Ne bih da kazem da ti logika ne valja, ali zar nije logicnije (opet sam mozda nelogican jer sam propustio obdaniste, a isao u mekteb) da poredimo kineska obdanista sa njihovim ekvivalentima u Bosni, a to bi bila obdanista? Da li ti smatras da se poredjenjem jabuka i kruski prikazuje prava slika? Naravno, postoji mogucnost da ti je cilj samo i popljuvati nesto bez zelje za pravim poredjenjem, ali vjerovati cu da nije tako, vec da si casove logike prespavao.MehmedPasaMoric wrote: ↑22/03/2025 23:12 Al u qrcu, bas danas gledam video u Kini djeca 4-5 godina u obdanistu pletu dzempere, peku palacinke, sade cvijece itd... Po meni mnogo korisnije od onoga sto se uci u mektebima ali hajde
Identitet Bosnjaka
-
skoronikako
#3476 Re: Identitet Bosnjaka
- Haris.ba
#3477 Re: Identitet Bosnjaka
Pa nista bolji procenat funkcionalno nepismenih ne bi bio ni u Jugi nego danas. Nije isto pismen (da znas procitati i pisati) i funkcionalno pismen (da znas shvatiti procitano).Dozer wrote: ↑18/03/2025 08:36Sve gdje je religija dominantna premisa funkcionisanja drustva, tesko da to drustvo moze napredovati na bilo koji nacin.gozila555 wrote: ↑17/03/2025 19:25 jedina titina juga je masovno obrazovala bosnjake.za vrijeme turaka bilo je totalno nepismeno bosnjacko stanovnistvo,dok za vrijeme austro ugara to se stanje pocelo malo popravljati. kao i izgradnja,turci gradili dzamije i mostove,i kasabe,dolasko AU pocinje modernizacija ,izgradnja svega zivog,od zeljeznice,puteva,fabrika,skola.industrije......,titia juga to jos vise pojacava. dakle sta je zakljucak,pa zakljucak je da su turci totalno unazadili stanovnistvo svojim dolaskom,tolike su godine bili ovde a sem islama ,nisu nista dobrog ostavili. mi bi smo bili ko ceska,da nas nisu osmanlije okupirali.pogledajte samo sloveniju koja je uvijek bila napredna,jer tamo osmanlijska cizma nije nikad krocila.
Titina Juga je od 92% nepismenih s krajem rata 1945. dotjerala do, cini mi se (mrsko mi sad traziti), do 5% 1990. Pricamo o 24 miliona stanovnika Juge.
Danas u BiH, na cca. 2,5 miliona ljudi, imamo 55% funkcionalno nepismenih (dokazano), a nepoznato je koliko je i realno nepismenih. Cinjenica je da je danas cca. 60% polupismenih, sto je jasno vidljivo na svakom koraku, u svakom mediju, u dnevnom zivotu. Zalosno.
I sve je to zbog "vracanja korijenima" (kakva budalastina...) i jacanja religija.
Ta funkcionalna pismenost je posljedica obrazovnog sistema kakav je stvaran decenijama. Moze se reci da su standardi opali upravo za vrijeme Juge zbog napora da se sto vise opismeni. Kvantitet nije pratio i kvalitetu.
To nema veze sa religijom.
Sta bi bilo kad bi bilo je bespotrebno mastati.
- ovo_malo_duse
#3478 Re: Identitet Bosnjaka
Opet se navljalo na temu kamara islamofoba i onih koji su nigdje. I koje gluposti pisete i sta sve ovaj forum trpi,sreca nije papir da je papir zaplakao bi. Kolektivno Bosnjacko iliti M(m)uslimansko stanvnistvo je 3-4 puta planski od 1850 -1945 postajalo nepismeno ne svojom odlukom nego promjenom sistema.
Do odlaska Turaka vecina stanvnistva je pohadzala mejtefe i muska i zenska djeca ako nista drugo za razliku od ostalih konfesija su se znali podpisat pa i vecina ponesto i procitat , ali podpisat na tkz. Arabici , vidi cuda,Arapsko pismo a Turski jezik i to je bilo zvanicno pismo i jezik 60-80 % stanovnista, svako selo imalo mejtef, a haver se uhvatio 30 pismenih fratara u cjelokupnom katolickom stanovnistvu Bosne i Hercegovine , broj pismenih popova da i ne navodim . Dolaskom Austrije uvodi se latinica i automatski 90% stanovnistva postaje nepismeno. Haman sto su malo naucili Latinicu dolazi Kraljevina i opet i ono malo pismenih postaje nepismeno, jer naravno uvela se Cirilica i sa politikom gdje se Bosnjaci = Turci i sto su ne pismeniji to bolje . To se nastavlja do neke 46-47 al vidi vraga i tu mozes bit pismen al si jal si Serv jal Corat,jal neopredjeljen Pa u mojoj familiiji moj stari Amidza komesar 14 hercegovacke brigade silom prilika Srbin, sin mu Hrvat a brat mu, moj dedo rahmet mu dusi neopredjeljen. Pa onda da nas negdje svrstaju odjednom,odredise zbog nesvrstanih i poslova i love is arapskih zemalja ponajvise ( jer pametan je bio copo copavi kako rece bata u lepa sela lepo gore) et mos bit musliman- Pa tek neke 74 dobismo i to M a to plati glavom Dzemal Bijedic.
Napisah nedavno ovdje meni je vas zao, ostali ste ni tamo ni vamo. Tamo vas nece jer ste jal napola jal na neki drugi nacin povezani sa nama a mi se osvjestili. Pa ne smetate nam al vas boil sto vise nema Juge ni bratsta i jedinstva, sto Bosnjo ide na Dzumu i jebiga nece popit ako nista jer je Ramazan. Epa nema vise prilagodjavanja i bratstva i jedinstva, umrlo je u 11 genocida nad Bosnjacima od Latasa pa na ovamo. Bosnjama bar vecini je napokon doslo iz guzice u glavu 92-95 dok su mu vadili kosti najblizih iz trecijarnih grobnica i nikad vise se nece dogodit.Ne smetate vi nama al postajete dosadni sa svojom retorikom.Od kako su turci otisli Bosnjaci su se morali prilagodjavat pravdat i izvinjavati . E pa drugovi i drugarice toga nema vise. Svako zito ima kukolj i treba vrijeme da se iscisti tako i Bosnjaci haman 500 godina ispiranja mozga pogotovo od 1918 do 1990 . Valja nam izgradit ponovo svijest da imamo svoju drzavu i da smo svoji na svome. I ovi minderasi koji su ufatili fursat, doce i to na svoje treba vremena al doce i to na svoje.A vi se drugovi i drugarice prilagodite
jer dzaba tupite zube. Za Edukaciju predlazem da pogledate malo kako nas i sebe a bogami i narodne junake nazivaju narodni pjesnici a to zapisa Kosta Horman u svom putosevstviju po Bosni u zbirci Narodne poezije Muhamedanaca Bosne. Mozda i vama dodje iz dupeta u glavu.
Do odlaska Turaka vecina stanvnistva je pohadzala mejtefe i muska i zenska djeca ako nista drugo za razliku od ostalih konfesija su se znali podpisat pa i vecina ponesto i procitat , ali podpisat na tkz. Arabici , vidi cuda,Arapsko pismo a Turski jezik i to je bilo zvanicno pismo i jezik 60-80 % stanovnista, svako selo imalo mejtef, a haver se uhvatio 30 pismenih fratara u cjelokupnom katolickom stanovnistvu Bosne i Hercegovine , broj pismenih popova da i ne navodim . Dolaskom Austrije uvodi se latinica i automatski 90% stanovnistva postaje nepismeno. Haman sto su malo naucili Latinicu dolazi Kraljevina i opet i ono malo pismenih postaje nepismeno, jer naravno uvela se Cirilica i sa politikom gdje se Bosnjaci = Turci i sto su ne pismeniji to bolje . To se nastavlja do neke 46-47 al vidi vraga i tu mozes bit pismen al si jal si Serv jal Corat,jal neopredjeljen Pa u mojoj familiiji moj stari Amidza komesar 14 hercegovacke brigade silom prilika Srbin, sin mu Hrvat a brat mu, moj dedo rahmet mu dusi neopredjeljen. Pa onda da nas negdje svrstaju odjednom,odredise zbog nesvrstanih i poslova i love is arapskih zemalja ponajvise ( jer pametan je bio copo copavi kako rece bata u lepa sela lepo gore) et mos bit musliman- Pa tek neke 74 dobismo i to M a to plati glavom Dzemal Bijedic.
Napisah nedavno ovdje meni je vas zao, ostali ste ni tamo ni vamo. Tamo vas nece jer ste jal napola jal na neki drugi nacin povezani sa nama a mi se osvjestili. Pa ne smetate nam al vas boil sto vise nema Juge ni bratsta i jedinstva, sto Bosnjo ide na Dzumu i jebiga nece popit ako nista jer je Ramazan. Epa nema vise prilagodjavanja i bratstva i jedinstva, umrlo je u 11 genocida nad Bosnjacima od Latasa pa na ovamo. Bosnjama bar vecini je napokon doslo iz guzice u glavu 92-95 dok su mu vadili kosti najblizih iz trecijarnih grobnica i nikad vise se nece dogodit.Ne smetate vi nama al postajete dosadni sa svojom retorikom.Od kako su turci otisli Bosnjaci su se morali prilagodjavat pravdat i izvinjavati . E pa drugovi i drugarice toga nema vise. Svako zito ima kukolj i treba vrijeme da se iscisti tako i Bosnjaci haman 500 godina ispiranja mozga pogotovo od 1918 do 1990 . Valja nam izgradit ponovo svijest da imamo svoju drzavu i da smo svoji na svome. I ovi minderasi koji su ufatili fursat, doce i to na svoje treba vremena al doce i to na svoje.A vi se drugovi i drugarice prilagodite
jer dzaba tupite zube. Za Edukaciju predlazem da pogledate malo kako nas i sebe a bogami i narodne junake nazivaju narodni pjesnici a to zapisa Kosta Horman u svom putosevstviju po Bosni u zbirci Narodne poezije Muhamedanaca Bosne. Mozda i vama dodje iz dupeta u glavu.
- MehmedPasaMoric
#3479 Re: Identitet Bosnjaka
Pa svejedno je, mozes porediti i sa obdanistima ako zelis jer ni obdanista nisu nista produktivnija od mekteba, kao ni ostatak naseg obrazovnog sistema. Ali ne moze se reci da svudje u svijetu vlada nepismenost i manjak obrazovanja. I nije slucaj samo sa Bosnom i Bosnjacima i mektebima, evo da ti bude lakse i u Americi gdje se svim silama pokusava ugurati religija u skolske klupe isto tako vlada teska nepismenost, mozda i gora nego kod nas. Ako nekog od ranog djetinjstva ne vodis pravim putem nego ga indoktrinises bajkama, vrlo je tesko kasnije od njega napraviti ucenog intelektualcaskoronikako wrote: ↑22/03/2025 23:32Ne bih da kazem da ti logika ne valja, ali zar nije logicnije (opet sam mozda nelogican jer sam propustio obdaniste, a isao u mekteb) da poredimo kineska obdanista sa njihovim ekvivalentima u Bosni, a to bi bila obdanista? Da li ti smatras da se poredjenjem jabuka i kruski prikazuje prava slika? Naravno, postoji mogucnost da ti je cilj samo i popljuvati nesto bez zelje za pravim poredjenjem, ali vjerovati cu da nije tako, vec da si casove logike prespavao.MehmedPasaMoric wrote: ↑22/03/2025 23:12 Al u qrcu, bas danas gledam video u Kini djeca 4-5 godina u obdanistu pletu dzempere, peku palacinke, sade cvijece itd... Po meni mnogo korisnije od onoga sto se uci u mektebima ali hajde
-
Vjecita_zavrzlama
#3480 Re: Identitet Bosnjaka
A ko tebe proglasi glasnogovornikom svih bosnjaka? Bacili smo sda a da necemo takveovo_malo_duse wrote: ↑23/03/2025 01:08 Opet se navljalo na temu kamara islamofoba i onih koji su nigdje. I koje gluposti pisete i sta sve ovaj forum trpi,sreca nije papir da je papir zaplakao bi. Kolektivno Bosnjacko iliti M(m)uslimansko stanvnistvo je 3-4 puta planski od 1850 -1945 postajalo nepismeno ne svojom odlukom nego promjenom sistema.
- Ozimician
#3481 Re: Identitet Bosnjaka
Ispade da je nespojivo da covjek bude i vjernik i intelektualac.
Svasta ovaj forum trpi.
Da li je ikad iko cuo za Guttenberga i njegovu Bibliju? Pocetak masovnijeg opismenjavanja u Evropi...
Svasta ovaj forum trpi.
Da li je ikad iko cuo za Guttenberga i njegovu Bibliju? Pocetak masovnijeg opismenjavanja u Evropi...
- MehmedPasaMoric
#3482 Re: Identitet Bosnjaka
Samo sto su i on i Biblija zakasnili 800 godina za Kinezima i njihovim izumom stamparske masine... Znaci kako god okrenes Kinezi siju abrahamce i iz vremena dok su bili mnogobosci i u vremenu kad su bezbosci
A i ne znam cemu primjer covjeka iz 15 stoljeca, sta je drugo tad mogao biti nego vjernik, a uzimajuci u obzir da se za herezu gorilo na lomaci?
-
skoronikako
#3483 Re: Identitet Bosnjaka
Pa nije bas da imas izbora pa mozes, vec logicno bi bilo da moras. Jabuka sa jabukom. Znaci promasio si loptu u prvom postu.MehmedPasaMoric wrote: ↑23/03/2025 01:23 Pa svejedno je, mozes porediti i sa obdanistima ako zelis jer ni obdanista nisu nista produktivnija od mekteba, kao ni ostatak naseg obrazovnog sistema. Ali ne moze se reci da svudje u svijetu vlada nepismenost i manjak obrazovanja. I nije slucaj samo sa Bosnom i Bosnjacima i mektebima, evo da ti bude lakse i u Americi gdje se svim silama pokusava ugurati religija u skolske klupe isto tako vlada teska nepismenost, mozda i gora nego kod nas. Ako nekog od ranog djetinjstva ne vodis pravim putem nego ga indoktrinises bajkama, vrlo je tesko kasnije od njega napraviti ucenog intelektualca
Dalje, ti kao intelektualac koji nije indoktrinisan bajkama, izvlacis zakljucke o kineskom obrazovnom sistemu na osnovu jednog videa. Ne mora to biti ni jedan video, mozes gledati i stotine, ali to nece promjeniti dvije cinjenice: Kina je ogromna zemlja i u eter ide kineska propaganda. Sad, ti kao intelektualac bez indoktrinacije, uopste nisi uzeo ove faktore u obzir.
Trece, sta mi uopste znamo o pismenosti u Kini? Kako znamo da su pismeniji od nas? Ili kako znamo da nisu? Hrabro je donijeti bilo kakav zakljucak, ali istovremeno nije bas intelektualno. Nemamo nikakvih ulaznih podataka. Ti, kao intelektualac bez indoktrinacije, bi morao znati koliko su bitni ulazni podaci za donosenje zakljucaka.
Ako cemo gledati recimo tehnoloska dostignuca, Kina nije prva u svijetu. Kina je samo kopija (ponekad dobra, ponekad losa) drugih tehnologija. To nas onda dovodi do zakljucka da je nekakav napredak drzave u bilo kojem smislu samo proizvod koliko je ta drzava voljna uloziti u svoje najpametnije. Pojednostavljeno, prosjecan Amerikanac nije bas previse pametan, ali je zato Amerika dom mnogih fantasticnih inovacija. Suditi o drzavi na osnovu njihovih najpametnijih daje pogresne sudove.
Na kraju, hajmo prihvatiti da je Kina "napredna", koliko je drugih drzava nazadno iako je fokus u tim drzavama na ateizmu, a ne na "bajkama"? Opet pokazujes da nisi bas skroz razmislio i pokazujes velike rupe u logici. Cudno mi jer nisi indoktrinisan, to bi valjda mi indoktrinisani trebali pokazivati.
- MehmedPasaMoric
#3484 Re: Identitet Bosnjaka
Pa ja ti navedoh primjer da su stampali knjige 800 godina prije Evrope ali si ga izbjegaoskoronikako wrote: ↑23/03/2025 10:23Pa nije bas da imas izbora pa mozes, vec logicno bi bilo da moras. Jabuka sa jabukom. Znaci promasio si loptu u prvom postu.MehmedPasaMoric wrote: ↑23/03/2025 01:23 Pa svejedno je, mozes porediti i sa obdanistima ako zelis jer ni obdanista nisu nista produktivnija od mekteba, kao ni ostatak naseg obrazovnog sistema. Ali ne moze se reci da svudje u svijetu vlada nepismenost i manjak obrazovanja. I nije slucaj samo sa Bosnom i Bosnjacima i mektebima, evo da ti bude lakse i u Americi gdje se svim silama pokusava ugurati religija u skolske klupe isto tako vlada teska nepismenost, mozda i gora nego kod nas. Ako nekog od ranog djetinjstva ne vodis pravim putem nego ga indoktrinises bajkama, vrlo je tesko kasnije od njega napraviti ucenog intelektualca
Dalje, ti kao intelektualac koji nije indoktrinisan bajkama, izvlacis zakljucke o kineskom obrazovnom sistemu na osnovu jednog videa. Ne mora to biti ni jedan video, mozes gledati i stotine, ali to nece promjeniti dvije cinjenice: Kina je ogromna zemlja i u eter ide kineska propaganda. Sad, ti kao intelektualac bez indoktrinacije, uopste nisi uzeo ove faktore u obzir.
Trece, sta mi uopste znamo o pismenosti u Kini? Kako znamo da su pismeniji od nas? Ili kako znamo da nisu? Hrabro je donijeti bilo kakav zakljucak, ali istovremeno nije bas intelektualno. Nemamo nikakvih ulaznih podataka. Ti, kao intelektualac bez indoktrinacije, bi morao znati koliko su bitni ulazni podaci za donosenje zakljucaka.
Ako cemo gledati recimo tehnoloska dostignuca, Kina nije prva u svijetu. Kina je samo kopija (ponekad dobra, ponekad losa) drugih tehnologija. To nas onda dovodi do zakljucka da je nekakav napredak drzave u bilo kojem smislu samo proizvod koliko je ta drzava voljna uloziti u svoje najpametnije. Pojednostavljeno, prosjecan Amerikanac nije bas previse pametan, ali je zato Amerika dom mnogih fantasticnih inovacija. Suditi o drzavi na osnovu njihovih najpametnijih daje pogresne sudove.
Na kraju, hajmo prihvatiti da je Kina "napredna", koliko je drugih drzava nazadno iako je fokus u tim drzavama na ateizmu, a ne na "bajkama"? Opet pokazujes da nisi bas skroz razmislio i pokazujes velike rupe u logici. Cudno mi jer nisi indoktrinisan, to bi valjda mi indoktrinisani trebali pokazivati.
- Rejhana
#3485 Re: Identitet Bosnjaka
Chloe wrote: ↑20/03/2025 12:51 https://www.klix.ba/lifestyle/kucaiured ... /250320065
Uz Shebara Resort na Crvenom moru u Saudijskoj Arabiji i Mbano Manor hotel kod Viktorijinih vodopada u Zimbabveu na Timeovoj listi najboljih lokacija na svijetu za 2025. godinu našao se i sarajevski hotel Baškuća.
"Smješten pored malog groblja na vrhu brda, hotel Baškuća je blizu svih lokacija gdje bi putnik poželio otići na kaldrmi Baščaršije, uključujući česmu Sebilj u osmanskom stilu, monumentalnu Gazi Husrev-begovu džamiju, Latinski most (mjesto atentata Franza Ferdinanda), mali; ali potresan Muzej ratnog djetinjstva i kao kazandžijsku ulicu, gdje zanatlijski čekići zveckaju danju i noću", navodi Time.
![]()
Plaćen članak.
Imaš bar 10 lokacija i objekata u BiH koji su daleko ispred ove Baškuće. Da ne govorim o regionu (Slovenija, Hrvatska, Srbija, Crna Gora).
- Rejhana
#3486 Re: Identitet Bosnjaka
Nije mi se dala citirati ova glupost od posta.
Odavno nisam pročitala veći nivo samokuknjave, samosažaljenja i "belosvetskih zavera" protiv Bošnjaka. Eto sad su ih sistemski svi ostavljali nepismenim.
Uvijek je neko drugi kriv.
Evo, i rahmetli Hivzija Hasandedić navodi da nije bilo baš tako, i da stari Bošnjaci i nisu baš voljeli da im se djeca opismenjavaju u školi i uče nove stvari jer će im se okrenuti protiv islama i ne d'o bog zastraniti. Islam uber alles.

-
Vjecita_zavrzlama
#3487 Re: Identitet Bosnjaka
Moja rahmetli nena nije smjela u skolu, otax njen slusao hodzu koji je govorio ”zensku celjad ne saljite u skole zagledat ce se u kakvog vlaha a musku samo do 2 razreda”Rejhana wrote: ↑23/03/2025 12:54
Odavno nisam pročitala veći nivo samokuknjave, samosažaljenja i "belosvetskih zavera" protiv Bošnjaka. Eto sad su ih sistemski svi ostavljali nepismenim.
Evo, i rahmetli Hivzija Hasandedić navodi da nije bilo baš tako, i da stari Bošnjaci i nisu baš voljeli da im se djeca opismenjavaju u školi i uče nove stvari jer će im se okrenuti protiv islama i ne d'o bog zastraniti. Islam uber alles.
![]()
Nena je ostala nepismena ali prilicno antiturski nastrojena jer je par puta govorila oni su nam donjeli ovoliku zaostalost
Tad je hodza bio bog i batina po selima , nije to tako davno bilo.Lijepi Tito
- ovo_malo_duse
#3488 Re: Identitet Bosnjaka
Jah. Ovakvih tekstova po direktivi, kamara. Stara tetka dedina sestra udata za Mostarca zivjela odmah pored tepe. Proveo pre divan proljeca u Mostaru nikad cuo da su Mostarski Muslimani palili svijecee.Drugo Ja nigdje nisam kmeknuo sekunde. Samo sam napisao kroz sta su Bosnjaci prosli da bi danas ponovo bilj svoji na svome. A vi kmecite a dzaba vam. Zvucite ko pokvarena ploca . Sutra da bude popis 65% stanovnika BiH bi se izjasnilo kao Bosnjaci. Dans se Bosnjaci obrazuju kako po domacim tako po svjetskim Univerzitetima od Skandinavskih preko Njemackih pa do MiT a Bosna u srcu pa mali do sehera pa usput na dzumu. Ramazan se posti, dzamije pune omladine,a sa druge strane i konceriti i zabave i zurke . Bosnje svjesne i sebe i okoline u kojoj zive. Znam da boli al proce prilagodicete se, nema druge. Mostar kad uzmes nije od odlaska Turaka vise omladine islo u Dzamiju. Hvala Allahu do 90 malo je falilo d im se za uho ne zna koliko su bili zastranili al nije ni cudo kakvo su ispiranje mozga imali 50 godina.Rejhana wrote: ↑23/03/2025 12:54
![]()
Ali lagano doci ce to na svoje . A vi ostali nigdje trudite se da nas ubijedite da smo glupi. To vas je i zajebalo narativ o nepismenom i glupom Bosancu Muji i Sulji. Pa ta nas spika jos vise gura u pravom pitu, da citamo istrazujemo da ponovo naucimo ko smo.A tá vasa trubadurenja ta au vremena prosla prilagodite se I prestanite kmecat postalo je tuzno vas slusat.
-
Vjecita_zavrzlama
#3489 Re: Identitet Bosnjaka
Polahko sahranjena sda znaci da ubrzo vise nece biti moderno iliti in biti vjernik,pola ih tad najmanje otpada sta tad?ovo_malo_duse wrote: ↑23/03/2025 15:41Jah. Ovakvih tekstova po direktivi, kamara. Stara tetka dedina sestra udata za Mostarca zivjela odmah pored tepe. Proveo pre divan proljeca u Mostaru nikad cuo da su Mostarski Muslimani palili svijecee.Drugo Ja nigdje nisam kmeknuo sekunde. Samo sam napisao kroz sta su Bosnjaci prosli da bi danas ponovo bilj svoji na svome. A vi kmecite a dzaba vam. Zvucite ko pokvarena ploca . Sutra da bude popis 65% stanovnika BiH bi se izjasnilo kao Bosnjaci. Dans se Bosnjaci obrazuju kako po domacim tako po svjetskim Univerzitetima od Skandinavskih preko Njemackih pa do MiT a Bosna u srcu pa mali do sehera pa usput na dzumu. Ramazan se posti, dzamije pune omladine,a sa druge strane i konceriti i zabave i zurke . Bosnje svjesne i sebe i okoline u kojoj zive. Znam da boli al proce prilagodicete se, nema druge. Mostar kad uzmes nije od odlaska Turaka vise omladine islo u Dzamiju. Hvala Allahu do 90 malo je falilo d im se za uho ne zna koliko su bili zastranili al nije ni cudo kakvo su ispiranje mozga imali 50 godina.Rejhana wrote: ↑23/03/2025 12:54
![]()
Ali lagano doci ce to na svoje . A vi ostali nigdje trudite se da nas ubijedite da smo glupi. To vas je i zajebalo narativ o nepismenom i glupom Bosancu Muji i Sulji. Pa ta nas spika jos vise gura u pravom pitu, da citamo istrazujemo da ponovo naucimo ko smo.A tá vasa trubadurenja ta au vremena prosla prilagodite se I prestanite kmecat postalo je tuzno vas slusat.
Koji komentar
- Dozer
#3490 Re: Identitet Bosnjaka
Nisu to kruske i jabuke, nego obdaniste i obdaniste.skoronikako wrote: ↑22/03/2025 23:32Ne bih da kazem da ti logika ne valja, ali zar nije logicnije (opet sam mozda nelogican jer sam propustio obdaniste, a isao u mekteb) da poredimo kineska obdanista sa njihovim ekvivalentima u Bosni, a to bi bila obdanista? Da li ti smatras da se poredjenjem jabuka i kruski prikazuje prava slika? Naravno, postoji mogucnost da ti je cilj samo i popljuvati nesto bez zelje za pravim poredjenjem, ali vjerovati cu da nije tako, vec da si casove logike prespavao.MehmedPasaMoric wrote: ↑22/03/2025 23:12 Al u qrcu, bas danas gledam video u Kini djeca 4-5 godina u obdanistu pletu dzempere, peku palacinke, sade cvijece itd... Po meni mnogo korisnije od onoga sto se uci u mektebima ali hajde
Tamo djeca uce prakticne vjestine, a ovdje ublehe. Logika?
- Dozer
#3491 Re: Identitet Bosnjaka
Bez namjere vrijedjanja ili omalovazavanja, ali iz tvog teksta se tacno vidi polupismenost, kao i kojim generacijama pripadas.ovo_malo_duse wrote: ↑23/03/2025 01:08 Opet se navljalo na temu kamara islamofoba i onih koji su nigdje. I koje gluposti pisete i sta sve ovaj forum trpi,sreca nije papir da je papir zaplakao bi. Kolektivno Bosnjacko iliti M(m)uslimansko stanvnistvo je 3-4 puta planski od 1850 -1945 postajalo nepismeno ne svojom odlukom nego promjenom sistema.
Nepismeno(st) je jedna rijec.
Potpisati, ne podpisati.
arabika i turski jezik, ne Arabika i Turski.
amidza
dzuma
Itd.itd.
To sto se tebi gadi neko ko nije Bosnjak i musliman, tvoj je problem.
-
skoronikako
#3492 Re: Identitet Bosnjaka
Mekteb nije obdaniste.
Doduse ti si povlacio funkcionalnu pismenost danas i odokativno vagao koliko je takvih danas, a u isto vrijeme si uzimao sve iz vremena Jugoslavije kao funkcionalno pismene, pa mi je jasno da ti logika nije jaca strana.
Ako cemo vec o uspjesnim obrazovnim sistemima u nadleznosti drzave, nije ovo tema za to, nit je mekteb los primjer jer uopste nije u nadleznosti drzave. Drzava je, kao sto znamo, sekularna.
-
skoronikako
#3493 Re: Identitet Bosnjaka
Ako nije tema, zasto se uopste spominje? A bila bi tema da si mogao argumentovano i postaviti stvari.MehmedPasaMoric wrote: ↑23/03/2025 11:05 Pa ja ti navedoh primjer da su stampali knjige 800 godina prije Evrope ali si ga izbjegaoU svakom slucaju tema nije Kina ni pismenost, nego identitet Bosnjaka tako da sve ovo nema bas neke veze... I manjak obrazovanja moze biti dio identiteta nekog naroda, sto je slucaj kod Bosnjaka (a ni drugi iz regiona nisu puno bolji). Ja za manjak obrazovanja izmedju ostalog krivim religijsku indoktrinaciju, jer je to najveca kocnica progresa. I to nije samo moje misljenje, nego tema o kojoj su govorili i pisali mnogo pametniji od mene i od tebe, Carl Sagan, Christopher Hitchens, Richard Dawkins itd
Argument o stampanju knjiga je potpuno nebitan. Nekada su i muslimani bili prvi u nauci, pa je to sad davno svrseno vrijeme.
Najveca kocnica progresa su ljudi, a ne religijske indoktrinacije. Cim treba neko drugi preuzeti primat, odmah se pozivamo na sve i svasta (izmedju ostalog cemo i zloupotrebljavati vjeru) kako bismo ostali na svom mjestu. Zelja da imamo moc je jaca od svega.
Prve objavljenje rijeci u Kur'anu bi bile direktno protivne tvojoj izjavi. Barem sto se Islama tice.
-
asker
#3494 Re: Identitet Bosnjaka
O identitetu Bosnjaka pisu likovi koji nisu Bosnjaci i dezurni islamofobi, klasika

-
Vjecita_zavrzlama
-
asker
#3496 Re: Identitet Bosnjaka
- MehmedPasaMoric
#3497 Re: Identitet Bosnjaka
Zato sto je neko prije mene napisao da u cijelom svijetu vlada trend nepismenosti i neobrazovanja i kao zbog toga nije cudno sto i kod nas vlada taj trend. To jednostavno nije istina, obrazovanje je slabije tamo gdje je religija jaca, sto je cinjenica dokazana kroz istrazivanje WIN-a iz 2017 godine gdje je najreligiznija drzava bila Gana, a najnereligioznija Kina. Mislim da nije potrebno porediti te dvije drzave po drugim parametrimaskoronikako wrote: ↑23/03/2025 17:15Ako nije tema, zasto se uopste spominje? A bila bi tema da si mogao argumentovano i postaviti stvari.MehmedPasaMoric wrote: ↑23/03/2025 11:05 Pa ja ti navedoh primjer da su stampali knjige 800 godina prije Evrope ali si ga izbjegaoU svakom slucaju tema nije Kina ni pismenost, nego identitet Bosnjaka tako da sve ovo nema bas neke veze... I manjak obrazovanja moze biti dio identiteta nekog naroda, sto je slucaj kod Bosnjaka (a ni drugi iz regiona nisu puno bolji). Ja za manjak obrazovanja izmedju ostalog krivim religijsku indoktrinaciju, jer je to najveca kocnica progresa. I to nije samo moje misljenje, nego tema o kojoj su govorili i pisali mnogo pametniji od mene i od tebe, Carl Sagan, Christopher Hitchens, Richard Dawkins itd
Argument o stampanju knjiga je potpuno nebitan. Nekada su i muslimani bili prvi u nauci, pa je to sad davno svrseno vrijeme.
Najveca kocnica progresa su ljudi, a ne religijske indoktrinacije. Cim treba neko drugi preuzeti primat, odmah se pozivamo na sve i svasta (izmedju ostalog cemo i zloupotrebljavati vjeru) kako bismo ostali na svom mjestu. Zelja da imamo moc je jaca od svega.
Prve objavljenje rijeci u Kur'anu bi bile direktno protivne tvojoj izjavi. Barem sto se Islama tice.
Rijeci iz Kurana me ne zanimaju niti njih mozes koristiti kao argument u raspravi samnom jer za mene nista ne znace, odnosno ne znace nista vise od rijeci iz neke druge knjige tipa Harry Potter i Kamen mudraca
- iClass
#3498 Re: Identitet Bosnjaka
Odlazak SDA sa vlasti ne znači odlazak vjere, samo je dio glasova prebačen na Narod i Pravdu, koja je po nekima čak i više vjerski nastrojena od SDA.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑23/03/2025 16:22 Polahko sahranjena sda znaci da ubrzo vise nece biti moderno iliti in biti vjernik,pola ih tad najmanje otpada sta tad?![]()
Koji komentar![]()
![]()
A ni SDA nije za otpisati, ipak je to stranka sa najviše glasova u FBiH (čak 100 000 više od SDP-a), drugo su koalicije i Šmitovi zakoni što je omogućilo da ne budu dio vlasti, ali broj glasova ipak pokazuje drugo.
- Dozer
#3499 Re: Identitet Bosnjaka
55% funkcionalno nepismenih u BiH ti je dokazano prosle godine testiranjima, tako da nisam nista vagao.skoronikako wrote: ↑23/03/2025 17:08Mekteb nije obdaniste.
Doduse ti si povlacio funkcionalnu pismenost danas i odokativno vagao koliko je takvih danas, a u isto vrijeme si uzimao sve iz vremena Jugoslavije kao funkcionalno pismene, pa mi je jasno da ti logika nije jaca strana.
Ako cemo vec o uspjesnim obrazovnim sistemima u nadleznosti drzave, nije ovo tema za to, nit je mekteb los primjer jer uopste nije u nadleznosti drzave. Drzava je, kao sto znamo, sekularna.
Za regularnu pismenost sam povukao paralelu s Jugom, ne funkcionalnu. To sto se odmah nadje neko da izvrne i spinuje napisano, ili ne razumije napisano, nije moj problem
Mekteb nije obdaniste, naravno, ali cemu prakticnom uci djecu?
Obdanista su nam danas na istom nivou. Bitno je da se djeci utrpa i tu vjeronauk, a jebo to sto ne znaju pisati, pa ni drzati olovku. U poredjenju s kineskim obdanistima, sta je po tvojoj logici bolje?
- Dozer
#3500 Re: Identitet Bosnjaka
De bar 2-3 takva, sto se vjere tice