Pametolog znači.
Neradna nedjelja u FBiH
Moderator: anex
-
BadBoy
#5477 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ja apsolutno nemam mišljenje o radnoj ili neradnoj nedjelji. Smatram i da nije moje da tu nešto prosuđujem. Ljudi koje to najviše direktno pogađa trebaju da se izjasne, a valjda su to uradili kroz svoj sindikat. Ja ću se prilagoditi i onako i ovako.
Mene samo nervira ovaj sebični mentalitet JA IMAM PRAVO šta je. Isti takvi sebičnjaci se vuku 37 km/h po gradu jer IMAJU PRAVO na to i hebu sve živo okolo.
Mene samo nervira ovaj sebični mentalitet JA IMAM PRAVO šta je. Isti takvi sebičnjaci se vuku 37 km/h po gradu jer IMAJU PRAVO na to i hebu sve živo okolo.
-
Hakiz
#5478 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Džaba ti trud, ne zaslužuješ da znaš išta o mom privatnom životu.
-
noviclan
#5479 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Zaista neobjasnjiv fenomen, valjda imaju izracunatu rutu od tacke a do tacke b da moguBadBoy wrote: ↑21/03/2025 01:02 Ja apsolutno nemam mišljenje o radnoj ili neradnoj nedjelji. Smatram i da nije moje da tu nešto prosuđujem. Ljudi koje to najviše direktno pogađa trebaju da se izjasne, a valjda su to uradili kroz svoj sindikat. Ja ću se prilagoditi i onako i ovako.
- teskeredzic_22
- Grijem se na: Toplane
- Vozim: Peugeot
#5480 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Država može apsolutno sve na svom teritoriju.Pandakonda wrote: ↑20/03/2025 18:12
Je li u tvojoj komunistickoj glavi postoji koncept da također ljudi moraju biti zasticeni od same drzave i da mora postojati ogranicenje u koje stvari se drzava ne smije petljati ? Hoces li pristati da ti jos drzava određuje sta ces jesti i piti svakim danom ? Ili kad ces ici u wc ?![]()
JA sam vlasnik svog tijela i svog rada, JA ako zelim da radim nedjeljom u zamjenu za drugi benefit ja trebam imati to pravo. Niko mi to ne smije uzeti pod krinkom neke kolateralne štete jer država nije sposobna da vrsi inspekcijski nadzor i da se postuje zakon o radu.
Stepeni učešća države se razlikuju od društva do društva od države do države.
Jedino što je gore , primitivnije , nehumanije , neljudskije , bezobraznije i uništavajuće od ekonomskog neoliberalizma je neoliberalizam u zdravstvu.
Ako nemaš para da pročačkaš uši - umrijećeš , smrt je gora od robovanja robovlasniku za ugodnih 999,00 KM netto plus doprinosi.
Nezahvalna bosanska sirotinja nije osjetila šta znači istinska kafala jer ju je ipak neko prosvijetlio i naučio životu dostojnim čovjeka od 1945 do 1991.
Drago mi je zbog svih vas koji ste sretni.
Ali nećete u trgovinu nedeljom zasad.
-
Trappist
#5481 Re: Neradna nedjelja u FBiH
moze u banana drzavama kao sto je bih, rusija, turska, i slicno, gdje glas naroda nista ne znaci. U svicarskoj narod glasa recimo svaki put kad se dizu plate u javnom sektoru, prvo referendum pa onda dizanje plata.teskeredzic_22 wrote: ↑21/03/2025 09:18Država može apsolutno sve na svom teritoriju.Pandakonda wrote: ↑20/03/2025 18:12
Je li u tvojoj komunistickoj glavi postoji koncept da također ljudi moraju biti zasticeni od same drzave i da mora postojati ogranicenje u koje stvari se drzava ne smije petljati ? Hoces li pristati da ti jos drzava određuje sta ces jesti i piti svakim danom ? Ili kad ces ici u wc ?![]()
JA sam vlasnik svog tijela i svog rada, JA ako zelim da radim nedjeljom u zamjenu za drugi benefit ja trebam imati to pravo. Niko mi to ne smije uzeti pod krinkom neke kolateralne štete jer država nije sposobna da vrsi inspekcijski nadzor i da se postuje zakon o radu.
Jedino što je gore , primitivnije , nehumanije , neljudskije , bezobraznije i uništavajuće od ekonomskog neoliberalizma je neoliberalizam u zdravstvu.
Ako nemaš para da pročačkaš uši - umrijećeš , smrt je gora od robovanja robovlasniku za ugodnih 999,00 KM netto plus doprinosi.
Nezahvalna bosanska sirotinja nije osjetila šta znači istinska kafala jer ju je ipak neko prosvijetlio i naučio životu dostojnim čovjeka od 1945 do 1991.
- Cherry-Cherry
#5482 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Uništava nas ovaj komunistički način razmišljanja.teskeredzic_22 wrote: ↑21/03/2025 09:18Država može apsolutno sve na svom teritoriju.Pandakonda wrote: ↑20/03/2025 18:12
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#5483 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Onda je "komunisticka" obaveza i da se vezes kad vozis auto.
- nivla
#5484 Re: Neradna nedjelja u FBiH
vole ovi drzavu u kojoj su ulje, secer, kafu na bonove kupovali i sto su im tetke iz partije donosile slatkise iz italije a koje obican covjek nije imao priliku ni probati
drzave poznate po isporuci jeftine radne snage u vidu fizickih radnika i peraca guzica njemackoj
drzave poznate po isporuci jeftine radne snage u vidu fizickih radnika i peraca guzica njemackoj
-
zippoo87
#5485 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Cijela Gračanica,samo ja ne budem.konektovan wrote: ↑21/03/2025 00:24Pola Gracanice ti u Doboju nedeljom, u city parku moj zipiću..zippoo87 wrote: ↑21/03/2025 00:20Ne guram ja nista...ja samo repliciram na vec napisano. Dakle,ovdje je narativ,svako sebi bira i posao i zivot i sve sam odredjuje i upravlja...pa ako mu se ne svidja trgovina,recimo neka bude advokat,doktor,polticar,vozac kamiona...tamo su bolji uslovi. Eto sam skontaj koliko je ovaj narativ glup i koliko nema logike u zivotu.Pandakonda wrote: ↑21/03/2025 00:01 Najveci benefit za radnika je konkurencija. Odnosno da ima vise lanaca koji će se boriti za radnike i samim time im davati bolje uslove. Znam provjereno da kada je Crvena Jabuka dosla u Sarajevo, ljudima su dali 200-300 marka vecu platu nego sto je Konzum samo da bi privukli radnike. Sama cinjenica da su Bingo, Penny i ostala bagra gurala ovo, bi nas trebalo navesti na razmisljanje koje su motivacije ovog zakona.
I uopste nije slucajnost da to rade bas sada kada imaju krizu radnika a Lidl dolazi i sigurno daje bolje benefite od domacih. Bingo je najgori po tom pitanju, ljudi sole pamet građanima federacije i govore kako je to briga za radnike, a uredno im objekat radi samo par metara dalje u istocnom sarajevuSta znaci ti radnici nisu bitni i oni nemaju porodice ? Ili oni radnici na Bingo pumpi koja moze raditi
Guras diskusiju u ili ili situaciju a to ne mora biti tako. Prvo se studentima i srednjoskolcima mora dopustiti da rade te poslove. U Americi je sasvim normalno da osobe od 16 pa iznad godina vec tada krenu lagano sa nekim poslovima da usvajaju radnu etiku. Sta je problem također da nasi studenti mogu raditi te poslove ? Ili zasto ne uvezemo radnu snagu ? Evo uzmi primjer ostalih razvijenih zemalja evrope, gdje god da odes sve su migranti u tim djelatnostima kakva god razvijenost radnickih prava bila. Jer jednostavno obrazovani Švabo neće da radi taj posao kakva god kompenzacija bila jer mu je bolje sjediti u kancelariji negdje.
I opet se skreće sa bitne činjenice, radnik ne radi svaku nedjelju, ZoR je vrlo jasan da se radi 40h sedmicno i ako neki poslodavac to ne postuje onda je to problem primjene zakona, a ne zakona kao zakona. Tako da taj radnik u trgovini nije radio svaku nedjelju, a i kada je radio imao je drugi dan u sedmici kad je slobodan. Opet uzimam primjer vozaca kamiona, ti ljudi ce po par dana biti na cesti i onda ce par dana odmarati. Hocemo li onda i u to gurati drzavu da zabrani takav raspored jer eto nije posteno da covjek 10 dana ne vidi porodicu ?
Drugo,NIJE ISTO ne raditi nedjeljom i ne raditi utorkom,posebno mladjim osobama,koje bi subotom izasle u grad,opustile se,popile malo...a sutra moras na posao,to odmah izbacujes iz price. Kao mladji sam bas radio u toj bransi i muku sam mucio subotom,jer sam radio a ako izadjem u petak,kuci sam u 12 max,jer sutra posao,ne moze se mahmuran raditi.
Druga stvar,ljeto,vruce,nedjelja,svi na bazenu/jezeru/rijeci,brckaju se a ti kao debil u trznom centru a nigdje zive duse
Ima milion primjera,koji idu u korist neradne nedjelje i odmora. Ja sam to sve prosao i radio i vidio kako je i raditi i ne raditi nedjeljom i znam tacno sto trgovcima JAKO PUNO znaci ta neradna nedjelja. I meni je znacila...
Ovdje narod kod nas sve nesto na silu gura i pokusava dokazati. I ova kupovina po RSu nedjeljom se moze lagano zaobici,nego narod voli biti snob,namjerno sve u kontru...posebno u Sarajevu,gdje imas sada i ovih jako bogatih klinaca,koje boli K sto ce nesto platiti 5 KM recimo na benzinskoj ili 2,5 KM u subotu u normalnoj radnji. Ili sto plati energy 3 KM a u Bingu 1 KM,jer ne zaradjuju to oni,oni samo trose.
Evo mi iz drugih gradova,ne idemo maksuz u RS u shoping a mogli bi...ja sam na granici sa RS,mogu otici par km kod njih nedjeljom u trgovinu ali mi ne pada na pamet. Doboj mi je isto 20 km...otprilike toliko je i onom iz carsije da ode u RS u Sarajevu,dole na Dobrinju,ali mi ne pada na pamet.
Ne idem ni na benzinske pumpe .
Sve se moze ,kada se hoce a ko nece,ne mozes slijepca natjerati da progleda. Isto i snobove da budu normalni.
-
zigzag
#5486 Re: Neradna nedjelja u FBiH
ide li ministar? da podrži trgovinu.
- Laplace
#5487 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Mislim da je neko već spominjao: mogli su dozvoliti malim trgovinama, u kojima radi vlasnik ili njegovi članovi uže porodice (supruga, sin ili ćerka), da rade nedjeljom. Zašto bi neko meni zabranio da radim nedjeljom u vlastitoj trgovini ako je cilj neradne nedjelje zaštititi prava radnika na sedmični odmor i pružiti mu priliku da kvalitetno provodi vrijeme sa porodicom?
Last edited by Laplace on 02/04/2025 19:29, edited 1 time in total.
-
akcija007
#5488 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Bingo Lukavica je radio nesjeljom od 8-13 h prije stupanja na snagu Zakona u Federaciji. Cim je stupio na snagu od 17.11 Bi go Lukavica ne radi nedjeljom (iako moze raditi nesjeljom )
-
gozila555
#5489 Re: Neradna nedjelja u FBiH
trenutno najiritaniji ministar u bh je ovaj ministar trgovine,lik se samo nesto smjeska i prica nebuloze.vide da su pogresne odluke dali, i opet to tvrdoglavo brani neradnu nedjelju.
- drug_profi
#5490 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Mislim, korigovace na kraju, ili skroz ukinuti ovaj propis, ali ce prvo veliku stetu napraviti i brojne male radnje ugasiti.
- dječak sa šibicama
#5491 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Valjda smo do sada akceptirali cinjenicu da je "zastita prava radnika" obicna ubleha od strane ministra, jer je njegovo ministarstvo nedavno bez srama objavilo da ovo nije neradna nedelja za radnike, vec za trgovine.
-
zigzag
#5492 Re: Neradna nedjelja u FBiH
On nije nadležan za prava radnika. Postoji drugo ministarstvo za to.
On je ministar trgovine. A vidimo kako potiče trgovinu.
On je ministar trgovine. A vidimo kako potiče trgovinu.
-
Hakiz
#5493 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ovo je najgore šta su napravili zakonom.drug_profi wrote: ↑21/03/2025 20:54 Mislim, korigovace na kraju, ili skroz ukinuti ovaj propis, ali ce prvo veliku stetu napraviti i brojne male radnje ugasiti.
- dječak sa šibicama
-
bumerangss
#5495 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Kakav sindikat?! Pa sindikat u državnim firmama je korumpiran i na strani poslodavca a kamo li sindikat trgovine!BadBoy wrote: ↑21/03/2025 01:02 Ja apsolutno nemam mišljenje o radnoj ili neradnoj nedjelji. Smatram i da nije moje da tu nešto prosuđujem. Ljudi koje to najviše direktno pogađa trebaju da se izjasne, a valjda su to uradili kroz svoj sindikat. Ja ću se prilagoditi i onako i ovako.
Pola radnika pa i 60% bi vise volili da se nedelja radi ali da se za tu nedelju ima pravo na slobodan dan i da je placena ako ne kao u Njemackoj +80% onda makar 50% i da se postuje ZOR u pogledu 40 radnih sati, placeni prekovremeni...
Vecina radnika treba na termin ljekaru, u banku, po cips, u opstinu... i sad vecinom zbog toga moraju na bolovanue ili od godisnjeg uzeti sl dan
Misljenja sam da nedelja treba biti radna, makar veći tržni centri i to bi se isplatilo poslodavcu iako bi morali platiti jednu i po dnevnicu
Do sad zimski period i nije toliko bilo neobicno sto trgovine ne rade, ali dolazi ljeto i bice pun grad turista i naših ljudi iz manjih mjesta a ti nemas gdje kupiti sladoled
Nezamislivo mi je da kad bude SFF a nedeljom nista ne radi. Pa to ni katolici u Dubrovniku nisu uradili da stradun u avgustu bude prazan... oni makar imaju more pa ces ma plaži provesti tu nedelju. Sta u Sa raditi nedeljom u avgustu?
-
HelaS
#5496 Re: Neradna nedjelja u FBiH
TROPIC dragstor svima smeta
Opština Istočna Ilidža od nadležne inspekcije zahtijeva kontrolu rada dragstora
19.03.2025.
Zbog velikog interesovanja javnosti opština Istočna Ilidža ponavlja Urgenciju za inspekcijsku kontrolu objekata koji su registrovani kao dragstor i obavljaju djelatnost na području ove opštine.
Odlukom Skupštine opštine Istočna Ilidža od 16. septembra 2024. godine definisano je da ja nedjelja neradni dan na području ove lokalne zajednice.
Opština Istočna Ilidža nikome od privrednih subjekata registrovanih za ovakvu vrstu djelatnosti nije dozvolila obavljanje djelatnosti mimo propisanog vremenskog okvira rada u toku sedmice.
- Zbog svega navedenog, od inspekcijske kontrole ponovo tražimo provjeru poštovanja procedure i načina rada koji je za ove privredne subjekte registracijom dragstora odobren, naveli su iz ove opštine.
https://katera.news/lat/opstina-istocna ... o-dragstor
- iClass
#5497 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Tvoj komunistički sistem je bukvalno sve to gore navedeno. Nije postojao gori sistem koji je pobio više ljudi, milione ostavio siromašnim, jedan od najbrutalnijih sistema koji je sve zemlje unazadio desetine godina.teskeredzic_22 wrote: ↑21/03/2025 09:18 Jedino što je gore , primitivnije , nehumanije , neljudskije , bezobraznije i uništavajuće od ekonomskog neoliberalizma je neoliberalizam u zdravstvu.
Nije ni čudno što je propao gdje je bio ili je morala ostati neka fake verzija.
Baš me interesuje kako bi izgledale stvari da je ovdje prije 100 godina uletio neki kapitalista a ne komunista, šta bi bilo sa Jugoslavijom i koliko bi bila naprednija. A što se tiče one Jugoslavije koja je postojala stvarno nažalost, imamo statistike i brojke koje pokazuju da je bila sirotinjska država sa lošom ekonomijom, koliko god da si spavao na klupama. U svom najboljem vremenu je zaostajala za Evropom svjetlosne godine.
- drug_profi
#5498 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Bila je ispred Grčke i Portugala znatno, a u ravni sa nekkm drugim Zapadnim zemljama.
Nije to bilo crno, vec je ono sto se desilo 1991. dovelo do toga da se sve ponisti i unazadi.
Nije to bilo crno, vec je ono sto se desilo 1991. dovelo do toga da se sve ponisti i unazadi.
-
Hakiz
#5499 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Hoćeš reći da feudalizam, kapitalizam, slobodno tržište, religije nisu ubijali?iClass wrote: ↑22/03/2025 22:54Tvoj komunistički sistem je bukvalno sve to gore navedeno. Nije postojao gori sistem koji je pobio više ljudi, milione ostavio siromašnim, jedan od najbrutalnijih sistema koji je sve zemlje unazadio desetine godina.teskeredzic_22 wrote: ↑21/03/2025 09:18 Jedino što je gore , primitivnije , nehumanije , neljudskije , bezobraznije i uništavajuće od ekonomskog neoliberalizma je neoliberalizam u zdravstvu.
Nije ni čudno što je propao gdje je bio ili je morala ostati neka fake verzija.
Baš me interesuje kako bi izgledale stvari da je ovdje prije 100 godina uletio neki kapitalista a ne komunista, šta bi bilo sa Jugoslavijom i koliko bi bila naprednija. A što se tiče one Jugoslavije koja je postojala stvarno nažalost, imamo statistike i brojke koje pokazuju da je bila sirotinjska država sa lošom ekonomijom, koliko god da si spavao na klupama. U svom najboljem vremenu je zaostajala za Evropom svjetlosne godine.
Nema nevinih.
- Ozimician
#5500 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Jeste 1950 bila, kasnije su je ove zemlje prestigle.drug_profi wrote: ↑22/03/2025 23:13 Bila je ispred Grčke i Portugala znatno, a u ravni sa nekkm drugim Zapadnim zemljama.
Ne znam u ravni s kojim drugim zapadnim zemljama, mozda ako Madjarsku racunas pod Zapad, Ceska i Poljska su vec bile daleko ispred.