Slike starog Sarajeva
-
neki
#32801 Re: Slike starog Sarajeva
Kakve veze Titova posjeta Londonu ima sa ovom temom???
-
propojeilijas
- Pitar sa Kariba
- Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.
#32807 Re: Slike starog Sarajeva
Druže, tvoja islamofobija nevješto prikrivena lažnom forumskom borbom za ocuvanjem tekovina NOP-a / NOB-a prelazi granice dobrog ukusa!!!TojoOptics wrote: ↑18/02/2025 18:24 Kazu da masturbiranje na Cerica moze donijeti pogodnosti u Dzenetu. Tako se prica. Ali, mora se zamisljati u carskoj uniformi.
- drug_profi
#32808 Re: Slike starog Sarajeva
Jel to ef.Cerić nesto sveto islamsko?
Po pricama bi cak posumnjao dal uopste u boga vjeruje.
Po pricama bi cak posumnjao dal uopste u boga vjeruje.
- TojoOptics
- Grijem se na: Sunce
- Vozim: bicikl
#32809 Re: Slike starog Sarajeva
Pitar sa Kariba wrote: ↑18/02/2025 23:00Druže, tvoja islamofobija nevješto prikrivena lažnom forumskom borbom za ocuvanjem tekovina NOP-a / NOB-a prelazi granice dobrog ukusa!!!TojoOptics wrote: ↑18/02/2025 18:24 Kazu da masturbiranje na Cerica moze donijeti pogodnosti u Dzenetu. Tako se prica. Ali, mora se zamisljati u carskoj uniformi.![]()
-
tomhagen
#32810 Re: Slike starog Sarajeva
Jasta je neg suzeno mezarje. Danas haremski zidić prolazi tik do turbeta, a na ovoj slici od turbeta do trotoara ima 4-5 metarabumerangss wrote: ↑18/02/2025 18:53Ovaj mezarluk uz dzamiju je bio pun i jel to oprt prekopan tj ukupavaju se ponovo na stare mezarove...?drug_profi wrote: ↑18/02/2025 12:43 Ovo bi mogla biti bašta Volge.
Barem po perspektivi iza.
A Triglav se gradi.
Evo da pokušamo uporediti ambijent na obje slike.
![]()
![]()
Bilo je puno nisana koji danas ovoliko nema
I kao da je suženo mezarje tj ulica proširena, je li današnji trotuar na mezarju?
- drug_profi
- Dervencanka1939
#32812 Re: Slike starog Sarajeva
Kuća je u stvari uz Gabelinu i u njoj je već duže vremena rezidencija slovenačkog ambasadora, nigdje veze.Seawolf wrote: ↑18/02/2025 18:25Kakve veze ima lokacije ove kuće sa Džidžikovcem (kako je navedeno u linkovanom članku iz "SB")?muha_sa wrote: ↑18/02/2025 18:16 Kuca u kojoj je živio Rato Dugonjic (dok sam ležo na maksilofacijalnoj cesto sam ga vidjo kako šeta u lijepo sredjenom dvorištu) sad živi bivši reis Ceric![]()
https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/31 ... _foto.html
Odmah nakon usljenja u vilu uj centru grada porodica Cerić je pokazala aifinetet za floru i faunu. Njihovo dvorište je preplavila perad, kokoši, patke. Komšije su i tokom rata i u miru često bili svjedoci veselih scena kada su policajcci koji su osiguravali resia Cerića hvatali perad odbjeglu iz njegove porodične avlije... Rustikalnoj tzradiciji kuće u centru grada svakako će doprinijeti i plastenik.
- DaysleepeR
#32813 Re: Slike starog Sarajeva
Obzirom da sa prozora gledam u njegovo dvorište, mogu potvrditi prisustvo plastenika.muha_sa wrote: ↑18/02/2025 18:16 Kuca u kojoj je živio Rato Dugonjic (dok sam ležo na maksilofacijalnoj cesto sam ga vidjo kako šeta u lijepo sredjenom dvorištu) sad živi bivši reis Ceric![]()
Odmah nakon usljenja u vilu uj centru grada porodica Cerić je pokazala aifinetet za floru i faunu. Njihovo dvorište je preplavila perad, kokoši, patke. Komšije su i tokom rata i u miru često bili svjedoci veselih scena kada su policajcci koji su osiguravali resia Cerića hvatali perad odbjeglu iz njegove porodične avlije... Rustikalnoj tzradiciji kuće u centru grada svakako će doprinijeti i plastenik.
Peradi i ostale živine nema više.
Reis ima još jedan afinitet - sportska auta.
- drug_profi
#32814 Re: Slike starog Sarajeva
Ja sam čuo za još neke afinitete.
- Dervencanka1939
#32815 Re: Slike starog Sarajeva
Jeste, vidi se na Generalnom situacionom planu iz 1937bumerangss wrote: ↑18/02/2025 18:53Ovaj mezarluk uz dzamiju je bio pun i jel to oprt prekopan tj ukupavaju se ponovo na stare mezarove...?drug_profi wrote: ↑18/02/2025 12:43 Ovo bi mogla biti bašta Volge.
Barem po perspektivi iza.
A Triglav se gradi.
Evo da pokušamo uporediti ambijent na obje slike.
![]()
![]()
Bilo je puno nisana koji danas ovoliko nema
I kao da je suženo mezarje tj ulica proširena, je li današnji trotuar na mezarju?

- dječak sa šibicama
#32816 Re: Slike starog Sarajeva

- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#32817 Re: Slike starog Sarajeva
Kao npr?DaysleepeR wrote: ↑19/02/2025 10:43Obzirom da sa prozora gledam u njegovo dvorište, mogu potvrditi prisustvo plastenika.muha_sa wrote: ↑18/02/2025 18:16 Kuca u kojoj je živio Rato Dugonjic (dok sam ležo na maksilofacijalnoj cesto sam ga vidjo kako šeta u lijepo sredjenom dvorištu) sad živi bivši reis Ceric![]()
P.S. cuj frajer perad dovukljario i digo plastenik
- DaysleepeR
#32818 Re: Slike starog Sarajeva
Dok je još bio aktivan reis znao se obući moderno, nabiti sunčane pa zagasati u nekakvom crvenom japanskom kupeu, dosta onako spuštenom._BataZiv_0809 wrote: ↑19/02/2025 14:39Kao npr?DaysleepeR wrote: ↑19/02/2025 10:43Obzirom da sa prozora gledam u njegovo dvorište, mogu potvrditi prisustvo plastenika.muha_sa wrote: ↑18/02/2025 18:16 Kuca u kojoj je živio Rato Dugonjic (dok sam ležo na maksilofacijalnoj cesto sam ga vidjo kako šeta u lijepo sredjenom dvorištu) sad živi bivši reis Ceric![]()
P.S. cuj frajer perad dovukljario i digo plastenik![]()
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#32819 Re: Slike starog Sarajeva
Kad se fukara naglo obogati...DaysleepeR wrote: ↑19/02/2025 14:41Dok je još bio aktivan reis znao se obući moderno, nabiti sunčane pa zagasati u nekakvom crvenom japanskom kupeu, dosta onako spuštenom._BataZiv_0809 wrote: ↑19/02/2025 14:39Kao npr?DaysleepeR wrote: ↑19/02/2025 10:43
Obzirom da sa prozora gledam u njegovo dvorište, mogu potvrditi prisustvo plastenika.
P.S. cuj frajer perad dovukljario i digo plastenik![]()
- Vic Rattlehead
#32820 Re: Slike starog Sarajeva
drug_profi wrote: ↑18/02/2025 08:54Ja vozim od 1985. Jedini problemi sa nabavkom goriva kojih se sjećam jesu oni iz 1991/92 kada se vodio specijalni rat protiv RBiH. Gorivo se sasvim normalno moglo kupiti u Metkoviću, ali već u Čapljini i Mostaru teško.Dervencanka1939 wrote: ↑17/02/2025 16:47 "Širom bivše SFRJ u drugoj polovini 80-ih vladala je velika nestašica goriva. Na nekadašnjoj "Ininoj" benzinskoj pumpi u Banjaluci (u blizini zgrade današnjeg MUP-a), oktobra 1987. redovi automobila pružali su se od Zelenog mosta sa jedne i od Gradskog mosta, sa druge strane.
Imao sam 80 litara kanistera i svaki mjesec išao do Metkovića i tako nekoliko mjeseci dok nisu počeli pretresati vozila.
DaysleepeR wrote: ↑18/02/2025 09:44 Srećom u današnjoj demokratiji koju nam je Alija donio nemamo problem sa nestašicom goriva.
Imamo sa nestašicom lijekova za onkološke pacijente, ali ko još razmišlja o njima, to je svakako već halalhusomateri populacija.
Imaginarna kategorija.
- Vic Rattlehead
#32821 Re: Slike starog Sarajeva
ti nisi dobar u vugla, ali nikako. prosto isijava iz tebe ona mladomuslimanska sda matrica razmišljanja i mržnje.Dervencanka1939 wrote: ↑16/02/2025 21:20Sva ta priča kako je "Sarajevo cvjetalo za bravareva vakta" je prazna, jer je dobro išlo dok se dobro živjelo na račun stranih kredita, ne zato što smo nešto dobro radili, imali visoku produktivnost, moderne tehnologije. Nakon bravareve smrti Zapad zavrnuo pipu za kredite - i ode sve u helać.teskeredzic_22 wrote: ↑16/02/2025 13:32Ma ništa od ovog nije tačno.TojoOptics wrote: ↑16/02/2025 12:50SpoilerShow
Sarajevo je zaista bilo drasticno drugacije sedamdesetih i osamdesetih od ovoga danas. Vladala je pozitivna atmosfera, pozitivna energija, tesko je to objasniti ljudima rodjenim poslije. Svirali su Indexi u naponu snage, koncert Bijelog Dugmeta u velikoj sali Skenderije 1975 poslije albuma "Sta bi dao da si na mom mjestu" (a, ovo pisem kao covjek koji nije fan doticnog benda), ali to Dugme nije danasnji cover band nekadasnje velicine, dolazili WIshbone Ash, Gillan, Uriah Heep, Peter Green, Elton John, Yu bendovi Atomsko Skloniste sa Serdjom, Leb i Sol, kasnije i EKV, vrhunac je bila Olimpijada, poslije toga dekadencija do rata i onda sve otislo u neku stvar. Sedamdesetih prodavnice pune svega (ona sportska prodavnica koju sam spomenuo desno od Ferhadije dzamije BG Sport ili kako se vec zvala, Mares maske za ronjenje, Mares peraje, sto je bila top oprema, od kvalitetnog materijala, Elan skije, vezovi, komisioni su imali robu sa Zapada, koja je kostala malo vise, carsija bez bofl robe i danasnjih imitacija, suho meso iz Visokog je zaista bilo suho mjesecima, a ne kao danas vjestacki dodana aroma, suhi sir, seljaci donosili na pijacu svoje proizvode i prodavali, preprodavaca skoro da nije bilo. Bilo je nekih stvari koje je teze bilo nabaviti, ali koje nisu predstavljale problem za 99% stanovnistva (mahom slajd filmovi Kodak ili Fuji, fotoaparati kao Nikon ili Canon, Hasselblad, itd.). Ulice su se prale iza ponoci, tramvaji nisu bili jezivo prljavi, djecu nisu boli nozevima po tim istim prevoznim sredstvima, lista ide u nedogled.
Komunjarska izmišljotina.
Šta je bravar znao ?
Austrougarska monarhija i lizanje čizama Ferdinandu je najbolje![]()
![]()
![]()
![]()
Ovaj je članak najbolja ilustracija (izvor: Preporod)
![]()
- dječak sa šibicama
#32822 Re: Slike starog Sarajeva
Svako ima pravo na misljenje, ali ne treba lagati, kao onaj "vadili mi zdrave zube, komunjare"
MM su bili golje, , nije imao pas za sta da ih ujede, danas ne znaju gdje su tezi, i sve ih je komunizam iskolovao. Eto, bili ugrozeni... mislim nije nikakva tajna da su svi imali po 2-3 zene, i to im je bila osnovna ugrozba, nisu mogli javno pa morali tajno. Ja se druzio u djetinjstvu sa sinom Saliha Behmena, umro je nekad pred rat ili u ratu bio bolestan na bubrege, ta "nelegalna" zena je bila divna zena ali nepriznata od strane gospodina jer je njegova "begovska familija" inzistirala da on bude u braku sa nekom zemljakinjom i "begovicom" iz Stoca ili odakle su Behmeni uopce.
Alija i gdja Melika javna tajna, i tako dalje. Nije im razvrat bio dopusten javno pa ih ugrozavao komunizam, a i ideje o islamskom drustvu i koketiranje sa NDH u prvom mandatu, nije bas bilo dobrodoslo.
Uostalom gdje nas dovedose ti ideoloski vizionari, u feudalizam i korupciju, u moralno rasulo drustva u kojem je samo potrebno parkirati bijesno auto petkom ispred dzamije i sav ti je kriminal i nemoral oprosten.
Ja sam rodjen u mahali u kojoj je u dzamiju isao ko je htio, u mejtef ko je htio, praktikovao islamske obicaje ko je htio ali naravno nije moglo i dzamija i partijska pozicija pa su sad uvezali staz. Goni u pm.

MM su bili golje, , nije imao pas za sta da ih ujede, danas ne znaju gdje su tezi, i sve ih je komunizam iskolovao. Eto, bili ugrozeni... mislim nije nikakva tajna da su svi imali po 2-3 zene, i to im je bila osnovna ugrozba, nisu mogli javno pa morali tajno. Ja se druzio u djetinjstvu sa sinom Saliha Behmena, umro je nekad pred rat ili u ratu bio bolestan na bubrege, ta "nelegalna" zena je bila divna zena ali nepriznata od strane gospodina jer je njegova "begovska familija" inzistirala da on bude u braku sa nekom zemljakinjom i "begovicom" iz Stoca ili odakle su Behmeni uopce.
Alija i gdja Melika javna tajna, i tako dalje. Nije im razvrat bio dopusten javno pa ih ugrozavao komunizam, a i ideje o islamskom drustvu i koketiranje sa NDH u prvom mandatu, nije bas bilo dobrodoslo.
Uostalom gdje nas dovedose ti ideoloski vizionari, u feudalizam i korupciju, u moralno rasulo drustva u kojem je samo potrebno parkirati bijesno auto petkom ispred dzamije i sav ti je kriminal i nemoral oprosten.
Ja sam rodjen u mahali u kojoj je u dzamiju isao ko je htio, u mejtef ko je htio, praktikovao islamske obicaje ko je htio ali naravno nije moglo i dzamija i partijska pozicija pa su sad uvezali staz. Goni u pm.

- muha_sa
#32823 Re: Slike starog Sarajeva
Poceo i ti ko ovaj Dervencanka politiku u ovu butikudječak sa šibicama wrote: ↑19/02/2025 17:09 Svako ima pravo na misljenje, ali ne treba lagati, kao onaj "vadili mi zdrave zube, komunjare"
![]()
Pošto si mahalsko djete da tebe ovaj čaršijaner necem nauci
- TojoOptics
- Grijem se na: Sunce
- Vozim: bicikl
#32824 Re: Slike starog Sarajeva
Melika je komentirala jednom prilikom onomad moje veoma uske farmerice, na mojim dugim nogama.dječak sa šibicama wrote: ↑19/02/2025 17:09 Svako ima pravo na misljenje, ali ne treba lagati, kao onaj "vadili mi zdrave zube, komunjare"
- dječak sa šibicama
#32825 Re: Slike starog Sarajeva
Bome mi zvali mejtef, sjecam se mevludskih bombona (svilene, niko nije volio) i pletenica sa tehvida.
Namjerno pisem tehvid, tako zene zvale, danas kazu da je ispravno tevhid. Isto ko i barjak, odjednom je bajrak
Nana donese pletenicu sa tehvida, mi se djeca otimali ko ce sredinu
Namjerno pisem tehvid, tako zene zvale, danas kazu da je ispravno tevhid. Isto ko i barjak, odjednom je bajrak
Nana donese pletenicu sa tehvida, mi se djeca otimali ko ce sredinu