tvog teksta se tacno vidi polupismenost, kao i kojim generacijama pripadas.ovo_malo_duse wrote: ↑23/03/2025 01:08 Opet se navljalo na temu kamara islamofoba i onih koji su nigdje. I koje gluposti pisete i sta sve ovaj forum trpi,sreca nije papir da je papir zaplakao bi. Kolektivno Bosnjacko iliti M(m)uslimansko stanvnistvo je 3-4 puta planski od 1850 -1945 postajalo nepismeno ne svojom odlukom nego promjenom sistema.
Do odlaska Turaka vecina stanvnistva je pohadzala mejtefe i muska i zenska djeca ako nista drugo za razliku od ostalih konfesija su se znali podpisat pa i vecina ponesto i procitat , ali podpisat na tkz. Arabici , vidi cuda,Arapsko pismo a Turski jezik i to je bilo zvanicno pismo i jezik 60-80 % stanovnista, svako selo imalo mejtef, a haver se uhvatio 30 pismenih fratara u cjelokupnom katolickom stanovnistvu Bosne i Hercegovine , broj pismenih popova da i ne navodim . Dolaskom Austrije uvodi se latinica i automatski 90% stanovnistva postaje nepismeno. Haman sto su malo naucili Latinicu dolazi Kraljevina i opet i ono malo pismenih postaje nepismeno, jer naravno uvela se Cirilica i sa politikom gdje se Bosnjaci = Turci i sto su ne pismeniji to bolje . To se nastavlja do neke 46-47 al vidi vraga i tu mozes bit pismen al si jal si Serv jal Corat,jal neopredjeljen Pa u mojoj familiiji moj stari Amidza komesar 14 hercegovacke brigade silom prilika Srbin, sin mu Hrvat a brat mu, moj dedo rahmet mu dusi neopredjeljen. Pa onda da nas negdje svrstaju odjednom,odredise zbog nesvrstanih i poslova i love is arapskih zemalja ponajvise ( jer pametan je bio copo copavi kako rece bata u lepa sela lepo gore) et mos bit musliman- Pa tek neke 74 dobismo i to M a to plati glavom Dzemal Bijedic.
Napisah nedavno ovdje meni je vas zao, ostali ste ni tamo ni vamo. Tamo vas nece jer ste jal napola jal na neki drugi nacin povezani sa nama a mi se osvjestili. Pa ne smetate nam al vas boil sto vise nema Juge ni bratsta i jedinstva, sto Bosnjo ide na Dzumu i jebiga nece popit ako nista jer je Ramazan. Epa nema vise prilagodjavanja i bratstva i jedinstva, umrlo je u 11 genocida nad Bosnjacima od Latasa pa na ovamo. Bosnjama bar vecini je napokon doslo iz guzice u glavu 92-95 dok su mu vadili kosti najblizih iz trecijarnih grobnica i nikad vise se nece dogodit.Ne smetate vi nama al postajete dosadni sa svojom retorikom.Od kako su turci otisli Bosnjaci su se morali prilagodjavat pravdat i izvinjavati . E pa drugovi i drugarice toga nema vise. Svako zito ima kukolj i treba vrijeme da se iscisti tako i Bosnjaci haman 500 godina ispiranja mozga pogotovo od 1918 do 1990 . Valja nam izgradit ponovo svijest da imamo svoju drzavu i da smo svoji na svome. I ovi minderasi koji su ufatili fursat, doce i to na svoje treba vremena al doce i to na svoje.A vi se drugovi i drugarice prilagodite
jer dzaba tupite zube. Za Edukaciju predlazem da pogledate malo kako nas i sebe a bogami i narodne junake nazivaju narodni pjesnici a to zapisa Kosta Horman u svom putosevstviju po Bosni u zbirci Narodne poezije Muhamedanaca Bosne. Mozda i vama dodje iz dupeta u glavu.
Potpisati, ne podpisati.
amidza
dzuma
Itd.itd.
To sto vecinom pisem sa telefona a na kom pisem na 3 razlicita strana jezika , korektor pravopisa mi usere u svaki posta, pa svaki put moram po 3-4 puta prepravljat a sa samim tim pravim puno gramatickih gresaka.
To sto u tvojoj glavi polupismen svako ko spomene da vjeruje u Boga i ide u dzamiju to je osnova vaseg palamudjenja ovdje i ono sto vas najvise boli.
Pa tako neko ko je Magistar masinstva a fax je zavrsio na masinskom u Sarajevu pa onda nostifikacija diplome na EU universitetu pa Magisterij na tom istom univerzitetu .Vidi cuda bez ikakve stele. 20 godina R&D iskustva na projektima od 100 + 300M eura. U posljednjih 5 godina konstanto i sjedim u menadzmentu EU companija sa 500 +zaposlenih. Neko ko vodi projekte od 100+M eura trenutno i govori 3 strana jezika a vidi cuda a vjeruje u Boga i ide u dzamiju je u vasim glavama ,samo zbog ovog posljednjeg glup zatucan izdoktriniran Bosnjak. ( Sad ce te jos napisat da se hvalisem bla bla bla a I really I don't give shit about Mozart - Sibirski Berber . Jedna od boljih filmova ikad)
I da ovo zakljucim i necu vise jer sa vama se ne vrijedi raspravljati( HINT procitat pricu o Lavu , Tigru i Magarcu o travi).
Kao sto rekoh meni je vas zao imam u familiji bliske 2 osobe koje su isto tako nigdje, ostale zaledjene u bratstvu i jedinstvu i padaju na foru ko nas bre zavadi nemogu da shvate da ja ne pijem da mogu da odem na koncert, u kafanu, na festu i da mi ne smeta sto on pije al nije mu to to. Da sam veci Bosanac ( doduse ovdje mogu izbrat imam srecu da sam sa I ono izmdju BiH pa mogu birat ako hocu da budem I Hercegovac) od njih i Bosnjak u isto vrijeme Imam druge prioritete u zivotu. Doslo mi je iz dupeta u glavu i tacno znam ko sam, sta sam, sta citam, kako se ponasam i sta su mi pririteti. Ko su mi preci i to sad znam, od Dobrijeh Bosnjana na ovamo( Imam porodicno stablo 12 generacija unazad) .
Zao mi vas je jer smo u dosta stvari na istoj strani, mrzimo zelene termite zajedno, ali iz razlicitih razloga. Vi zato sto su zeleni a ja zato sto su licemjeri, lopovi i unistavaju ovu drzavu zadnjih 30 godina, (za koju sam ja kao maloljetni borac lio krv) i na jeziku su sve, a u dusi moralne i svake druge pizde kojima je samo licni ineters bitan. Ali doce i to na naplatu... Da vam ne duzim treba steci svijest da smo narod koji ima i historiju i kulturu i da konacno imamo idrzavu koja treba da nam je na prvom mjestu, previse dugo su nam ispirali mozak, ali hvala bogu kao sto narodni pjesnik rece " Podrasta Turska mladjarija" ( misli se na Bosnjacku al to je narativ koji nam je stoljece nabijan).
I et druze Dozer. Ti si meni pravo drag forumas sa drugih tema al ovdje se ne slazemo i necemo nikad, zao mi je tako ali ti si taj koji ne prihvata realnost i nije Zahiragic ni model ni primjerak pravog Bosnjaka, on je vise izrod, bradavica koja ce vremenom otpast. Tako okanise ovih sendvira i botova ovdje kojima je cilj da nam pojasne da mi ne mozemo zajedno. Naravno da mozemo i ja tebe prihvatam takvog kakav si al ces ti morat da shvatis da ja nisam vise isti kakv sam bio do 92. Vremena su se promjenila. Internet je pun kniga i dokaza o Identitetu Bosnjaka treba samo Susedski a pogotovo Srbosvetski bullshit stavit na ignore...
Pozdrav...
Zapravo se slazemo u 95% stvari. Jedino oko cega se ne mozemo sloziti jesu dvije stvari:
1. Taj istorijski narativ i falsifikovanje istorije, pri cemu se danasnje stanje i poimanje stvari uporno pokusava reflektovati i na ono od prije 600+ godina. To naprosto ne moze tako, jer je idiotluk. Istorija je poznata, cinjenice se znaju, i sve mimo toga je tendenciozno falsifikovanje.
2. Tvoja (i mnogih drugih) procjena i etiketiranje po osnovu "bratstva i jedinstva", "jugonostalgije" i sl. To je narativ koji su nametnuli i namecu upravo zeleni termiti s ostalim kompanjonima s druge dvije strane. Zajednicki im je to narativ. I potpuno lazan i nakaradan, da budemo nacisto.
Meni se, najiskrenije, zivo jebe i za Jugu, i za BiH, i za Bosnjake, Srbe, Hrvate, i religije i sve te nebulozne kategorije koje danas sluze samo za podjele medju ljudima, i licno bogacenje ENV "elita". Ili si covjek, ili si vnogo i paksu. Sve dok funkcionisemo normalno, ljudski i posteno, bez lazi, petljavina, itd., mene savrseno ne zanima ni kako se zoves, ni odakle si, ni koja ti je boja koze, ni u sta (ne)vjerujes, ni kojoj politickoj opciji (ne)pripadas. To je jedina kategorizacija po kojoj ja funkcionisem. I to, kao i ti, na internacionalnom planu, evo sad vec dobrih 30 poslijeratnih godina, a isto je bilo i par godina pred rat. I - ostao sam isti. Nisam se priklonio nikome i nicemu, iako vrlo dobro znam, kontam i vidim sve.
Ja kada poredim Jugu i ovo danas, to ne radim radi nekakve jugonostalgije, bratstva i jedinstva i slicnih gluposti, nego iskljucivo na bazi mjerljivih parametara koji se mogu porediti (ekonomija, obrazovanje, itd.). To sto neko, pa evo i ti, u tome vidis nekakvu jugonostalgiju i sl., meni je zaista smijesno. I, da -savrseno dobro znam i ko sam, i sta sam. Nazalost, mnogi ovdje to ne mogu reci za sebe. Kazu, ali u stvari ne znaju ni istoriju svojih porodica, a jos manje ove zemlje i njenih ljudi.
I svako ko kaze da je ovo danas bolje, taj ili nema pojma kako je onda bilo jer je premlad da bi se sjecao, ili nije bio/la ni rodjen/a tada, ili je namjerno tendenciozan, ili se naprosto vodi onim sto mu je usadjeno u glavu od strane ovih ENV mediokriteta.
Kazes da znas 12 svojih generacija unazad, do Dobrih Bosnjana. Bez uvrijede, ali tesko, drug, da su prije 360-400 godina bili Dobri Bosnjani. Vec tada su se svi ovdje uveliko nazivali Bosnjacima. Ali - SVI. Ne samo muslimani, kako je to danas slucaj. Znamo ko je i kada donio taj naziv i njime zamijenio Bosnjani, zar ne?
Pri tome, mene ni to savrseno ne zanima, ali me nervira to falsifikovanje. Nije istorija Bosne, a ni Hercegovine, pocela s dolaskom Turaka, jbg... Ali jeste, donekle, danasnjih Bosnjaka.
-
mishic
#3521 Re: Identitet Bosnjaka
Identitet, mentalitet i bilo koji moj personalitet je moj i samo moj.
U to niko nema pravo da se miješa, niko nije ovlašten da u moje ime o tome govori i nikome niti odgovaram niti na bilo koji drugi način polažem račun za to. I baš me briga šta ko misli piše, govori...
Jedino ovakav odnos prema sebi, svome Ja, i svome ukupnom identitetu je ispravan i jedino taj identitet je pravi i tačan.
A sve drugo i svi drugi mogu da guslaju što požele ali to je već njihovo, njihov identitet i mentalitet.
U to niko nema pravo da se miješa, niko nije ovlašten da u moje ime o tome govori i nikome niti odgovaram niti na bilo koji drugi način polažem račun za to. I baš me briga šta ko misli piše, govori...
Jedino ovakav odnos prema sebi, svome Ja, i svome ukupnom identitetu je ispravan i jedino taj identitet je pravi i tačan.
A sve drugo i svi drugi mogu da guslaju što požele ali to je već njihovo, njihov identitet i mentalitet.
- Point.
#3522 Re: Identitet Bosnjaka
Pitanje. Da li se ti identifikuješ kao Bošnjakom?Dozer wrote: ↑24/03/2025 12:24Krenucu od kraja.ovo_malo_duse wrote: ↑24/03/2025 11:49Bez da se pravdam, ali kako god fulate u svemu ostalom u vezi Bosnjaka tako si i ovdje profulao, big time. Jos jednom licno me zabole sta ko misli al zbog korektnosti da ti odgovorim.Dozer wrote: ↑23/03/2025 16:33
Bez namjere vrijedjanja ili omalovazavanja, ali iz tvog teksta se tacno vidi polupismenost, kao i kojim generacijama pripadas.
Potpisati, ne podpisati.
amidza
dzuma
Itd.itd.
Pozdrav...
Zapravo se slazemo u 95% stvari. Jedino oko cega se ne mozemo sloziti jesu dvije stvari:
1. Taj istorijski narativ i falsifikovanje istorije, pri cemu se danasnje stanje i poimanje stvari uporno pokusava reflektovati i na ono od prije 600+ godina. To naprosto ne moze tako, jer je idiotluk. Istorija je poznata, cinjenice se znaju, i sve mimo toga je tendenciozno falsifikovanje.
2. Tvoja (i mnogih drugih) procjena i etiketiranje po osnovu "bratstva i jedinstva", "jugonostalgije" i sl. To je narativ koji su nametnuli i namecu upravo zeleni termiti s ostalim kompanjonima s druge dvije strane. Zajednicki im je to narativ. I potpuno lazan i nakaradan, da budemo nacisto.
Meni se, najiskrenije, zivo jebe i za Jugu, i za BiH, i za Bosnjake, Srbe, Hrvate, i religije i sve te nebulozne kategorije koje danas sluze samo za podjele medju ljudima, i licno bogacenje ENV "elita". Ili si covjek, ili si vnogo i paksu. Sve dok funkcionisemo normalno, ljudski i posteno, bez lazi, petljavina, itd., mene savrseno ne zanima ni kako se zoves, ni odakle si, ni koja ti je boja koze, ni u sta (ne)vjerujes, ni kojoj politickoj opciji (ne)pripadas. To je jedina kategorizacija po kojoj ja funkcionisem. I to, kao i ti, na internacionalnom planu, evo sad vec dobrih 30 poslijeratnih godina, a isto je bilo i par godina pred rat. I - ostao sam isti. Nisam se priklonio nikome i nicemu, iako vrlo dobro znam, kontam i vidim sve.
Ja kada poredim Jugu i ovo danas, to ne radim radi nekakve jugonostalgije, bratstva i jedinstva i slicnih gluposti, nego iskljucivo na bazi mjerljivih parametara koji se mogu porediti (ekonomija, obrazovanje, itd.). To sto neko, pa evo i ti, u tome vidis nekakvu jugonostalgiju i sl., meni je zaista smijesno. I, da -savrseno dobro znam i ko sam, i sta sam. Nazalost, mnogi ovdje to ne mogu reci za sebe. Kazu, ali u stvari ne znaju ni istoriju svojih porodica, a jos manje ove zemlje i njenih ljudi.
I svako ko kaze da je ovo danas bolje, taj ili nema pojma kako je onda bilo jer je premlad da bi se sjecao, ili nije bio/la ni rodjen/a tada, ili je namjerno tendenciozan, ili se naprosto vodi onim sto mu je usadjeno u glavu od strane ovih ENV mediokriteta.
Kazes da znas 12 svojih generacija unazad, do Dobrih Bosnjana. Bez uvrijede, ali tesko, drug, da su prije 360-400 godina bili Dobri Bosnjani. Vec tada su se svi ovdje uveliko nazivali Bosnjacima. Ali - SVI. Ne samo muslimani, kako je to danas slucaj. Znamo ko je i kada donio taj naziv i njime zamijenio Bosnjani, zar ne?
Pri tome, mene ni to savrseno ne zanima, ali me nervira to falsifikovanje. Nije istorija Bosne, a ni Hercegovine, pocela s dolaskom Turaka, jbg... Ali jeste, donekle, danasnjih Bosnjaka.
- Dozer
#3523 Re: Identitet Bosnjaka
Ne deklarisem se etnicki. Trebalo bi da je to jasno iz gore napisanoga....
- Rejhana
#3524 Re: Identitet Bosnjaka
ovo_malo_duse wrote: ↑24/03/2025 11:49 Da sam veci Bosanac ( doduse ovdje mogu izbrat imam srecu da sam sa I ono izmdju BiH pa mogu birat ako hocu da budem I Hercegovac) od njih i Bosnjak u isto vrijeme Imam druge prioritete u zivotu. Doslo mi je iz dupeta u glavu i tacno znam ko sam, sta sam, sta citam, kako se ponasam i sta su mi pririteti. Ko su mi preci i to sad znam, od Dobrijeh Bosnjana na ovamo( Imam porodicno stablo 12 generacija unazad) .
Ima li kakav Petar, Vlatko ili Stjepan na tom porodičnom stablu?
- nota1969
#3525 Re: Identitet Bosnjaka
kakav govnarski upisRejhana wrote: ↑24/03/2025 16:40ovo_malo_duse wrote: ↑24/03/2025 11:49 Da sam veci Bosanac ( doduse ovdje mogu izbrat imam srecu da sam sa I ono izmdju BiH pa mogu birat ako hocu da budem I Hercegovac) od njih i Bosnjak u isto vrijeme Imam druge prioritete u zivotu. Doslo mi je iz dupeta u glavu i tacno znam ko sam, sta sam, sta citam, kako se ponasam i sta su mi pririteti. Ko su mi preci i to sad znam, od Dobrijeh Bosnjana na ovamo( Imam porodicno stablo 12 generacija unazad) .
Ima li kakav Petar, Vlatko ili Stjepan na tom porodičnom stablu?
vuk draskovic bi ti pozavidio
i usput prije petra draska jel postojalo sta drugo
makar majmuni.amebe il sve piocinje kad su oni stigli