Neradna nedjelja u FBiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Locked

Da li ste za uvođenje neradne nedjelje u FBiH?

Da!
294
44%
Ne!
314
47%
Svejedno mi je!
59
9%

Total votes: 667

teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#5451 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by teskeredzic_22 »

kakaljin wrote: 20/03/2025 17:34

Da postoji jedan covjek koji zeli da radi mora mu se omoguciti da radi.
Apsolutno ne mora.
Država može zabraniti rad kome god i kako god želi na teritoriju na kom vrši oružanu silu u ime ustava i zakona.
Isto tako može nametnuti poreze kakve hoće , ako hoće 90 posto dobiiti kapitaliste tako će biti.

Sav ostatak tvog posta je botovsko-šuplja priča jer se u 30 godina različtiih zakona prije neradne nedelje nije desilo ništa za poštovanje radničkih prava pa barem 100.000 radno aktivnih Bosanaca radi u inostranstvu.

Da ne govorim da je do korone milostinja najmodavca najamniku bila 412 KM.
kakaljin

#5452 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by kakaljin »

teskeredzic_22 wrote: 20/03/2025 17:38

Apsolutno ne mora.
Država može zabraniti rad kome god i kako god želi na teritoriju na kom vrši oružanu silu u ime ustava i zakona.
Isto tako može nametnuti poreze kakve hoće , ako hoće 90 posto dobiiti kapitaliste tako će biti.

Sav ostatak tvog posta je botovsko-šuplja priča jer se u 30 godina različtiih zakona prije neradne nedelje nije desilo ništa za poštovanje radničkih prava pa barem 100.000 radno aktivnih Bosanaca radi u inostranstvu.

Nije drzava zabranila rad nedeljom nego entitet Federacija BiH. Da je drzava e to bi vec druga prica bila.

Kako botovska kada radnik je sutio i nije se borio za svoja prava, sta treba da se neko drugi bori za njegova prava!!!!
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#5453 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by teskeredzic_22 »

kakaljin wrote: 20/03/2025 17:48
Nije drzava zabranila rad nedeljom nego entitet Federacija BiH. Da je drzava e to bi vec druga prica bila.

Kako botovska kada radnik je sutio i nije se borio za svoja prava, sta treba da se neko drugi bori za njegova prava!!!!
Zakon o trgovini je na entitetskom nivou , priča da bi sve bilo bolje da je državni nivo je - botovska , priča za izvlakušu budžetskih političkih elita.

Da, bilo bi jednakije (prednosti , problemi) , da bilo bi unificiranije ali s obzirom da bi isti ljudi vodili ovu državu koje zapravo iz različitih razloga zaboli dupe za ovu državu , bilo bi jednako politikanstvo kao i sada.

Očekivati da će radnik koji živi u mjestu sa 5.000 stanovnika ustati protiv lokalanog kabadahije koji drži sve poslove je harmonikaška bajka , nije radnikovo da provodi inspekcijski nadzor i kontrolu poslovanja nego državno a ona se svakako hvali s rekordno sakupljenim porezima.

Očekivati da će radnik koji živi u mjestu sa 50.000 plus stanovnika ustati protiv kabadahije sa dva revolvera za pasom koji drži dve poslove u dosluhu s budžetsko-političkim elitama je također harmonikaška bajka.

Za sve ostalo , tu je neradna nedelja :thumbup:
Pandakonda

#5454 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Pandakonda »

teskeredzic_22 wrote: 20/03/2025 17:38

Apsolutno ne mora.

Je li u tvojoj komunistickoj glavi postoji koncept da također ljudi moraju biti zasticeni od same drzave i da mora postojati ogranicenje u koje stvari se drzava ne smije petljati ? Hoces li pristati da ti jos drzava određuje sta ces jesti i piti svakim danom ? Ili kad ces ici u wc ? :-)

JA sam vlasnik svog tijela i svog rada, JA ako zelim da radim nedjeljom u zamjenu za drugi benefit ja trebam imati to pravo. Niko mi to ne smije uzeti pod krinkom neke kolateralne štete jer država nije sposobna da vrsi inspekcijski nadzor i da se postuje zakon o radu.
teskeredzic_22 wrote: 20/03/2025 17:24
Ozimician wrote: 20/03/2025 17:18

Taj ko NE ZELI - i ne treba da radi taj posao, nek trazi sebi sta drugo ili nek radi pola radnog vremena, skoluje se ili sta vec drugo ZELI.

Onaj ko ZELI da radi - drzava ne smije da mu to zabranjuje.

Evo ja radim nedjeljom od Nove godine i iskreno nikad bolje nisam provodio nedjelju. Ne moze drzava da odredjuje za mene sta je meni bolje, a sta nije. Svako za sebe nek odlucu - ovakve odluke su SEKTASKE i nemaju veze sa zdravim razumom i zeljama ljudi uopste.

Sto se tice poreza na rad - slazem se za to. Ako se to desi, ja cu dobijati jos vise netto. :thumbup: Apsolutno podrzavam zadnji pasus.
Ne shvataš ?
SEDAMDESET ILI OSAMDESET ILI DEVEDESET POSTO LJUDI NE ŽELI a moralo je , poslodavci su se odnosili prema njima najčešće kao prema najamnicima.
To ne znači da su lijeni , glupi ili bezobrazni nego da imaju druge životne prioritete.

Država je preduzela očajničku mjeru koja boli ali najmanje.

Kako povećati broj inspekcija i kako natjerati poslodavce da poštuju pravila i inspekcije jeste posao države koja ima mnogo problema , ne zna ni sama gdje je sve šuplja ?

Država u kojoj najbogatiji kanton projektuje budžet sa nerealnim prihodima i kog u maju čeka rebalans a čiji premijer šalje poruke Dodiku a vjerovatno Dodik nikad nije čuo za njega , od takve vlasti očekivati realnu podršku i pomoć u zaštiti radničkih prava - nije realno :mrgreen:

Ako smo svi zadovoljni(ji) svima će nam biti bolje.
Opet mlatis, ako nesto ne zelis onda to ne uradis, ko se onda prijavio kod tog istog poslodavca za taj isti tip posla nego sam radnik ? Ne interesuje me razlog zasto je to uradio jer vjerovatno i njega ne interesuje zasto sam se ja prijavio na svoj. I kad vec pricas o procentima, ti se ubi tu pricajuci kako toboze devedeset posto ljudi ne zeli da radi nedjeljom, a sta mislis koliko % ljudi zeli da kupuje nedjeljom i zasto su jedni procentni bitniji od drugih ?
teskeredzic_22 wrote: 20/03/2025 17:14
Ozimician wrote: 20/03/2025 17:07
teskeredzic_22 wrote: 20/03/2025 17:06

Što ne radite vas dvojica nedeljom , svaki minut će vam biti plaćen ?
Ko kaze da ne radimo, minijob se ganja. :D
4 nedjelje radne = 500€
Bez uvrede , izgleda da rekordi padaju , obarate norme ?

Ukoliko neko NE ŽELI DA radi prekovremeno , NE ŽELI DA mu svaki minut bude plaćen i slična sranja , to se treba i mora poštovati jer svako ima različite prioritete , potrebe , troškove i mogućnosti.
Onaj ko to želi u trgovini , na svojih 40 sati sedmično ima još dodatna 104 sata , to ne može jedino nedeljom.

Država je trenutno nametnula zabranu trgovanja nedeljom i to je trenutno bolje rješenje od ranijih jer su radnici u trgovini zaštićeniji i u korištenju slobodnih dana i u vlastitoj zaštiti od eksploatacije , puno ljudi nam je otišlo , puno ljudi ne želi da radi i ljudski resurs (domaći , bosanski) je isuviše važan za očuvanje društva i države.

Da ne ponavljam kao papagaj da svako treba sa živi životom dostojnim čovjeka i da treba što hitnije promijeniti sistem oporezivanja tj povećati porez kapitalistima (dobit) a potpuno rasteretiti rad (plate) jer je suludo da u kapitalističkom sistemu primjenjujemo socijalistički sistem poreza ?
Onda se ne prijavi na takve poslove i gotova stvar. Je li kod vas ljudi postoji uopste koncept licne odgovornosti i da ljudi odgovaraju sami za svoj zivot ? Ili je i kod tebe kao kod ovog drzava duradi nesto i ona treba da kontrolise i projektuje svaki tvoj korak ? Trgovci su svakako zasticeni zakonom o radu i doslovno svaka zaposlena osoba igra po istim pravilima bio to trgovac ili doktor nauka. Koji dio toga je tesko shvatiti ? Radis nedjeljom jer je trgovina takva industrija, isto kao što onaj što voza kamion ima svoj raspored, ili bilo koja druga industrija.

Je li ti sad stvarno ovdje pokusavas reci da je neko otisao van BiH radi radne nedjelje ? :lol: De ljudi uozbiljite se, 95% ljudi koji su otisli van drzave su ili medicinari da peru guzice babama po njemackoj gdje btw rade nedjeljom, ili bauštelci u ilegali koji gle cuda isto rade nedjeljom. Prestanite bacati patetiku o navodnom jadnom malom bosanskom covIjeku jer da vas covjek cuje rekao bi ljudi iz rudnika ne izlaze, a dole ih u rupi kapitalista bičem bičuje :-)
zigzag

#5455 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by zigzag »

Hajd što je ministar nedorastao vođenju entitetske politike(daleko od državne), al što ima ljude koji ga brane.

Ovo oko "zaštite prava radnika" je trebalo gurati Ministarstvo rada jer je valjda sve ovo trebalo biti sprovedeno.

A ono se pokaže da gura miniistar trgovine koji radi sve protiv trgovine.

Jel " nadležan"?
BadBoy

#5456 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by BadBoy »

U kakvoj ti iluziji živiš da ovdje ljudi mogu mijenjati, tražiti i dobivati poslove kakve žele?

Argument je nek rade nedjeljom ko ih jebe što su IZABRALI taj posao? Znaš li da često ljudi NEMAJU izbora?
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#5457 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Velkoski »

BadBoy wrote: 20/03/2025 19:07 U kakvoj ti iluziji živiš da ovdje ljudi mogu mijenjati, tražiti i dobivati poslove kakve žele?

Argument je nek rade nedjeljom ko ih jebe što su IZABRALI taj posao? Znaš li da često ljudi NEMAJU izbora?
još je jače ovo o "boljem" plaćanju vikendom :lol: :sax:

al' dobro, ljudi sa ove teme ulaze ljudima u prodavnicu u 17:59 kada rade do 18:00 tako da je sve jasno. Srećom, van foruma su ljudi po pravilu uvijek normalniji
Hakiz

#5458 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Hakiz »

Chloe wrote: 20/03/2025 11:41
Hakiz wrote: 20/03/2025 11:07
_BataZiv_0809 wrote: 20/03/2025 08:24
Nemoj ulazit u 17:59
Supacki je
Nemoj ući u vrijeme u kojem imaš pravo ući?

Odeš u bilo koje posjećeno turističko mjesto, neki muzej, i vidiš da piše "Radno vrijeme do 20 sati, ulaz se zatvara u 19".

Ljudi izračunali koliko treba vremena da posljedni posjetilac obiđe objekat i izađe u trenutku kada je kraj radnog vremena, a da u isto vrijeme radnici obave potrebne radnje za zatvatanje objekta.

Tako i prodavnica, radi do 18, zatvori ulazna vrata u 17.30 ili 17 i za to vrijeme kupci koji su već unutra budu usluženi, plate na kasi, operu se mašine i zaključi kasa.

Ali, napiše se to na ulaznim vratima.

Ako piše 18, imam pravo ući u 17.59, pravo na kasu, kupim žvake, obavim do 17.59:30. Ne zadržavam radnika iza radnog vremena. U čemu je problem?
Pa ne znam. :hm: Manjak kulture, nedostatak empatije, bezobrazluk, sila ... ništa pozitivno svakako.
Manjak kulture, nedostatak empatije, bezobrazluk, sila su kada kupac uđe u prodavnicu u toku radnog vremena prodavnice?

A dobro, ne smije se gazdu napasti što nije radno vrijeme organizovao tako da rad sa kupcima traje kraće od radnog vremena radnika, da radnik ima vremena poslije kupaca obaviti šta treba, gazda može dati otkaz, pa se prebacuje na kupce.

Malo neradna nedjelja, sada ako može da se ne radi radnim danom.

Još će priča poslodavaca da ljudi neće da rade ispasti na kraju tačna.
Hakiz

#5459 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Hakiz »

zubi wrote: 20/03/2025 15:20 Uvoz radne snage koji poslodavci zagovaraju je naprotiv pokušaj da se dodatno napravi pritisak na domaće radnike i nezaposlene, da prihvate najniža primanja i najlošije uslove rada jer će ih u suprotnim zamijeniti radnicima iz zemalja poput Nepala ili Filipina koji bi prihvatili i ono što niko normalan u BiH ne bi i koji su spremni na odricanje od normalnih uslova života", naveo je Gavran.

Gavran je dodao da je radnike iz ovih područja još lakše eksploatisati i zloupotrebljavati.

"Oni će još manje znati svoja prava i domaće propise i opet na njima poslodavac može smanjiti troškove, a dobiti više sati rada po jedinici utrošenog novca. I naravno sve ovo potiče iseljavanje domaćih građana kojima se otežava zapošljavanje u BiH na adekvatnim poslovima uz odgovarajuće uslove. Dugoročno ovo sve nosi i mnogo šire rizike od ekonomskih, jer recimo u susjednoj Hrvatskoj se demografski drastično mijenja struktura stanovništva i ko zna kakve sve to efekte u budućnosti može imati. Nama treba poticaj zapošljavanju domaćeg stanovništva, poticaj povratku naših građana iz inostranstva, poticaj demografskom razvoju…, a ne postupna zamjena radnika i stanovništva strancima. Šta je uopće svrha privrede? Da osigura egzistenciju našim građanima i razvoj naše ekonomije i društva. Nije joj svrha da finansira strance koji bi velik dio primanja makar i minimalnih svakako slali izvan BiH i mali broj domaćih poslodavaca", zaključio je Gavran.
Ovo velikim slovima jeste tačno.

Sa druge strane, konkurencija postoji i kod rada, ne samo kod proizvoda i usluga.

Kapitalizam, tražili smo ga.

Da li će se Nepalci buniti ako se zaposle u prodavnici pa im neko u radnju uđe 5 minuta prije kraja radnog vremena?
BadBoy

#5460 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by BadBoy »

Velkoski wrote: 20/03/2025 19:10
BadBoy wrote: 20/03/2025 19:07 U kakvoj ti iluziji živiš da ovdje ljudi mogu mijenjati, tražiti i dobivati poslove kakve žele?

al' dobro, ljudi sa ove teme ulaze ljudima u prodavnicu u 17:59 kada rade do 18:00 tako da je sve jasno. Srećom, van foruma su ljudi po pravilu uvijek normalniji
Ja još luđi pa čitam ovu neurodivergent djecu koji ne razumiju kako stvarni svijet funkcioniše.

"Ja ne razumijem zašto su ljudi siromašni. Zašto se jednostavno ne obogate?" To je nivo argumenta i diskusije.
nivla

#5461 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by nivla »

iz radnicke sam porodice, majka je radila u konzumu do penzije
nije joj falila neradna nedjelja
falilo joj je da se odmori ko covjek jer je svaki dan radila 9-10 sati, cesto imala slobodan dan jednom u 10-12 dana, nikad joj jedan sat prekovremenog nije bio placen
kad se otvarao sara trzni centar na ilidzi radila je od 7 ujutru do 11 navece na punjenju i pripremi radnje mjesec dana bez slobodnog dana, na racun joj je kao i svakog mjeseca leglo 420km plus 160 km toplog obroka i prevoza
cesto su je znali prebaciti na radnju u mjesto prebivalista i taj mjesec joj ukinu kupon, a onda je bace na drugi kraj grada i ne plate joj kupon retroaktivno iako se morala snaci kako da dodje prevozom do nove lokacije
u papirima je sve bilo uredno i potpisivano je da se radilo 6h 40minuta 6 dana u sedmici, znam da nije imala normalne pauze vec je isla da nesto brzinski pojede u magacin, svaki manjak su svi potpisivali i placali od tih malih plata
tad su se za sve u konzumu pitali danasnji ministar steta i izvjesni alan husovic
nije mi falio izlet jer na izlet nismo imali od cega izaci, prezivljavali smo dugo vremena od takve dvije plate, tad sam vidio i naucio da ne jebem zivu silu i da me boli neka stvar sta privatnik misli, nisam dozvolio nikad da me neko tako iskoristava i hvala Bogu danas sam u mogucnosti da biram i odredjujem stvari koje moji roditelji nisu imali priliku da biraju niti su mogli birati
otac je radio u vf komercu i vlasnicima samo zelim da naprave djeci nisane od onih para sto su mu ostali duzni kad ih je konzum preuzeo, a isplacivali su mu na ruke
i zato kazem jebem vam neradnu nedjelju jer danas osim tog veceg minimalca ona sluzi radniku ako nema puniti i pripremati koju poslovnicu da legne i odmori se kako bi ga opet mogli jahati od ponedjeljka do subote
ove kvazijugoslovene, komuniste i ostale nabijem na neku stvar, to su ljudi operisani od realnosti i njima je neradna nedjelja top
zippoo87

#5462 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by zippoo87 »

Velkoski wrote: 20/03/2025 19:10

Sta sam puta ebao majkicu takvim,kada su mi dolazili ja navlacim "zastore" ali eto,hoce nesto da kupi,jos ako sam i kasu zakljucio,ne mogu mu ni iskucati,nego ujutro odmah moram i ubaciti pare. A da ne pricam da zbog te njihove bolikurac kupovine,ja ostanem jos minimalno 30 minuta duze a nerijetko sam i sat ostajao,jer mi sve shebe sto sam bio zavrsio,racun i sve ostalo.
Ne hebu ljudi nista,oni samo sebe gledaju i da se njima udovolji a ostale ko hebe.
Ovo je narocito tesko kontrolisati u trznim centrima...gledao sam svojim ocima,gdje su one radnje i imaju ona resetkasta vrata,koje djevojke koje rade u radnjama spuste na pola,da signaliziraju kupcima da ne mogu uci,ali ono se sagne i provuce ispod vrata i ode svrljati u radnju :lol:

E to su isti ti koji ovdje seru na ovoj temi,kako su im "ugrozena prava". Eto cisto da im napomenem,da im se trgovci sjete cijele porodice,kada tako rade...cisto ako ne znaju,da im napomenem :lol:
Hakiz

#5463 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Hakiz »

Ja se ne raspravljam.

Uđem u prodavnicu prije isteka radnog vremena, kažu zatvorili su kasu, nema problema, izađem.

I onda tu prodavnicu izbjegavam koliko mogu.

Kad neće moj novac, neću je silom tjerati.

Tako da nema potrebe za raspravom. Svako radi šta može.
BadBoy

#5464 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by BadBoy »

Hakiz wrote: 20/03/2025 22:08 Ja se ne raspravljam.

Uđem u prodavnicu prije isteka radnog vremena, kažu zatvorili su kasu, nema problema, izađem.

Čime se ti baviš i šta radiš u životu osim forumanja i čekanja da vidiš ima li noćnog tramvaja? Koje ti je radno mjesto?
Hakiz

#5465 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Hakiz »

BadBoy wrote: 20/03/2025 22:13
Hakiz wrote: 20/03/2025 22:08 Ja se ne raspravljam.

Čime se ti baviš i šta radiš u životu osim forumanja i čekanja da vidiš ima li noćnog tramvaja? Koje ti je radno mjesto?
Šta te briga.
drug_profi

#5466 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by drug_profi »

Kako niko ne vidi problem u tome sto nedeljom ne mozes nista kupiti?
Ne moze se sve planirati. Postoje ad hoc odluke, incidenti, hitnosti...
Drugo, zar niko nije svjestan koliko je ovo protivno pravu na rad i slobodnom trzistu?
I trece, kakk niko ne prihvata cinjenicu da je namet poduzetniku ostao isti, ili je povecan kroz minimalnu platu, a zabranjuje mu se da radi 1/7 vremena?

Prava radnika se ne rjesavaju ovako. A svi oni koji ne zele raditi nedeljom nek mijenjaju bransu jbg. I ja sam tri puta mijenjao zanimanje dok nisam sebi nasao sta mi je dobro.
zippoo87

#5467 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by zippoo87 »

drug_profi wrote: 20/03/2025 23:08 Kako niko ne vidi problem u tome sto nedeljom ne mozes nista kupiti?
Drugo, zar niko nije svjestan koliko je ovo protivno pravu na rad i slobodnom trzistu?
I trece, kakk niko ne prihvata cinjenicu da je namet poduzetniku ostao isti, ili je povecan kroz minimalnu platu, a zabranjuje mu se da radi 1/7 vremena?

Prava radnika se ne rjesavaju ovako. A svi oni koji ne zele raditi nedeljom nek mijenjaju bransu jbg. I ja sam tri puta mijenjao zanimanje dok nisam sebi nasao sta mi je dobro.
Evo da svi trgovci promijene bransu...ko ce raditi u trgovinama ?
A ako ne bude radnika,hoce li biti trgovina uopste ? Ako hoce,kakve ce to trgovine biti,sa robotima unutra ili sta vec ?

Isto kao sto ti ocekujes da se tebi nesto ne ukida,tako i radnik u trgovini ocekuje da ne radi nedjelju. A nikada se nije moglo svima ugoditi.
Ili kao sto neko napisa na FBu komentar...ajde onda da i drzavne institucije rade vikendom,pa da ja mogu otici po neki papir subotom i nedjeljom a ne cekati od petka do ponedjeljka. A salteruse vikend bacile malo na more u Makarsku ili skoknule do Istanbula u shoping,da malo promijene,dopizdi stalno SCC;Alta,BBI
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#5468 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by konektovan »

drug_profi wrote: 20/03/2025 23:08 Kako niko ne vidi problem u tome sto nedeljom ne mozes nista kupiti?

:thumbup:
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#5469 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Velkoski »

kako ne možeš 'ništa kupiti'? to jednostavno nije tačno :mrgreen:

evo odem sad ovdje na Gazprom i imam svega od sendviča do slatkog :hm:
Pandakonda

#5470 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Pandakonda »

Najveci benefit za radnika je konkurencija. Odnosno da ima vise lanaca koji će se boriti za radnike i samim time im davati bolje uslove. Znam provjereno da kada je Crvena Jabuka dosla u Sarajevo, ljudima su dali 200-300 marka vecu platu nego sto je Konzum samo da bi privukli radnike. Sama cinjenica da su Bingo, Penny i ostala bagra gurala ovo, bi nas trebalo navesti na razmisljanje koje su motivacije ovog zakona.

I uopste nije slucajnost da to rade bas sada kada imaju krizu radnika a Lidl dolazi i sigurno daje bolje benefite od domacih. Bingo je najgori po tom pitanju, ljudi sole pamet građanima federacije i govore kako je to briga za radnike, a uredno im objekat radi samo par metara dalje u istocnom sarajevu :-) Sta znaci ti radnici nisu bitni i oni nemaju porodice ? Ili oni radnici na Bingo pumpi koja moze raditi :bih:
zippoo87 wrote: 20/03/2025 23:44

A ako ne bude radnika,hoce li biti trgovina uopste ? Ako hoce,kakve ce to trgovine biti,sa robotima unutra ili sta vec ?

Isto kao sto ti ocekujes da se tebi nesto ne ukida,tako i radnik u trgovini ocekuje da mu se ukida radna nedjelja. A nikada se nije moglo svima ugoditi.
Guras diskusiju u ili ili situaciju a to ne mora biti tako. Prvo se studentima i srednjoskolcima mora dopustiti da rade te poslove. U Americi je sasvim normalno da osobe od 16 pa iznad godina vec tada krenu lagano sa nekim poslovima da usvajaju radnu etiku. Sta je problem također da nasi studenti mogu raditi te poslove ? Ili zasto ne uvezemo radnu snagu ? Evo uzmi primjer ostalih razvijenih zemalja evrope, gdje god da odes sve su migranti u tim djelatnostima kakva god razvijenost radnickih prava bila. Jer jednostavno obrazovani Švabo neće da radi taj posao kakva god kompenzacija bila jer mu je bolje sjediti u kancelariji negdje.

I opet se skreće sa bitne činjenice, radnik ne radi svaku nedjelju, ZoR je vrlo jasan da se radi 40h sedmicno i ako neki poslodavac to ne postuje onda je to problem primjene zakona, a ne zakona kao zakona. Tako da taj radnik u trgovini nije radio svaku nedjelju, a i kada je radio imao je drugi dan u sedmici kad je slobodan. Opet uzimam primjer vozaca kamiona, ti ljudi ce po par dana biti na cesti i onda ce par dana odmarati. Hocemo li onda i u to gurati drzavu da zabrani takav raspored jer eto nije posteno da covjek 10 dana ne vidi porodicu ?
last mohicans

#5471 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by last mohicans »

Velkoski wrote: 20/03/2025 23:55 kako ne možeš 'ništa kupiti'? to jednostavno nije tačno :mrgreen:

evo odem sad ovdje na Gazprom i imam svega od sendviča do slatkog :hm:
Nema vrhnja, imali iftar u nedjelju, zafalilo vrhnja, neophodno bilo za jedno jelo. Zovi goste da ponesu i ofiraj se. Jebote nedjelja..
Ozimician

#5472 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Ozimician »

Pandakonda wrote: 21/03/2025 00:01 Najveci benefit za radnika je konkurencija. Odnosno da ima vise lanaca koji će se boriti za radnike i samim time im davati bolje uslove. Znam provjereno da kada je Crvena Jabuka dosla u Sarajevo, ljudima su dali 200-300 marka vecu platu nego sto je Konzum samo da bi privukli radnike. Sama cinjenica da su Bingo, Penny i ostala bagra gurala ovo, bi nas trebalo navesti na razmisljanje koje su motivacije ovog zakona.
Ovo :thumbup:
zippoo87

#5473 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by zippoo87 »

Pandakonda wrote: 21/03/2025 00:01 Najveci benefit za radnika je konkurencija. Odnosno da ima vise lanaca koji će se boriti za radnike i samim time im davati bolje uslove. Znam provjereno da kada je Crvena Jabuka dosla u Sarajevo, ljudima su dali 200-300 marka vecu platu nego sto je Konzum samo da bi privukli radnike. Sama cinjenica da su Bingo, Penny i ostala bagra gurala ovo, bi nas trebalo navesti na razmisljanje koje su motivacije ovog zakona.

I uopste nije slucajnost da to rade bas sada kada imaju krizu radnika a Lidl dolazi i sigurno daje bolje benefite od domacih. Bingo je najgori po tom pitanju, ljudi sole pamet građanima federacije i govore kako je to briga za radnike, a uredno im objekat radi samo par metara dalje u istocnom sarajevu :-) Sta znaci ti radnici nisu bitni i oni nemaju porodice ? Ili oni radnici na Bingo pumpi koja moze raditi :bih:

Isto kao sto ti ocekujes da se tebi nesto ne ukida,tako i radnik u trgovini ocekuje da mu se ukida radna nedjelja. A nikada se nije moglo svima ugoditi.
Guras diskusiju u ili ili situaciju a to ne mora biti tako. Prvo se studentima i srednjoskolcima mora dopustiti da rade te poslove. U Americi je sasvim normalno da osobe od 16 pa iznad godina vec tada krenu lagano sa nekim poslovima da usvajaju radnu etiku. Sta je problem također da nasi studenti mogu raditi te poslove ? Ili zasto ne uvezemo radnu snagu ? Evo uzmi primjer ostalih razvijenih zemalja evrope, gdje god da odes sve su migranti u tim djelatnostima kakva god razvijenost radnickih prava bila. Jer jednostavno obrazovani Švabo neće da radi taj posao kakva god kompenzacija bila jer mu je bolje sjediti u kancelariji negdje.

I opet se skreće sa bitne činjenice, radnik ne radi svaku nedjelju, ZoR je vrlo jasan da se radi 40h sedmicno i ako neki poslodavac to ne postuje onda je to problem primjene zakona, a ne zakona kao zakona. Tako da taj radnik u trgovini nije radio svaku nedjelju, a i kada je radio imao je drugi dan u sedmici kad je slobodan. Opet uzimam primjer vozaca kamiona, ti ljudi ce po par dana biti na cesti i onda ce par dana odmarati. Hocemo li onda i u to gurati drzavu da zabrani takav raspored jer eto nije posteno da covjek 10 dana ne vidi porodicu ?
Ne guram ja nista...ja samo repliciram na vec napisano. Dakle,ovdje je narativ,svako sebi bira i posao i zivot i sve sam odredjuje i upravlja...pa ako mu se ne svidja trgovina,recimo neka bude advokat,doktor,polticar,vozac kamiona...tamo su bolji uslovi. Eto sam skontaj koliko je ovaj narativ glup i koliko nema logike u zivotu.

Drugo,NIJE ISTO ne raditi nedjeljom i ne raditi utorkom,posebno mladjim osobama,koje bi subotom izasle u grad,opustile se,popile malo...a sutra moras na posao,to odmah izbacujes iz price. Kao mladji sam bas radio u toj bransi i muku sam mucio subotom,jer sam radio a ako izadjem u petak,kuci sam u 12 max,jer sutra posao,ne moze se mahmuran raditi.
Druga stvar,ljeto,vruce,nedjelja,svi na bazenu/jezeru/rijeci,brckaju se a ti kao debil u trznom centru a nigdje zive duse :D
Ima milion primjera,koji idu u korist neradne nedjelje i odmora. Ja sam to sve prosao i radio i vidio kako je i raditi i ne raditi nedjeljom i znam tacno sto trgovcima JAKO PUNO znaci ta neradna nedjelja. I meni je znacila...

Ovdje narod kod nas sve nesto na silu gura i pokusava dokazati. I ova kupovina po RSu nedjeljom se moze lagano zaobici,nego narod voli biti snob,namjerno sve u kontru...posebno u Sarajevu,gdje imas sada i ovih jako bogatih klinaca,koje boli K sto ce nesto platiti 5 KM recimo na benzinskoj ili 2,5 KM u subotu u normalnoj radnji. Ili sto plati energy 3 KM a u Bingu 1 KM,jer ne zaradjuju to oni,oni samo trose.

Evo mi iz drugih gradova,ne idemo maksuz u RS u shoping a mogli bi...ja sam na granici sa RS,mogu otici par km kod njih nedjeljom u trgovinu ali mi ne pada na pamet. Doboj mi je isto 20 km...otprilike toliko je i onom iz carsije da ode u RS u Sarajevu,dole na Dobrinju,ali mi ne pada na pamet.
Ne idem ni na benzinske pumpe .
Sve se moze ,kada se hoce a ko nece,ne mozes slijepca natjerati da progleda. Isto i snobove da budu normalni.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#5474 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by konektovan »

zippoo87 wrote: 21/03/2025 00:20

Ne guram ja nista...ja samo repliciram na vec napisano. Dakle,ovdje je narativ,svako sebi bira i posao i zivot i sve sam odredjuje i upravlja...pa ako mu se ne svidja trgovina,recimo neka bude advokat,doktor,polticar,vozac kamiona...tamo su bolji uslovi. Eto sam skontaj koliko je ovaj narativ glup i koliko nema logike u zivotu.

Drugo,NIJE ISTO ne raditi nedjeljom i ne raditi utorkom,posebno mladjim osobama,koje bi subotom izasle u grad,opustile se,popile malo...a sutra moras na posao,to odmah izbacujes iz price. Kao mladji sam bas radio u toj bransi i muku sam mucio subotom,jer sam radio a ako izadjem u petak,kuci sam u 12 max,jer sutra posao,ne moze se mahmuran raditi.
Druga stvar,ljeto,vruce,nedjelja,svi na bazenu/jezeru/rijeci,brckaju se a ti kao debil u trznom centru a nigdje zive duse :D
Ima milion primjera,koji idu u korist neradne nedjelje i odmora. Ja sam to sve prosao i radio i vidio kako je i raditi i ne raditi nedjeljom i znam tacno sto trgovcima JAKO PUNO znaci ta neradna nedjelja. I meni je znacila...

Ovdje narod kod nas sve nesto na silu gura i pokusava dokazati. I ova kupovina po RSu nedjeljom se moze lagano zaobici,nego narod voli biti snob,namjerno sve u kontru...posebno u Sarajevu,gdje imas sada i ovih jako bogatih klinaca,koje boli K sto ce nesto platiti 5 KM recimo na benzinskoj ili 2,5 KM u subotu u normalnoj radnji. Ili sto plati energy 3 KM a u Bingu 1 KM,jer ne zaradjuju to oni,oni samo trose.

Evo mi iz drugih gradova,ne idemo maksuz u RS u shoping a mogli bi...ja sam na granici sa RS,mogu otici par km kod njih nedjeljom u trgovinu ali mi ne pada na pamet. Doboj mi je isto 20 km...otprilike toliko je i onom iz carsije da ode u RS u Sarajevu,dole na Dobrinju,ali mi ne pada na pamet.
Ne idem ni na benzinske pumpe .
Sve se moze ,kada se hoce a ko nece,ne mozes slijepca natjerati da progleda. Isto i snobove da budu normalni.
Pola Gracanice ti u Doboju nedeljom, u city parku moj zipiću..
drug_profi

#5475 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by drug_profi »

Ljudi guraju zastitu prava radnika u trgovini takk sto krse heibet drugih prava cime prave stetu i ekonomiji i poslodavcima koji nisu rahmani, ali ih se takvim smatra.

Samo budala može vjerovati statistici da nema pada prodaje.
Nema mozda na robi prehrane i higijene. To moraš kupiti.
Ali nema vise usputne kupovine u raznim shopovima kad se ode prohodati gradom ili TC.
Locked