Pandakonda wrote: ↑21/03/2025 00:01
Najveci benefit za radnika je konkurencija. Odnosno da ima vise lanaca koji će se boriti za radnike i samim time im davati bolje uslove. Znam provjereno da kada je Crvena Jabuka dosla u Sarajevo, ljudima su dali 200-300 marka vecu platu nego sto je Konzum samo da bi privukli radnike. Sama cinjenica da su Bingo, Penny i ostala bagra gurala ovo, bi nas trebalo navesti na razmisljanje koje su motivacije ovog zakona.
I uopste nije slucajnost da to rade bas sada kada imaju krizu radnika a Lidl dolazi i sigurno daje bolje benefite od domacih. Bingo je najgori po tom pitanju, ljudi sole pamet građanima federacije i govore kako je to briga za radnike, a uredno im objekat radi samo par metara dalje u istocnom sarajevu

Sta znaci ti radnici nisu bitni i oni nemaju porodice ? Ili oni radnici na Bingo pumpi koja moze raditi
zippoo87 wrote: ↑20/03/2025 23:44
drug_profi wrote: ↑20/03/2025 23:08
Kako niko ne vidi problem u tome sto nedeljom ne mozes nista kupiti?
Ne moze se sve planirati. Postoje ad hoc odluke, incidenti, hitnosti...
Drugo, zar niko nije svjestan koliko je ovo protivno pravu na rad i slobodnom trzistu?
I trece, kakk niko ne prihvata cinjenicu da je namet poduzetniku ostao isti, ili je povecan kroz minimalnu platu, a zabranjuje mu se da radi 1/7 vremena?
Prava radnika se ne rjesavaju ovako. A svi oni koji ne zele raditi nedeljom nek mijenjaju bransu jbg. I ja sam tri puta mijenjao zanimanje dok nisam sebi nasao sta mi je dobro.
Evo da svi trgovci promijene bransu...ko ce raditi u trgovinama ?
A ako ne bude radnika,hoce li biti trgovina uopste ? Ako hoce,kakve ce to trgovine biti,sa robotima unutra ili sta vec ?
Isto kao sto ti ocekujes da se tebi nesto ne ukida,tako i radnik u trgovini ocekuje da mu se ukida radna nedjelja. A nikada se nije moglo svima ugoditi.
Guras diskusiju u ili ili situaciju a to ne mora biti tako. Prvo se studentima i srednjoskolcima mora dopustiti da rade te poslove. U Americi je sasvim normalno da osobe od 16 pa iznad godina vec tada krenu lagano sa nekim poslovima da usvajaju radnu etiku. Sta je problem također da nasi studenti mogu raditi te poslove ? Ili zasto ne uvezemo radnu snagu ? Evo uzmi primjer ostalih razvijenih zemalja evrope, gdje god da odes sve su migranti u tim djelatnostima kakva god razvijenost radnickih prava bila. Jer jednostavno obrazovani Švabo neće da radi taj posao kakva god kompenzacija bila jer mu je bolje sjediti u kancelariji negdje.
I opet se skreće sa bitne činjenice, radnik ne radi svaku nedjelju, ZoR je vrlo jasan da se radi 40h sedmicno i ako neki poslodavac to ne postuje onda je to problem primjene zakona, a ne zakona kao zakona. Tako da taj radnik u trgovini nije radio svaku nedjelju, a i kada je radio imao je drugi dan u sedmici kad je slobodan. Opet uzimam primjer vozaca kamiona, ti ljudi ce po par dana biti na cesti i onda ce par dana odmarati. Hocemo li onda i u to gurati drzavu da zabrani takav raspored jer eto nije posteno da covjek 10 dana ne vidi porodicu ?
Ne guram ja nista...ja samo repliciram na vec napisano. Dakle,ovdje je narativ,svako sebi bira i posao i zivot i sve sam odredjuje i upravlja...pa ako mu se ne svidja trgovina,recimo neka bude advokat,doktor,polticar,vozac kamiona...tamo su bolji uslovi. Eto sam skontaj koliko je ovaj narativ glup i koliko nema logike u zivotu.
Drugo,NIJE ISTO ne raditi nedjeljom i ne raditi utorkom,posebno mladjim osobama,koje bi subotom izasle u grad,opustile se,popile malo...a sutra moras na posao,to odmah izbacujes iz price. Kao mladji sam bas radio u toj bransi i muku sam mucio subotom,jer sam radio a ako izadjem u petak,kuci sam u 12 max,jer sutra posao,ne moze se mahmuran raditi.
Druga stvar,ljeto,vruce,nedjelja,svi na bazenu/jezeru/rijeci,brckaju se a ti kao debil u trznom centru a nigdje zive duse

Ima milion primjera,koji idu u korist neradne nedjelje i odmora. Ja sam to sve prosao i radio i vidio kako je i raditi i ne raditi nedjeljom i znam tacno sto trgovcima JAKO PUNO znaci ta neradna nedjelja. I meni je znacila...
Ovdje narod kod nas sve nesto na silu gura i pokusava dokazati. I ova kupovina po RSu nedjeljom se moze lagano zaobici,nego narod voli biti snob,namjerno sve u kontru...posebno u Sarajevu,gdje imas sada i ovih jako bogatih klinaca,koje boli K sto ce nesto platiti 5 KM recimo na benzinskoj ili 2,5 KM u subotu u normalnoj radnji. Ili sto plati energy 3 KM a u Bingu 1 KM,jer ne zaradjuju to oni,oni samo trose.
Evo mi iz drugih gradova,ne idemo maksuz u RS u shoping a mogli bi...ja sam na granici sa RS,mogu otici par km kod njih nedjeljom u trgovinu ali mi ne pada na pamet. Doboj mi je isto 20 km...otprilike toliko je i onom iz carsije da ode u RS u Sarajevu,dole na Dobrinju,ali mi ne pada na pamet.
Ne idem ni na benzinske pumpe .
Sve se moze ,kada se hoce a ko nece,ne mozes slijepca natjerati da progleda. Isto i snobove da budu normalni.