Neradna nedjelja u FBiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Locked

Da li ste za uvođenje neradne nedjelje u FBiH?

Da!
294
44%
Ne!
314
47%
Svejedno mi je!
59
9%

Total votes: 667

drug_profi

#5176 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by drug_profi »

Pa vjerovatno najbolje da se obratis inspekciji rada.
zippoo87

#5177 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by zippoo87 »

BAN___KAI wrote: 08/03/2025 22:14
Ateista wrote: 08/03/2025 09:25 :-)
BAN___KAI wrote: 07/03/2025 22:27 Pozdrav.

Trebao bi mi savjet u vezi zakona o radu.

Situacija je sljedeca.

Radim za americku firmu ali mi je posrednik u Sarajevu preko koje ide sva administracija i plata.

Moji slobodni dani su srijeda i cetvrtak i uvijek radim vikendom godinama.

S obzirom da je u subotu 1. Mart bio praznik i radio sam, rekli su mi da oni u americi ne slave taj dan i necu dobiti paid time off tj slobodan dan, ni povecanje dnevnice za taj dan.

Koliko sam ja upoznat oni MORAJU da prate nase zakone i moraju mi dati taj extra dan ako vec ne isplacuju vece dnevnice?

Izgleda da svaki praznik pada na srijedu i cetvrtak pa nisam imao extra dan godinama :-)
Ne mogu bas 100% tvrditi, ali sam poprilicno siguran da firma registrovana u nekoj drzavi, bez obzira na to gdje se nalazi maticna firma, mora postovati zakone o radu drzave u kojoj je registrovana, u ovom slucaju BiH. Poprilicno sam siguran da miraju postovati nase dane kao praznike.
Tako i ja mislim samo sto mi treba neki pravnik ili HR da potvrdi. Firma je vise puta petljala i jednom su me zeznuli sa puno dana godisnjeg. Kao ne moze se prenijeti i izgubio 20 dana :-)

Ne znam kome se obratiti osim da nazovem inspekciju i njih pitam :lol:
Firma koja je registrovana u BiH,posluje po BiH zakonima a ne po zakonima matice. Tako da tebe sigurno tu ostecuju i sigurno je neki nas seljober glavni u toj firmi koja je posrednik i fakticki te on hebe a ne stranci.

Slobodno nazovi inspekciju a slobodno mozes i prijaviti,jer ti se krse prava. Mozes i anonimno prijaviti inspekciji
https://fuzip.gov.ba/prijavi-nepravilnost/
mailovi:
[email protected]
[email protected]
SMS poruke na broj 061724610
Pandakonda

#5178 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Pandakonda »

BAN___KAI wrote: 07/03/2025 22:27 Pozdrav.

Trebao bi mi savjet u vezi zakona o radu.

Situacija je sljedeca.

Radim za americku firmu ali mi je posrednik u Sarajevu preko koje ide sva administracija i plata.

Moji slobodni dani su srijeda i cetvrtak i uvijek radim vikendom godinama.

S obzirom da je u subotu 1. Mart bio praznik i radio sam, rekli su mi da oni u americi ne slave taj dan i necu dobiti paid time off tj slobodan dan, ni povecanje dnevnice za taj dan.

Koliko sam ja upoznat oni MORAJU da prate nase zakone i moraju mi dati taj extra dan ako vec ne isplacuju vece dnevnice?

Izgleda da svaki praznik pada na srijedu i cetvrtak pa nisam imao extra dan godinama :-)
Ne mogu bas 100% tvrditi, ali sam poprilicno siguran da firma registrovana u nekoj drzavi, bez obzira na to gdje se nalazi maticna firma, mora postovati zakone o radu drzave u kojoj je registrovana, u ovom slucaju BiH. Poprilicno sam siguran da miraju postovati nase dane kao praznike.
Tako i ja mislim samo sto mi treba neki pravnik ili HR da potvrdi. Firma je vise puta petljala i jednom su me zeznuli sa puno dana godisnjeg. Kao ne moze se prenijeti i izgubio 20 dana :-)

Sto se tice prenosa godisnjeg odmora ti zakonski moras godisnji od prosle godine potrositi do 31og juna. Ukoliko ne potrosis do tog datuma gubis ga. Također postoji ogranicenje koliko godisnjeg uopste mozes prenijeti sa jedne godine na narednu

Firma mora postovati domace zakone neovisno od drzave iz koje dolazi, tako da po zakonu moraju postovati nase praznike. Drugo je sto neki ljudi to ne prijavljuju. Imao sam druga koji je radio za americku firmu i slavio je njihove praznike a radio nase. Para bila dobra i imao puno njihovih praznika tako da se nije zalio :D Svako malo bio neki presidents day, veterans day itd.
Hakiz

#5179 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Hakiz »

Pandakonda wrote: 09/03/2025 00:05

Sto se tice prenosa godisnjeg odmora ti zakonski moras godisnji od prosle godine potrositi do 31og juna. Ukoliko ne potrosis do tog datuma gubis ga. Također postoji ogranicenje koliko godisnjeg uopste mozes prenijeti sa jedne godine na narednu

Firma mora postovati domace zakone neovisno od drzave iz koje dolazi, tako da po zakonu moraju postovati nase praznike. Drugo je sto neki ljudi to ne prijavljuju. Imao sam druga koji je radio za americku firmu i slavio je njihove praznike a radio nase. Para bila dobra i imao puno njihovih praznika tako da se nije zalio :D Svako malo bio neki presidents day, veterans day itd.
Ne možeš izgubiti godišnji ako ne dobiješ otkaz, ako radiš u firmi. Ako sam ne odeš, firma te mora poslati "nasilu".

Ne postoji (skoro) zakonska mogućnost da ne iskoristiš godišnji odmor. Ne smije ti biti uskraćen, ne smije ti biti zamijenjen novcem. Barem po ZORFBiH.

Jedina zakonska mogućnost je da ga ne iskoristiš do 31.6. jer si se razbolio. A tada ideš na godišnji nakon što zaključiš bolovanje.

Nezakonito je druga stvar.
drug_profi

#5180 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by drug_profi »

Moraš u tekućoj godini potrošiti 12 dana minimum da bi ostatak mogao prenijeti u narednu kalendarsku godinu, gdje ih imaš pravo iskoristiti do 30. Juna. Nakon toga se brišu neiskorišteni dani, a počinje novi ciklus godišnjih odmora.
Pandakonda

#5181 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Pandakonda »

Hakiz wrote: 09/03/2025 00:15

Ne možeš izgubiti godišnji ako ne dobiješ otkaz, ako radiš u firmi. Ako sam ne odeš, firma te mora poslati "nasilu".

Ne postoji (skoro) zakonska mogućnost da ne iskoristiš godišnji odmor. Ne smije ti biti uskraćen, ne smije ti biti zamijenjen novcem. Barem po ZORFBiH.

Jedina zakonska mogućnost je da ga ne iskoristiš do 31.6. jer si se razbolio. A tada ideš na godišnji nakon što zaključiš bolovanje.

objasnio je forumas iznad, brisu se dani koje nisi iskoristio do 30og juna, mislim da firma onda u tom slucaju mora isplatiti godisnji u novcu
Hakiz

#5182 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Hakiz »

Pandakonda wrote: 09/03/2025 01:50
Hakiz wrote: 09/03/2025 00:15

objasnio je forumas iznad, brisu se dani koje nisi iskoristio do 30og juna, mislim da firma onda u tom slucaju mora isplatiti godisnji u novcu
ZOR:
Zaštita prava na godišnji odmor
Članak 51.
(1) Radnik se ne može odreći prava na godišnji odmor.
(2) Radniku se ne može uskratiti pravo na godišnji odmor, niti mu se izvršiti isplata nadoknade umjesto korištenja godišnjeg odmora, osim u slučaju iz Članka 52. stavak 4. ovoga zakona.
Korištenje godišnjeg odmora
Članak 52.
(1) Plan korištenja godišnjeg odmora utvrđuje poslodavac, uz prethodnu konzultaciju s radnicima ili njihovim predstavnicima, sukladno zakonu, uzimajući u obzir potrebe posla, kao i opravdane razloge radnika.
(2) Poslodavac je dužan pisanom odlukom obavijestiti radnika o trajanju godišnjeg odmora i razdoblju njegovog korištenja najmanje sedam dana prije korištenja godišnjeg odmora.
(3) Radnik za vrijeme korištenja godišnjeg odmora ima pravo na nadoknadu plaće, u visini plaće koju bi ostvario da je radio.
(4) U slučaju prestanka ugovora o radu, poslodavac je dužan radniku koji nije iskoristio cijeli ili dio godišnjeg odmora isplatiti nadoknadu umjesto korištenja godišnjeg odmora u iznosu koji bi primio da je koristio cijeli, odnosno preostali dio godišnjeg odmora, ako godišnji odmor ili njegov dio nije iskoristio krivicom poslodavca.
Ako se radnik po zakonu ne može odreći odmora, a poslodavac mu ne smije odmor uskratiti ili zamijeniti novcem, to znači da poslodavac mora radnika "prisilno" poslati na odmor u slučaju da radnik sam na odmor ne ode.

Ako ga ne pošalje, uskratio mu je pravo na odmor.

U praksi, ostale ti 2 sedmice odmora, dođe 15. 6, ti ne odeš na odmor sam, ja ti kao poslodavac kažem od sada si na odmoru. Nema diskusije. Nema ti ulaska u firmu itd do 1. 7.

Moram to uraditi ako ne želim da sutra eventualno odgovaram zbog uskraćivanja odmora uposlenicima. Ne mogu se vaditi na to da nisi htio da odeš, nemaš pravo odreći se odmora, dakle, ako nisi iskoristio odmor, čak i svojom voljom, praktično automatski sam ti ga uskratio. Moram te "otjerati" na odmor.
drug_profi

#5183 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by drug_profi »

Nema zamjene godisnjeg za novac po zakonu.
Ali ti je poslodavac duzan omoguciti koristenje dana godisnjeg odmora u jednom, ili vise dijelova gdje prvi mora biti 12 dana u komadu.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#5184 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by _BataZiv_0809 »

drug_profi wrote: 09/03/2025 09:58 Nema zamjene godisnjeg za novac po zakonu.
Ali ti je poslodavac duzan omoguciti koristenje dana godisnjeg odmora u jednom, ili vise dijelova gdje prvi mora biti 12 dana u komadu.
Ima samo u slucaju prestanka radnog odnosa i nemogucnosti koristenja g.o. krivicom poslodavca.
Laplace

#5185 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Laplace »

Cherry-Cherry wrote: 05/03/2025 06:59
Laplace wrote: 04/03/2025 17:25
Cherry-Cherry wrote: 04/03/2025 17:25 Onda može i nastavak: U vječnom ognju gorjet će... :D
To je već Biblija.
Njihove duše su proklete, njihova srca su zla.
To mi već ide na Riblju Čorbu.
Isner

#5186 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Isner »

Jaki ovi tvoji... Na naše praznike radiš jer ih svakako ne obilježavaš niti proslavljaš a na svoje praznike isto radiš. jer ih mi ne obilježavamo i nista nam ne znace..

TNT Cvjecara, u potpisu Grunf :D
kakaljin

#5187 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by kakaljin »

https://www.klix.ba/biznis/privreda/vis ... /250311144

Visoko traži od Vlade FBiH izuzeće od zabrane rada nedjeljom
Edin H.

#5188 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Edin H. »

kakaljin wrote: 11/03/2025 23:12 https://www.klix.ba/biznis/privreda/vis ... /250311144

Visoko traži od Vlade FBiH izuzeće od zabrane rada nedjeljom
Pokvari se suho meso.
Trappist

#5189 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Trappist »

"Najnoviji kvartalni podaci Porezne uprave Federacije BiH potvrđuju da odluka o uvođenju neradne nedjelje nije dovela do smanjenja prometa u sektoru trgovine, već naprotiv, da je ukupni maloprodajni promet zabilježio rast, saopćeno je iz Federalnog ministarstva trgovine.
Kako stoji u saopćenju, prema dostavljenim podacima u periodu od 17. novembra 2023. do 17. februara 2024. godine, ukupan fiskalizovani promet ostvaren u sektoru maloprodaje u Federaciji BiH iznosio je 3,74 milijarde KM, dok je godinu dana kasnije, nakon primjene odluke o neradnoj nedjelji, taj iznos povećan na 3,81 milijardu KM, što predstavlja nominalni rast od 67,2 miliona KM."

pa normalno da je porastao kad je poskupilo sve 20% u odnosu na pocetak 2024. godine. Jebena deluxe sunka poskupila na 31 km, sirevi svi za 20-30%, pavlake, hljeb...
Naslovnica

#5190 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Naslovnica »

Trappist wrote: 12/03/2025 15:02 "Najnoviji kvartalni podaci Porezne uprave Federacije BiH potvrđuju da odluka o uvođenju neradne nedjelje nije dovela do smanjenja prometa u sektoru trgovine, već naprotiv, da je ukupni maloprodajni promet zabilježio rast, saopćeno je iz Federalnog ministarstva trgovine.
Kako stoji u saopćenju, prema dostavljenim podacima u periodu od 17. novembra 2023. do 17. februara 2024. godine, ukupan fiskalizovani promet ostvaren u sektoru maloprodaje u Federaciji BiH iznosio je 3,74 milijarde KM, dok je godinu dana kasnije, nakon primjene odluke o neradnoj nedjelji, taj iznos povećan na 3,81 milijardu KM, što predstavlja nominalni rast od 67,2 miliona KM."

pa normalno da je porastao kad je poskupilo sve 20% u odnosu na pocetak 2024. godine. Jebena deluxe sunka poskupila na 31 km, sirevi svi za 20-30%, pavlake, hljeb...
Ja bih fakat volio da me neko ispravi ako griješim u svom mišljenju da je ovo bullshit statistika.
drug_profi

#5191 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by drug_profi »

Bullshit statistika naravno.
Promet je veći radi inflacije.
Nema sile da je veći kad se sad kamare para ostavljaju u Lukavici.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#5192 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by _BataZiv_0809 »

drug_profi wrote: 12/03/2025 15:42 Bullshit statistika naravno.
Ovo je bas sarajevocentrican pogled :mrgreen:
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#5193 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by konektovan »

Poskupljenja, inflacija je najveci razlog
drug_profi

#5194 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by drug_profi »

_BataZiv_0809 wrote: 12/03/2025 15:46
Pa isto ti je gdje god imaš međuentitetski protok ljudi.
A Sarajevo je najnaseljenije područje, uz to još sa najvećim prosječnim primanjima i vjerovatno generiše najveći dio tog prometa na malo.

Tako da... ima razlog.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#5195 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by _BataZiv_0809 »

drug_profi wrote: 12/03/2025 15:49
A Sarajevo je najnaseljenije područje, uz to još sa najvećim prosječnim primanjima i vjerovatno generiše najveći dio tog prometa na malo.

Tako da... ima razlog.
Pa koliko je takvih mjesta, a koliko onih gdje to nije rentabilno?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#5196 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by _BataZiv_0809 »

Ako je inflacija uzrok, onda imamo para :mrgreen:
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#5197 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by konektovan »

_BataZiv_0809 wrote: 12/03/2025 15:50
drug_profi wrote: 12/03/2025 15:49

Tako da... ima razlog.
Pa koliko je takvih mjesta, a koliko onih gdje to nije rentabilno?
Sad ti dobar dio TK dolazi u Doboj nedeljom, kao i Tesanj i okolina. Nije bas to malo..
drug_profi

#5198 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by drug_profi »

_BataZiv_0809 wrote: 12/03/2025 15:50 Pa koliko je takvih mjesta, a koliko onih gdje to nije rentabilno?
Izgubio sam te.
Ne znam šta sad kažeš.
kakaljin

#5199 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by kakaljin »

Poskupilo sve a oni promet uporedjuju, nigdje veze. Pa svakako je veci promet ali uporedjivanje nije relevantno.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#5200 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by _BataZiv_0809 »

drug_profi wrote: 12/03/2025 15:52
_BataZiv_0809 wrote: 12/03/2025 15:50 Pa koliko je takvih mjesta, a koliko onih gdje to nije rentabilno?
Izgubio sam te.
Ne znam šta sad kažeš.
Nece neko iz Zenice, Travnika, Viteza, Bugojna ici u Doboj.
Nece neko iz Mostara, Sirokog Brijega, Livna ici u Trebinje.
Nece neko iz Bihaca ici u Banja Luku ili Bosansku Gradisku.

Sarajevo je jedini primjer grada koji u istoj urbanoj aglomeraciji ima dio koji je u drugom entitetu.

U svim ostalim gradovima, pa i u ovom gdje im je enitetska linija blizu, to nije tako.

Zato ne moze biti jedini argument idu Sarajlije u Lukavicu.
Locked