Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post Reply
Prpa.ba

#10276 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Prpa.ba »

gozila555 wrote: 10/03/2025 15:24 to ti mozes tako davat samo u svom kalifatu koji prizeljkujes,nije ti ovo sdf fildzan drzava da ti nekom nesto dajes.i onda se cudis dodiku sto je ovakav,takvi poput tebe mu i daju povoda za bilo sta.
Ne budi naporan, inace ti sljeduje takija. :kiss:
SaraFina

#10277 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by SaraFina »

Prpa.ba wrote: 10/03/2025 15:21
SaraFina wrote: 10/03/2025 15:12 Bas poredite vi neusporedivo. Srba ima oko 800 k i Imaju svoj entitet. Na 49% teritorije. Hrvata ima 250k i Imaju 2 kantona. VP ih spasio ovaj izborni ciklus potonuca i to totalnog. Mislite da ce i dalje sprijecavati to daljim nametanjem i kad padnu ispod 200k?
Mani se hrvata vise, zivota ti.

I ovo ti pisem kao neko ko protekle 2 godine trpi uvrede i banove zbog obracuna sa politikom trojke koja je HDZ-u dala nevidjenu kolicinu moci u FBiH.

Hrvati u BiH su saveznici velikosrpske politike i to je stvarno njihov problem, imaju prednosti ali bome imace i mahane svega sto to donosi.

Hrvatsku politiku se apriori mora gledati kao zlonamjernu i uvijek na granici neprijateljstva. Davati im se treba samo ono sto mora, i malo secera na to iz dobre volje da ostavimo otvorena vrata nekoj buducoj relaksaciji.

Isto i sa srpskom.

Je li hrvata ima 700, 200 hiljada ili 15, nije nas problem i to sami neka rjesavaju.
HDZ nijeHR narod.
Oprosti ali ja to ne vidim tako. Kao ti. Ja smatram da Imamo svako pravo izabrati u FBiH konstruktivnog i sklonom kompromisu partnera. To se desava svuda u svijetu u demokratskim drustvima. Sto bi mi se ustezali nesto i glumili legaliste, radili kompromise i sl?
Ne vidim da su nas icim zaduzili tokom Dodikovog jahanja? Naprotiv! Zabili su nam prst u oko i u stvarima koje nisu imale nikakve direkten veze s njima.
SaraFina

#10278 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by SaraFina »

dale cooper wrote: 10/03/2025 15:26
SaraFina wrote: 10/03/2025 15:17
dale cooper wrote: 10/03/2025 15:12

Dok je Daytona takva je situacija. Ne kažem ja da treba bilo kome pogodovati, ali treba se poštovati izborna volja. Ako HDZ dobije najveći broj
hrvatskih glasova, ko sam ja da kažem ma ko ih jebe svakako ih ima manje od svih ostalih ajmo da ih prejebemo. Ja sam i ovom pogledu legalista,
ako ćemo poštovati ustav, državu i institucije onda trebamo poštovati i ovo.
Ja smatram da Imamo i moralno i legalno pravo, izabrati politicku opciju kod Hrvata, koja je spremna suradnji i kompromisima.
Moralnost je smijesna stvar u politici. No sam Covic nam je je isporucio. Godinama unistavajuci drzavu, surujuci s Dodikom i unistavajuci sve dobro i pozitivno.

Covic je Federaciju iznutra izgrizao namjerno, da bi Dodik RŠ mogao predstavljati godinama kao funktionani dio BiH.
Ja ne smatram. Da, država se gradi suradnjom i kompromisima, ali svih strana. Naša je dužnost da se borimo za državu na legalan način,
unutar ustava koji smo potpisali i državnih institucija koje smo izgradili. Mislim da je to jedini ispravan način.
Pa nije nelegalno izbaciti nekog iz vlasti jer je loša i pogubns opcija za drzavu. Niti je prozuustavno. O moralnoj strani mozemo raspravljati no i za moralnu stranu Covic nam je sam podpisao bjanko.
moonco
Grijem se na: Plin
Horoskop: Vaga

#10279 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by moonco »

Prpa.ba wrote: 10/03/2025 15:27
gozila555 wrote: 10/03/2025 15:24 to ti mozes tako davat samo u svom kalifatu koji prizeljkujes,nije ti ovo sdf fildzan drzava da ti nekom nesto dajes.i onda se cudis dodiku sto je ovakav,takvi poput tebe mu i daju povoda za bilo sta.
Ne budi naporan, inace ti sljeduje takija. :kiss:
Ja fino kažem u Siriji počeli naplaćivati điziju, a oni ni mukajet. :lol:
neon-x

#10280 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by neon-x »

SaraFina wrote: 10/03/2025 15:04
neon-x wrote: 10/03/2025 14:59
SaraFina wrote: 10/03/2025 14:27

Pa ja zagovaram kad se rijesi Mile, da se rijesi i Dragan. A ne da s Miletom surujemo. Onako u paketu ih poklopiti.
Sto da ne? Nema tu emocija niti neke casti. To je obicna selekcija. Politicka. I Imamo svako pravo na to. Cak i moralno. Mada je Moral u politici smijesna stvar.
HDZ BiH je trenutno uskladnjen (nevoljko) sa HDZ HR politikom uskladjene sa evropskim trendom centristicke politike od Trumpovog povratka. To je politika koja je prihvatljiva za BiH i tu ne bi trebalo praviti nikakve bespotrebne probleme dok je to tako.

HDZ BiH ce biti pod protekcijom EU i glavni partner za neformalne razgovore tako da tu ne treba dream dreams da bi proBiH politike mogle imati bilo kakvu podrsku za njihovo rusenje, cak naprotiv. Pogotovo sto u kamenjaru cuci ogromna krstaska incel energija koju oba HDZ-a drze pod kontrolom a koja sanja i podgrijava dolazak iredenristicke politike na evropsko tlo.

Ako bi kojim slucajem Hrvati u vecem dijelu izabrali neke probosanskije stranke, a sto ce se tesko desiti, naravno da treba pruziti podrsku tim snagama ali ovaj put puno pametnije nego prvi put kada se odgovorilo Komsicem.
HDZ BiH u Federaciji ima nesto malo preko 100k glasaca. To s kim su uskladjeni nije nas problem. Niti nam HR i Plenkovic trebaju biti neka prijetnja. Niti osjecam ugrozenost s te strane. Dobili su IZ. Totalno je sizofreno nadati se da ce pad njihove populacije u buducnosti i opstpjnost konstitutivnosti srecavati neka nova nametanja. Ili prijetnje HDZ-a HR. Plenki je uradio sto je mogao jednom. Sve dalje ja vidim kao totalni pad i slabljenje njihove politicke pozicije.
Ja samo govorim da se mudrom proBiH politikom i strateskim dogovorom moglo a mozda jos uvijek moze hrvatsku politiku prebaciti na probosansku i da bh Hrvati mogu biti joker i prednost u izgradnji evropske BiH i obracunu sa RS sto bi nam trebao biti glavni prioritet za rijesiti na putu ka EU, a isto tako mogu nam biti ogroman problem i cuvati ledja RS poziciji jer u sustini oni su zavrsili s njom i potpuno im je svejedno njeno postojanje ili ne.
dale cooper

#10281 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dale cooper »

SaraFina wrote: 10/03/2025 15:30

Ja smatram da Imamo i moralno i legalno pravo, izabrati politicku opciju kod Hrvata, koja je spremna suradnji i kompromisima.
Moralnost je smijesna stvar u politici. No sam Covic nam je je isporucio. Godinama unistavajuci drzavu, surujuci s Dodikom i unistavajuci sve dobro i pozitivno.

Covic je Federaciju iznutra izgrizao namjerno, da bi Dodik RŠ mogao predstavljati godinama kao funktionani dio BiH.
Ja ne smatram. Da, država se gradi suradnjom i kompromisima, ali svih strana. Naša je dužnost da se borimo za državu na legalan način,
unutar ustava koji smo potpisali i državnih institucija koje smo izgradili. Mislim da je to jedini ispravan način.
Pa nije nelegalno izbaciti nekog iz vlasti jer je loša i pogubns opcija za drzavu. Niti je prozuustavno. O moralnoj strani mozemo raspravljati no i za moralnu stranu Covic nam je sam podpisao bjanko.
Nije, ali ti sa HDZ-om nemaš tu opciju, dobijaju još uvijek najveći broj hrvatskih glasova. Ako se to ikada promjeni neće biti problem, ali to
se neće desiti u skorije vrijeme.
dr_Evil

#10282 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

SaraFina wrote: 10/03/2025 15:28
SaraFina wrote: 10/03/2025 15:12 Bas poredite vi neusporedivo. Srba ima oko 800 k i Imaju svoj entitet. Na 49% teritorije. Hrvata ima 250k i Imaju 2 kantona. VP ih spasio ovaj izborni ciklus potonuca i to totalnog. Mislite da ce i dalje sprijecavati to daljim nametanjem i kad padnu ispod 200k?

I ovo ti pisem kao neko ko protekle 2 godine trpi uvrede i banove zbog obracuna sa politikom trojke koja je HDZ-u dala nevidjenu kolicinu moci u FBiH.

Hrvati u BiH su saveznici velikosrpske politike i to je stvarno njihov problem, imaju prednosti ali bome imace i mahane svega sto to donosi.

Hrvatsku politiku se apriori mora gledati kao zlonamjernu i uvijek na granici neprijateljstva. Davati im se treba samo ono sto mora, i malo secera na to iz dobre volje da ostavimo otvorena vrata nekoj buducoj relaksaciji.

Isto i sa srpskom.

Je li hrvata ima 700, 200 hiljada ili 15, nije nas problem i to sami neka rjesavaju.
HDZ nijeHR narod.
Oprosti ali ja to ne vidim tako. Kao ti. Ja smatram da Imamo svako pravo izabrati u FBiH konstruktivnog i sklonom kompromisu partnera. To se desava svuda u svijetu u demokratskim drustvima. Sto bi mi se ustezali nesto i glumili legaliste, radili kompromise i sl?
Ne vidim da su nas icim zaduzili tokom Dodikovog jahanja? Naprotiv! Zabili su nam prst u oko i u stvarima koje nisu imale nikakve direkten veze s njima.
Ti mozes to uradit sasvim legalno, procedura je sljedeca. Preselis familiju u Grude ili Listicu, nastancas jedno 20 bebica, i nagovoris poznanike da urade to isto. Za 18 godina ces sasvim legalno izabrati koga hoces, prema svim zakonima.
dale cooper

#10283 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dale cooper »

dr_Evil wrote: 10/03/2025 15:34

Isto i sa srpskom.

HDZ nijeHR narod.
Ti mozes to uradit sasvim legalno, procedura je sljedeca. Preselis familiju u Grude ili Listicu, nastancas jedno 20 bebica, i nagovoris poznanike da urade to isto. Za 18 godina ces sasvim legalno izabrati koga hoces, prema svim zakonima.
Imam osjećaj da SaraFina ne zna kako se konstituiše vlast u BiH. :zoka:
SaraFina

#10284 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by SaraFina »

neon-x wrote: 10/03/2025 15:33
SaraFina wrote: 10/03/2025 15:04
neon-x wrote: 10/03/2025 14:59

HDZ BiH je trenutno uskladnjen (nevoljko) sa HDZ HR politikom uskladjene sa evropskim trendom centristicke politike od Trumpovog povratka. To je politika koja je prihvatljiva za BiH i tu ne bi trebalo praviti nikakve bespotrebne probleme dok je to tako.

HDZ BiH ce biti pod protekcijom EU i glavni partner za neformalne razgovore tako da tu ne treba dream dreams da bi proBiH politike mogle imati bilo kakvu podrsku za njihovo rusenje, cak naprotiv. Pogotovo sto u kamenjaru cuci ogromna krstaska incel energija koju oba HDZ-a drze pod kontrolom a koja sanja i podgrijava dolazak iredenristicke politike na evropsko tlo.

Ako bi kojim slucajem Hrvati u vecem dijelu izabrali neke probosanskije stranke, a sto ce se tesko desiti, naravno da treba pruziti podrsku tim snagama ali ovaj put puno pametnije nego prvi put kada se odgovorilo Komsicem.
HDZ BiH u Federaciji ima nesto malo preko 100k glasaca. To s kim su uskladjeni nije nas problem. Niti nam HR i Plenkovic trebaju biti neka prijetnja. Niti osjecam ugrozenost s te strane. Dobili su IZ. Totalno je sizofreno nadati se da ce pad njihove populacije u buducnosti i opstpjnost konstitutivnosti srecavati neka nova nametanja. Ili prijetnje HDZ-a HR. Plenki je uradio sto je mogao jednom. Sve dalje ja vidim kao totalni pad i slabljenje njihove politicke pozicije.
Ja samo govorim da se mudrom proBiH politikom i strateskim dogovorom moglo a mozda jos uvijek moze hrvatsku politiku prebaciti na probosansku i da bh Hrvati mogu biti joker i prednost u izgradnji evropske BiH i obracunu sa RS sto bi nam trebao biti glavni prioritet za rijesiti na putu ka EU, a isto tako mogu nam biti ogroman problem i cuvati ledja RS poziciji jer u sustini oni su zavrsili s njom i potpuno im je svejedno njeno postojanje ili ne.
Ja ne mislim da HDZ-ovci mogu biti bilo što od navedenog. Neka druga opcija koju bi Hrvati u BiH, izabrali bi mozda i mogla. No Dragan Covic i HDZ su nam godinama tokom Dodikove vladavine dokazivali da su skloni skupa s SNSD rusiti drzavu. Pa jucer HMS nicim pozvan objavio clanak. Znaci direktno pod Covicevom palicom i suflira Gudelj u clanke Dodiku u drzavnom udaru.
LSD

#10285 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by LSD »

Hrvata toliko malo ima, da im bosnjaci komotno biraju predstavnike u najvisoj vlasti. I sebi i njima. Do toga ne bi moglo doci da ih ima vise.
Dakle, mora se konacno reci istina - Hrvati su nacionalna manjina :!: nema ih ni 8%, a predstavljaju se i tretiraju se kao konstitutivni narod :lol: jos traze neka dodatna prava sebi.

E kad im se oduzme status konstutivnog naroda koji neposteno uzivaju i na politici "ugrozenog naroda" jasu vec decenijama, onda se moze pricati o promjenama izbornog zakona.
SaraFina

#10286 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by SaraFina »

dale cooper wrote: 10/03/2025 15:36
dr_Evil wrote: 10/03/2025 15:34
HDZ nijeHR narod.
Imam osjećaj da SaraFina ne zna kako se konstituiše vlast u BiH. :zoka:
Znam. Naravno. I znam da politicki uz malo „dobre volje“ i „zelje“ nista nije nemoguce. :D
SaraFina

#10287 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by SaraFina »

Da ne Idemo dalje. Prvo treba rijesiti Mileta. Pa onda traziti zeku u šumi.
Ozimician

#10288 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Ozimician »

Totalno bezvezna i nepotrebna rasprava o Hrvatima u BiH na temi.

Ali kad nestane meze...
dr_Evil

#10289 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

Ozimician wrote: 10/03/2025 15:41 Totalno bezvezna i nepotrebna rasprava o Hrvatima u BiH na temi.

Ali kad nestane meze...
Suluda rasprava! Osjecam susramlje :D
gozila555

#10290 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by gozila555 »

LSD wrote: 10/03/2025 15:37 Hrvata toliko malo ima, da im bosnjaci komotno biraju predstavnike u najvisoj vlasti. I sebi i njima. Do toga ne bi moglo doci da ih ima vise.
Dakle, mora se konacno reci istina - Hrvati su nacionalna manjina :!: nema ih ni 8%, a predstavljaju se i tretiraju se kao konstitutivni narod :lol: jos traze neka dodatna prava sebi.

E kad im se oduzme status konstutivnog naroda koji neposteno uzivaju i na politici "ugrozenog naroda" jasu vec decenijama, onda se moze pricati o promjenama izbornog zakona.
upravo krisis ustav bih,znaci isti si ko dodik
Rejhana

#10291 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Rejhana »

izvrsni direktor wrote: 10/03/2025 13:09 Poceli da lesinare:
https://www.klix.ba/vijesti/bih/camil-d ... /250310082

I ono zatvaranje memorijalnog centra je cisto zatezanje odnosa

Ćamil je teški idiot. Zna se i zašto je izgubio mandat u Srebrenici. Više se bavio hobijem nego stvarnim stanjem u toj sredini. Danas s ovim apelima želi da pokaže da je relevantan, i sad kad se vidjelo da od svega vjerovatno nema ništa, sad treba probati šta ušićariti.
neon-x

#10292 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by neon-x »

SaraFina wrote: 10/03/2025 15:40 Da ne Idemo dalje. Prvo treba rijesiti Mileta. Pa onda traziti zeku u šumi.
:thumbup: Taman se htjedoh odazvati na mizoginiju ali na vrijeme si se zaustavila.
MMM1977

#10293 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by MMM1977 »

Za razumijevanje politike HDZ se mora otići u prošlost i pogledati odnos vlasti u Beogradu spram zapadne Hercegovine. Možemo misliti šta hoćemo ali ti ljudi su dobro najebali u tom periodu i ne vjeruju nikome osim sebi i svojima

HDZ može imati opoziciju kada uđemo u EU, prije nema šanse. Alijansa se neće ponoviti sigurno.
SaraFina

#10294 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by SaraFina »

Ne o Hrvatima kao narodu. Nego o HDZ-U. Kao stranci. Mi nemamo nikakvog ni moralnog, ni politickog dobitka, odrzavati tu strsnku u vlasti. Toliko.
mishic

#10295 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by mishic »

O kozama i rogovima:

"VIJEĆE MINISTARA ISPUNJAVA DODIKOVU VIŠEGODIŠNJU ŽELJU: Uzima 200 miliona KM od Centralne banke BiH i prosljeđuje ih entitetima!"

Jasno kao dan! Kada god je Dodiku zakrizilo on je podizao tenzije a onda su ga spasioci na ovaj način spašavali.
Sve ista g....!
Last edited by mishic on 10/03/2025 15:57, edited 1 time in total.
Ozimician

#10296 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Ozimician »

Evo vidite momci zasto treba izbjegavati eskalaciju u svakom pogledu, kako i ovo u vezi Dodika, tako i na forumu.

Jedan ubaceni anonimus losih pravopisnih vjestina uspije da isprovocira i skrene temu u totalno nepotrebnom pravcu. :thumbup:
Point.

#10297 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Point. »

dale cooper wrote: 10/03/2025 15:12
SaraFina wrote: 10/03/2025 15:00
dale cooper wrote: 10/03/2025 14:57

Jesu, ali opet su dobijali dovoljno. HDZ je kod Hrvata u BiH kult, posebice kod ovih iz srednje Bosne kao i Hercegovine. Totalni hard core.
Hrvata ima trenutno oko 250 k. S tendencijom dalje pada. Ova situacija je neodrziva. I suluda. Zasto bi HDZ-u pogodovali. Oni ne dobiju vise od 120k glasova u Federaciji.
Dok je Daytona takva je situacija. Ne kažem ja da treba bilo kome pogodovati, ali treba se poštovati izborna volja. Ako HDZ dobije najveći broj
hrvatskih glasova, ko sam ja da kažem ma ko ih jebe svakako ih ima manje od svih ostalih ajmo da ih prejebemo. Ja sam i ovom pogledu legalista,
ako ćemo poštovati ustav, državu i institucije onda trebamo poštovati i ovo.
Ako ćemo poštovati ustav, državu i instutucije onda ovo što ti pišeš o prejebavanju i hrvatskim glasovima upravo suprotno. Željanu Zovko treba pitati kako je ona ugrožena jao Hrvatica a prvo je bila ambasador BiH a sada sjedi u evropskom parlamentu u ime druge države. Hrvati iz BiH imaju i EU putovnice i mogu glasati u drugoj državi članici EU i NATO, tako da ja stvarno ne znam na koji način su oni zakinuti i koja prava su im ukinuta? Dosta više i njihove HDZovske kmeke.
Last edited by Point. on 10/03/2025 15:54, edited 1 time in total.
studiorum_tuzlaensis

#10299 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by studiorum_tuzlaensis »

Ovaj Prlić dosta zna o Covicu, mislim da je Dragan odahnuo na ovu vijest :P :)
Malisa11

#10300 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Malisa11 »

SaraFina wrote: 10/03/2025 15:30

Zamisli samo da je obratno. Nas 100.000 hrata ili srba 300.000 i oni izaberu Antu za Hrvata, a Gorana (opsenica) za Bosnjaka. Tada ti ne bi bilo ok sigurno.

Prenijeti izbor predcjendistva u parlament i onda nema ove zajebancije.
Last edited by Malisa11 on 10/03/2025 15:58, edited 1 time in total.
Post Reply