Ramazan, opet ;)
- Optimus09
#22126 Re: Ramazan, opet ;)
Sjeda kafa kao budali samar 
- aCme
- Tvrtko II Kotromanić
#22128 Re: Ramazan, opet ;)
svaki ramazan ista prica
ja se sad ne mogu sjetiti, kad sam isao u srednju skolu, jesu li se kratili samo zadnjih par casova u 2. smjeni ili citav dan, eto proslo 15 god od mature, vec sam poceo zaboravljati
u osnovnoj skoli mislim da je bilo skracivanja, ne znam sada tacno, s tim da se sjecam zajednickih organizovanih iftara u 2. smjeni, postdejtonsko vrijeme
ja se sad ne mogu sjetiti, kad sam isao u srednju skolu, jesu li se kratili samo zadnjih par casova u 2. smjeni ili citav dan, eto proslo 15 god od mature, vec sam poceo zaboravljati
u osnovnoj skoli mislim da je bilo skracivanja, ne znam sada tacno, s tim da se sjecam zajednickih organizovanih iftara u 2. smjeni, postdejtonsko vrijeme
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#22129 Re: Ramazan, opet ;)
Apsolutno sam za to da se casovi ne skracuju.
- Tvrtko II Kotromanić
#22130 Re: Ramazan, opet ;)
iskreno, fakat ne znam
s jedne strane mozda eto da se skrati zadnjih par casova 2. smjene ako ima zainteresovanih/postaca cisto da se djeci olaksa
a opet sa druge strane, ako samoj djeci postacima ne smeta, moze se i u skoli iftariti/omrsiti, nije kraj svijeta
ovo moje iskustvo iz djetinjstva, kada je rijec o osnovnoj skoli, je neko drugo postdejtonsko vrijeme u kojem se i previse islo sa ulogom vjere u skolama ali to je druga tema
hairli dan uglavnom svim postacima, malo je nezgodnije sada, prvi radni dan u ramazanu, vikend mi je lahak bio skroz, sada doduse samo malo vise zedj osjetim, ali eto brzo ce i iftar
s jedne strane mozda eto da se skrati zadnjih par casova 2. smjene ako ima zainteresovanih/postaca cisto da se djeci olaksa
a opet sa druge strane, ako samoj djeci postacima ne smeta, moze se i u skoli iftariti/omrsiti, nije kraj svijeta
ovo moje iskustvo iz djetinjstva, kada je rijec o osnovnoj skoli, je neko drugo postdejtonsko vrijeme u kojem se i previse islo sa ulogom vjere u skolama ali to je druga tema
hairli dan uglavnom svim postacima, malo je nezgodnije sada, prvi radni dan u ramazanu, vikend mi je lahak bio skroz, sada doduse samo malo vise zedj osjetim, ali eto brzo ce i iftar
- konektovan
#22131 Re: Ramazan, opet ;)
Ja sam zavrsio srednju 2000,...i u taj vakat nas postace, su znali pustiti malo ranije. Ispada eto, da danas sva djeca poste...u osnovnoj?! 
- Tvrtko II Kotromanić
#22132 Re: Ramazan, opet ;)
cisto sumnjam prosto ne vjerujem 
-
Sid the sloth
#22133 Re: Ramazan, opet ;)
Mi iftarili u klupama, napravi se pauza 15-20 minuta i nastavi s casovima. Kakvo skracivanje, da su skraceni SDA bi opet pokusala ubirati poene sa "nisu dovoljno skraceni".
- aCme
#22134 Re: Ramazan, opet ;)
Ja sam za srkaćivanje časova da bi se djeci olakšao post. U ovom slučaju skraćivanje časova 15 minuta je dobra opcija i ne znam šta to može toliko loše da šteti sistemu obrazovanja i učenicima. Na kraju krajeva to je mjesec dana.
Pa ako se ovako nastave buniti ovi stručnjaci onda bi mogli uvesti i komisije za djecu koja ne dolaze u školu jer su bolesna ili produžavanje školske godine da nastava traje do jula ne bil sistem obrazovanja zadovoljili po svom ukusu.
Preživjelo obrazovanje u doba Corone kad je obrazovanje bilo nikakvo usljed virusa, a sad njima smeta što se za Ramazan skraćuju časovi 15 minuta.
BTW smor sa ovim SDA etiketiranjem i na vjerskoj temi.
Pa ako se ovako nastave buniti ovi stručnjaci onda bi mogli uvesti i komisije za djecu koja ne dolaze u školu jer su bolesna ili produžavanje školske godine da nastava traje do jula ne bil sistem obrazovanja zadovoljili po svom ukusu.
Preživjelo obrazovanje u doba Corone kad je obrazovanje bilo nikakvo usljed virusa, a sad njima smeta što se za Ramazan skraćuju časovi 15 minuta.
BTW smor sa ovim SDA etiketiranjem i na vjerskoj temi.
-
Hakiz
#22135 Re: Ramazan, opet ;)
Onda treba skraćenje i za korizmu itd.aCme wrote: ↑03/03/2025 15:21 Ja sam za srkaćivanje časova da bi se djeci olakšao post. U ovom slučaju skraćivanje časova 15 minuta je dobra opcija i ne znam šta to može toliko loše da šteti sistemu obrazovanja i učenicima. Na kraju krajeva to je mjesec dana.
BTW smor sa ovim SDA etiketiranjem i na vjerskoj temi.![]()
Da mi skratimo časove standardno na 30 minuta.
Samo, opet bi se tražilo skraćenje. Obrazovanje može čekati, ima važnijih stvari za našu djecu. Testovi, rezultati školovanja i rejtinzi naših obrazovnih institucija na svjetskim rang listama to svake godine potvrđuju.
- konektovan
#22136 Re: Ramazan, opet ;)
Kome bolan da olaksas, kakvoj djeci? Koliko to djece posti? To se samo zloupotrebljava..aCme wrote: ↑03/03/2025 15:21 Ja sam za srkaćivanje časova da bi se djeci olakšao post. U ovom slučaju skraćivanje časova 15 minuta je dobra opcija i ne znam šta to može toliko loše da šteti sistemu obrazovanja i učenicima. Na kraju krajeva to je mjesec dana.
- -Chesterfield-
#22137 Re: Ramazan, opet ;)
Kvalitet nastave i metode učenja su važniji od samog trajanja časa. Bolje je imati kraći, zanimljiv i interaktivan čas nego dug, monoton predavački čas.Hakiz wrote: ↑03/03/2025 15:29Onda treba skraćenje i za korizmu itd.aCme wrote: ↑03/03/2025 15:21 Ja sam za srkaćivanje časova da bi se djeci olakšao post. U ovom slučaju skraćivanje časova 15 minuta je dobra opcija i ne znam šta to može toliko loše da šteti sistemu obrazovanja i učenicima. Na kraju krajeva to je mjesec dana.
Samo, opet bi se tražilo skraćenje. Obrazovanje može čekati, ima važnijih stvari za našu djecu. Testovi, rezultati školovanja i rejtinzi naših obrazovnih institucija na svjetskim rang listama to svake godine potvrđuju.
-
Hakiz
#22138 Re: Ramazan, opet ;)
Ako se ne varam, u većini država čas traje 45 minuta. Iskustvom se utvrdilo da je 30 premalo (dok se djeca smire, skoncentrišu itd, dobije se efektivno 25-35 minuta), 60 previše, ne mogu djeca toliko zadržati pažnju.-Chesterfield- wrote: ↑03/03/2025 15:42Kvalitet nastave i metode učenja su važniji od samog trajanja časa. Bolje je imati kraći, zanimljiv i interaktivan čas nego dug, monoton predavački čas.Hakiz wrote: ↑03/03/2025 15:29Onda treba skraćenje i za korizmu itd.aCme wrote: ↑03/03/2025 15:21 Ja sam za srkaćivanje časova da bi se djeci olakšao post. U ovom slučaju skraćivanje časova 15 minuta je dobra opcija i ne znam šta to može toliko loše da šteti sistemu obrazovanja i učenicima. Na kraju krajeva to je mjesec dana.
Nije 45 minuta slučajno.
Doduše, to je iskustvo otprije smart telefona i drugih uništivača pažnje i koncentracije.
- aCme
#22139 Re: Ramazan, opet ;)
Ne treba standardno skraćivati nego samo za ramazan.Hakiz wrote: ↑03/03/2025 15:46Ako se ne varam, u većini država čas traje 45 minuta. Iskustvom se utvrdilo da je 30 premalo (dok se djeca smire, skoncentrišu itd, dobije se efektivno 25-35 minuta), 60 previše, ne mogu djeca toliko zadržati pažnju.-Chesterfield- wrote: ↑03/03/2025 15:42Kvalitet nastave i metode učenja su važniji od samog trajanja časa. Bolje je imati kraći, zanimljiv i interaktivan čas nego dug, monoton predavački čas.Hakiz wrote: ↑03/03/2025 15:29
Onda treba skraćenje i za korizmu itd.
Nije 45 minuta slučajno.
Doduše, to je iskustvo otprije smart telefona i drugih uništivača pažnje i koncentracije.
Neka djeca se ne smire ni za 7 sati provedenih u školi, a i ne skoncentrišu. Isto tako neka djeca poste , neka ne poste, ali pošto u kantonu Sarajevo prevladavaju muslimani i nastava će se skraćivati. Za korizmu HNK može skraćivati nastavu.
-
Nisamsdaali
#22140 Re: Ramazan, opet ;)
Agnostik sam, ali ova reakcija NS zbog skraćivanja nastave je totalno nepotrebna. Neće učenici ostati nepismeni zbog nekih nekoliko sati manje nastave, a sami sebi crtaju metu na čelo da su nekakvi islamofobi.
Lično ne bih skraćivao, ali većina je za skraćivanje, a i ono samo ne proizvodi neku štetu
Lično ne bih skraćivao, ali većina je za skraćivanje, a i ono samo ne proizvodi neku štetu
-
Hakiz
#22141 Re: Ramazan, opet ;)
Jer je ramazan iznad i države i drugih religija (za čije postove se ne skraćuje nastava, nisam slučajno spomenuo korizmu). Ne može samo jedna religija, ili sve jednako ili ni jedna. Ravnopravnost ne zavisi od broja onih koji su ravnopravni. Štaviše, diskriminacija manjina (mgrupa sa malo pripadnika) je tako passe, a i šta je sa "pozitivnom diskriminacijom"aCme wrote: ↑03/03/2025 16:18Ne treba standardno skraćivati nego samo za ramazan.Hakiz wrote: ↑03/03/2025 15:46Ako se ne varam, u većini država čas traje 45 minuta. Iskustvom se utvrdilo da je 30 premalo (dok se djeca smire, skoncentrišu itd, dobije se efektivno 25-35 minuta), 60 previše, ne mogu djeca toliko zadržati pažnju.-Chesterfield- wrote: ↑03/03/2025 15:42
Kvalitet nastave i metode učenja su važniji od samog trajanja časa. Bolje je imati kraći, zanimljiv i interaktivan čas nego dug, monoton predavački čas.
Nije 45 minuta slučajno.
Neka djeca se ne smire ni za 7 sati provedenih u školi, a i ne skoncentrišu. Isto tako neka djeca poste , neka ne poste, ali pošto u kantonu Sarajevo prevladavaju muslimani i nastava će se skraćivati. Za korizmu HNK može skraćivati nastavu.
Jok, nije islamizacija sekularne BiH. Nikako.
P. S. Ako je većina razlog što treba skrstiti nastavu samo za ramazan, zašto bi bio problem u tome da je EU "kršćanski klub"? Ko je većina u EU?
Isti aršini, je li tako?
-
last mohicans
#22142 Re: Ramazan, opet ;)
Ma jebe mi se za ravnopravnost, a posebno za FGRovece iz NS koji ce nakon narednih izbora biti statistička greška. Skraćeno i vozdra, kome ne paše ima KŠC, ima škola preko granice entiteta i vozdrica. 5-10% ljudi to ne odgovara radi njihovih kvaziliberalnog ubjeđenja, što ne mogu religije nacrtane i ostali se trebaju prilagoditi. Najbolje Cerić rekao kome ba da se mi prilagođavamo..
-
Hakiz
#22143 Re: Ramazan, opet ;)
Taman htjedoh da pošaljem ovolast mohicans wrote: ↑03/03/2025 16:36 Ma jebe mi se za ravnopravnost, a posebno za FGRovece iz NS koji ce nakon narednih izbora biti statistička greška. Skraćeno i vozdra, kome ne paše ima KŠC, ima škola preko granice entiteta i vozdrica. 5-10% ljudi to ne odgovara radi njihovih kvaziliberalnog ubjeđenja, što ne mogu religije nacrtane i ostali se trebaju prilagoditi. Najbolje Cerić rekao kome ba da se mi prilagođavamo..
Kad pročitah post na koji odgovaram.Uglavnom, šuplja.
Ispostite u miru, ostalo ima vremena.
-
Sid the sloth
#22144 Re: Ramazan, opet ;)
A gdje to pise da ramazan treba olaksavati? Poenta i jeste da postis uz sve dnevne obaveze a ne da sebi skracujes i olaksavas kako hoces kao oni sto prespavaju do iftara i kazu postili.aCme wrote: ↑03/03/2025 15:21 Ja sam za srkaćivanje časova da bi se djeci olakšao post. U ovom slučaju skraćivanje časova 15 minuta je dobra opcija i ne znam šta to može toliko loše da šteti sistemu obrazovanja i učenicima. Na kraju krajeva to je mjesec dana.
Ne bi skodilo malo razmisliti o sustini a ne samo o glasovima i populizmu.
Osim toga, posti ti jedno 20% djece a ovi navijaju za nekakva skracivanja kao da je 95% djece u pitanju.
- azurna_obala
#22145 Re: Ramazan, opet ;)
Nije nastava skraćena u svim školama, ministarstvo je dalo zeleno svjetlo da škole same donesu takvu odluku, tako da neke imaju skraćeno, neke ne.
Realno, radim u školi i ne vidim nikakve koristi da se u prvoj smjeni skrati nastava, za drugu je ok možda, ali samo ove zadnje casove. Za 35 minuta se jedva može šta stići, posebno za predmete koje imamo jednom sedmično. Treba preći novo gradivo, plus ocijeniti učenike.
Uglavnom, sve je ovo politika, tako da je i ovo vjersko, postalo populistička praksa.
Realno, radim u školi i ne vidim nikakve koristi da se u prvoj smjeni skrati nastava, za drugu je ok možda, ali samo ove zadnje casove. Za 35 minuta se jedva može šta stići, posebno za predmete koje imamo jednom sedmično. Treba preći novo gradivo, plus ocijeniti učenike.
Uglavnom, sve je ovo politika, tako da je i ovo vjersko, postalo populistička praksa.
- aCme
#22146 Re: Ramazan, opet ;)
A zašto se zimi posti kraće i lakše, a ljeti duže i teže? Zašto je kraći islamski kalendar?Sid the sloth wrote: ↑03/03/2025 17:02A gdje to pise da ramazan treba olaksavati? Poenta i jeste da postis uz sve dnevne obaveze a ne da sebi skracujes i olaksavas kako hoces kao oni sto prespavaju do iftara i kazu postili.aCme wrote: ↑03/03/2025 15:21 Ja sam za srkaćivanje časova da bi se djeci olakšao post. U ovom slučaju skraćivanje časova 15 minuta je dobra opcija i ne znam šta to može toliko loše da šteti sistemu obrazovanja i učenicima. Na kraju krajeva to je mjesec dana.
Osim toga, posti ti jedno 20% djece a ovi navijaju za nekakva skracivanja kao da je 95% djece u pitanju.
- azurna_obala
#22147 Re: Ramazan, opet ;)
Jel' ti ovo ozbiljno pitaš?aCme wrote: ↑03/03/2025 17:12A zašto se zimi posti kraće i lakše, a ljeti duže i teže? Zašto je kraći islamski kalendar?Sid the sloth wrote: ↑03/03/2025 17:02A gdje to pise da ramazan treba olaksavati? Poenta i jeste da postis uz sve dnevne obaveze a ne da sebi skracujes i olaksavas kako hoces kao oni sto prespavaju do iftara i kazu postili.aCme wrote: ↑03/03/2025 15:21 Ja sam za srkaćivanje časova da bi se djeci olakšao post. U ovom slučaju skraćivanje časova 15 minuta je dobra opcija i ne znam šta to može toliko loše da šteti sistemu obrazovanja i učenicima. Na kraju krajeva to je mjesec dana.
Jesi čuo za posljedice Zemljine revolucije?
Za nejednako trajanje dana i noći, za smjenu godišnjih doba itd.....?
- stubrijez
#22148 Re: Ramazan, opet ;)
Ja kad sam isao u skolu nit su skracivali nit smo postili... nije bilo moderno.Sid the sloth wrote: ↑03/03/2025 14:23 Mi iftarili u klupama, napravi se pauza 15-20 minuta i nastavi s casovima. Kakvo skracivanje, da su skraceni SDA bi opet pokusala ubirati poene sa "nisu dovoljno skraceni".
- -Chesterfield-
#22149 Re: Ramazan, opet ;)
Većina kršćanskih zemalja je uskladila raspust za vrijeme božića i uskrsa. A kod nas se diže frka zbog skraćenih časova u nekim školama.Hakiz wrote: ↑03/03/2025 16:29Jer je ramazan iznad i države i drugih religija (za čije postove se ne skraćuje nastava, nisam slučajno spomenuo korizmu). Ne može samo jedna religija, ili sve jednako ili ni jedna. Ravnopravnost ne zavisi od broja onih koji su ravnopravni. Štaviše, diskriminacija manjina (mgrupa sa malo pripadnika) je tako passe, a i šta je sa "pozitivnom diskriminacijom"aCme wrote: ↑03/03/2025 16:18Ne treba standardno skraćivati nego samo za ramazan.Hakiz wrote: ↑03/03/2025 15:46
Ako se ne varam, u većini država čas traje 45 minuta. Iskustvom se utvrdilo da je 30 premalo (dok se djeca smire, skoncentrišu itd, dobije se efektivno 25-35 minuta), 60 previše, ne mogu djeca toliko zadržati pažnju.
Nije 45 minuta slučajno.
Neka djeca se ne smire ni za 7 sati provedenih u školi, a i ne skoncentrišu. Isto tako neka djeca poste , neka ne poste, ali pošto u kantonu Sarajevo prevladavaju muslimani i nastava će se skraćivati. Za korizmu HNK može skraćivati nastavu.![]()
Jok, nije islamizacija sekularne BiH. Nikako.
P. S. Ako je većina razlog što treba skrstiti nastavu samo za ramazan, zašto bi bio problem u tome da je EU "kršćanski klub"? Ko je većina u EU?
Isti aršini, je li tako?
-
Dimu1927
#22150 Re: Ramazan, opet ;)
5 ili 6 casova po 5 minuta, znaci pola sata manje dnevno za jednu smjenuNisamsdaali wrote: ↑03/03/2025 16:21 Agnostik sam, ali ova reakcija NS zbog skraćivanja nastave je totalno nepotrebna. Neće učenici ostati nepismeni zbog nekih nekoliko sati manje nastave, a sami sebi crtaju metu na čelo da su nekakvi islamofobi.
i skraceno je da ni ucenici ni nastavnici ne docekaju iftar u skoli i onda bukvalno za pola sata iduci kuci, ovako su skratili obje smjene po pola sata, da bi citava nastava zavrsila prije iftara, sasvim ok...
vise stete napravi jedna sedmica online nastave nego ovo za ramazan