Dešavanja u Srbiji

geralt

#69751 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by geralt »

Point. wrote: 15/03/2025 22:47 No cojones, no revolucion!
Otprilike.

Gledam video premlacivanja onog momka. 10-15 chacija u crnim duksericama suta momka koji lezi na ulici, stotinjak demonstranata stoji sa strane i gleda.

Jedan zvucni top i stotinjak chacija otjeralo 800 000 ljudi.
DaysleepeR

#69753 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by DaysleepeR »

Nazalost ispalo je manje vise kako sam mislio...
Ogroman je strah u obicnim ljudima stvorio u danima prije protesta da je samo jedan zvucni udar bio dovoljan da se panika i strah uvuce u masu i da se svi razidju.

Vidjelo se na reporterima N1 sa terena da se atmosfera na ulicama skroz okrenula iz pozitivne u anksioznu.

Ipak, sigurno su se razni alarmi upalili kod SNS-a i da je jako tesko ignorisati ovoliki broj ljudi.

Ostaje da se vidi sta ce se dalje desavati.
Tyke

#69754 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Tyke »

Mislim da se danas i proteklih dana i provlacio generalni strajk kao naredni vid djelovanja pa su zato i govorilo kako ovo danas nije Dan D.
To im jos i ostaje, u generalni strajk pa onda jos jednom svi na ulice u konacni obracun ako nema konkretnog efekta sve do sad.
Odustajanje i povlacenje ne moze biti opcija jer su tek onda najebali.
mishic

#69755 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by mishic »

Današnji protesti u Srbiji su imali neopisivo veliki značaj. Oni i nisu imali za cilj srušiti vlast i izazvati haos u društvu. Vlast je spremila desetine zamki ali su studenti uspjeli da ih nadmudre, da očuvaju dostojanstvo, održe red, izbjegnu sve zamke i što je najvažnije, pokažu pravo lice druge i drugačije Srbije od one koju ovaj i prethodni režimi decenijama grade.

Vučićevo obraćanje i more laži koje je iznio dodatni su i naknadni uspjeh studenata. A činjenica da su i u Budimpešti održani slični, pa čak i u Banjaluci nešto skromniji, govore o tome da je narodu dosta zloupotrebe vlasti, pljačke, straha, korupcije i mita i da aktuelni nacionalistički režimi nisu i ne mogu biti budućnost.

Neko ko je događaje u Srbiji opisao kao novi obračun četnika i partizana u dobroj mjeri je u pravu s tim da se, nažalost, i među studentima tu i tamo vidi ponešto četničke ikonografije što samo potvrđuje koliko su ti pogubni režimi uspjeli zatrovati mlađe generacije.

Demokratizacija društava na Balkanu neće i ne može biti trenutna ali je ona svakako značajna jer potvrđuje da višedecenijska zla nacionalizma, šovinizma, režimskih stega i izolacionizma nisu izbor mlađih generacija i da prethodni režimi nisu uspjeli do kraja zatrovati narode i potpuno potopiti slobodarske i demokratske ideje.

Ovo je dašak vjetra koji će tek rasplamsati borbu koja neće biti ni lahka ni kratkotrajna ali je nezaustavljiva.
Point.

#69756 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Point. »

breuer wrote: 15/03/2025 23:29
hatemondays wrote: 15/03/2025 23:26 Znaci zavrsimo ovaj dan sa pricon o dobroj picoki, pici I bato love this. Ja sam pratio na blokada info ove proteste, na kraju dvije omladinke kad su vidjele sudija svirao kraj, sjede un nakoj prostoriji rudarskog fakulteta. I ja kontam ovo ce da pravi promjene, grob te jebo, moja raja u tenama na tenk a ovo. Ovo se nece udati nikad a kamoli revoluciju praviti. Meni je zao ljudi koji su mozda I izasli sa nekom nadam nesto ce se desiti ali budemo realni ova djeca su tu samo da podignu popularnost u uzem krugu raje. Njima ocigledno nije jasno da imaju posla sa rezimom kojima je nasilje i skidanje glava obicni hobi.
Vucko je izasao kao pobjednik i tacka.
Vučić nije izašao kao pobjednik i svi koji to tvrdite ste njegovi korisni idioti...da se obratim njegovim riječnikom...
To samo ti tvrdiš. Ne pravi se prepametan. Dosta je takvih prohujalo sa vihorom ovdje, književnim jezikom rečeno.
breuer

#69757 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by breuer »

Point. wrote: 16/03/2025 00:25
hatemondays wrote: 15/03/2025 23:26 Znaci zavrsimo ovaj dan sa pricon o dobroj picoki, pici I bato love this. Ja sam pratio na blokada info ove proteste, na kraju dvije omladinke kad su vidjele sudija svirao kraj, sjede un nakoj prostoriji rudarskog fakulteta. I ja kontam ovo ce da pravi promjene, grob te jebo, moja raja u tenama na tenk a ovo. Ovo se nece udati nikad a kamoli revoluciju praviti. Meni je zao ljudi koji su mozda I izasli sa nekom nadam nesto ce se desiti ali budemo realni ova djeca su tu samo da podignu popularnost u uzem krugu raje. Njima ocigledno nije jasno da imaju posla sa rezimom kojima je nasilje i skidanje glava obicni hobi.
Vucko je izasao kao pobjednik i tacka.
Vučić nije izašao kao pobjednik i svi koji to tvrdite ste njegovi korisni idioti...da se obratim njegovim riječnikom...
To samo ti tvrdiš. Ne pravi se prepametan. Dosta je takvih prohujalo sa vihorom ovdje, književnim jezikom rečeno.
i ti proprdio, ko pravi Ćaci :lol:
mishic

#69758 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by mishic »

I ne samo da Vučić nije izašao kao pobjednik nego i vlasti u drugim balkanskim sredinama treba da se dobro zamisle. Siguran sam da će veoma slični pokreti i to veoma brzo i sve masovnije zadesiti i druge korumpirane režime na Balkanu.
Point.

#69759 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Point. »

breuer wrote: 16/03/2025 00:27
Point. wrote: 16/03/2025 00:25

i ti proprdio, ko pravi Ćaci :lol:
Blistaš večeras.
Bossona

#69760 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Bossona »

Razlika između 100 za 1 i opozicije u prekodrinskom četničkom Mordoru je što bi opozicija bila zadovoljnija da je govorio 1000 za 1 i nema je jer rade za Šešeljevog Acu i zato studenti uzalud šetaju, u Karadžićevom četnitetu su poslijeratne generacije u većini ideološki devastiranije i otrovanije od Karadžičevog nasljednika Dodika i njihovih medija .
Last edited by Bossona on 16/03/2025 00:35, edited 1 time in total.
Quaresma

#69761 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Quaresma »

mishic wrote: 16/03/2025 00:30 I ne samo da Vučić nije izašao kao pobjednik nego i vlasti u drugim balkanskim sredinama treba da se dobro zamisle. Siguran sam da će veoma slični pokreti i to veoma brzo i sve masovnije zadesiti i druge korumpirane režime na Balkanu.
zivi bili pa vidjeli.
svi u napad

#69762 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by svi u napad »

I pored razocarenja nadam se da ovo nije kraj. Naravno da je Vucic poveo sa 1:0 i da ce mnogi okrenuti ledja studentima ali se nadam da oni koji su ovo smislili imaju rjesenja za nastavak borbe. Borba se mora nastaviti koliko sutra i to u brzem, jacem i svakodnevnom tempu jer ce Vucko sada nastaviti sa pojacanom propagandom a istovremeno poceti sa privodjenjem profesora i drugih znacajnih ljudi kako bi strahom dodatno oslabio otpor. Vucko ima opoziciju u svojim rukama i oni ne mogu nesto uraditi po ovom pitanju. Djilas je Vucicev covjek i uvijek je pomagao istom (sjetite se samo odustajanja od izbora). Bit ce zaista tesko nastaviti borbu ali ona se mora nastaviti i to ubrzano. Zivjeli
mishic

#69763 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by mishic »

Ma da je ovo razmišljanje O.T., uz izvinjenje svim čitaocima smatrao sam da ga je dobro prenijeti

Re: Dijaspora podize standard zivota u BIH!
Post by mishic » 16 Mar 2025, 01:17

Dijaspora ne podiže samo standard zemalja Balkana ona mijenja i svijest naroda na Balkanu.
Jer koliko god da je pogubno što je toliki broj mladih napustio svoje zemlje toliko je za ove zemlje i spasonosno što novac dijaspore pomaže ovim zemljama a daleko važnije što ta dijaspora otvara oči, mijenja svijest i sigurno će pokrenuti neke procese poput onoga što se trenutno događa u Srbiji.

Ljudi koji su iselili bili su očajni, zarobljeni, bez nade i perspektive a potom shvatili da nisu ništa manje vrijedni i uspješni od svojih vršnjaka u bilo kojoj zemlji u koju su odselili. U startu kao stranci bili su u nezahvalnom položaju u svakoj zemlji u koju su došli ali su svojom marljivošću, trudom i zalaganjem u velikoj većini uspjeli da se snađu, stanu na svoje noge, uklope u novu sredinu i napreduju. Kada se uporede sa svojim sestrama i braćom koji su ostali na Balkanu brzo su shvatili da žive bolje od njih, da su im mogućnosti i perspektive daleko povoljnije i da se nisu pokajali iako su mnogi od njih tu odluku donijeli teška srca.

Kada dođu u sredinu koju su napustili, kada dođu među svoje, shvate da se ovdje ništa ne mijenja, da su i dalje i obrazovanje, i zdravstvo, i mogućnost za zaposlenje, i sigurnost, korupcija, nepotizam i segregacija u svakom pogledu, učinili život katastrofalnim i potpuno neperspektivnim. Da oni koji su ostali iza njih ovdje teško da bi mogli sastavljati kraj sa krajem bez njihove pomoći.

A ti koje oni pomažu počinju shvatati da njihovo očajno stanje nije rezultat njihove nesposobnosti nego je rezultat užasnog stanja u društvu, rezultat svega onoga što su domaći vlastodršci i režimi gradili i izgradili da bi jedino oni mogli biti zadovoljni i situirani. Stavljanjem prsta na čelo i osvrtanjem oko sebe počinju shvatati da sami protiv svega toga ne mogu napraviti bilo šta nego da je potrebno udružiti se, ustati, izaći na ulice i početi postavljati pitanja što je to tako, ko je kriv i dokle će se vlast bahatiti na njihovoj grbači i nesreći.

Uvjeren sam da događaji u Srbiji jesu inicirani iz ovakve perspektive, da ti događaji već pobuđuju interes i u drugim sredinama i da će za kratko vrijeme slične i još masovnije demonstracije i protesti da se preliju i u druge sredine. Ovakvi zaključci su rezultat iskustva i stanja u vlastitoj porodici koja je dijelom u inostranstvu a dijelom ostala zarobljena u očaju balkanskog okruženja.
4L0n3

#69764 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by 4L0n3 »

Znaci qrcina, ove sedmice mozemo ocekivat povisen intenzitet kurcenja od rs zvanicnika, s vjetrom u ledjima od strane ovog autokratskog pickoustog kretena. Bice veselo i naravno jos jedan problem u srbiji se uspjesno prelijeva u bosnu. Zao mi je i nas i naroda u srbiji, situacija za sjest i plakat.
Moenx

#69765 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Moenx »

U proglasu od13 03 od strane studenatq se tvrdi kako je 15 03 tek pocetak a vec od po edeljka do srijede slijedi generalni strajk
Tako da.....
ultima_palabra

#69766 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by ultima_palabra »

Steta sto se nije zapucalo da izrazimo zabrinutost i pozovemo na smirivanje tenzija.
belfy

#69767 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by belfy »

gozila555 wrote: 15/03/2025 14:12 svi gradovi u bivsoj jugi su promenili strukturu stanovnistva,kao i sarajevo sto je promjenilo,tako je i beograd u koji se doselilo razne seljadije.
no_sekirli wrote: 15/03/2025 14:42 Vucko je uradio sve da uspori dotok ljudi u BG.

Od bombi u vlakovima, preko radova na cestama i autocestama, do obustave prodaje karata za autobuse.
Obzirom na ovu silnu medijsku paznju, masovnost i sarolike prosvjednike, Mudroser ovo hendla prilicno kvalitetno.
casual talking...
noviclan

#69768 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by noviclan »

ultima_palabra wrote: 16/03/2025 05:05 Steta sto se nije zapucalo da izrazimo zabrinutost i pozovemo na smirivanje tenzija.
:lol: :thumbup: :bih:
Bossona

#69769 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Bossona »

Image
muha_sa

#69770 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by muha_sa »

Sa ratnim drugovima se sliko a ja se pitam otkud u Srbiji ratni vojni veterani kad Srbija nije bila u ratu :D

https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/40 ... ntari.html

Image
dr_Evil

#69771 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by dr_Evil »

skupljac_zeljeza wrote: 13/03/2025 11:47
dr_Evil wrote: 13/03/2025 11:15 Nece Vucko pasti.. zao mi je sto vam moram to saopstiti. Makar nece jos za neko vrijeme.
Pada Vučić. Otišlo je ovo predaleko i uloženo je mnogo truda i energije da bi se napustilo. Studenti su htjeli evoluciju, ali u noći kada su blokirali RTS prethodio je Plenum na Filozofskom fakultetu kada su zaključili da je momenat da se ovo ubrza. Blokada RTS-a pokazuje jedno, a to je da Vučić, čitaj BIA, nije uspio ubaciti svoje ljude u studentske plenume jer policija se gura nasilno kroz masu da bi došla da zaštiti RTS nakon blokada te tv kuće. Studenti su svoje momke ubacili u Pionirski park i ide film...mislim danas.

Dovoljno je samo vidjeti koja pamet i organizacija je uz studente i ono što je ostalo Vučiću u Pionirskom parku. Ima jedna fotografija još sa Gazele kada se otac policajac grli sa kćerkom studenticom i on odlazi na mjesto gdje mu je 'naređeno', a kćerka sa transparentom među studente. Policajci ili vojnici će tući djecu, sestriće, komšiju iz zgrade ili....mnogima je još svježe sjećanje 5. oktobra.
Spoiler
Show
I eto.. jos cemo ja i ti da dugo gledamo Vucka. Ali past ce on na kraju, onog dana kad ovi studenti prestanu pisati twitter i redit parole, te shvate da ih ceka ista borba kao i sve sto su do sada rusili vlade.
dr_Evil

#69772 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by dr_Evil »

Samo sam djelomicno pratio sinoc kad je naletilo na dnevniku, jesu li Caci ili Studenti stajali pored traktora sinoc?

Image
ElRe

#69773 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by ElRe »

Sinoć puče balon, ćao i dovidjenja do nove nesreće.

Obje strane su izgleda tražile da se šetnje bez ikakvog izgleda za promjenom i političke podrške studenata završe win win situacijom. I to se desilo. Na prvi signal nasilja, "studenti" su se razbježali.
Last edited by ElRe on 16/03/2025 08:05, edited 1 time in total.
mirota

#69774 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by mirota »

Ajdinn4 wrote: 15/03/2025 18:16
ljubijankic wrote: 15/03/2025 18:14
fusion_ba wrote: 15/03/2025 18:06 Ovo na kraju ispada smiješno. Toliko ljudi i na kraju neće biti ništa. Još doveli hor. Da nije smiješno bilo bi žalosno. Debakl.

Do jutros sam mislio da ima šanse da poljuljaju diktatora a sad mu samo treba čestitati.
Sta si ti ocekivao onda? Da se potuku?
Neki kao da su prespavali zadnjih 30 godina. Devedesetih su u Srbiji šetali godinama i tek kad se desio 5.oktobar došlo je do promjene, a zna se šta se tad dešavalo.
Znači ovako šetati mogu još 5 godina, ali ne trebaju očekivati bilo kakvu promjenu. Do tad im se Vučić može samo smijati kao i njegovi tabloidni mediji.
ne msm ja da je ovo beskorisno, prije msm da ce se balavi dobro zapitati kojim ljudima je okruzen i da ce morati rezove praviti, jer gubi BG, NS, Nis sigurno
emmir1

#69775 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by emmir1 »

Izadje mu milion ljudi na ulice

U svakoj zemlji na svijetu bi vlast dala ostavku, a idiot se obrati na pres konferenciji sa ustaljenim lažima.

Bez truna stida i srama

Danima najavljivao pokolj, nasilje, rat, krv....i kao da nista od toga nije rekao.

Fakat ljudima u Srbiji nije lako samo ga gledat, vjerovatno ne postoji odvratnija i iritantnija osoba na svijetu.
Covjek od 10 recenica koje izgovori svih 10 su laž.

Njegovi poltroni slave pobjedu.
Oni su mislili da ce ih juce zbacit sa vlasti, da policija u nekom trenutku stati uz narod.

Danas slave jer su opstali i sada ce biti jos opasniji.
Post Reply