Vrijedi mozda sad meni (mozda jer ne znamo sta bi nilo da se nisu borili) ali da li vrijedi onima koji su poginuli i izgibili nekoga?plavi_E wrote: ↑05/03/2025 12:51Pa cinjenica da bi ti htio da ides u te drzave da zivis govori da se je isplatilo boriti za te zemlje. Da se skandinavci nisu izborili za svooje drzave i odbranili ih od Rusa sumnjam da bi se iko na ovaj forum javljao iz te skandinavije. Ni jedna drzava na ovom planetu nema garanciju da nekad nece doci u situaciju da ce je neko morati braniti.Ateista wrote: ↑05/03/2025 12:37Jeste, neko se borio za bilo koju od drzava u koju bih mogao otici da zivim, medjutim postavlja se pitanje da li je vrijedilo, mnogi su dzaba poginuli ili su ranjeni, pitanje je da li je prezivjelim bilo bolje poslije toga i njihovoj djeci.SpoilerShowplavi_E wrote: ↑05/03/2025 12:26
Pa tvoj zivot i tvoja porodica su argument (ne mora biti izgovor nek bude argument) zasto nisi spreman da se boris za neku drzavu. Predpostavljam da hoces da zivis u nekoj drzavi koju neko mora odbraniti tj. izboriti. Pa bilo to SRB, HR ili Turska. Sve te drzave su stvorene ili odbranjene jer je neko htio da se bori za njih. Sutra ce se mozda morati braniti Svedska ili Finska ili Poljska ili Njemacka. I ako vecina odluci tako kao ti da nikakva BiH ne mora postojati nje jednostavno nece biti. Postojanje BiH nije nikakav nebeski zakon. Mnogo vece drzave i carstva su propala jer nije bilo dovoljno snage ili volje da se odbrane.
Moguce da je bilo ratova u kojima je stvarno vrijedilo ucestvovati, gdje neko nije imao izbora i mogucnosti da ode negdje, vec je morao birati da bude ugnjetavan i da nema nikakvog zivota ili da se bori za bolje. Danas je malo drugacije, puno je vise izbora i to je dobro za obicne ljude.
Ratove pocinju uglavnom politicari zbog svojih ciljeva, a ratuju za njih vecinom obicni ljudi, mislim da je tu sve jasno.
Mozda ce ako se ja borim za nelu drzavu to nekom biti od koristi, ali nece meni i mojoj porodici, a mi drugog zivota nemamo.
Nije samo pitanje sta da se skandinavci nisu htjeli boriti, vec sta da nisu htjeli ni oni koji su ih napadali, slozena je to prica.