DON_eARL wrote: ↑26/02/2025 13:33
Haris.ba wrote: ↑21/02/2025 15:50
liaar wrote: ↑21/02/2025 15:19
Kako to da ako je supruga sa bebom tu cijeli dan, ja od 5 popodne do ujutru, da je ovolika razlika u potrošnji grijanja između 2 mjeseca, jedan za drugim ?
Dva mjeseca koja identično traju?
Poenta je koliko se isporucilo toplote. Januar je izgleda bio hladniji nego decembar. A, ne vremenski koliko se grijalo. Ako si sa bebom - to se nije grijanje ni smanjivalo.
Ako mislis da je do kalorimetra - trazi da ga bazdare.
Treba uzeti u obzir i poziciju stana, izolaciju, otvaranje prozora i sl. Meni je na 65 kvadrata za januar došlo 217KM sa kalorimetrom, u drugom stanu koji ima kalorimetar na 55 kvadrata došlo 145KM. Prvi stan je na ćošku zgrade, posljednji sprat, drugi je okružen drugim stambenim jedinicama.
Ono što ti je bitno @liaar je da ti možeš ventil zavrnuti u hodniku kada su nešto više temperature napolju, pa će dugoročno itekako da se osjeti ušteda na kalorimetru. Čim je dnevna temperatura preko npr. 15°C, nema potrebe da ti radi grijanje sem ujutro i navečer, pronađeš već sebi idealan omjer za korištenje ventila.
Temperature u decembru i januaru su bile dosta niže nego prošle godine. Ispod presjek računa kod mene, prošle godine sam uštedio preko 600KM u odnosu na stanje prije ugradnje kalorimetra za 7 zimskih mjeseci.
Ne znam šta bih ti rekao, stan je na 1 spratu, prošle godine stan sa lijeve strane do WC-a i spavaće sobe je bio neuseljen, sad ljudi stanuju tu i griju. Stan sa desne strane nikad nije prodan i zjapi prazan, ali zjapi prazan od 2018-te kako sam kupio stan.
Supruga je sa malim u stanu, i ove zime i prošle zime je na radijatorima bilo okrenuto na 5-6, na sva 3 radijatora. Nemam nikakav termometar ni ništa da regulišem grijanje, osim da okrenem od 1 do 6 na radijatorima.
Isto je vremenski u stanu sa bebom, i prošle i ove godine. Puno je fakat, pogotovo jer nemam nikakvu mogućnost da regulišem sa obzirom da on mjeri na kalorimetru potrošnju a ne kod mene u stanu. Ja mogu na 0 staviti sva 3 radijatora opet će mi doći 207 KM, jedino mogu ugasiti skroz grijanje pa u jakni hodat po stanu.