ultima_palabra wrote: ↑19/02/2025 22:08
Dugarry wrote: ↑19/02/2025 18:50
Mislim, ovo sve izgleda kao neki haos. Trump, ovo ono....huka buka.
Ustvari, sve dobro planirano u institucijama, Pentagonu i slicno.
Sad Amerika ide u ovom pravcu, jer joj tako odgovara, i puste ovog sa lanca.
On zna granice, ili oni ga tome sa vremena na vrijeme upozore. Dokle moze i kako.
Isto kao kod nas ambasador. Dodje Murphy da odigra odredjenu ulogu, i onda ode....Dolazi novi sa nekim novim zadatkom.
Puste ga 4 godine pa ga skinu, pa Biden sve ponisti sto je ovaj radio, pa onda vrate Trumpa koji ponisti sve sto je Biden radio... stvarno mislis da bi neko to tako isplanirao?
Dobro jutro
Ja sam siguran da predsjednici nisu ti koji odlucuju o strateskim stvarima. Mislim, to i nije moguce kad ti je rok trajanja mozda smao 4 godine.
Ni jedna ozbiljna firma nebi tako mogla funkcionisati, a kamoli svjetska sila kao Amerika.
Ni u firmi ne odlucuje CEO, nego upravni odbor, koji smjenjuje i upravlja sa direktotom, koji je tu operativac.
Ne mogu da vjerujem da u drzavi kao sto je SAD, u kojoj sjede najbogatiji i najpametniji ljudi, zemlji koja vlada svijetom zadnjih 80 godina, moze vladati senilna osoba kao Biden, ili da bi to bilo dopusteno jednom Trumpu.
Vjerujem da Biden(ova administracija) kao i Trumpova imaju isti cilj, a to je zastita Americkih interesa, i da imaju razlicite pristupe. Ali sve ovo, barem sto se Evrope tice, sto Trump govori, govorili su i Biden i Obama. Povecanje izdatka za odbranu itd.....Ovaj je sad samo presjekao i ne zeli vise da ih moli. Ovaj pristup Trumpa je ucinio da vise NIKO u evropi nece izdvajati ispod 2% GDP-a za odbranu, sto znaci da se ovaj pristup isplati.
Juce slusam jednu premijerku Danske koja kaze da mnoge stvari koje trazi Trump za njih nisu nove, i da su ih pominjali, oficijalno i neoficijalno i prethodni predsjednici....
Sto se Rusije tice, i Biden bi kad tad napravio deal sa Rusijom, samo sto bi to uradio na drugaciji nacin, ali bi rezultat bio isti. Svi znaju da se Rusija ne smije poraziti, nego da treba uci u pregovore kad budu dovoljno omeksali. Trump smatra da je to sad..... Da je ostao Biden mozda bi to isto bilo sad ili za godinu, ali be deal bio manje vise isti.
Amerika se povlaci od vremena Obame, preko Bidena, do Trumpa. Povlacenje iz Avganistana, Iraka, sad Sirije....mozda Evrope. Vidi se kontinuitet u njihovoj vanjskoj politici.