Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Ozimician

#32201 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Ozimician »

teskeredzic_22 wrote: 20/02/2025 23:54
Ozimician wrote: 20/02/2025 23:41
teskeredzic_22 wrote: 20/02/2025 21:45 Svu infrastrukturu su napravili komunisti i trošimo je i dan-danas.

Ovo što su nekomunisti napravili najčešće gledamo u maketama a nakon izgrađenog evo gledamo nekomuniste po zatvorima.
To nije istina da su svu infrastrukturu napravili komunisti, ne znam odakle crpite te mitove, evo recimo najvazniji put prema EU je izgradila Vlada RS-a i Milorad Dodik (Doboj-Bos. Gradiska). Na tom mjestu gdje je sada Autoput u punom profilu, nije bila ni magistralna cesta.

Na putu od Bos. Gradiske (granica sa EU) do Sarajeva - u duzini od 265 km, samo 80km se vozi na putevima koje su komunisti izgradili (Doboj-Zenica), tj. manje od 1/3, a i ta kilometraza ce uskoro biti jos i manja.
Ma ja.
A magistralni put Bosanska Gradiška - Banja Luka - Banja Luka - Jajce - Travnik - Sarajevo ; Banja Luka - Prnjavor - Doboj - Zenica ; Banja Luka - Skender Vakuf - Travnik su u nepovrat porušeni i niko ih više ne koristi :roll:

Mitske magistrale.
I kozja cuprija je na istom mjestu gdje i nekad bila. Koristi je neko nekad.

Niko ne spori da je to nekad neko izgradio, ali danas ipak primat imaju moderni putevi izgradjeni u dejtonskoj BiH. Dobar dio tih koje si nabrojao se danas koriste samo za lokalni saobracaj.

Cak mislim da je Autoput Doboj-Bos. Gradiska najveci dobitak decentralizovane BiH - da je BiH unitarna, vjerovatno ne bi bio izgradjen jos 20 god.
Haris033

#32202 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Haris033 »

sehohari wrote: 20/02/2025 23:30
Haris033 wrote: 20/02/2025 21:44 Pričamo o 2 totalno različita sistema.
ExYu socijalizmu koji je bio skoro pa savršen (zato su ga i razvalili s vana i iznutra) u kojem se malo radilo a fino živjelo i kapitalizmu u kojem si fino zarađivao, ali zato i mnogo radio.

Države nastale raspadom Yu i njihove politike su u kratkom periodu opljačkale, prisvojile, uništile i prodale sve ono što je napravljeno u onom sistemu i tako stekli ogromno bogatsvo..

I ti hoćeš da kažeš da je današnji sustem bolji od prijeratnog?
Image
Hajmo ovako, koliko ljudi je išlo u zapadnu Njemačku, a koliko Njemaca su završili na baušteli po Bosni u tom periodu?
Smiješan si druže.

Kažete da se putevi nisu pravili jer nije bilo auta - ok.
A kada vam onda čovjek kaže da je to znak da zemlja nije bila razvijena koliko vi to prikazivate - onda kukulele.

Vi ne razumijete da vi takvom argumentacijom samo govorite:
"Nismo imali autoceste, bili smo u rangu neke pripizdine pa realno gledano nismo bili na nivou razvijenosti za takve poduhvate, ni od glavnog grada Ugande ne bi tražili metro iako možda ima milion stanovnika".
Izvinjavam se što sam ovoliko direktan, ali smatram da ne razumijete koliko ste smiješni sa tim argumentom. Još govorite da ni onaj jad od autoceste kojeg je i bilo nije bio do kraja završen - ne znam šta želite postići tim stvarima...
Ljudi koji su išli u Njemačku su, uglavnom, bili fizički radnici koji su svoj hljeb skupo naplatili!

Obrazovani ljudi nisu išli iz Yu jer im je Yu sve dala, za razliku od danas gdje ih u BiH nema ni na mapi.
Današnni “sistem” je otjerao i ono malo što je ostalo iza rata.
Nikada kao zadnjih godina u BiH nije bio toliki manjak obrazovnog kadra. Zašto? Pa zato što su iste otjerali primitivci i nepismeni polusvijet sa kupljenim diplomama!

Nego, “druže”.. Očigledno je da si u Sa došao poslije rata, tako da nisi kompetentan da pričaš o onom tamo i ovom sada vremenu. Možeš ti googlati, ali ti google i nikada neće moći dočarati i opsati pravo stanje i onaj osjećaj sreće i rahatluka što smo ga imali u vrijeme do početka 90-tih.
drug_profi

#32203 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by drug_profi »

Naravno da je BiH bila nerazvijena. Ne možeš za jednu generaciju preodgojit nepismene bogobojazne, konzervativne i praznovjerne ljude u kvalitetnu radnu snagu za visi stepen obrade proizvoda.
Mi smo danas 30 godina od rata.
Analogno kao 1975.
Vrijeme kad smo imali Energoinvest, Vranicu, TAS,... da ne nabrajam dalje.
Vaznihe je bilo ruralnu zemlju pretvoriti u nesto sto donosi bolji standard.
I naravno da je to tek nakon 35-40 godina dalo rezultat kiji se vidio kroz povecan broj vozila.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#32204 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by PreWiBa »

Haris033 wrote: 21/02/2025 00:18
sehohari wrote: 20/02/2025 23:30
Haris033 wrote: 20/02/2025 21:44 Pričamo o 2 totalno različita sistema.
ExYu socijalizmu koji je bio skoro pa savršen (zato su ga i razvalili s vana i iznutra) u kojem se malo radilo a fino živjelo i kapitalizmu u kojem si fino zarađivao, ali zato i mnogo radio.

Države nastale raspadom Yu i njihove politike su u kratkom periodu opljačkale, prisvojile, uništile i prodale sve ono što je napravljeno u onom sistemu i tako stekli ogromno bogatsvo..

I ti hoćeš da kažeš da je današnji sustem bolji od prijeratnog?
Image
Hajmo ovako, koliko ljudi je išlo u zapadnu Njemačku, a koliko Njemaca su završili na baušteli po Bosni u tom periodu?
Smiješan si druže.

Kažete da se putevi nisu pravili jer nije bilo auta - ok.
A kada vam onda čovjek kaže da je to znak da zemlja nije bila razvijena koliko vi to prikazivate - onda kukulele.

Vi ne razumijete da vi takvom argumentacijom samo govorite:
"Nismo imali autoceste, bili smo u rangu neke pripizdine pa realno gledano nismo bili na nivou razvijenosti za takve poduhvate, ni od glavnog grada Ugande ne bi tražili metro iako možda ima milion stanovnika".
Izvinjavam se što sam ovoliko direktan, ali smatram da ne razumijete koliko ste smiješni sa tim argumentom. Još govorite da ni onaj jad od autoceste kojeg je i bilo nije bio do kraja završen - ne znam šta želite postići tim stvarima...
Ljudi koji su išli u Njemačku su, uglavnom, bili fizički radnici koji su svoj hljeb skupo naplatili!

Obrazovani ljudi nisu išli iz Yu jer im je Yu sve dala, za razliku od danas gdje ih u BiH nema ni na mapi.
Današnni “sistem” je otjerao i ono malo što je ostalo iza rata.
Nikada kao zadnjih godina u BiH nije bio toliki manjak obrazovnog kadra. Zašto? Pa zato što su iste otjerali primitivci i nepismeni polusvijet sa kupljenim diplomama!

Nego, “druže”.. Očigledno je da si u Sa došao poslije rata, tako da nisi kompetentan da pričaš o onom tamo i ovom sada vremenu. Možeš ti googlati, ali ti google i nikada neće moći dočarati i opsati pravo stanje i onaj osjećaj sreće i rahatluka što smo ga imali u vrijeme do početka 90-tih.
Ne bih želio dalje komentarisati u bitci statistika vs. subjektivni osjećaji, jer mislim da više nemamo šta drugom reći, a bezveze je svađati se. Samo ću obrazložiti o čemu govorim.

Ovo boldano bukvalno opisuje onaj ključni problem kod velikog broja nostalgista, nevezano za specifični period, državu... uvijek se gleda samo jedan određeni mikrokosmos, najčešće sopstveni, ali nerijetko i tuđi koji se prenosi kroz intervjue u medijima, priče od roditelja i slične subjektivne, lične sudove. Tako i ti ovdje govoriš "u SA", kao da 90% ostatka današnje Bosne i Hercegovine ne postoji, a vjerovatno i pod "SA" misliš na svoj lični život, svoju mahalu, odnosno bližu okolinu.

Mislim, ne treba negirati taj osjećaj, jer i on jeste objektivna činjenica kao takav, i treba priznati da postoje veliki društveni problemi koji realno gledano stvaraju ogromnu apatiju koja preovladava, ali treba kod nekih stvari i uzeti samo čiste realne činjenice. Slažem se da je vjerovatno raspoloženje bilo bolje, ali to nema veze sa konkretnom temom razvijenosti u cestogradnji.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#32205 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by PreWiBa »

drug_profi wrote: 21/02/2025 00:31 Naravno da je BiH bila nerazvijena. Ne možeš za jednu generaciju preodgojit nepismene bogobojazne, konzervativne i praznovjerne ljude u kvalitetnu radnu snagu za visi stepen obrade proizvoda.
Mi smo danas 30 godina od rata.
Analogno kao 1975.
Vrijeme kad smo imali Energoinvest, Vranicu, TAS,... da ne nabrajam dalje.
Vaznihe je bilo ruralnu zemlju pretvoriti u nesto sto donosi bolji standard.
I naravno da je to tek nakon 35-40 godina dalo rezultat kiji se vidio kroz povecan broj vozila.
Uz dužno poštovanje, ali to ne funkcionira tako.

Ne može se neki napredak vidjeti tek nakon 30-40 godina, to se dešava puno, puno brže. Bukvalno par godina kasnije krenulo je se sa gradnjom autocesta i šta svega ne.

Standard je užasno usko povezan sa razvijenošću. Ne može nerazvijena zemlja imati jaku ekonomiju, to ne funkcionira tako. Bez jake razvijene infrastrukturne mreže ne može doći do brzine razmjene robe koja omogućava privredni razvoj.

I nije motorizacija kao takva znak razvijenosti, razvijenost je infrastruktura. Vozila su prije svega pokazatelj ekonomske snage, jer:
Ekonomija raste = više novca u džepu građana = građani kupuju automobile = potreba za novim cestama = gradnja cesta.

Da su ta preduzeća obezbjeđivala takvu ekonomiju, već 70-ih bi bilo gužvi, a vi tvrdite da ih nije bilo.
drug_profi

#32206 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by drug_profi »

Pa to ti i govorim ali ti ne želiš da shvatiš. Putevi, pruge, skole, bolnice, fabrike, elektrica i vodovodna mreza....
Sve he trebalo podici na nivo 20.tog vijeka.
A moraš prvo odgojiti inzenjere, doktore, ucitelje...
Trebalo je vrijeme i u osamdesetim BiH je dosegla nivo koji nikad u svojoj historiji nije imala, po broju građana srednjeg i visokog obrazovanja, broju ljekara po glavi stanovnika, itd.
Tek ba kraju te price ide dizanje standarda zivota na nivo razvijenih zemalja i mi smo bili na pragu tog dostignuca.
Tek se tad pojavila potreba za autoputevima.
mistek

#32207 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by mistek »

Činjenice su, pa vi zavijajte do sutra:
U postdejtonskoj BiH je izgrađeno 250km autoputa, te je još oko 130km u izgradnji.
Jugoslavija je u BiH izgradila 0km autoputa.

Na temu napretka civilizacije treba istaći da je 1990. godine Bugarska imala 273km autoputa, Češka 365km, Mađarska 361km, a zapadne zemlje ne treba ni spominjati.

Ja ne znam što je problem priznati da je Jugoslavija bila loša po ovom pitanju. Diskutujte o sigurnosti na nekoj tamo temi, o sportu, o industriji, ali autoputevi su 0 i to je fakt.
Haris033

#32208 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Haris033 »

mistek wrote: 21/02/2025 01:33 Činjenice su, pa vi zavijajte do sutra:
U postdejtonskoj BiH je izgrađeno 250km autoputa, te je još oko 130km u izgradnji.

Na temu napretka civilizacije treba istaći da je 1990. godine Bugarska imala 273km autoputa, Češka 365km, Mađarska 361km, a zapadne zemlje ne treba ni spominjati.

Ja ne znam što je problem priznati da je Jugoslavija bila loša po ovom pitanju. Diskutujte o sigurnosti na nekoj tamo temi, o sportu, o industriji, ali autoputevi su 0 i to je fakt.
Vi ste počeli pričati o komunjarama i ne znam što je problem priznati da je u vrijeme prije rata sve bilo bolje nego sada.

A autoputeva je bilo u mjeri koliko je tada trebalo.
Da se u onom sistemu nastavilo sa izgradnjom autoputeva, ne bi se pokrale milijarde KM kao što je to danas slučaj.
Niko se ne bi usudio da ukrade 1KM jer bi sigurno završio tucajući kamen na golom otoku!

Par forumaša (sa više profila) konstantno brani kriminal EA, Heringa i JP AC FBiH i to je ono što normalnom čovjeku najviše smeta.
Ozimician

#32209 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Ozimician »

Prica o "komunjarama" je pocela u postu broj: #32177
(ja licno ne bih nikoga nazvao tako pogrdnim imenom)

Dakle isti oni koji brane taj sistem su zavrtili tu pricu, nicim izazvani.
I eto nakucase se 2-3 strane. Niko ne spori da je izgradjeno dosta toga u tom periodu, ali meni licno smeta prica kako danas ama bas nista nije izgradjeno i sve sto imamo je iz tog ranijeg perioda i to posebno na temi o Autoputevima.
drug_profi

#32210 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by drug_profi »

Kad bi se samo hladno sagledale okolosti (drustvene, ekonomske, itd) bilo bi sasvim logicno zasto se tad nisu gradile autoceste već magistrale, i zašto su danas magistrale nedovoljne pa se moraju graditi autoceste.
Ne bi uopšte bilo priče o komunistima, koji su bili štošta ali ne i komunisti, već bi se kazalo da stara vlast nije imala opravdanost trošiti veliak sredstva za takve puteve, mogla je to biti bilo kakva država.

Zemlje koje su imale mnogo tranzita kao Bugarska, Hrvatska, Srbija, imale su potrebu da grade takve ceste radi sebe, ali je eto i sreća da je topografija njima naklonjenija.

Nikad da prestane rasprava koja je poprilično tupava.
Pa pogledajte temu slike starog Sarajeva. Na slikama od prije 70 godina jedva vidiš poneko auto na cesti i sva su dimenzija i snage današnjeg A ili B segmenta. Grad se završavao na Pofalićima i Grbavici.
Zenica bila varoš, Mostar mali gradić...
Kome tu treba autoput kad si magistralom mogao ići koliko ti auto može podnijeti?
dr_Evil

#32211 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by dr_Evil »

Zanimljivo bi bilo pogledati koliko je ko sagradio kilometara asfaltnih puteva, jer ono sto je bitno je polazna tacka i geografija. O kakvim se nebulozama radi treba istaci da je Ceska imala autoput prije II svjetskog rata, da je gradjen tokom rata takodjer za potrebe nacista i pogledati pod broj inzinjera u Ceskoj 45-e, necemo pricati o ravnicama. Madjarska je bila regionalna sila Europe, a nije lose ni stajala do WWII.

Mi smo 45-e vozali magarad i volove preko sumskih stazica, jedino sta samo imali je ono sta je 50 godina ranije ostavila Austrija.

Dakle drzava nije pravila autoputeve, tek su ti planovi krenuli pred raspad, ali eto jeste magistrale, pruge, aerodrome, i sve ostalo sta je sasvim odlicno pokrivalo ekonomiju te drzave. Druga stvar ovaj post je uvalio laz koju smo svi prihvatili, nije BiH napravila 250km autoputa nego 137,5km autoputa, 40-ak u izgradnji i planirano jos 160, inshAllah.

I dakle svaki put kad budete imali komentar odete kod svog babe ili dede pa ih upitajte "zasto ste bili tako losi u izgradnji autoputeva", a onda cemo da upitamo sebe"zasto smo dopustili da nam se europa smije po pitanju izgradnje autoputeva". Fala
RJ57

#32212 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by RJ57 »

dr_Evil wrote: 21/02/2025 09:03

Zanimljivo bi bilo pogledati koliko je ko sagradio kilometara asfaltnih puteva, jer ono sto je bitno je polazna tacka i geografija. O kakvim se nebulozama radi treba istaci da je Ceska imala autoput prije II svjetskog rata, da je gradjen tokom rata takodjer za potrebe nacista i pogledati pod broj inzinjera u Ceskoj 45-e, necemo pricati o ravnicama. Madjarska je bila regionalna sila Europe, a nije lose ni stajala do WWII.

Mi smo 45-e vozali magarad i volove preko sumskih stazica, jedino sta samo imali je ono sta je 50 godina ranije ostavila Austrija.

Dakle drzava nije pravila autoputeve, tek su ti planovi krenuli pred raspad, ali eto jeste magistrale, pruge, aerodrome, i sve ostalo sta je sasvim odlicno pokrivalo ekonomiju te drzave. Druga stvar ovaj post je uvalio laz koju smo svi prihvatili, nije BiH napravila 250km autoputa nego 137,5km autoputa, 40-ak u izgradnji i planirano jos 160, inshAllah.

I dakle svaki put kad budete imali komentar odete kod svog babe ili dede pa ih upitajte "zasto ste bili tako losi u izgradnji autoputeva", a onda cemo da upitamo sebe"zasto smo dopustili da nam se europa smije po pitanju izgradnje autoputeva". Fala
ja mislim da on misli na cijelu BiH A ne samo na Vc
DaysleepeR

#32213 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by DaysleepeR »

Ti autoputevi s kojim su Češka i Mađarska ušli u devedesete se baš i ne bi mogli nazivati autoputevima, u pitanju su betonske ploče za bezbjedan prolaz tenkova koje su se slagale po ravnici. Ko je vozio preko ostataka tog autoputa u Češkoj zna koja je to noćna mora. Još nisu kompletan u Češkoj prekrili asfaltom.

The pace of construction of motorways has always been rather slow up to the present day. The first 100 km of motorways on the territory of today's Czech Republic were completed in 1975, 500 km in 1985, 1,000 km in 2007 and 1,500 km in 2024. Funding for the construction of motorways was radically reduced after the financial crisis in 2008 due to draconian budget cuts, and is currently gaining momentum rather slowly for various reasons.

Motorways
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#32214 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Bobi »

Putevi se nisu pravili da nas neprijatelj izvana(SFRJ) ne moze osvojiti zbog namjenske industrije i titinih bunkera :D. Ima logike :D ?
drug_profi

#32215 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by drug_profi »

Bobi wrote: 21/02/2025 10:44 Putevi se nisu pravili da nas neprijatelj izvana(SFRJ) ne moze osvojiti zbog namjenske industrije i titinih bunkera :D. Ima logike :D ?
Bila je poprilična paranoja u SFRJ od susjeda.
Realno, i mi bi danas trebali biti paranoični. Bolje bi nam bilo da jesmo nego što nismo.
Ali nisam siguran da je to osnovni razlog neizgradnje autocesta kroz BiH.
Više je to ono što je bilo očigledno - nisu nam trebali i nije bilo para za bacanje.
Eto počet je autoput Zenica-Sarajevo. Umjesto autoceste tj. brze ceste (po današnjim normama) i kad je puštena u formatu magistralne ceste, pokazala se kao dovoljna za to vrijeme.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#32216 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Bobi »

drug_profi wrote: 21/02/2025 10:57
Bobi wrote: 21/02/2025 10:44 Putevi se nisu pravili da nas neprijatelj izvana(SFRJ) ne moze osvojiti zbog namjenske industrije i titinih bunkera :D. Ima logike :D ?
Realno, i mi bi danas trebali biti paranoični. Bolje bi nam bilo da jesmo nego što nismo.
Više je to ono što je bilo očigledno - nisu nam trebali i nije bilo para za bacanje.
Eto počet je autoput Zenica-Sarajevo. Umjesto autoceste tj. brze ceste (po današnjim normama) i kad je puštena u formatu magistralne ceste, pokazala se kao dovoljna za to vrijeme.
Jes vala, ja sam krajem 80-tih Yugom isao Sa-Ze 40 minuta, niko me ne pretekne, max 110 na sat :D.
Haris.ba

#32217 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Haris.ba »

Svi strateski objekti su bili minirani ili bi bili razruseni u eksplozivom u slucaju potrebe.
Nisu se gradile autoceste jer nije bilo saobracaja, a ni para (bilo precih stvari). Tamo gdje je bilo jaceg saobracaja se pravila magistrala sa mogucnosti prosirenja (Zenica Sarajevo) i ono malo oko Banja Luke sto je uradjeno.

Gledajuci kontekst da je danas od rata kao onda 1975.i da nakon obnove fakticki osim autoputa skoro da nista novo nismo napravili oko infrastrukture (oaim obnove), oko 200 km autoputa je pomrsav rezultat.
Last edited by Haris.ba on 21/02/2025 11:11, edited 1 time in total.
dr_Evil

#32218 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by dr_Evil »

Haris.ba wrote: 21/02/2025 11:06
Svi strateski objekti su bili minirani ili bi bili razruseni u eksplozivom u slucaju potrebe.
Nisu se gradile autoceste jer nije bilo saobracaja, a ni para (bilo precih stvari). Tamo gdje je bilo jaceg saobracaja se pravila magistrala sa mogucnosti prosirenja (Zenica Sarajevo) i ono malo oko Banja Luke sto je uradjeno.
Ja sam bio uvjeren da se svaki most gradi sa mjestom gdje ces postaviti eksploziv u slucaju nuzde. Tako prije 2-3godine pravi se jedan most u mrskoj Skandinaviji, i pitam ja ovog kolege zna li se gdje mu mjesto za dinamit, nastao je muk u prostoriji :D
Ozimician

#32219 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Ozimician »

Po tim nekim standardima isplativosti trenutno je samo Sarajevo-Zenica isplativ i to jedva, mislim da je PGDS negdje 15- 20 000 , mene nervira sto je tesko doci do tih podataka (ako neko zna tacno gdje mogu pronaci aktuelne podatke o prometu po dionicama u BIH, bio bih mu zahvalan). Nekad su se dijelile mape po forumu, ali me zanima gdje sam mogu pronaci aktuelan izvor.

Da bi autoput bio granicno isplativ mora imati PGDS iznad 10 000, za apsolutnu isplativost treba preko 20 000.

Bilo bi zanimljivo vidjeti najnovije podatke.
Evo recimo Sarajevo-Doboj se daleko brze stizalo 2014. god. nego danas. Manji saobracaj + nije bilo radara osim stacionarnih.
Haris.ba

#32220 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Haris.ba »

Ozimician wrote: 21/02/2025 11:12 Nekad su se dijelile mape po forumu, ali me zanima gdje sam mogu pronaci aktuelan izvor.
Bilo je to u izvjestajima autocesta i kasnije ministarstvo saobracaja FBiH preuzimalo.
NediM17

#32221 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by NediM17 »

SA-ZE je bila cesta rezervisana za saobracaj motornih vozila, plavi znak, ogradjena, ogranicenje 100 km/h.
RJ57

#32222 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by RJ57 »

dr_Evil wrote: 21/02/2025 11:09

Ja sam bio uvjeren da se svaki most gradi sa mjestom gdje ces postaviti eksploziv u slucaju nuzde. Tako prije 2-3godine pravi se jedan most u mrskoj Skandinaviji, i pitam ja ovog kolege zna li se gdje mu mjesto za dinamit, nastao je muk u prostoriji :D
:D :mrgreen:
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#32223 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by teskeredzic_22 »

Ozimician wrote: 20/02/2025 23:57
Ozimician wrote: 20/02/2025 23:41

To nije istina da su svu infrastrukturu napravili komunisti, ne znam odakle crpite te mitove, evo recimo najvazniji put prema EU je izgradila Vlada RS-a i Milorad Dodik (Doboj-Bos. Gradiska). Na tom mjestu gdje je sada Autoput u punom profilu, nije bila ni magistralna cesta.

Na putu od Bos. Gradiske (granica sa EU) do Sarajeva - u duzini od 265 km, samo 80km se vozi na putevima koje su komunisti izgradili (Doboj-Zenica), tj. manje od 1/3, a i ta kilometraza ce uskoro biti jos i manja.
Ma ja.
A magistralni put Bosanska Gradiška - Banja Luka - Banja Luka - Jajce - Travnik - Sarajevo ; Banja Luka - Prnjavor - Doboj - Zenica ; Banja Luka - Skender Vakuf - Travnik su u nepovrat porušeni i niko ih više ne koristi :roll:

Mitske magistrale.

Niko ne spori da je to nekad neko izgradio, ali danas ipak primat imaju moderni putevi izgradjeni u dejtonskoj BiH. Dobar dio tih koje si nabrojao se danas koriste samo za lokalni saobracaj.

Cak mislim da je Autoput Doboj-Bos. Gradiska najveci dobitak decentralizovane BiH - da je BiH unitarna, vjerovatno ne bi bio izgradjen jos 20 god.
Kozju ćupriju koriste samo koze i šetači.

Svu savremenu putnu komunikaciju koja se i dan-danas koristi a da nije autocesta su izgradili komunisti.

A koliko će još padati glava poslije tih autoputeva - vidjećemo.
Ozimician

#32224 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Ozimician »

teskeredzic_22 wrote: 21/02/2025 12:29
Ozimician wrote: 20/02/2025 23:57

Ma ja.

Mitske magistrale.

Kozju ćupriju koriste samo koze i šetači.

Svu savremenu putnu komunikaciju koja se i dan-danas koristi a da nije autocesta su izgradili komunisti.

A koliko će još padati glava poslije tih autoputeva - vidjećemo.
Ni to bas nije potpuno tacno, poslije rata se uradilo jako puno na asfaltiranju lokalnih puteva. Svako selo je dobilo asfalt, a prije rata se to smatralo misaonom imenicom, kad se opisuje ekonomska snaga nekog sela, cesto se koristio izraz "..oni su jos prije rata imali asfalt". Regionalne ceste su poprilicno zapustene od obje drzave i dan danas postoje neke neasfaltirane cak.

Uglavnom SFRJ je izgradila skoro sve postojece magistrale (osim ove prema Neumu i ovih gradskih u Zenici i Tuzli), danasnja BiH je izgradila mnogo lokalnih puteva i ovoliko autoputa koliko imamo. Da su obje drzave mogle i trebale vise, brze i jace graditi - trebale su.
Laplace

#32225 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Laplace »

dr_Evil wrote: 21/02/2025 11:09
Haris.ba wrote: 21/02/2025 11:06

Dobro je da nisi završio na informativnom razgovoru u policijskoj stanici.
Post Reply