Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
sweetgirl1203

#21976 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by sweetgirl1203 »

Pozdrav svima, posebno ljudima s iskustvom koji svoje slobodno vrijeme daju da pomognu drugima.

Potreban mi je savjet, s obzirom da u stanu koji se gradi je raspored poput ovog na slici, 4 sobe, sve vezane jednom terasom, voljela bih da svaka soba ima svoje hlađenje s obzirom da će biti na suncu čitav dan sve 4 sobe. Grijanje je već riješeno sa radijatorima i centralnim grijanjem, tako da ne treba nešto posebno oko toga razmišljati, veći je fokus hlađenje, eventualno malo grijanje, područje Sarajevo.

Razmišljam o multi split sistemu s obzirom da bi vanjska jedinica bila na terasi pa da ne ode puno prostora, a i radi estetike, no tuđi komentari su takvi da imam osjećaj da su multi split sistemi katastrofa loši po pitanju kvalitete u odnosu na monosplit, što mi nema logike na prvu, ali opet šta danas ima logike.

Da li neko ima savjet za najbolji pristup, s obzirom na blizinu svih soba, te osvrt na multisplit sistem danas, da li je kvaliteta se poboljšala u odnosu na prethodne godine, posebno ako bi se razmatrao kvalitetniji brend poput Mitsubishi, Daikin, da li imate neki brend za preporučiti kada je u pitanju multi split? Hvala vam svima, lijep pozdrav

Image

https://ibb.co/NnQ8wJZC
Naslovnica

#21977 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by Naslovnica »

Kupio sam za vikendice nekakvu staru mobilnu klimu DeLonghi PAC GE/1.
Lik se kune da je ispravna, palio je, radi.
Ja je preuzeo na ulici, petoba.
Elem, da sam znao na šta liči ne bih je uzimao. To je toliko prljavo, mislim da je niko nikada nije očistio od kada je proizvedena.
Kao da je radila u rudniku uglja ili nekoj majstorskoj radioni gdje se hajca ćumur.
Rastavljam je polako, sve se mora temeljito očistiti.
Pokušao sam da dođem do njenih podataka ali je toliko stara da na internetu slabo šta ima za nju, gotovo ništa.
Meščini Mitsubishi kompresor. Nekakav gas u njoj, nikad čuo.
Znači, klima je havarija ali izgleda da radi.
Trebaće mi vremena da je dovedem u estetski i funkcionalno prihvatljivo stanje, ali jbjga, ako ne bude šljakala kako treba ni prva ni zadnja petoba bačena.
Ima li neko kakvih manuals za ovu skalameriju?!

Image

Image
piplica
Grijem se na: Ćumur

#21978 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by piplica »

Čemu toliko nestrpljenje?
rovac13

#21979 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by rovac13 »

Dok oni dodju i postave.......taman ce joj i garancija istec :D :D :D
NediM17

#21980 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by NediM17 »

Naslovnica wrote: 07/03/2025 07:47 Kupio sam za vikendice nekakvu staru mobilnu klimu DeLonghi PAC GE/1.
Elem, da sam znao na šta liči ne bih je uzimao. To je toliko prljavo, mislim da je niko nikada nije očistio od kada je proizvedena.
Kao da je radila u rudniku uglja ili nekoj majstorskoj radioni gdje se hajca ćumur.
Pokušao sam da dođem do njenih podataka ali je toliko stara da na internetu slabo šta ima za nju, gotovo ništa.
Trebaće mi vremena da je dovedem u estetski i funkcionalno prihvatljivo stanje, ali jbjga, ako ne bude šljakala kako treba ni prva ni zadnja petoba bačena.

Image

Image
Kakvo ti uputstvo treba, pitaj sta nije jasno.
Ja sam takve poodavno kupovao na OSCE i UN licitacijama.
I fine parice zaradio na njima, kupio ih par komada po petobu, prodao za 2-2.5 stoje.
Taj De Longhi ti je mercedes medju tim pokretnim klimama, grije, hladi.
Imao sam i takve a i one malo sire sa kanisterom vode sto je isao za ovlazivanje prostora.
saiks

#21981 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by saiks »

Zorge wrote: 13/03/2025 20:50 Zvaću ih sutra
Ako ne dođu da mi vrate pare
Videćemo šta će biti
Jesu rekli koliko bi bila montaza posto sarajevo i bl nisu blizu
Zorge

#21982 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by Zorge »

124
Last edited by Zorge on 14/03/2025 09:37, edited 1 time in total.
piplica

#21983 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by piplica »

Previše si ti nestrpljiv, zašto malo ne sačekaš?
Zorge

#21984 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by Zorge »

1234
Last edited by Zorge on 14/03/2025 09:37, edited 1 time in total.
mist

#21985 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by mist »

Nije takav, seoski prevaranti :D.
piplica

#21986 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by piplica »

Zorge wrote: 13/03/2025 21:57 Kažem nije mi se žurilo
Prazan stan
Reko da uzmem Hitachi, ali su baš brzobrazni
Pitao sam ovde na forumu, rekli su ljudi da su korektni.
E sada možda nisu imali taj model
Nestrpljviv si, samo to mogu konstatovati.
Ti si prvi koji se žali nakon samo 6 mjeseci čekanja.
Gdje je razumijevanje nestalo?
Naslovnica

#21987 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by Naslovnica »

NediM17 wrote: 13/03/2025 20:47
Naslovnica wrote: 07/03/2025 07:47 Kupio sam za vikendice nekakvu staru mobilnu klimu DeLonghi PAC GE/1.

Image

Image
I fine parice zaradio na njima, kupio ih par komada po petobu, prodao za 2-2.5 stoje.
Imao sam i takve a i one malo sire sa kanisterom vode sto je isao za ovlazivanje prostora.
Interesuje me kako da je očistim kako treba.
Pola sam je rastavio, crna ona rebra od nekakve prljavštine, sve uljepljeno.
Ima na dnu nekakva spužva koja je isto crna, raspada se. To bih isto izbacio ali me interesuje da li dole mora da ide neka spužva ili mogu da ostavim bez nje?
Gdje ide kondenz vode ako radi na odvlaživanju, trebalo bi da ima neko crijevo, posuda?
Onako, brzinski sam pregledao, da bih bilo šta radio sa njom moram je prvo DOOOOOOBRO očistiti pa tek onda gledati šta i kako.
Ima onaj filter naprijed, i on je, logi, bio crn, oprao sam ga u 10 voda, puknut je na jednom mjestu, volio bih naći pravi zamjenski ali to izgleda više ne postoji.
Gore ovaj dio sprijeda kada se gleda gdje je izduv, ne znam kako to da skinem, ima i tu lišća, svega.
Cilj mi je da je očistim da bude kao nova a toliko je upropaštena da ne znam ni da li se isplati.
Jbga.
madesa

#21988 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by madesa »

6 godina kako imam daikin klime racun nije nikad otisao preko 170-180 km sa svom strujom u kuci . Plina nemam nikako. Prije mjesec komsija uzeo Gree (1komad ) stan 45m2, ne znam koji model te klime zove me kaze meni doslo 150. Ne pali masine , na plin kuha. Definitivno treba ako vec se kupuje bilo sta ne samo klime dodati malo vise para i uzeti kvalitetnije
laik1981

#21989 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by laik1981 »

Naslovnica wrote: 14/03/2025 07:55

Image

Image
Ima na dnu nekakva spužva koja je isto crna, raspada se. To bih isto izbacio ali me interesuje da li dole mora da ide neka spužva ili mogu da ostavim bez nje?
Gdje ide kondenz vode ako radi na odvlaživanju, trebalo bi da ima neko crijevo, posuda?
Onako, brzinski sam pregledao, da bih bilo šta radio sa njom moram je prvo DOOOOOOBRO očistiti pa tek onda gledati šta i kako.
Ima onaj filter naprijed, i on je, logi, bio crn, oprao sam ga u 10 voda, puknut je na jednom mjestu, volio bih naći pravi zamjenski ali to izgleda više ne postoji.
Gore ovaj dio sprijeda kada se gleda gdje je izduv, ne znam kako to da skinem, ima i tu lišća, svega.
Cilj mi je da je očistim da bude kao nova a toliko je upropaštena da ne znam ni da li se isplati.
Jbga.
Vjerovatno je puna plijesni, pa se cuvaj prilikom ciscenja. A za ciscenje bi ti najbolji bio kakav kompresor za ispuhati je, a onda kakva hemija. Rastavi je koliko god mozes. Sto je vise rastavis bolje ces je ocistiti. I cuvaj elektroniku. Filter trazi po serijskom broju. Trebao bi negdje na njemu pisati.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#21990 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by Bobi »

@Zorge sta je bilo? Vidim brises postove.
Edinz

#21991 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by Edinz »

Vjerovatno ga zvali i obecali kule i gradove. Ko njima plati unaprijed platice i zivcima, kroz isto sam prosao.
Idemedosumom

#21992 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by Idemedosumom »

Ako su ljudi probili dogovoreni rok, pa nude neki vid kompenzacije, smanjenje cijena, za mene je i to ok. Mnogo vise nego sto ces od lokalnog majstora pa cak i firme dobiti.
drug_profi

#21993 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by drug_profi »

Za one koji uzmu pare pa te slažu uz nekakve izgovore ja nemam nikakvog pardona i na sva zvona bi ih okačio.
Idemedosumom

#21994 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by Idemedosumom »

drug_profi wrote: 14/03/2025 11:33 Za one koji uzmu pare pa te slažu uz nekakve izgovore ja nemam nikakvog pardona i na sva zvona bi ih okačio.
Ja radim za firmu sa sjedistem u EU, koja je takodjer primorana povremeno "slagati" kupcima, zato sto prispjece robe ovisi o produkciji, transportu, o kolicini peglanja na carini. Stigne 5 tura na vrijeme, 6. probije rok 15 dana. Ne mora se odmah etiketirati kao prevarant.
Naslovnica

#21995 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by Naslovnica »

laik1981 wrote: 14/03/2025 08:12
Naslovnica wrote: 14/03/2025 07:55

Jbga.
Vjerovatno je puna plijesni, pa se cuvaj prilikom ciscenja. A za ciscenje bi ti najbolji bio kakav kompresor za ispuhati je, a onda kakva hemija. Rastavi je koliko god mozes. Sto je vise rastavis bolje ces je ocistiti. I cuvaj elektroniku. Filter trazi po serijskom broju. Trebao bi negdje na njemu pisati.
Evo sam našao neki prospekt...
https://www.nodevice.com/service-manual ... 0/download

Tanko, ali mi daje otprilike sliku kako funkcioniše i sl.
NediM17

#21996 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by NediM17 »

Eto je rastavljena do zadnjeg sErafa sa nazivom svakog dijela. :thumbup:
toska

#21997 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by toska »

@Naslovnica ti već dugo godina imaš pravu klimu u stanu? čini mi se da si tako pisao.
Onda sve znaš, mobilna će ti biti samo razočarenje, evo imam jednu koja nije radila više od par desetaka sati i čak mi je i neprijatno pokloniti nekom bližem, nova faktički, dovoljno za mišljenje o njoj.

Na temi o tim klimama dao sam detaljan opis, može poslužuti za nuzđu, ali daleko od potrebnog.
Naslovnica

#21998 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by Naslovnica »

toska wrote: 14/03/2025 16:01 @Naslovnica ti već dugo godina imaš pravu klimu u stanu? čini mi se da si tako pisao.
Onda sve znaš, mobilna će ti biti samo razočarenje, evo imam jednu koja nije radila više od par desetaka sati i čak mi je i neprijatno pokloniti nekom bližem, nova faktički, dovoljno za mišljenje o njoj.

Na temi o tim klimama dao sam detaljan opis, može poslužuti za nuzđu, ali daleko od potrebnog.
Imam klimu u stanu već dvadesetak godina.
Ovo je mobilna klima za manju vikendicu, otprilike 30 m2.
Imao sam na poslu mobilnu Vox qrčevu klimu, nije da nije hladila ali je više za prvu pomoć nego kao ozbiljan uređaj.
Koja je kod tebe to klima pa je toliko loša?
Ne znam, jbjga, kako rekoh, ni prvih ni zadnjih 50KM koje sam bacio ako ne ispuni makar 20% očekivanja.
@NediM17 napisa da bi trebalo da bude OK ako su očekivanja u skladu sa mogućnostima, ne znam, vidjećemo.
:thumbup:
toska

#21999 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by toska »

Naslovnica wrote: 14/03/2025 16:22
toska wrote: 14/03/2025 16:01 @Naslovnica ti već dugo godina imaš pravu klimu u stanu? čini mi se da si tako pisao.

Imam klimu u stanu već dvadesetak godina.
Ovo je mobilna klima za manju vikendicu, otprilike 30 m2.
Imao sam na poslu mobilnu Vox qrčevu klimu, nije da nije hladila ali je više za prvu pomoć nego kao ozbiljan uređaj.
Koja je kod tebe to klima pa je toliko loša?
Ne znam, jbjga, kako rekoh, ni prvih ni zadnjih 50KM koje sam bacio ako ne ispuni makar 20% očekivanja.
@NediM17 napisa da bi trebalo da bude OK ako su očekivanja u skladu sa mogućnostima, ne znam, vidjećemo.
:thumbup:
Nije fol koja je marka već princip rada.

Ta na poslu kažeš da je hladila, ali to se odnosi samo na blizinu istoj.
Ljeti će na plus 30C izbacivati topli zrak kroz crijevo, a puhati hladno, djeluje super.
Problem je što se taj izbačeni zrak iz prostorije mora nadoknaditi, a to može jedino uvlačenjem zraka s vana.
Znači izbacuje topli zrak iz prostorije, a istovremeno uvlači još topliji s vana :-) .
Neće nastati vakum već će se vanjski zrak uvlačiti kroz svaku poru u prostoriji.
Obrnuto za grijanje.
vodu vari, vodu hladi.

edit: to su uglavnom on/off klime i uvijek rade max snagom.
takođe, pojašnjenje za ovo "izbačeni zrak iz prostorije", radi se o stvarno velikoj količini zraka, puno više od puhanja hladnog, odokativno, kao dva usisivača pri punoj snazi, dođe dobro kao ventilacija prostora.

efikasnost može biti bolja ako će uvlačiti zrak recimo iz sjevernog stubišta u zgradi ili neka druga specifičnost, za to ne vidim mogućnost u vikendici.
Last edited by toska on 14/03/2025 17:31, edited 1 time in total.
pa_djes_ba

#22000 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by pa_djes_ba »

Mozda neko zna ovdje.
Kupio sam klimu Vivax 12CH35AENI/I i hocu da kupim wifi modul, medjutim nigdje online nisam nasao za AENI, svi prodaju za AERI, AEMI, AEHI itd.
Pa da li neko zna da li ce wifi modul raditi ako kupim za neki drugi model ako ne nadjem bas za AENI.
Post Reply