Identitet Bosnjaka
-
mishic
#3451 Re: Identitet Bosnjaka
Problem prvenstveno Bošnjaka ali i Balkanaca u velikom procentu je taj što sa društvenih mreža i drugih nakaradnih izvora pokušavaju upotpuniti svoje nedostatno obrazovanje. Kada čujete neke nebuloze koje se prihvate, ponavljaju i šire jeza spopada čovjeka.
-
gozila555
#3452 Re: Identitet Bosnjaka
jedina titina juga je masovno obrazovala bosnjake.za vrijeme turaka bilo je totalno nepismeno bosnjacko stanovnistvo,dok za vrijeme austro ugara to se stanje pocelo malo popravljati. kao i izgradnja,turci gradili dzamije i mostove,i kasabe,dolasko AU pocinje modernizacija ,izgradnja svega zivog,od zeljeznice,puteva,fabrika,skola.industrije......,titia juga to jos vise pojacava. dakle sta je zakljucak,pa zakljucak je da su turci totalno unazadili stanovnistvo svojim dolaskom,tolike su godine bili ovde a sem islama ,nisu nista dobrog ostavili. mi bi smo bili ko ceska,da nas nisu osmanlije okupirali.pogledajte samo sloveniju koja je uvijek bila napredna,jer tamo osmanlijska cizma nije nikad krocila.
-
mishic
#3453 Re: Identitet Bosnjaka
Ovo su paušalne i netačne ocjene. Bošnjaci u poređenju sa drugim sunarodnicima na ovim prostorima nisu bili "totalno nepismeni" ali su ih takvima proglasili oni koji su pismenost i ukupni identitet Bošnjaka cijenili kroz prizmu onih parametara koje su Bošnjaci sa dolaskom austro-ugarske bojkotovali iz brojnih a prije svega političkih razloga. Mjeriti stanje u jednom civilizacijskom korpusu parametrima iz drugog civilizacijskog korpusa je neprihvatljivo i potpuno pogrešno.gozila555 wrote: ↑17/03/2025 19:25 jedina titina juga je masovno obrazovala bosnjake.za vrijeme turaka bilo je totalno nepismeno bosnjacko stanovnistvo,dok za vrijeme austro ugara to se stanje pocelo malo popravljati. kao i izgradnja,turci gradili dzamije i mostove,i kasabe,dolasko AU pocinje modernizacija ,izgradnja svega zivog,od zeljeznice,puteva,fabrika,skola.industrije......,titia juga to jos vise pojacava. dakle sta je zakljucak,pa zakljucak je da su turci totalno unazadili stanovnistvo svojim dolaskom,tolike su godine bili ovde a sem islama ,nisu nista dobrog ostavili. mi bi smo bili ko ceska,da nas nisu osmanlije okupirali.pogledajte samo sloveniju koja je uvijek bila napredna,jer tamo osmanlijska cizma nije nikad krocila.
Još je nakaradnije vremenski period od pet stoljeća promatrati samo kroz dekadentni period pet puta kraći od cjelokupnog perioda.
-
gozila555
#3454 Re: Identitet Bosnjaka
svijalo se to tebi ili ne,to su cinjenice,pa jedini ko je cuvao spise srednjeovjekone bosne su franjevci,koji su bili pismeni,vodili i cuvali knjige.austrougari uveli prezimena,grantove,popis stanovnistva,skole..... a sa titom dolazi do masovnog opismenjavanja muslimana,pogotovo zena koje su bile totale nepismene. to su fakti svidjali se tebi ili ne .mishic wrote: ↑17/03/2025 19:36Ovo su paušalne i netačne ocjene. Bošnjaci u poređenju sa drugim sunarodnicima na ovim prostorima nisu bili "totalno nepismeni" ali su ih takvima proglasili oni koji su pismenost i ukupni identitet Bošnjaka cijenili kroz prizmu onih parametara koje su Bošnjaci sa dolaskom austro-ugarske bojkotovali iz brojnih a prije svega političkih razloga. Mjeriti stanje u jednom civilizacijskom korpusu parametrima iz drugog civilizacijskog korpusa je neprihvatljivo i potpuno pogrešno.gozila555 wrote: ↑17/03/2025 19:25 jedina titina juga je masovno obrazovala bosnjake.za vrijeme turaka bilo je totalno nepismeno bosnjacko stanovnistvo,dok za vrijeme austro ugara to se stanje pocelo malo popravljati. kao i izgradnja,turci gradili dzamije i mostove,i kasabe,dolasko AU pocinje modernizacija ,izgradnja svega zivog,od zeljeznice,puteva,fabrika,skola.industrije......,titia juga to jos vise pojacava. dakle sta je zakljucak,pa zakljucak je da su turci totalno unazadili stanovnistvo svojim dolaskom,tolike su godine bili ovde a sem islama ,nisu nista dobrog ostavili. mi bi smo bili ko ceska,da nas nisu osmanlije okupirali.pogledajte samo sloveniju koja je uvijek bila napredna,jer tamo osmanlijska cizma nije nikad krocila.
-
Vjecita_zavrzlama
#3455 Re: Identitet Bosnjaka
gozila555 wrote: ↑17/03/2025 19:25 jedina titina juga je masovno obrazovala bosnjake.za vrijeme turaka bilo je totalno nepismeno bosnjacko stanovnistvo,dok za vrijeme austro ugara to se stanje pocelo malo popravljati. kao i izgradnja,turci gradili dzamije i mostove,i kasabe,dolasko AU pocinje modernizacija ,izgradnja svega zivog,od zeljeznice,puteva,fabrika,skola.industrije......,titia juga to jos vise pojacava. dakle sta je zakljucak,pa zakljucak je da su turci totalno unazadili stanovnistvo svojim dolaskom,tolike su godine bili ovde a sem islama ,nisu nista dobrog ostavili. mi bi smo bili ko ceska,da nas nisu osmanlije okupirali.pogledajte samo sloveniju koja je uvijek bila napredna,jer tamo osmanlijska cizma nije nikad krocila.
- Chloe
- Photo mod
#3456 Re: Identitet Bosnjaka
Slo i Bih poredišgozila555 wrote: ↑17/03/2025 19:25 jedina titina juga je masovno obrazovala bosnjake.za vrijeme turaka bilo je totalno nepismeno bosnjacko stanovnistvo,dok za vrijeme austro ugara to se stanje pocelo malo popravljati. kao i izgradnja,turci gradili dzamije i mostove,i kasabe,dolasko AU pocinje modernizacija ,izgradnja svega zivog,od zeljeznice,puteva,fabrika,skola.industrije......,titia juga to jos vise pojacava. dakle sta je zakljucak,pa zakljucak je da su turci totalno unazadili stanovnistvo svojim dolaskom,tolike su godine bili ovde a sem islama ,nisu nista dobrog ostavili. mi bi smo bili ko ceska,da nas nisu osmanlije okupirali.pogledajte samo sloveniju koja je uvijek bila napredna,jer tamo osmanlijska cizma nije nikad krocila.
-
broj dva
#3457 Re: Identitet Bosnjaka
Bošnjaci žive u Bošnji a Bosanci u Bosni.
- Cherry-Cherry
#3458 Re: Identitet Bosnjaka
Turska nas je sjebala za sva vremena, na žalost.
- Dozer
#3459 Re: Identitet Bosnjaka
Sve gdje je religija dominantna premisa funkcionisanja drustva, tesko da to drustvo moze napredovati na bilo koji nacin.gozila555 wrote: ↑17/03/2025 19:25 jedina titina juga je masovno obrazovala bosnjake.za vrijeme turaka bilo je totalno nepismeno bosnjacko stanovnistvo,dok za vrijeme austro ugara to se stanje pocelo malo popravljati. kao i izgradnja,turci gradili dzamije i mostove,i kasabe,dolasko AU pocinje modernizacija ,izgradnja svega zivog,od zeljeznice,puteva,fabrika,skola.industrije......,titia juga to jos vise pojacava. dakle sta je zakljucak,pa zakljucak je da su turci totalno unazadili stanovnistvo svojim dolaskom,tolike su godine bili ovde a sem islama ,nisu nista dobrog ostavili. mi bi smo bili ko ceska,da nas nisu osmanlije okupirali.pogledajte samo sloveniju koja je uvijek bila napredna,jer tamo osmanlijska cizma nije nikad krocila.
Titina Juga je od 92% nepismenih s krajem rata 1945. dotjerala do, cini mi se (mrsko mi sad traziti), do 5% 1990. Pricamo o 24 miliona stanovnika Juge.
Danas u BiH, na cca. 2,5 miliona ljudi, imamo 55% funkcionalno nepismenih (dokazano), a nepoznato je koliko je i realno nepismenih. Cinjenica je da je danas cca. 60% polupismenih, sto je jasno vidljivo na svakom koraku, u svakom mediju, u dnevnom zivotu. Zalosno.
I sve je to zbog "vracanja korijenima" (kakva budalastina...) i jacanja religija.
-
gozila555
#3460 Re: Identitet Bosnjaka
Dozer wrote: ↑18/03/2025 08:36Sve gdje je religija dominantna premisa funkcionisanja drustva, tesko da to drustvo moze napredovati na bilo koji nacin.gozila555 wrote: ↑17/03/2025 19:25 jedina titina juga je masovno obrazovala bosnjake.za vrijeme turaka bilo je totalno nepismeno bosnjacko stanovnistvo,dok za vrijeme austro ugara to se stanje pocelo malo popravljati. kao i izgradnja,turci gradili dzamije i mostove,i kasabe,dolasko AU pocinje modernizacija ,izgradnja svega zivog,od zeljeznice,puteva,fabrika,skola.industrije......,titia juga to jos vise pojacava. dakle sta je zakljucak,pa zakljucak je da su turci totalno unazadili stanovnistvo svojim dolaskom,tolike su godine bili ovde a sem islama ,nisu nista dobrog ostavili. mi bi smo bili ko ceska,da nas nisu osmanlije okupirali.pogledajte samo sloveniju koja je uvijek bila napredna,jer tamo osmanlijska cizma nije nikad krocila.
Titina Juga je od 92% nepismenih s krajem rata 1945. dotjerala do, cini mi se (mrsko mi sad traziti), do 5% 1990. Pricamo o 24 miliona stanovnika Juge.
Danas u BiH, na cca. 2,5 miliona ljudi, imamo 55% funkcionalno nepismenih (dokazano), a nepoznato je koliko je i realno nepismenih. Cinjenica je da je danas cca. 60% polupismenih, sto je jasno vidljivo na svakom koraku, u svakom mediju, u dnevnom zivotu. Zalosno.
I sve je to zbog "vracanja korijenima" (kakva budalastina...) i jacanja religija.
- Dozer
#3461 Re: Identitet Bosnjaka
Vrlo ciljano.gozila555 wrote: ↑18/03/2025 09:20Dozer wrote: ↑18/03/2025 08:36Sve gdje je religija dominantna premisa funkcionisanja drustva, tesko da to drustvo moze napredovati na bilo koji nacin.gozila555 wrote: ↑17/03/2025 19:25 jedina titina juga je masovno obrazovala bosnjake.za vrijeme turaka bilo je totalno nepismeno bosnjacko stanovnistvo,dok za vrijeme austro ugara to se stanje pocelo malo popravljati. kao i izgradnja,turci gradili dzamije i mostove,i kasabe,dolasko AU pocinje modernizacija ,izgradnja svega zivog,od zeljeznice,puteva,fabrika,skola.industrije......,titia juga to jos vise pojacava. dakle sta je zakljucak,pa zakljucak je da su turci totalno unazadili stanovnistvo svojim dolaskom,tolike su godine bili ovde a sem islama ,nisu nista dobrog ostavili. mi bi smo bili ko ceska,da nas nisu osmanlije okupirali.pogledajte samo sloveniju koja je uvijek bila napredna,jer tamo osmanlijska cizma nije nikad krocila.
I sve je to zbog "vracanja korijenima" (kakva budalastina...) i jacanja religija.upravo to,od 92 nam se vraca religija u punom obimu,i sta smo dobili ? Pa dobili smo opet vecu nepismenost,jer je obrazovanje palo,kupuju se masovno diplome,nicu razni fakulteti u manjim sredinama.Jednostavno ono jako obrazovanje u jugi se skroz srozalo.
Jacanje religija = povecanje nepismenosti (ocito) = povecanje broja klimogalava (glasacko tijelo) = laksa manipulacija masama (sto jasno vidimo) = srozavanje drustvenih vrijednosti i normi (sto takodjer jasno vidimo).
Chomsky je to davno sasvim lijepo opisao kroz svojih 10 elemenata manipulacije masama.
-
gozila555
#3462 Re: Identitet Bosnjaka
Dozer wrote: ↑18/03/2025 10:34Vrlo ciljano.gozila555 wrote: ↑18/03/2025 09:20Dozer wrote: ↑18/03/2025 08:36
Sve gdje je religija dominantna premisa funkcionisanja drustva, tesko da to drustvo moze napredovati na bilo koji nacin.
I sve je to zbog "vracanja korijenima" (kakva budalastina...) i jacanja religija.upravo to,od 92 nam se vraca religija u punom obimu,i sta smo dobili ? Pa dobili smo opet vecu nepismenost,jer je obrazovanje palo,kupuju se masovno diplome,nicu razni fakulteti u manjim sredinama.Jednostavno ono jako obrazovanje u jugi se skroz srozalo.
Jacanje religija = povecanje nepismenosti (ocito) = povecanje broja klimogalava (glasacko tijelo) = laksa manipulacija masama (sto jasno vidimo) = srozavanje drustvenih vrijednosti i normi (sto takodjer jasno vidimo).
I mora se priznat,da je Srbija jos uvijek zadrzala dobro obrazovanje,jer vidimo da su se studenti a i profesori pobunili.Nisu klimoglavci kao nasi studenti i profesori,koji su totalno pasivni.Pa nasi mladi masovno konzumiraju srbijanski kic i sund,najveci pratioci zadruge i zvezde granda su kod nasih mladih. I to je glavni problem bh.Totalno smo nazadovali.Nekad je Sarajevo bilo rock centar juge,a danas je folk centar.Beograd jest stvorio turbo folk,al opet taj isti Beograd ima 30 000 slusatelja jazz radia.Opet u taj Bg dolaze svjetske grupe i pjevaci koji pune arene.Pa jos uvijek tamo imamo najveci sajam knjige u regionu ,koji je uvijek posjetiocima krcat. Kad ce tako nesto kod nas bit
Last edited by gozila555 on 18/03/2025 10:47, edited 1 time in total.
- Dozer
#3463 Re: Identitet Bosnjaka
Nikad vise tako nece biti kod nas.
Kod nas omladina ne zna citati nista izvan Instagrama, FB, TT i sl. Nemaju pojma ni sta je knjiga, a pogotovo ne dobra knjiga. Ana Karenjina je glumica ili neka starleta.
Medijski prostor svakodnedvno krcat nepismenoscu, gramatickim greskama, itd.
Mah...ovo je naprosto 100% tacno. A BiH danas je sve kontra ovoga.

Kod nas omladina ne zna citati nista izvan Instagrama, FB, TT i sl. Nemaju pojma ni sta je knjiga, a pogotovo ne dobra knjiga. Ana Karenjina je glumica ili neka starleta.
Medijski prostor svakodnedvno krcat nepismenoscu, gramatickim greskama, itd.
Mah...ovo je naprosto 100% tacno. A BiH danas je sve kontra ovoga.

-
Vjecita_zavrzlama
#3464 Re: Identitet Bosnjaka
Bili smo uspjeli da se rijesimo dobrim djelom kroz Austriju i Jugu ali sad imamo kroz hayat i sl pokusaj da se vrati turcizam i ti nazadni obicaji
Vidjet cemo koliko je uspjesnp, tjesi me sto hayat svakako najvise gledaju stariji od 55+ najmanje
- Cherry-Cherry
#3465 Re: Identitet Bosnjaka
Puno ih je što gledaju Hayat na žalost. Evo kod mene na poslu mlađa raja se fura na taj fazon.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑20/03/2025 08:05Bili smo uspjeli da se rijesimo dobrim djelom kroz Austriju i Jugu ali sad imamo kroz hayat i sl pokusaj da se vrati turcizam i ti nazadni obicaji
Vidjet cemo koliko je uspjesnp, tjesi me sto hayat svakako najvise gledaju zenturace od 55+ najmanje![]()
-
Vjecita_zavrzlama
#3466 Re: Identitet Bosnjaka
Ja sam svojima objasnio da hayat nije neovisan da finansiraju se od vucica, eno mama vidim prebacuje na face tv za ramazansku programCherry-Cherry wrote: ↑20/03/2025 08:09Puno ih je što gledaju Hayat na žalost. Evo kod mene na poslu mlađa raja se fura na taj fazon.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑20/03/2025 08:05Bili smo uspjeli da se rijesimo dobrim djelom kroz Austriju i Jugu ali sad imamo kroz hayat i sl pokusaj da se vrati turcizam i ti nazadni obicaji
Vidjet cemo koliko je uspjesnp, tjesi me sto hayat svakako najvise gledaju zenturace od 55+ najmanje![]()
- Dozer
#3467 Re: Identitet Bosnjaka
Ma to SDA glasilo ne gledam godinama.
- Chloe
- Photo mod
#3468 Re: Identitet Bosnjaka
Možeš li mi dati primjere kakvi su to nazadni običaji koje Hayat propagira, i kakve turcizme vraćaju?Vjecita_zavrzlama wrote: ↑20/03/2025 08:05Bili smo uspjeli da se rijesimo dobrim djelom kroz Austriju i Jugu ali sad imamo kroz hayat i sl pokusaj da se vrati turcizam i ti nazadni obicaji
Vidjet cemo koliko je uspjesnp, tjesi me sto hayat svakako najvise gledaju stariji od 55+ najmanje![]()
- Tvrtko II Kotromanić
#3469 Re: Identitet Bosnjaka
ma pusti gaChloe wrote: ↑20/03/2025 11:37Možeš li mi dati primjere kakvi su to nazadni običaji koje Hayat propagira, i kakve turcizme vraćaju?Vjecita_zavrzlama wrote: ↑20/03/2025 08:05Bili smo uspjeli da se rijesimo dobrim djelom kroz Austriju i Jugu ali sad imamo kroz hayat i sl pokusaj da se vrati turcizam i ti nazadni obicaji
Vidjet cemo koliko je uspjesnp, tjesi me sto hayat svakako najvise gledaju stariji od 55+ najmanje![]()
![]()
islamofob i kompleksas
- MehmedPasaMoric
#3470 Re: Identitet Bosnjaka
Ugoste Bakira Izmetbegovica na isti fazon na koji RTS ugosti Vucica, dakle on donese svoja pitanja i na njih odgovara i ispire mozak narodu. Zar moze nazadnije od togaChloe wrote: ↑20/03/2025 11:37Možeš li mi dati primjere kakvi su to nazadni običaji koje Hayat propagira, i kakve turcizme vraćaju?Vjecita_zavrzlama wrote: ↑20/03/2025 08:05Bili smo uspjeli da se rijesimo dobrim djelom kroz Austriju i Jugu ali sad imamo kroz hayat i sl pokusaj da se vrati turcizam i ti nazadni obicaji
![]()
Ponekad mi FB izbaci u preporucenim njihove objave, i onda vidim ljude u komentarima koji su bukvalno prerasli u sektu, smatraju Fadila Novalica za nekakvog mucenika, heroja i slicno. Ne bi me cudilo da Fadil po izlasku iz zatvora, a uz pomoc tog toksicnog medija, postane bosnjacki Joseph Smith i pokrene bosnjacki varijantu mormonizma.
- Cherry-Cherry
#3471 Re: Identitet Bosnjaka
Ma njihov mahalsko-primitivni vajb emisija je dno dna. Kad dovedu gosta razgovor bude kao dvije nane iz sela Gornja Mrkulja. Samo fali da donesu oklagiju i razvijaju pite.
- Chloe
- Photo mod
#3472 Re: Identitet Bosnjaka
https://www.klix.ba/lifestyle/kucaiured ... /250320065
Uz Shebara Resort na Crvenom moru u Saudijskoj Arabiji i Mbano Manor hotel kod Viktorijinih vodopada u Zimbabveu na Timeovoj listi najboljih lokacija na svijetu za 2025. godinu našao se i sarajevski hotel Baškuća.
"Smješten pored malog groblja na vrhu brda, hotel Baškuća je blizu svih lokacija gdje bi putnik poželio otići na kaldrmi Baščaršije, uključujući česmu Sebilj u osmanskom stilu, monumentalnu Gazi Husrev-begovu džamiju, Latinski most (mjesto atentata Franza Ferdinanda), mali; ali potresan Muzej ratnog djetinjstva i kao kazandžijsku ulicu, gdje zanatlijski čekići zveckaju danju i noću", navodi Time.

Uz Shebara Resort na Crvenom moru u Saudijskoj Arabiji i Mbano Manor hotel kod Viktorijinih vodopada u Zimbabveu na Timeovoj listi najboljih lokacija na svijetu za 2025. godinu našao se i sarajevski hotel Baškuća.
"Smješten pored malog groblja na vrhu brda, hotel Baškuća je blizu svih lokacija gdje bi putnik poželio otići na kaldrmi Baščaršije, uključujući česmu Sebilj u osmanskom stilu, monumentalnu Gazi Husrev-begovu džamiju, Latinski most (mjesto atentata Franza Ferdinanda), mali; ali potresan Muzej ratnog djetinjstva i kao kazandžijsku ulicu, gdje zanatlijski čekići zveckaju danju i noću", navodi Time.
-
TheMule
#3473 Re: Identitet Bosnjaka
Dosta gluposti je ovdje napisano u vezi Bosne pod Osmanlijama. Kad vas je trebalo carstvo obrazovati i unaprijediti, i na koji nacin? 1461? 1800? Trebali su investirati u fabriku duhana odmah nakon sto je izgradjena Begova dzamija? Ili elektrotehnicki fakultet kad se carsija opet izgradjivala nakon pohoda Savojskog?
-
TheMule
#3474 Re: Identitet Bosnjaka
Generalni pad u nauci se osjeti sirom svijeta. I ne moze se bas pripisati religiji.Dozer wrote: ↑18/03/2025 08:36Sve gdje je religija dominantna premisa funkcionisanja drustva, tesko da to drustvo moze napredovati na bilo koji nacin.gozila555 wrote: ↑17/03/2025 19:25 jedina titina juga je masovno obrazovala bosnjake.za vrijeme turaka bilo je totalno nepismeno bosnjacko stanovnistvo,dok za vrijeme austro ugara to se stanje pocelo malo popravljati. kao i izgradnja,turci gradili dzamije i mostove,i kasabe,dolasko AU pocinje modernizacija ,izgradnja svega zivog,od zeljeznice,puteva,fabrika,skola.industrije......,titia juga to jos vise pojacava. dakle sta je zakljucak,pa zakljucak je da su turci totalno unazadili stanovnistvo svojim dolaskom,tolike su godine bili ovde a sem islama ,nisu nista dobrog ostavili. mi bi smo bili ko ceska,da nas nisu osmanlije okupirali.pogledajte samo sloveniju koja je uvijek bila napredna,jer tamo osmanlijska cizma nije nikad krocila.
- MehmedPasaMoric
#3475 Re: Identitet Bosnjaka
Al u qrcu, bas danas gledam video u Kini djeca 4-5 godina u obdanistu pletu dzempere, peku palacinke, sade cvijece itd... Po meni mnogo korisnije od onoga sto se uci u mektebima ali hajde