Meni dosadno bilo pa sam retrofit projektore sa helo i šejtanskim pogledom u halogeni far motokotača, ko neki tinejdzer

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Nije već trebam podići desni far, a neće, samo preskače, došao do kraja i neće više a trebao bi da ide. Izgleda da bi-led sočiva bacaju svjetlost niže nego fabrička sijalica
Philips Ecovision trajale preko 4 godine. Još 2020.g. naručene iz vana. Sada ih je teško i vani naći. U međuvremenu kupio neke Osram long life u Best Drive kod Sarajevo Towera.
Meni ovo nesto bas i ne izgleda dobro. Po rezanju svjetlosti rekao bih da su kratka svjetla ali mi nesto previse fokusirana svjetlost u dvije tacke. Trebalo bi da to vise bude resprseno na dio koji se vidi da obasjava, makar lijevo-desno. Ovo kako izgleda vise mi lici na dugo svjetlo klasicnog fara.

ne znam kako izgleda taj far, ali na vw se cesto polomi onaj mali zupcanik gdje je imbus za stelovanje pa tako zna preskakat.Mehemed wrote: ↑04/03/2025 19:51 Lijevi far moram zakrenuti lijevo jer skroz slabo baca u lijevu traku, a desni treba da podignem još malo da ga izravnam ali neće, samo preskače i vidim u vožnji da je prenisko.
Mogu barem pokušati lijevi pomjeriti lijevo, mislim da bi ovaj cut off(ova kao stepenica) trebao da dođe tačno na centar kolovoza, tačno na liniju, a kod mene je baš previše desno.
Ja sam ja to jednom štimao ali nisam dobro naštimao. Uredno vidim voziti, uredno drugima ne smeta, ali bi mogao imati bolje osvjetljenje ako ga bolje uštimam, bar da ih pomjerim na lijevo. Lijevi mogu još podići ali će biti možda malo previše, a desni koji treba da se podigne neće. Mogu ih samo pomjeriti ulijevo, to bi trebalo da može u oba fara.
Što se tiče visine kako sam shvatio na otprilike 7.5 metara snop mora biti 5cm niže od visine centra fara.

Na kojoj je visini centar fara? I to igra ulogu kod stimanja visine snopa.Mehemed wrote: ↑04/03/2025 22:25 Ipak je samo malo nešto zapelo, kako sam jače pokušao proguli i onda se uredno okretao. Išao sam na to ili da krene ili da pukne. Bolje je sada nego što je bilo, ali čini mi se da sam ih previše približio, vidjeti ću malo dok provozam.
Lijeva mi je bila visinom extra, ali desna nisko, posebno na veću udaljenost, na ovih 7.5 metara se vidi razlika u visini, a na veću udaljenost ide i čak i do pola metra razlike u visini.
Before
After
Visina je sada savršena, samo još širinu da vidim.

Ne trebaju se poklapati. Razmak ovih kosina bi trebao biti otprilike kolika je i udaljenost izmedju farova.Mehemed wrote: ↑05/03/2025 00:19 To je zbog percepcije. Izbliza izgleda kao da je na metar visine, a izdaleka ne izgleda tako.
Ne znam da li bi se farovi trebali poklapati na određenoj udaljenosti, da se snop lijevog i desnog poklope da budu kao jedan na xx metara, nisam ništa našao na internetu o tome, svi objašnjavaju za visinu snopa svjetlosti ali niko ništa ne kaže za širinu. Ne znam da li da oba još pomaknem lijevo ili samo lijevi far i da ih razmaknem.
Oba sam pomjerio u lijevo, lijevi samo malo a desni sam baš dosta i sada mi je puno bolje dugo svjetlo zato što je prije onaj desni far bacao dugo svjetlo negdje desno pored kolovoza.
Tako sam otprilike i naštimao, onda je poprilično uredu.preludezalude wrote: ↑05/03/2025 00:35 Ne trebaju se poklapati. Razmak ovih kosina bi trebao biti otprilike kolika je i udaljenost izmedju farova.
Prije 15 dana bio na tehničkom zbog registracije, ali žurio na posao, nisam imao vremena da pitam da mi to nastimaju, plus bila gužva i nije mi se dalo.
Imaju samo onaj jedan uređaj, možda i ne mogu s njim štimati lijevo-desno jer se stavlja samo ispred jednog fara.preludezalude wrote: ↑05/03/2025 02:28 Jebe se njih na tehnickom za lijevo desno. Ja bas to pitao a njegov odgovor je bio da je vazno gore dole.
To su možda i spustili pa ne blicaju, možda je bilo previsoko.
Malo je ovo preslabo za bi-led sočiva...Mehemed wrote: ↑05/03/2025 00:19 To je zbog percepcije. Izbliza izgleda kao da je na metar visine, a izdaleka ne izgleda tako.
Ne znam da li bi se farovi trebali poklapati na određenoj udaljenosti, da se snop lijevog i desnog poklope da budu kao jedan na xx metara, nisam ništa našao na internetu o tome, svi objašnjavaju za visinu snopa svjetlosti ali niko ništa ne kaže za širinu. Ne znam da li da oba još pomaknem lijevo ili samo lijevi far i da ih razmaknem.
Oba sam pomjerio u lijevo, lijevi samo malo a desni sam baš dosta i sada mi je puno bolje dugo svjetlo zato što je prije onaj desni far bacao dugo svjetlo negdje desno pored kolovoza.