Slike starog Sarajeva

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

neki

#32801 Re: Slike starog Sarajeva

Post by neki »

Kakve veze Titova posjeta Londonu ima sa ovom temom???
propojeilijas

#32802 Re: Slike starog Sarajeva

Post by propojeilijas »

muha_sa wrote: 18/02/2025 20:18 Image
:thumbup:
propojeilijas

#32803 Re: Slike starog Sarajeva

Post by propojeilijas »

Image
propojeilijas

#32804 Re: Slike starog Sarajeva

Post by propojeilijas »

Image
propojeilijas

#32805 Re: Slike starog Sarajeva

Post by propojeilijas »

Image
propojeilijas

#32806 Re: Slike starog Sarajeva

Post by propojeilijas »

Image
Pitar sa Kariba
Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.

#32807 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Pitar sa Kariba »

TojoOptics wrote: 18/02/2025 18:24 Kazu da masturbiranje na Cerica moze donijeti pogodnosti u Dzenetu. Tako se prica. Ali, mora se zamisljati u carskoj uniformi.
Druže, tvoja islamofobija nevješto prikrivena lažnom forumskom borbom za ocuvanjem tekovina NOP-a / NOB-a prelazi granice dobrog ukusa!!! :-)
drug_profi

#32808 Re: Slike starog Sarajeva

Post by drug_profi »

Jel to ef.Cerić nesto sveto islamsko?
Po pricama bi cak posumnjao dal uopste u boga vjeruje.
TojoOptics
Grijem se na: Sunce
Vozim: bicikl

#32809 Re: Slike starog Sarajeva

Post by TojoOptics »

Pitar sa Kariba wrote: 18/02/2025 23:00
TojoOptics wrote: 18/02/2025 18:24 Kazu da masturbiranje na Cerica moze donijeti pogodnosti u Dzenetu. Tako se prica. Ali, mora se zamisljati u carskoj uniformi.
Druže, tvoja islamofobija nevješto prikrivena lažnom forumskom borbom za ocuvanjem tekovina NOP-a / NOB-a prelazi granice dobrog ukusa!!! :-)
:kiss:
tomhagen

#32810 Re: Slike starog Sarajeva

Post by tomhagen »

bumerangss wrote: 18/02/2025 18:53
drug_profi wrote: 18/02/2025 12:43 Ovo bi mogla biti bašta Volge.
Barem po perspektivi iza.
A Triglav se gradi.
Evo da pokušamo uporediti ambijent na obje slike.

Image
Ovaj mezarluk uz dzamiju je bio pun i jel to oprt prekopan tj ukupavaju se ponovo na stare mezarove...? :-)
Bilo je puno nisana koji danas ovoliko nema
I kao da je suženo mezarje tj ulica proširena, je li današnji trotuar na mezarju?
Jasta je neg suzeno mezarje. Danas haremski zidić prolazi tik do turbeta, a na ovoj slici od turbeta do trotoara ima 4-5 metara
drug_profi

#32811 Re: Slike starog Sarajeva

Post by drug_profi »

tomhagen wrote: 19/02/2025 10:10 a na ovoj slici od turbeta do trotoara ima 4-5 metara
Ima i cijelih 10. Minimum.
Ma groblja su svuda sužavana kroz vrijeme. Svake konfesije.
Dervencanka1939

#32812 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Dervencanka1939 »

Seawolf wrote: 18/02/2025 18:25
muha_sa wrote: 18/02/2025 18:16 Kuca u kojoj je živio Rato Dugonjic (dok sam ležo na maksilofacijalnoj cesto sam ga vidjo kako šeta u lijepo sredjenom dvorištu) sad živi bivši reis Ceric :D

Image

https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/31 ... _foto.html

Odmah nakon usljenja u vilu uj centru grada porodica Cerić je pokazala aifinetet za floru i faunu. Njihovo dvorište je preplavila perad, kokoši, patke. Komšije su i tokom rata i u miru često bili svjedoci veselih scena kada su policajcci koji su osiguravali resia Cerića hvatali perad odbjeglu iz njegove porodične avlije... Rustikalnoj tzradiciji kuće u centru grada svakako će doprinijeti i plastenik.
Kakve veze ima lokacije ove kuće sa Džidžikovcem (kako je navedeno u linkovanom članku iz "SB")?
Kuća je u stvari uz Gabelinu i u njoj je već duže vremena rezidencija slovenačkog ambasadora, nigdje veze.
DaysleepeR

#32813 Re: Slike starog Sarajeva

Post by DaysleepeR »

muha_sa wrote: 18/02/2025 18:16 Kuca u kojoj je živio Rato Dugonjic (dok sam ležo na maksilofacijalnoj cesto sam ga vidjo kako šeta u lijepo sredjenom dvorištu) sad živi bivši reis Ceric :D

Image

Odmah nakon usljenja u vilu uj centru grada porodica Cerić je pokazala aifinetet za floru i faunu. Njihovo dvorište je preplavila perad, kokoši, patke. Komšije su i tokom rata i u miru često bili svjedoci veselih scena kada su policajcci koji su osiguravali resia Cerića hvatali perad odbjeglu iz njegove porodične avlije... Rustikalnoj tzradiciji kuće u centru grada svakako će doprinijeti i plastenik.
Obzirom da sa prozora gledam u njegovo dvorište, mogu potvrditi prisustvo plastenika.
Peradi i ostale živine nema više.
Reis ima još jedan afinitet - sportska auta.
drug_profi

#32814 Re: Slike starog Sarajeva

Post by drug_profi »

Ja sam čuo za još neke afinitete.
Dervencanka1939

#32815 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Dervencanka1939 »

bumerangss wrote: 18/02/2025 18:53
drug_profi wrote: 18/02/2025 12:43 Ovo bi mogla biti bašta Volge.
Barem po perspektivi iza.
A Triglav se gradi.
Evo da pokušamo uporediti ambijent na obje slike.

Image
Ovaj mezarluk uz dzamiju je bio pun i jel to oprt prekopan tj ukupavaju se ponovo na stare mezarove...? :-)
Bilo je puno nisana koji danas ovoliko nema
I kao da je suženo mezarje tj ulica proširena, je li današnji trotuar na mezarju?
Jeste, vidi se na Generalnom situacionom planu iz 1937

Image
dječak sa šibicama

#32816 Re: Slike starog Sarajeva

Post by dječak sa šibicama »

bitanga_sa_otesa wrote: 18/02/2025 17:46
muha_sa wrote: 18/02/2025 17:31

Ovo je prava Drina :lol:
jedna i jedina,sifra suhreta :lol:
Image
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#32817 Re: Slike starog Sarajeva

Post by _BataZiv_0809 »

DaysleepeR wrote: 19/02/2025 10:43

Image

Obzirom da sa prozora gledam u njegovo dvorište, mogu potvrditi prisustvo plastenika.
Kao npr?

P.S. cuj frajer perad dovukljario i digo plastenik :lol:
DaysleepeR

#32818 Re: Slike starog Sarajeva

Post by DaysleepeR »

_BataZiv_0809 wrote: 19/02/2025 14:39

Image

Kao npr?

Dok je još bio aktivan reis znao se obući moderno, nabiti sunčane pa zagasati u nekakvom crvenom japanskom kupeu, dosta onako spuštenom.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#32819 Re: Slike starog Sarajeva

Post by _BataZiv_0809 »

DaysleepeR wrote: 19/02/2025 14:41
_BataZiv_0809 wrote: 19/02/2025 14:39

Kao npr?

Dok je još bio aktivan reis znao se obući moderno, nabiti sunčane pa zagasati u nekakvom crvenom japanskom kupeu, dosta onako spuštenom.
Kad se fukara naglo obogati...
Vic Rattlehead

#32820 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Vic Rattlehead »

drug_profi wrote: 18/02/2025 08:54
Dervencanka1939 wrote: 17/02/2025 16:47 "Širom bivše SFRJ u drugoj polovini 80-ih vladala je velika nestašica goriva. Na nekadašnjoj "Ininoj" benzinskoj pumpi u Banjaluci (u blizini zgrade današnjeg MUP-a), oktobra 1987. redovi automobila pružali su se od Zelenog mosta sa jedne i od Gradskog mosta, sa druge strane.
Ja vozim od 1985. Jedini problemi sa nabavkom goriva kojih se sjećam jesu oni iz 1991/92 kada se vodio specijalni rat protiv RBiH. Gorivo se sasvim normalno moglo kupiti u Metkoviću, ali već u Čapljini i Mostaru teško.
Imao sam 80 litara kanistera i svaki mjesec išao do Metkovića i tako nekoliko mjeseci dok nisu počeli pretresati vozila.
DaysleepeR wrote: 18/02/2025 09:44 Srećom u današnjoj demokratiji koju nam je Alija donio nemamo problem sa nestašicom goriva.
Imamo sa nestašicom lijekova za onkološke pacijente, ali ko još razmišlja o njima, to je svakako već halalhusomateri populacija.
Imaginarna kategorija.
Vic Rattlehead

#32821 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Vic Rattlehead »

Dervencanka1939 wrote: 16/02/2025 21:20
teskeredzic_22 wrote: 16/02/2025 13:32
TojoOptics wrote: 16/02/2025 12:50
Spoiler
Show

Sarajevo je zaista bilo drasticno drugacije sedamdesetih i osamdesetih od ovoga danas. Vladala je pozitivna atmosfera, pozitivna energija, tesko je to objasniti ljudima rodjenim poslije. Svirali su Indexi u naponu snage, koncert Bijelog Dugmeta u velikoj sali Skenderije 1975 poslije albuma "Sta bi dao da si na mom mjestu" (a, ovo pisem kao covjek koji nije fan doticnog benda), ali to Dugme nije danasnji cover band nekadasnje velicine, dolazili WIshbone Ash, Gillan, Uriah Heep, Peter Green, Elton John, Yu bendovi Atomsko Skloniste sa Serdjom, Leb i Sol, kasnije i EKV, vrhunac je bila Olimpijada, poslije toga dekadencija do rata i onda sve otislo u neku stvar. Sedamdesetih prodavnice pune svega (ona sportska prodavnica koju sam spomenuo desno od Ferhadije dzamije BG Sport ili kako se vec zvala, Mares maske za ronjenje, Mares peraje, sto je bila top oprema, od kvalitetnog materijala, Elan skije, vezovi, komisioni su imali robu sa Zapada, koja je kostala malo vise, carsija bez bofl robe i danasnjih imitacija, suho meso iz Visokog je zaista bilo suho mjesecima, a ne kao danas vjestacki dodana aroma, suhi sir, seljaci donosili na pijacu svoje proizvode i prodavali, preprodavaca skoro da nije bilo. Bilo je nekih stvari koje je teze bilo nabaviti, ali koje nisu predstavljale problem za 99% stanovnistva (mahom slajd filmovi Kodak ili Fuji, fotoaparati kao Nikon ili Canon, Hasselblad, itd.). Ulice su se prale iza ponoci, tramvaji nisu bili jezivo prljavi, djecu nisu boli nozevima po tim istim prevoznim sredstvima, lista ide u nedogled.
Ma ništa od ovog nije tačno.
Komunjarska izmišljotina.
Šta je bravar znao ?

Austrougarska monarhija i lizanje čizama Ferdinandu je najbolje :bih: :srce: :srce: :srce:
Sva ta priča kako je "Sarajevo cvjetalo za bravareva vakta" je prazna, jer je dobro išlo dok se dobro živjelo na račun stranih kredita, ne zato što smo nešto dobro radili, imali visoku produktivnost, moderne tehnologije. Nakon bravareve smrti Zapad zavrnuo pipu za kredite - i ode sve u helać.

Ovaj je članak najbolja ilustracija (izvor: Preporod)

Image
ti nisi dobar u vugla, ali nikako. prosto isijava iz tebe ona mladomuslimanska sda matrica razmišljanja i mržnje.
dječak sa šibicama

#32822 Re: Slike starog Sarajeva

Svako ima pravo na misljenje, ali ne treba lagati, kao onaj "vadili mi zdrave zube, komunjare"

MM su bili golje, , nije imao pas za sta da ih ujede, danas ne znaju gdje su tezi, i sve ih je komunizam iskolovao. Eto, bili ugrozeni... mislim nije nikakva tajna da su svi imali po 2-3 zene, i to im je bila osnovna ugrozba, nisu mogli javno pa morali tajno. Ja se druzio u djetinjstvu sa sinom Saliha Behmena, umro je nekad pred rat ili u ratu bio bolestan na bubrege, ta "nelegalna" zena je bila divna zena ali nepriznata od strane gospodina jer je njegova "begovska familija" inzistirala da on bude u braku sa nekom zemljakinjom i "begovicom" iz Stoca ili odakle su Behmeni uopce.

Alija i gdja Melika javna tajna, i tako dalje. Nije im razvrat bio dopusten javno pa ih ugrozavao komunizam, a i ideje o islamskom drustvu i koketiranje sa NDH u prvom mandatu, nije bas bilo dobrodoslo.

Uostalom gdje nas dovedose ti ideoloski vizionari, u feudalizam i korupciju, u moralno rasulo drustva u kojem je samo potrebno parkirati bijesno auto petkom ispred dzamije i sav ti je kriminal i nemoral oprosten.

Ja sam rodjen u mahali u kojoj je u dzamiju isao ko je htio, u mejtef ko je htio, praktikovao islamske obicaje ko je htio ali naravno nije moglo i dzamija i partijska pozicija pa su sad uvezali staz. Goni u pm.

Image
muha_sa

#32823 Re: Slike starog Sarajeva

Post by muha_sa »

dječak sa šibicama wrote: 19/02/2025 17:09 Svako ima pravo na misljenje, ali ne treba lagati, kao onaj "vadili mi zdrave zube, komunjare"

MM su bili golje, , nije imao pas za sta da ih ujede, danas ne znaju gdje su tezi, i sve ih je komunizam iskolovao. Eto, bili ugrozeni... mislim nije nikakva tajna da su svi imali po 2-3 zene, i to im je bila osnovna ugrozba, nisu mogli javno pa morali tajno. Ja se druzio u djetinjstvu sa sinom Saliha Behmena, umro je nekad pred rat ili u ratu bio bolestan na bubrege, ta "nelegalna" zena je bila divna zena ali nepriznata od strane gospodina jer je njegova "begovska familija" inzistirala da on bude u braku sa nekom zemljakinjom i "begovicom" iz Stoca ili odakle su Behmeni uopce.

Alija i gdja Melika javna tajna, i tako dalje. Nije im razvrat bio dopusten javno pa ih ugrozavao komunizam, a i ideje o islamskom drustvu i koketiranje sa NDH u prvom mandatu, nije bas bilo dobrodoslo.

Uostalom gdje nas dovedose ti ideoloski vizionari, u feudalizam i korupciju, u moralno rasulo drustva u kojem je samo potrebno parkirati bijesno auto petkom ispred dzamije i sav ti je kriminal i nemoral oprosten.

Ja sam rodjen u mahali u kojoj je u dzamiju isao ko je htio, u mejtef ko je htio, praktikovao islamske obicaje ko je htio ali naravno nije moglo i dzamija i partijska pozicija pa su sad uvezali staz. Goni u pm.

Image
Poceo i ti ko ovaj Dervencanka politiku u ovu butiku :-)
Pošto si mahalsko djete da tebe ovaj čaršijaner necem nauci :D ne kaže se mejtef nit se ikad mekteb mejtefom zvao :-) :D
TojoOptics
Grijem se na: Sunce
Vozim: bicikl

#32824 Re: Slike starog Sarajeva

Post by TojoOptics »

dječak sa šibicama wrote: 19/02/2025 17:09 Svako ima pravo na misljenje, ali ne treba lagati, kao onaj "vadili mi zdrave zube, komunjare"

Melika je komentirala jednom prilikom onomad moje veoma uske farmerice, na mojim dugim nogama.
dječak sa šibicama

#32825 Re: Slike starog Sarajeva

Bome mi zvali mejtef, sjecam se mevludskih bombona (svilene, niko nije volio) i pletenica sa tehvida.

Namjerno pisem tehvid, tako zene zvale, danas kazu da je ispravno tevhid. Isto ko i barjak, odjednom je bajrak :D

Nana donese pletenicu sa tehvida, mi se djeca otimali ko ce sredinu :D
Post Reply