zamjena običnih sijalica sa LED

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
B6Redhell

#1401 Re: zamjena običnih sijalica sa LED

Post by B6Redhell »

Mehmede znaci kape su povadjene, :D ima rendgenske snimke da radis ispred sebe

Meni dosadno bilo pa sam retrofit projektore sa helo i šejtanskim pogledom u halogeni far motokotača, ko neki tinejdzer :-) Bit ce agresivnosti po putu.. kad bude fino vrijeme postavljam na motokotac. Puno teze nego sto sam mislio. Modifikacija masu. Sa sjecenjem reflektora i novom pozadinom
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Mehemed
Vozim: automobil

#1402 Re: zamjena običnih sijalica sa LED

Post by Mehemed »

B6Redhell wrote: 03/03/2025 18:13 Mehmede znaci kape su povadjene, :D ima rendgenske snimke da radis ispred sebe
Sa Bi-LED sočivima nema rendgena :D
Završio sam s farovima dok ne promijenim automobil 8-)
Image
ZoomZoomKiwi

#1403 Re: zamjena običnih sijalica sa LED

Post by ZoomZoomKiwi »

Trebaš spustiti lijevi far, samo jedan krug na onom inbusu.
__Phoenix__

#1404 Re: zamjena običnih sijalica sa LED

Post by __Phoenix__ »

Koje su najbolje h7 halogene?
Mehemed

#1405 Re: zamjena običnih sijalica sa LED

Post by Mehemed »

ZoomZoomKiwi wrote: 03/03/2025 19:53 Trebaš spustiti lijevi far, samo jedan krug na onom inbusu.
Nije već trebam podići desni far, a neće, samo preskače, došao do kraja i neće više a trebao bi da ide. Izgleda da bi-led sočiva bacaju svjetlost niže nego fabrička sijalica
moee

#1406 Re: zamjena običnih sijalica sa LED

Post by moee »

__Phoenix__ wrote: 03/03/2025 21:11 Koje su najbolje h7 halogene?
Philips Ecovision trajale preko 4 godine. Još 2020.g. naručene iz vana. Sada ih je teško i vani naći. U međuvremenu kupio neke Osram long life u Best Drive kod Sarajevo Towera.
ZoomZoomKiwi

#1407 Re: zamjena običnih sijalica sa LED

Post by ZoomZoomKiwi »

Mehemed wrote: 04/03/2025 00:01
ZoomZoomKiwi wrote: 03/03/2025 19:53 Trebaš spustiti lijevi far, samo jedan krug na onom inbusu.
Nije već trebam podići desni far, a neće, samo preskače, došao do kraja i neće više a trebao bi da ide. Izgleda da bi-led sočiva bacaju svjetlost niže nego fabrička sijalica
Je li nivelator na 0?
preludezalude

#1408 Re: zamjena običnih sijalica sa LED

Post by preludezalude »

Mehemed wrote: 03/03/2025 19:38
B6Redhell wrote: 03/03/2025 18:13 Mehmede znaci kape su povadjene, :D ima rendgenske snimke da radis ispred sebe
Sa Bi-LED sočivima nema rendgena :D
Završio sam s farovima dok ne promijenim automobil 8-)
Image
Meni ovo nesto bas i ne izgleda dobro. Po rezanju svjetlosti rekao bih da su kratka svjetla ali mi nesto previse fokusirana svjetlost u dvije tacke. Trebalo bi da to vise bude resprseno na dio koji se vidi da obasjava, makar lijevo-desno. Ovo kako izgleda vise mi lici na dugo svjetlo klasicnog fara.
Mehemed

#1409 Re: zamjena običnih sijalica sa LED

Post by Mehemed »

Lijevi far moram zakrenuti lijevo jer skroz slabo baca u lijevu traku, a desni treba da podignem još malo da ga izravnam ali neće, samo preskače i vidim u vožnji da je prenisko.
Mogu barem pokušati lijevi pomjeriti lijevo, mislim da bi ovaj cut off(ova kao stepenica) trebao da dođe tačno na centar kolovoza, tačno na liniju, a kod mene je baš previše desno.
Ja sam ja to jednom štimao ali nisam dobro naštimao. Uredno vidim voziti, uredno drugima ne smeta, ali bi mogao imati bolje osvjetljenje ako ga bolje uštimam, bar da ih pomjerim na lijevo. Lijevi mogu još podići ali će biti možda malo previše, a desni koji treba da se podigne neće. Mogu ih samo pomjeriti ulijevo, to bi trebalo da može u oba fara.
Što se tiče visine kako sam shvatio na otprilike 7.5 metara snop mora biti 5cm niže od visine centra fara.
Throttle

#1410 Re: zamjena običnih sijalica sa LED

Post by Throttle »

Da nisi te projektore stavio pod uglom pa je okrenut prema dole malo? Il je far ubiVen :D
Mehemed

#1411 Re: zamjena običnih sijalica sa LED

Post by Mehemed »

Zeznut je malo ovaj far, on ne stoji ravno na autu već malo ukrivo. Svaki far ima žljebove u koji se uklopi sijalica, H7 ima jedan ovaj žlijeb.
E u ovih farova taj žlijeb nije tačno gore, "na 12 sati" već je nakoso, kao na 1 ili 11h jer far stoji ukrivo pa su napravili da se sijalica ubaci ukrivo na suprotnu stranu tako da snop svjetlosti bude ravan. U 90% farova je ovaj žlijeb tačno ravno gore, na 12 sati, jer su farovi ravno postavljeni, ali u ovog ne, pa to malo otežava situaciju.
Svjetlost je bila nakrivo jer su peojektori postavljeni ravno, ali kada se far namontira na auto onda svjetlost bude nakrivo jer se farovi montiraju nakrivo.

Image
kabal1337

#1412 Re: zamjena običnih sijalica sa LED

Post by kabal1337 »

Mehemed wrote: 04/03/2025 19:51 Lijevi far moram zakrenuti lijevo jer skroz slabo baca u lijevu traku, a desni treba da podignem još malo da ga izravnam ali neće, samo preskače i vidim u vožnji da je prenisko.
Mogu barem pokušati lijevi pomjeriti lijevo, mislim da bi ovaj cut off(ova kao stepenica) trebao da dođe tačno na centar kolovoza, tačno na liniju, a kod mene je baš previše desno.
Ja sam ja to jednom štimao ali nisam dobro naštimao. Uredno vidim voziti, uredno drugima ne smeta, ali bi mogao imati bolje osvjetljenje ako ga bolje uštimam, bar da ih pomjerim na lijevo. Lijevi mogu još podići ali će biti možda malo previše, a desni koji treba da se podigne neće. Mogu ih samo pomjeriti ulijevo, to bi trebalo da može u oba fara.
Što se tiče visine kako sam shvatio na otprilike 7.5 metara snop mora biti 5cm niže od visine centra fara.
ne znam kako izgleda taj far, ali na vw se cesto polomi onaj mali zupcanik gdje je imbus za stelovanje pa tako zna preskakat.
Mehemed

#1413 Re: zamjena običnih sijalica sa LED

Post by Mehemed »

Ipak je samo malo nešto zapelo, kako sam jače pokušao proguli i onda se uredno okretao. Išao sam na to ili da krene ili da pukne. Bolje je sada nego što je bilo, ali čini mi se da sam ih previše približio, vidjeti ću malo dok provozam.
Lijeva mi je bila visinom extra, ali desna nisko, posebno na veću udaljenost, na ovih 7.5 metara se vidi razlika u visini, a na veću udaljenost ide i čak i do pola metra razlike u visini.

Before
Image

After
Image

Visina je sada savršena, samo još širinu da vidim.
preludezalude

#1414 Re: zamjena običnih sijalica sa LED

Post by preludezalude »

Mehemed wrote: 04/03/2025 22:25 Ipak je samo malo nešto zapelo, kako sam jače pokušao proguli i onda se uredno okretao. Išao sam na to ili da krene ili da pukne. Bolje je sada nego što je bilo, ali čini mi se da sam ih previše približio, vidjeti ću malo dok provozam.
Lijeva mi je bila visinom extra, ali desna nisko, posebno na veću udaljenost, na ovih 7.5 metara se vidi razlika u visini, a na veću udaljenost ide i čak i do pola metra razlike u visini.

Before
Image

After
Image

Visina je sada savršena, samo još širinu da vidim.
Na kojoj je visini centar fara? I to igra ulogu kod stimanja visine snopa.
preludezalude

#1415 Re: zamjena običnih sijalica sa LED

Post by preludezalude »

U svakom slucaju mislim da si ustimao previsoko farove, osim ako vozis nekog ferarija gdje su farovi prilicno nisko.
Grubo objasnjeno...kod klasicne visine fara...farovi udaljeni od zida 5m... visina rezanja svjetlosti na zidu treba biti 5cm niza od visine centra fara tj izvora svjetlosti. Kod nekog terenca gdje su farovi na vecoj visini ta razlika je jos veca.
Mehemed

#1416 Re: zamjena običnih sijalica sa LED

Post by Mehemed »

65cm visina centra fara(odnosno centar projektora, to je otprilike i centar fara), na otprilike 7.5m udaljenosti od zida sam štimao snop na 60cm na zidu

Nekada mi se čini da je prenisko, vozim iza starijeg Fiat Punta i svjetlost mu ne dođe ni do gepeka. Vidjeti ću dok još malo provozam, dok vidim kako će izgledati da većem broju različitih automobila.

Kratka
Image
Duga
Image
preludezalude

#1417 Re: zamjena običnih sijalica sa LED

Post by preludezalude »

Ovo izgleda puno bolje nego ono u garazi. Kao da bi trebalo malo ulijevo pomaknut.
Mehemed

#1418 Re: zamjena običnih sijalica sa LED

Post by Mehemed »

To je zbog percepcije. Izbliza izgleda kao da je na metar visine, a izdaleka ne izgleda tako.

Image

Ne znam da li bi se farovi trebali poklapati na određenoj udaljenosti, da se snop lijevog i desnog poklope da budu kao jedan na xx metara, nisam ništa našao na internetu o tome, svi objašnjavaju za visinu snopa svjetlosti ali niko ništa ne kaže za širinu. Ne znam da li da oba još pomaknem lijevo ili samo lijevi far i da ih razmaknem.
Oba sam pomjerio u lijevo, lijevi samo malo a desni sam baš dosta i sada mi je puno bolje dugo svjetlo zato što je prije onaj desni far bacao dugo svjetlo negdje desno pored kolovoza.
preludezalude

#1419 Re: zamjena običnih sijalica sa LED

Post by preludezalude »

Mehemed wrote: 05/03/2025 00:19 To je zbog percepcije. Izbliza izgleda kao da je na metar visine, a izdaleka ne izgleda tako.

Image

Ne znam da li bi se farovi trebali poklapati na određenoj udaljenosti, da se snop lijevog i desnog poklope da budu kao jedan na xx metara, nisam ništa našao na internetu o tome, svi objašnjavaju za visinu snopa svjetlosti ali niko ništa ne kaže za širinu. Ne znam da li da oba još pomaknem lijevo ili samo lijevi far i da ih razmaknem.
Oba sam pomjerio u lijevo, lijevi samo malo a desni sam baš dosta i sada mi je puno bolje dugo svjetlo zato što je prije onaj desni far bacao dugo svjetlo negdje desno pored kolovoza.
Ne trebaju se poklapati. Razmak ovih kosina bi trebao biti otprilike kolika je i udaljenost izmedju farova.
Optimist

#1420 Re: zamjena običnih sijalica sa LED

Post by Optimist »

Zar nije lakse odvuci auto na tehnicki i platiti da ti nastimaju snop kako treba?
Zasto se ti zajebavas danima oko toga?
preludezalude

#1421 Re: zamjena običnih sijalica sa LED

Post by preludezalude »

Jebe se njih na tehnickom za lijevo desno. Ja bas to pitao a njegov odgovor je bio da je vazno gore dole.
Qler

#1422 Re: zamjena običnih sijalica sa LED

Post by Qler »

Ja sam nedavno svoje vozio da namjeste bas to, lijevo desno, jer je neko cackao nekad i bacao je previse u strane. Na auto putu ljudi mi blicaju koliko je lijevo bacao.. Nakon stimanja niko ne blica.
Mehemed

#1423 Re: zamjena običnih sijalica sa LED

Post by Mehemed »

preludezalude wrote: 05/03/2025 00:35 Ne trebaju se poklapati. Razmak ovih kosina bi trebao biti otprilike kolika je i udaljenost izmedju farova.
Tako sam otprilike i naštimao, onda je poprilično uredu.
Možda par cm fule na 7.5m, nije to velik problem.
Optimist wrote: 05/03/2025 01:01 Zar nije lakse odvuci auto na tehnicki i platiti da ti nastimaju snop kako treba?
Zasto se ti zajebavas danima oko toga?
Prije 15 dana bio na tehničkom zbog registracije, ali žurio na posao, nisam imao vremena da pitam da mi to nastimaju, plus bila gužva i nije mi se dalo.
Ne zafrkajem se danima, samo sinoć, dugo sam vozio onako kako je bilo
preludezalude wrote: 05/03/2025 02:28 Jebe se njih na tehnickom za lijevo desno. Ja bas to pitao a njegov odgovor je bio da je vazno gore dole.
Imaju samo onaj jedan uređaj, možda i ne mogu s njim štimati lijevo-desno jer se stavlja samo ispred jednog fara.
Qler wrote: 05/03/2025 08:06 Ja sam nedavno svoje vozio da namjeste bas to, lijevo desno, jer je neko cackao nekad i bacao je previse u strane. Na auto putu ljudi mi blicaju koliko je lijevo bacao.. Nakon stimanja niko ne blica.
To su možda i spustili pa ne blicaju, možda je bilo previsoko.
Last edited by Mehemed on 05/03/2025 12:25, edited 1 time in total.
Qler

#1424 Re: zamjena običnih sijalica sa LED

Post by Qler »

Nije bilo previsoko, bio sam tu kad su stimali, a i vidio sam i ja da je visina snopa dobra. Tacno su ih centrirali oba, lijevi pomjerili desno desni pomjerili lijevo.

Od rad sve OK. LED su fabricki farovi, sami se stimaju u voznji, samo je trebalo 0 podesiti :)
saabsa

#1425 Re: zamjena običnih sijalica sa LED

Post by saabsa »

Mehemed wrote: 05/03/2025 00:19 To je zbog percepcije. Izbliza izgleda kao da je na metar visine, a izdaleka ne izgleda tako.

Image

Malo je ovo preslabo za bi-led sočiva...
Post Reply