sajber87 wrote: ↑21/03/2025 20:18
harisl wrote: ↑21/03/2025 20:09
Vjecita_zavrzlama wrote: ↑21/03/2025 19:56
Sjebali bi nas indirektno, evo sad bi vratili dodika.Interes je broj 1 a njima se interes poklapa sa Srbijom,Bosnjaci gledaju u zapad i Ameriku
Pa vise su bliski s turkijskim nacijama pa i one nemaju nista pd njih a kamoli mi, neki slaveni evropljani pola nas i nismo muslimani osim imenom
Ne mislim tako. Prvo, nemamo mi nikakav izbor i zasto Bosnjaci ne mogu gledati u Zapad, SAD i Tursku, sta fali tu? Stanovnistvo Turske ima "soft spot" za Bosnu, to neko dizanje nosa- nema potrebe za tim. Kakav interes ima SAD za Bosnom? Zasto?
Pa razlog je recimo slican kao kad su im se rusi htjeli uvaliti na kubu. Evropa bez malignog ruskog uticaja je americki interes i prioritet prvog reda.
Recimo da Srbija poklekne, okrene se SAD-u, prekine sve veze sa Rusijom, uvede sankcije Rusima i povede za sobom RS i Dodika (po razmisljanju) i sada su oni svi najveci prijatelji. I Evropi, isto tako, svi su sada najbolja raja. I sta onda? Nemamo mi nikakve istorijske veze sa SAD-om, niti sa Zapadom, ama bas nikakve, kada se uporedimo sa Srbijom. I komsije su nam truhle, ne mogu biti gore.
A vjerujem da ce se to jednog dana desiti, svak poklekne prije ili kasnije, milom ili silom. I sta onda?
Ako imamo ikakve sanse da razvijemo neke odnose sa bilo kojom zemljom- to je Turska. Nista mi nemamo da nekome treba. Sa Turskom imamo veze. Odbacivanje toga je van svake pameti. Samo kazem...