Ukrajina
- Peacean
#215476 Re: Ukrajina
Valjda su pravili sranja pa ih rusi povukli u pozadinu da se bave logistikom.
-
zigzag
#215477 Re: Ukrajina
sankcije djelujuOil supplies from Russia to Hungary have been suspended due to an attack by a Ukrainian drone on a measuring station of the Druzhba oil pipeline, - Hungarian Foreign Minister Peter Szijjarto said
A ima i ovo, najveća ruska rafinerija načepljena:
General Staff of Armed forces of Ukraine claims drone strikes at the Moscow Oil refinery and Stalnoy Kon(Steel Horse) oil depot in Oryol region
- Čitalac
#215478 Re: Ukrajina
Suspilne: U prvoj rundi pregovora delegacije Ukrajine i SAD raspravljale o sporazumu o mineralima i ograničenom primirju (nebo i more). Pregovori trajali četiri sata, počela druga runda.
- drug_profi
#215479 Re: Ukrajina
Prvi put na kineskoj TV, kineski ratni dopisnik sa Ukrajinskim vojnicima dok djeluju vatrom na ruse.
Do sada su snimali samo na Ruskoj strani.
Da li je to neki znak? Nisu mogli sami doći, već im je neko morao odobriti.
-
zigzag
- moonco
- Grijem se na: Plin
- Horoskop: Vaga
#215482 Re: Ukrajina
Hoće Mađari da se prse. Odličnozigzag wrote: ↑11/03/2025 15:19sankcije djelujuOil supplies from Russia to Hungary have been suspended due to an attack by a Ukrainian drone on a measuring station of the Druzhba oil pipeline, - Hungarian Foreign Minister Peter Szijjarto said
General Staff of Armed forces of Ukraine claims drone strikes at the Moscow Oil refinery and Stalnoy Kon(Steel Horse) oil depot in Oryol region
- moonco
- Grijem se na: Plin
- Horoskop: Vaga
#215483 Re: Ukrajina
U Saudiji i OPEC-u trebaju oboriti cijenu nafte kao što su tokom SSSR-a. Ne ide se đaba tamo kod Arapakaranana wrote: ↑10/03/2025 20:25 jao gluposti...pa ako rezultati razgovora u saudiji budu uspjesni, onda znaci da se doslo do nekakvog mira i onda tog oruzja nece biti ni bitan, barem dok ne saznamo garancije.
ili ova "uspjesnost" samo govori o tome sta ce im ukrajina podanuti? meni ovo sve izgleda kao kad lazes dijete da ces mu nesto kupiti i dati, a dijete i svi ostali okolo znaju da ga lazes i mutljas i da tvoja prica nema smisla.
- Point.
#215485 Re: Ukrajina
Kako volim mađarsko kmečanje.zigzag wrote: ↑11/03/2025 15:19sankcije djelujuOil supplies from Russia to Hungary have been suspended due to an attack by a Ukrainian drone on a measuring station of the Druzhba oil pipeline, - Hungarian Foreign Minister Peter Szijjarto said
- Point.
#215486 Re: Ukrajina
Neloša kineskinja.drug_profi wrote: ↑11/03/2025 16:44 Prvi put na kineskoj TV, kineski ratni dopisnik sa Ukrajinskim vojnicima dok djeluju vatrom na ruse.
-
Crvene_brigade
#215487 Re: Ukrajina
Najnovija vijest: Veliki preokret: Amerikanci vraćaju vojnu i obavještajnu pomoć Ukrajini!
Bijela kuća: Vraća se vojna i obavještajna pomoć Ukrajini
Sjedinjene Američke Države "odmah će nastaviti slati obavještajne podatke i sigurnosnu pomoć Ukrajini", navodi se u zajedničkoj izjavi SAD-a i Ukrajine.
U izjavi State Departmenta stoji da odluka odmah stupa na snagu te da su dvije zemlje poduzele "važne korake prema ponovnom uspostavljanju trajnog mira".
Ukrajina je također izrazila spremnost da prihvati prijedlog SAD-a o privremenom prekidu vatre koji bi trajao 30 dana.
Preuzeto sa: https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/ ... jl_home_g1
Bijela kuća: Vraća se vojna i obavještajna pomoć Ukrajini
Sjedinjene Američke Države "odmah će nastaviti slati obavještajne podatke i sigurnosnu pomoć Ukrajini", navodi se u zajedničkoj izjavi SAD-a i Ukrajine.
U izjavi State Departmenta stoji da odluka odmah stupa na snagu te da su dvije zemlje poduzele "važne korake prema ponovnom uspostavljanju trajnog mira".
Ukrajina je također izrazila spremnost da prihvati prijedlog SAD-a o privremenom prekidu vatre koji bi trajao 30 dana.
Preuzeto sa: https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/ ... jl_home_g1
- TAFKAP
#215489 Re: Ukrajina
Hajd da vidimo kako će se Rusi postulirat s ovom ponudom.
- apsidejzi
#215490 Re: Ukrajina
OK, ovo mi se svidja. Hajmo stati pucati jer svima je jasno da se linija nece pomjeriti puno ni u jednom smjeru. Neka se stane sa pogibijom i hajmo sjesti za sto i pregovarati. Ocito je da se ovo vojno nece nikada zavrsiti. Ukrajina je spremna na to i za "nagradu" dobice nazad protuzracnu odbranu, patriote i ostale americke picke materne koje im trebaju. Sad je na rusima da kazu: OK, hajmo stati pucati i dogovoriti se.
Prvi korak je da stane rat. Drugi korak tek dolazi: kako se dogovoriti i kako ne dozvoliti da dogovaranje vjecno traje.
Ako mogu citati izmedju redova, sad ce biti veliki pritisak na Rusiju da pristane jer ako ne pristanu ameri ce ukrima davati sve vise i vise stvari i bolje i bolje informacije. Ameri pod Bajdenom su drzali Ukrajinu toliko da ne izgube, a mislim da je Trumpov plan da sad pritisne rusiju daa mora stati pucati jer ce davati ukrajini da pobijedi u suprotnom.
Ovaj ukrajinski politicar odlicno govori engleski, mnogo bolje od zelenskog i mnogo je vise diplomata. Kako fino gladi Trumpa po mudima
Meni malo krindz al jbg razumijem ga, i ja bih. Muka mi je zbog toga, ali razumijem sta je na tanjiru i jebiga...
Prvi korak je da stane rat. Drugi korak tek dolazi: kako se dogovoriti i kako ne dozvoliti da dogovaranje vjecno traje.
Ako mogu citati izmedju redova, sad ce biti veliki pritisak na Rusiju da pristane jer ako ne pristanu ameri ce ukrima davati sve vise i vise stvari i bolje i bolje informacije. Ameri pod Bajdenom su drzali Ukrajinu toliko da ne izgube, a mislim da je Trumpov plan da sad pritisne rusiju daa mora stati pucati jer ce davati ukrajini da pobijedi u suprotnom.
Ovaj ukrajinski politicar odlicno govori engleski, mnogo bolje od zelenskog i mnogo je vise diplomata. Kako fino gladi Trumpa po mudima
- janje_
#215491 Re: Ukrajina
Ukrajinci skontali da rusi nema šansi da prihvate, pa bolje da im se vrate obavještajni podaci i municija, ništa ih ne košta.
-
zigzag
#215492 Re: Ukrajina
Pa dogovorili primirje sa amerikancima sa kojima nisu u ratu. Ko je pitao ruskočetničke agresore jesu li za primirje?
-
propojeilijas
-
Bernardinac
#215495 Re: Ukrajina
Zanimljivo ovih dana.
USA ukinuli pomoć i obavješajne podatke, rusi u cijevima, ZSU se povlači iz Kurska, Moskva gađana, nema nafte za Mađare, priča se o primirju i vraćanju pomoći i obavj. podataka a loptica je bačena rusima.
Koje vratolomije u p.m.
USA ukinuli pomoć i obavješajne podatke, rusi u cijevima, ZSU se povlači iz Kurska, Moskva gađana, nema nafte za Mađare, priča se o primirju i vraćanju pomoći i obavj. podataka a loptica je bačena rusima.
Koje vratolomije u p.m.
-
KMR
#215496 Re: Ukrajina
Baš tako... Rusi neće pristati na prekid vatre.
Što se tiče pomoći Amerike, ona je za Ukrajinu ključna, a što se tiče toga da Amerikanci počnu da Ukrima šalju oružje u većoj količini i boljeg kvaliteta, tu nema mnogo prostora jer su i do sada slali gotovo sve što ima logike i svrhe poslati plus angažovali sve indirektne efektive u korist Ukrajine (satelite, radnje tumačenja rezultata itd).
Što se tiče pomoći Amerike, ona je za Ukrajinu ključna, a što se tiče toga da Amerikanci počnu da Ukrima šalju oružje u većoj količini i boljeg kvaliteta, tu nema mnogo prostora jer su i do sada slali gotovo sve što ima logike i svrhe poslati plus angažovali sve indirektne efektive u korist Ukrajine (satelite, radnje tumačenja rezultata itd).
-
Malisa11
#215497 Re: Ukrajina
Rusi ce prihvatiti da imaju ono sto je crveno. Pa onda opet za 10 20 ili 50g sa ovom svijescju.
-
Bernardinac
#215498 Re: Ukrajina
Ima, ima.KMR wrote: ↑11/03/2025 22:50 Baš tako... Rusi neće pristati na prekid vatre.
Nije dogovor bio bez razloga u saudijii. Ako padne cijana nafte i plina (USA malo pritisne "partnere") to Rusiji neće baš biti drago.
Ako Kina odluči malo smanjiti elektronsku opremu "dvostruke namjene" za izbjegavanje trgovinskog rata sa USA i to će biti problem.
Ako Indija kojoj je Trump već poručio "prekinite uvoz oružja iz Rusije" i to će biti problem.
Ako na rusko NE za primirje USA zaprijeti da će poslati(u trumpovskoj maniri) Ukrajini 500 abramsa, 500 bradleya, 1000 ATACAMS, Typhon missile launcher koji mogu imati i tomahawke i ERAM PVO velikog dometa i to će biti problem.
Ako Merz pošalje Tauruse koje je obećao a USA koji AGM JASSM i to će biti problem jer sve više eskalira.
EU je rekla da ulaže 800 milr. u oružje itd, itd.
Sve to Rusi moraju vagati jer Trump izgleda kao totalni nepredvidljivi idiot sa kojim nisi na čisto? Svijet je zbunjen cirkusom koji možda i namjerno pravi da sve dovede u zabludu i dobije koliko može.
Ne spominje on džaba Grenland i Kanadu jer su tu izgleda veliki resursi sa kojima bi ameri fakat bili u velikoj prednosti pred Kinom i Rusijom zajedno.
Također i kontrola Artika i mogućih novih plovnih puteva.
Ko kontrolira morske puteve ima dominaciju u Svijetu pa tako ide i priča sa Panamom radi Kine.
Loptica je u Rusko-BRIKSl-ovom terenu pa ćemo uskoro saznati.
-
KMR
#215499 Re: Ukrajina
Bernandinac
Imam utisak da nisi pročitao moj post. Ja govorim o slanju oružja Ukrajini. Ovo što ti navodiš, to je politički pritisak... za to uvek ima prostora.
Ali ne na načine koje si naveo. A šta će od toga dati rezultat... ne znam, znam samo kakav su rezultat dali do sada!? Ukupno ravno 0.
A u delu gde si navodio oružje... ne mogu poslati ono što nemaju, a ono što imaju su već slali... kakvih crnih 500 abramsa... odakle im!? Imaju ukupno oko 2.000-2.200 operativnih razbacanih po celom svetu. Rakete? Ništa novo...
Imam utisak da nisi pročitao moj post. Ja govorim o slanju oružja Ukrajini. Ovo što ti navodiš, to je politički pritisak... za to uvek ima prostora.
Ali ne na načine koje si naveo. A šta će od toga dati rezultat... ne znam, znam samo kakav su rezultat dali do sada!? Ukupno ravno 0.
A u delu gde si navodio oružje... ne mogu poslati ono što nemaju, a ono što imaju su već slali... kakvih crnih 500 abramsa... odakle im!? Imaju ukupno oko 2.000-2.200 operativnih razbacanih po celom svetu. Rakete? Ništa novo...
- AliceInChains
#215500 Re: Ukrajina
Nakon desavanja prošlih par dana samo da kratko priupitam, gdje IQ nestade na ovoj temi?zilog wrote: ↑08/03/2025 14:23Ne znam sta ti mislis, gdje ti ova "Mi ne znamo šta se dogovorilo" prica moze proci? Mozda Lazama i Viljuskama preko Drine, a izgleda i njima sve manje.AliceInChains wrote: ↑08/03/2025 11:25SpoilerShowSve show za široke mase. Nego mnogo pitanja, valja odgovoritiPoint. wrote: ↑08/03/2025 10:56
Podcjenjujem naravno jer sadašnja američka administracija je jedan big joke, koji se vode na koju nogu Trump se danas probudi. To se vidi i iz ovi h uvedem ti tarifs, pa ih sklonim drugi dan. Pa ih uvedem treći dan da bi ih ukinuo već četvrti dan.
Je li ozbiljno isključivati Ukrajinu, jedno od država u sukobu i Evropu na čijem tlu se vrši brutalna agresija stepskih divljaka, u početnim razgovorima? Je li ozbiljno već u startu pristati na dva ključna ruska zahtjeva, potencionalno članstvo Ukrajine u NATO i povratak okupiranih teritorija? Kakva ozbiljna administracija već u startu ulazi sa podaničkim mentalitetom?
Pa fala Bogu da će rusi glumiti da su za mir i da žele preogovore kada im Trump ispunjava dva ključna zahtjeva prije nego što je Rubio sletio na saudijsku vrelu aviopistu da fol pregovaraju?
Narandža govori Zelenskom imaš slabe karte a on svoje karte pokazao rusima već na dijeljenju karata. Art of the deal, I guess.![]()
![]()
Znas li ti šta je bio cilj prijetnjom carina, i zašto ih u konačnici nije uveo? Mi ne znamo šta se dogovorilo iza zavjesa sa npr. Meksikancima sto je rezultiralo u izostanku uvođenja carina. Mogu npr. pretpostaviti da su se dogovorili oko migracija i čuvanju granica, zajedničkom suzbijanju narko kartela, a možda je i prosto služilo kao signal američkim korporacijama, da ako nastave premještanjem proizvodnje u Meksiko i ne povratne istu u SAD, da se slobodno mogu pripremiti na carine.
Npr. prijetnja preuzimanja Panamakanala već goni Kineze da prodaju svoj udio![]()
Morali su prvo pripremiti teren za dogovore sa Rusima. U prvoj rundi je bilo nužno uspostaviti diplomatske i političke kontakte sa Rusima, koja je Bidenova vlada potpuno skršila. Da bi Rusi na bilo šta pristali, pa i na same pregovore, prvo moraš sa suprotnom stranom sukoba stvoriti povjerenje. U tom prvom koraku Ukrajincima, a i Evropljanima nije bilo mjesta, radi opće poznatog stava, koje se već tri godine nimalo nije promjenilo.
Govori Zelenskiju da ima slabe karte kako bi ga omekšao iz već navedenih razloga. Istovremeno pravi veliki javni pritisak Rusima i samom Putinu, kako su za mir i kako su spremni da rat u sekundi stane.
Ali jbg. javno mnijenje u Evropi i poprilicno slabi političari bez ijedne ćelije sposobnosti u analitici otežavaju cijelu stvar. Pa i da im piškiš u snijeg, nebi shvatili poentu.
Treba imati IQ veci od broja cipela, pa skontati da je od carina odustao kada su se berze pocele urusavati.
Zar je toliko tesko priznati istinu?