Sarajevo je zaista bilo drasticno drugacije sedamdesetih i osamdesetih od ovoga danas. Vladala je pozitivna atmosfera, pozitivna energija, tesko je to objasniti ljudima rodjenim poslije. Svirali su Indexi u naponu snage, koncert Bijelog Dugmeta u velikoj sali Skenderije 1975 poslije albuma "Sta bi dao da si na mom mjestu" (a, ovo pisem kao covjek koji nije fan doticnog benda), ali to Dugme nije danasnji cover band nekadasnje velicine, dolazili WIshbone Ash, Gillan, Uriah Heep, Peter Green, Elton John, Yu bendovi Atomsko Skloniste sa Serdjom, Leb i Sol, kasnije i EKV, vrhunac je bila Olimpijada, poslije toga dekadencija do rata i onda sve otislo u neku stvar. Sedamdesetih prodavnice pune svega (ona sportska prodavnica koju sam spomenuo desno od Ferhadije dzamije BG Sport ili kako se vec zvala, Mares maske za ronjenje, Mares peraje, sto je bila top oprema, od kvalitetnog materijala, Elan skije, vezovi, komisioni su imali robu sa Zapada, koja je kostala malo vise, carsija bez bofl robe i danasnjih imitacija, suho meso iz Visokog je zaista bilo suho mjesecima, a ne kao danas vjestacki dodana aroma, suhi sir, seljaci donosili na pijacu svoje proizvode i prodavali, preprodavaca skoro da nije bilo. Bilo je nekih stvari koje je teze bilo nabaviti, ali koje nisu predstavljale problem za 99% stanovnistva (mahom slajd filmovi Kodak ili Fuji, fotoaparati kao Nikon ili Canon, Hasselblad, itd.). Ulice su se prale iza ponoci, tramvaji nisu bili jezivo prljavi, djecu nisu boli nozevima po tim istim prevoznim sredstvima, lista ide u nedogled._BataZiv_0809 wrote: ↑16/02/2025 12:06
Ma generalno govorim.
Svako vrijeme ima svoje heroje.
Svako vrijeme ima svoje furke i misli da je bolje od prethodnog.
A jedina istina je da sve tece, sve se mijenja i ono sto je meni bilo dobro jucer ne mora da bude dobro ljudima danas.
Slike starog Sarajeva
- TojoOptics
- Grijem se na: Sunce
- Vozim: bicikl
#32576 Re: Slike starog Sarajeva
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#32577 Re: Slike starog Sarajeva
TojoOptics wrote: ↑16/02/2025 12:50Sarajevo je zaista bilo drasticno drugacije sedamdesetih i osamdesetih od ovoga danas. Vladala je pozitivna atmosfera, pozitivna energija, tesko je to objasniti ljudima rodjenim poslije. Svirali su Indexi u naponu snage, koncert Bijelog Dugmeta u velikoj sali Skenderije 1975 poslije albuma "Sta bi dao da si na mom mjestu" (a, ovo pisem kao covjek koji nije fan doticnog benda), ali to Dugme nije danasnji cover band nekadasnje velicine, dolazili WIshbone Ash, Gillan, Uriah Heep, Peter Green, Elton John, Yu bendovi Atomsko Skloniste sa Serdjom, Leb i Sol, kasnije i EKV, vrhunac je bila Olimpijada, poslije toga dekadencija do rata i onda sve otislo u neku stvar. Sedamdesetih prodavnice pune svega (ona sportska prodavnica koju sam spomenuo desno od Ferhadije dzamije BG Sport ili kako se vec zvala, Mares maske za ronjenje, Mares peraje, sto je bila top oprema, od kvalitetnog materijala, Elan skije, vezovi, komisioni su imali robu sa Zapada, koja je kostala malo vise, carsija bez bofl robe i danasnjih imitacija, suho meso iz Visokog je zaista bilo suho mjesecima, a ne kao danas vjestacki dodana aroma, suhi sir, seljaci donosili na pijacu svoje proizvode i prodavali, preprodavaca skoro da nije bilo. Bilo je nekih stvari koje je teze bilo nabaviti, ali koje nisu predstavljale problem za 99% stanovnistva (mahom slajd filmovi Kodak ili Fuji, fotoaparati kao Nikon ili Canon, Hasselblad, itd.). Ulice su se prale iza ponoci, tramvaji nisu bili jezivo prljavi, djecu nisu boli nozevima po tim istim prevoznim sredstvima, lista ide u nedogled._BataZiv_0809 wrote: ↑16/02/2025 12:06
Ma generalno govorim.
A jedina istina je da sve tece, sve se mijenja i ono sto je meni bilo dobro jucer ne mora da bude dobro ljudima danas.
- TojoOptics
#32578 Re: Slike starog Sarajeva
Osmadesetih jeste bila i nestasica benzina (sistem par nepar registarskih tablica), teze se dolazilo do cokolade (do tada Toblerone, Nestle, Milka i naravno Kras i tadasnje Yu marke Kandid, Zvecevo, itd.), nestasica kafe, ali nije trajalo dugo. Ekonomsku krizu su imale i druge zemlje, a pasos da ne spominjem, bujrum na Zapad, bujrum na Istok, ljudi su isli na hadziluk, na skijanje u Austriju, pored svih nasih planina, Hrvatsko i Crnogorsko primorje je bilo jednostavno za nas MORE. A ni ostali gradovi nisu zaostajali. Mostar je bio fantastican, prelijep, grad, Pocitelj...Danas blejimo u krst iznad Mostara, dizu bogomljke da oznace teritoriju, povratak u neko davno feudalno vrijeme. Sto sasvim odgovara nacionalistima sa sve tri strane. Danasnja Bosna je njihova pobijeda, rasparcana i podjeljena.
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#32579 Re: Slike starog Sarajeva
bilo je secernih tabliTojoOptics wrote: ↑16/02/2025 13:22 teze se dolazilo do cokolade (do tada Toblerone, Nestle, Milka i naravno Kras i tadasnje Yu marke Kandid, Zvecevo, itd.)
- teskeredzic_22
- Grijem se na: Toplane
- Vozim: Peugeot
#32580 Re: Slike starog Sarajeva
Ma ništa od ovog nije tačno.TojoOptics wrote: ↑16/02/2025 12:50SpoilerShowSarajevo je zaista bilo drasticno drugacije sedamdesetih i osamdesetih od ovoga danas. Vladala je pozitivna atmosfera, pozitivna energija, tesko je to objasniti ljudima rodjenim poslije. Svirali su Indexi u naponu snage, koncert Bijelog Dugmeta u velikoj sali Skenderije 1975 poslije albuma "Sta bi dao da si na mom mjestu" (a, ovo pisem kao covjek koji nije fan doticnog benda), ali to Dugme nije danasnji cover band nekadasnje velicine, dolazili WIshbone Ash, Gillan, Uriah Heep, Peter Green, Elton John, Yu bendovi Atomsko Skloniste sa Serdjom, Leb i Sol, kasnije i EKV, vrhunac je bila Olimpijada, poslije toga dekadencija do rata i onda sve otislo u neku stvar. Sedamdesetih prodavnice pune svega (ona sportska prodavnica koju sam spomenuo desno od Ferhadije dzamije BG Sport ili kako se vec zvala, Mares maske za ronjenje, Mares peraje, sto je bila top oprema, od kvalitetnog materijala, Elan skije, vezovi, komisioni su imali robu sa Zapada, koja je kostala malo vise, carsija bez bofl robe i danasnjih imitacija, suho meso iz Visokog je zaista bilo suho mjesecima, a ne kao danas vjestacki dodana aroma, suhi sir, seljaci donosili na pijacu svoje proizvode i prodavali, preprodavaca skoro da nije bilo. Bilo je nekih stvari koje je teze bilo nabaviti, ali koje nisu predstavljale problem za 99% stanovnistva (mahom slajd filmovi Kodak ili Fuji, fotoaparati kao Nikon ili Canon, Hasselblad, itd.). Ulice su se prale iza ponoci, tramvaji nisu bili jezivo prljavi, djecu nisu boli nozevima po tim istim prevoznim sredstvima, lista ide u nedogled._BataZiv_0809 wrote: ↑16/02/2025 12:06
Ma generalno govorim.
Komunjarska izmišljotina.
Šta je bravar znao ?
Austrougarska monarhija i lizanje čizama Ferdinandu je najbolje
- TojoOptics
#32581 Re: Slike starog Sarajeva
https://www.klix.ba/scitech/tehnologija ... /200903077
Zavrsio sam Irisov kurs 1988 na tadasnjem DOS-u. Ej, kompjutere smo proizvodili!!!
Zavrsio sam Irisov kurs 1988 na tadasnjem DOS-u. Ej, kompjutere smo proizvodili!!!
- TojoOptics
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#32583 Re: Slike starog Sarajeva
ja sam u drugoj firmi 1990. operativni sistemi ms dos i pc mos i neke programske jezike (cobol, pascal,fortran i turbo pascal)TojoOptics wrote: ↑16/02/2025 15:09 https://www.klix.ba/scitech/tehnologija ... /200903077
- TojoOptics
#32584 Re: Slike starog Sarajeva
bitanga_sa_otesa wrote: ↑16/02/2025 15:13ja sam u drugoj firmi 1990. operativni sistemi ms dos i pc mos i neke programske jezike (cobol, pascal,fortran i turbo pascal)TojoOptics wrote: ↑16/02/2025 15:09 https://www.klix.ba/scitech/tehnologija ... /200903077
Zavrsio sam Irisov kurs 1988 na tadasnjem DOS-u. Ej, kompjutere smo proizvodili!!!![]()
- TojoOptics
- muha_sa
#32586 Re: Slike starog Sarajeva
Imate duboki naklon i pregršt
od mene što svakim svojim upisom (bile to slike il samo tekst) uljepšate po mnogima najbolju temu na forumu
Dušu mi razgalite
sad dodjoh s Trebevica--gore magluština a u gradu je nema--al nema veze, bar sam natabano desetak kilometara
samo je-- po mom mišljenju -- bruka što nekom ko nije iz BiH naplacuju povratnu 30 km-ova
što je puno puno je 
Dušu mi razgalite
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#32587 Re: Slike starog Sarajeva
SR BiH je u Jugoslaviji bila za pola dlake bogatija od Makedonije, i po ekonomskim parametrima je bila bliža Kosovu nego Hrvatskoj.teskeredzic_22 wrote: ↑16/02/2025 13:32Ma ništa od ovog nije tačno.TojoOptics wrote: ↑16/02/2025 12:50SpoilerShowSarajevo je zaista bilo drasticno drugacije sedamdesetih i osamdesetih od ovoga danas. Vladala je pozitivna atmosfera, pozitivna energija, tesko je to objasniti ljudima rodjenim poslije. Svirali su Indexi u naponu snage, koncert Bijelog Dugmeta u velikoj sali Skenderije 1975 poslije albuma "Sta bi dao da si na mom mjestu" (a, ovo pisem kao covjek koji nije fan doticnog benda), ali to Dugme nije danasnji cover band nekadasnje velicine, dolazili WIshbone Ash, Gillan, Uriah Heep, Peter Green, Elton John, Yu bendovi Atomsko Skloniste sa Serdjom, Leb i Sol, kasnije i EKV, vrhunac je bila Olimpijada, poslije toga dekadencija do rata i onda sve otislo u neku stvar. Sedamdesetih prodavnice pune svega (ona sportska prodavnica koju sam spomenuo desno od Ferhadije dzamije BG Sport ili kako se vec zvala, Mares maske za ronjenje, Mares peraje, sto je bila top oprema, od kvalitetnog materijala, Elan skije, vezovi, komisioni su imali robu sa Zapada, koja je kostala malo vise, carsija bez bofl robe i danasnjih imitacija, suho meso iz Visokog je zaista bilo suho mjesecima, a ne kao danas vjestacki dodana aroma, suhi sir, seljaci donosili na pijacu svoje proizvode i prodavali, preprodavaca skoro da nije bilo. Bilo je nekih stvari koje je teze bilo nabaviti, ali koje nisu predstavljale problem za 99% stanovnistva (mahom slajd filmovi Kodak ili Fuji, fotoaparati kao Nikon ili Canon, Hasselblad, itd.). Ulice su se prale iza ponoci, tramvaji nisu bili jezivo prljavi, djecu nisu boli nozevima po tim istim prevoznim sredstvima, lista ide u nedogled._BataZiv_0809 wrote: ↑16/02/2025 12:06
Ma generalno govorim.
Šta je bravar znao ?
Austrougarska monarhija i lizanje čizama Ferdinandu je najbolje![]()
![]()
![]()
![]()
Ovdje se priča o nekim stvarima i tkd, i vidi se da je se grad razvijao, ali treba imati na umu da je prosječni građanin SR BiH ostao individualno siromašan. TAS, ponos Sarajeva i BiH, je proizvodila auta koja sebi građani te iste republike uopće nisu mogli priuštiti. 50% Golfova iz Vogošće je otišlo za Sloveniju, ostatak se dijelio na cijelu SFRJ. A kada pogledaš slike iz drugih gradova, vidjet ćeš da je u mjestima tipa Rijeka više dvica TAS-ovih nego u samom Sarajevu.
- dječak sa šibicama
#32588 Re: Slike starog Sarajeva
Bio nekad svjetski grad, sad samo na silu zbog turista, a sustinski kasaba.
Od olimpijskih igara do zvezda granda, i tako stvari stoje.

Od olimpijskih igara do zvezda granda, i tako stvari stoje.

- teskeredzic_22
- Grijem se na: Toplane
- Vozim: Peugeot
#32589 Re: Slike starog Sarajeva
Funkcionalno (siguran sam bez zle namjere , dobar si i razuman forumaš iako se nalazimo na različitim ideološkim pozicijama svaka "rasprava" s tobom je zapravo razmjena iskustva) zaboravljaš šta je Bosna i Herecegovina "donijela" Socijalističkoj Jugoslaviji ako izuzmemo ono najvrijednije , ljude koji su poginuli ili ranjeni za njenu slobodu ?sehohari wrote: ↑16/02/2025 16:54SR BiH je u Jugoslaviji bila za pola dlake bogatija od Makedonije, i po ekonomskim parametrima je bila bliža Kosovu nego Hrvatskoj.teskeredzic_22 wrote: ↑16/02/2025 13:32Ma ništa od ovog nije tačno.TojoOptics wrote: ↑16/02/2025 12:50SpoilerShow
Sarajevo je zaista bilo drasticno drugacije sedamdesetih i osamdesetih od ovoga danas. Vladala je pozitivna atmosfera, pozitivna energija, tesko je to objasniti ljudima rodjenim poslije. Svirali su Indexi u naponu snage, koncert Bijelog Dugmeta u velikoj sali Skenderije 1975 poslije albuma "Sta bi dao da si na mom mjestu" (a, ovo pisem kao covjek koji nije fan doticnog benda), ali to Dugme nije danasnji cover band nekadasnje velicine, dolazili WIshbone Ash, Gillan, Uriah Heep, Peter Green, Elton John, Yu bendovi Atomsko Skloniste sa Serdjom, Leb i Sol, kasnije i EKV, vrhunac je bila Olimpijada, poslije toga dekadencija do rata i onda sve otislo u neku stvar. Sedamdesetih prodavnice pune svega (ona sportska prodavnica koju sam spomenuo desno od Ferhadije dzamije BG Sport ili kako se vec zvala, Mares maske za ronjenje, Mares peraje, sto je bila top oprema, od kvalitetnog materijala, Elan skije, vezovi, komisioni su imali robu sa Zapada, koja je kostala malo vise, carsija bez bofl robe i danasnjih imitacija, suho meso iz Visokog je zaista bilo suho mjesecima, a ne kao danas vjestacki dodana aroma, suhi sir, seljaci donosili na pijacu svoje proizvode i prodavali, preprodavaca skoro da nije bilo. Bilo je nekih stvari koje je teze bilo nabaviti, ali koje nisu predstavljale problem za 99% stanovnistva (mahom slajd filmovi Kodak ili Fuji, fotoaparati kao Nikon ili Canon, Hasselblad, itd.). Ulice su se prale iza ponoci, tramvaji nisu bili jezivo prljavi, djecu nisu boli nozevima po tim istim prevoznim sredstvima, lista ide u nedogled.
Šta je bravar znao ?
Austrougarska monarhija i lizanje čizama Ferdinandu je najbolje![]()
![]()
![]()
![]()
Ovdje se priča o nekim stvarima i tkd, i vidi se da je se grad razvijao, ali treba imati na umu da je prosječni građanin SR BiH ostao individualno siromašan. TAS, ponos Sarajeva i BiH, je proizvodila auta koja sebi građani te iste republike uopće nisu mogli priuštiti. 50% Golfova iz Vogošće je otišlo za Sloveniju, ostatak se dijelio na cijelu SFRJ. A kada pogledaš slike iz drugih gradova, vidjet ćeš da je u mjestima tipa Rijeka više dvica TAS-ovih nego u samom Sarajevu.
Redom ?
1. ) Totalno devastiranu zemlju čiji stanovnici su bili najčešće žrtve u borbama Drugog svjetskog rata (sedam ofanziva) koncentracionog logora Jasenovac i sličnih odnosno etničkog čišćenja nesprskog stanovništva u Istočnoj Bosni od strane četnika.
2.) Zemlju koja je bila podijeljena na 4 banovine , nestala kao geografski pojam.
3.) Zemlju koja je do rata imala jedva 50 kilometara asfaltne ceste a nakon tog rata ni kilometar , zemlju koja je do 1939 imala JEDNU JEDINU VIŠU ŠKOLU , tj.Višu školu islamskih nauka odnosno današnji FIN.
4.) Zemlju čija je jedna njena trećina (Vrbaska banovina) imala po popisu iz 1931 opreko 70 posto nepismenih. SEDAMDESET POSTO.
5.) Zemlju na čijim fotografijama za vrijeme Austrougarske (predivne , prebajne p.materine i ostala s....a) , domaće stanovništvo je UGLAVNOM CRNE BOJE i u ritama spram austrijskih suncobrana ili štafelaja za kojima lamentiraju Dervenćani i ostali Murselovci a isti se trend nastavio u krvavoj Kraljevini.
A ta zemlja je VEĆ 1946 IMALA PRUGU BANOVIĆI-BRČKO , izgrađena je od maja do novembra iste godine sa dva tunela i 22 mosta i što je najvažnije , nije nam je gradio Franc Ferdinand da nam izvuče svu šumu i rude nego MI.
To što vjekovna zaostalost Bosne i Hercegovine se nije mogla do 1991 ispraviti da budemo makar Poljska ili Češka , ne znači da nismo bili domaćini Olimpijade , i da nismo bili srednje razvijena ekonomija nižeg ranga , to što smo bili bliže Kosovu ne znači da smo bili Kosovo a ni danas nismo Hrvatska niti nam je ekonomija bila bazirana na prodaji dvije baklave za 10 ili porcije ćevapa za 15 KM (zbog lokacije , kao da su oni nešto zadužili lokaciju !).
Sva politička "nesposobnost" Bosne i Hercegovine da se na saveznom vrhu izbori za svoju poziciju vidljiva je i danas , Bosna i Hercegovina nije imala Bosance i Hercegovce baš kao što ni Jugoslavija ni u odlučivanju ni u kritičnoj masi nije imala Jugoslovene, u Bosni i Hercegovini , slobodnoj i nezavisnoj 30 godina nema čak ni deklarativnih Bosanaca i Hercegovaca ukoliko ne smatraš da su naslovi za portale ili prelome novina istinska kategorija i lojalnost bosanstvu ?
Dakle to su političke pozicije i da ironija bude veća , najviše dobra Bosni i Hercegovini u prošlosti su donijeli brojni komunisti svih nacionalnosti jer su shvatali važnost Bosne i Hercegovine.
O poziciji bosanske žene od 1945 i hiljadu godina prije toga bi bilo nesuvislo napisati slovo poređenja.
Nauka ?
Industrija ?
Obrazovanje ?
Infrastruktura ?
Nema smisla.
Ono što Bosna i Hercegovina danas slijedi kao nedostižni cilj da smo svi slobodni na svakom pedlju ove zemlje je zapravo suština Bosne i Hercegovine iz socijalističke Jugoslavije.
Ferdinandove čizme su daleko , daleko od toga i srećom davnih dana otpremljene na adekvatan način.
Srdačno te pozdravljam
- drug_profi
#32600 Re: Slike starog Sarajeva
Ovo su 60-te. Da li mozda znas koja godina tacno.
Ja sam stanovao na bjelavama i maltene svakodnevno silazio u grad sa tetkama ili roditeljima.
Sjecam se kad se pocela graditi RK Sarajka, ali se ne sjecam ove zgrade na mjestu trga.