Tako je svako sa svojim novcem radi sta god hoceNaslovnica wrote: ↑17/02/2025 10:54Evo probaću da se sjetim...Celticross wrote: ↑17/02/2025 09:54 Samo me zanima što je u korpama, pa je bilo hitno pohrliti u Tropic.
Slim and Fit pileća salama
Sir Edamer
Panceta
ABC sir
Tegla kiselih krastavaca
2 limuna
4 crvena luka
2 kesice kukuruza kokičara
Nekakav keks ala Plazma
Tariguz
Na gotovim jelima kupio malo krompiruše i zeljanice, da probam kakva je
BTW, nije uopšte bilo hitno nego mi je bilo usput pa svratio.
Neradna nedjelja u FBiH
Moderator: anex
-
kakaljin
#4651 Re: Neradna nedjelja u FBiH
-
Trappist
#4652 Re: Neradna nedjelja u FBiH
jesu li smanjili cijenu sad kad jedan dan sedmicno manje radeCopper wrote: ↑17/02/2025 10:53Ne isplati se u Sarajevu. Jer vecina objekata je iznajmljeno. Da zele uvesti 24/7 onaj od kojeg iznajmljivaju objekat ce povecati cijenu iznajmljivanja, jer i njemu se odmah dize cijena osiguranja objekta, racuni ako su uračunati u cijenu iznajmljivanja.problemnatravunu wrote: ↑17/02/2025 06:08 No, u Tropicu su to riješili na način da su odlučili tokom noći uvesti takozvani šalterski sistem rada, koji je na snazi od 22 sata do osam sati ujutro.
Na taj način prodavnica nije otvorena u punom kapacitetu, kupci ne mogu ulaziti u nju, već im radnik sa šaltera dodaje ono što traže. Na taj način se broj potrebnih radnika za noćni rad drastično smanjuje, pa samim tim i troškovi za kompaniju.
S obzirom na ovakav sistem rada i činjenicu da ne mogu pregledati i birati robu na uobičajen način, kupci će tokom noći vjerovatno dolaziti samo po nešto najosnovnije što im u tom trenutku zatreba.
No, trgovina formalno ostaje otvorena 24 sata dnevno, čime ispunjava uslov da se nazove dragstor i stiče pravo da radi nedjeljom, što očito i jeste glavni cilj.
Na taj način bilo koji veliki trgovinski centar, bez obzira na svoju veličinu, može preko noći otvoriti šalter i uz minimalne troškove steći pravo da radi nedjeljom.
Ostaje da se vidi da li će i drugi tržni centri u Federaciji i u opštinama u RS-u koje imaju pravilo neradne nedjelje slijediti ovaj primjer kako bi mogli raditi i nedjeljom.
Evo kladim se da će sad i u FBiH , a posebno u Sarajevu ovo početi masovno da se ovako radi ....
- Cherry-Cherry
#4653 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Isplati se i uskoro će i biti.
- drug_profi
#4654 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Uskoro će Vlada korigovati uredbu, sve su prilike.
A i prije nego je Nerko postao mandatar ja sam kao SDP simpatizer govorio da je on teška fula i da je to velika greška.
I još Vojina ublehaša uvelo u vladu. Kataklizma na pomolu.
Moram reći da smo čak imali i sreće. Nije tako strašno kako sam ja mislio da će biti.
Ali je loše svejedno.
A i prije nego je Nerko postao mandatar ja sam kao SDP simpatizer govorio da je on teška fula i da je to velika greška.
Moram reći da smo čak imali i sreće. Nije tako strašno kako sam ja mislio da će biti.
Ali je loše svejedno.
- medvjed23
#4655 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Dobar post. Životan. Fina dekonstrukcija iluzije da se sve može kad se hoće. Naravno da ne može. No to nije razlog za defetizam.Celticross wrote: ↑16/02/2025 11:44Tehnički ne postoji, upravo to i jeste problem. To je generalno problem kapitalizma, ne počinjemo svi s 0 i s iste početne točke. Jednostavno, ako nemaš preduvjete financijske, familijarne, društvene, geografske tebe nema nigdje. Netko s boljim preduvjetima, može sebi priuštiti doškolovanje, pa da malo i ne radi, upozna svijet, stekne neka iskustva, vidi neke druge poslove, ima luksuz biranja i promjene posla. Kod nas su takvi i često bliski političkim strankama, prije svega roditelji, onda sigurno nećeš raditi vikendom.
Kod nas većina ljudi nema taj luksuz, dosta ih nema mjesto stanovanja, od početka su primorani da rade, da uđu u radnu kolotečinu gdje gubiš mogućnost prisile privatnika da ti da bolje uvjete, jer nemaš onaj raniji luksuz da ostaneš bez posla.
Plus, veliki stupanj neškolovanih ljudi, pogotovo prije, svjestan je kako bolje neće biti i ne može naći bolji posao, a nitko ga ne štiti. Kada država jasno stoji uz korupciju i kriminal, ti nemaš nikakvog prava niti izbora.
Čak i ako si školovan, završio si fakultet, ti opet moraš biti podoban političkim strankama, da bi došao do neke pozicije. Zato ne bi trebalo se baš tako bahato gledati na radnike, pogotovo ako netko ko ne radi nedjeljom, ne bi trebao upirati prstom što ti ljudi ne rade nedjeljom. Radnicama, koje su najpotplaćenije u našem društvu, uz to jako izrabljene, taj dan mnogo znači. Može se taj dan provesti i mimo tržnog centra i prodavnica, a nitko neće umrijeti od gladi.
Bolje se fokusirati na to da se zakoni mijenjaju i da se što više smanji izrabljivanje ljudi, već što se napada neradni dan nedjeljom.
Lako je iz pozicije, u stranci si, neki državni posao, petkom se ode u 3. imam 2 slobodna dana, ako je neki praznik, spojim vikend, dobije se dana, ja imam pravo da tim danima trošim svoje pare itd. Bezvezno je takvo razmišljanje, ali čim su u stranci onda se može zaključiti kako je to njima normalno.
Svako duguje, prije svega sebi, a onda i ljudima koji ga vole i podržavaju, dobar pokušaj da nešto napravi od života. Završiš, ako postoji mogućnost, neku školu. Upišeš, ako imaš šansu, neki kurs. Ako nisi ni gladan ni žedan ni na ulici, a ne možeš naći plaćen posao, volontiraš: stičeš iskustvo, učiš, gradiš CV. Apliciraš na oglase. Tražiš posao i mimo oglasa. Ako nađeš posao, pristupiš mu savjesno.
Uložiš vrijeme, energiju, živce. Zapneš. I ako ne uspiješ, imaćeš mirnu savjest, jer znaćeš da si pokušao. Ako uspiješ, uživaš. Njeguješ uspjeh. Čuvaš ga. I ne daš da ga oholost ukalja.
- Cherry-Cherry
#4656 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ovo za neradnu nedelju je vjerovatno Vojinova ideja.drug_profi wrote: ↑17/02/2025 14:10 Uskoro će Vlada korigovati uredbu, sve su prilike.
Ali je loše svejedno.
- Copper
#4657 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Gradnja CV-a u Bosni stane ako upadnes u NK zanimanja. Pogotovo djevojke koje rade u trgovinama i imaju diplomu ne mogu nista. To sam vidio jer u ljudskim resursima cim ne vide pozicije tipa asistent la la la, specijalista la la la odmah ta osoba bude odpisana. Jer cim odmah ne ganjas ozbiljnu karijeru, ozbiljne pozicije, ozbiljne zvucne kompanije, tu je kraj.medvjed23 wrote: ↑17/02/2025 14:19Dobar post. Životan. Fina dekonstrukcija iluzije da se sve može kad se hoće. Naravno da ne može. No to nije razlog za defetizam.Celticross wrote: ↑16/02/2025 11:44Tehnički ne postoji, upravo to i jeste problem. To je generalno problem kapitalizma, ne počinjemo svi s 0 i s iste početne točke. Jednostavno, ako nemaš preduvjete financijske, familijarne, društvene, geografske tebe nema nigdje. Netko s boljim preduvjetima, može sebi priuštiti doškolovanje, pa da malo i ne radi, upozna svijet, stekne neka iskustva, vidi neke druge poslove, ima luksuz biranja i promjene posla. Kod nas su takvi i često bliski političkim strankama, prije svega roditelji, onda sigurno nećeš raditi vikendom.
Kod nas većina ljudi nema taj luksuz, dosta ih nema mjesto stanovanja, od početka su primorani da rade, da uđu u radnu kolotečinu gdje gubiš mogućnost prisile privatnika da ti da bolje uvjete, jer nemaš onaj raniji luksuz da ostaneš bez posla.
Plus, veliki stupanj neškolovanih ljudi, pogotovo prije, svjestan je kako bolje neće biti i ne može naći bolji posao, a nitko ga ne štiti. Kada država jasno stoji uz korupciju i kriminal, ti nemaš nikakvog prava niti izbora.
Čak i ako si školovan, završio si fakultet, ti opet moraš biti podoban političkim strankama, da bi došao do neke pozicije. Zato ne bi trebalo se baš tako bahato gledati na radnike, pogotovo ako netko ko ne radi nedjeljom, ne bi trebao upirati prstom što ti ljudi ne rade nedjeljom. Radnicama, koje su najpotplaćenije u našem društvu, uz to jako izrabljene, taj dan mnogo znači. Može se taj dan provesti i mimo tržnog centra i prodavnica, a nitko neće umrijeti od gladi.
Bolje se fokusirati na to da se zakoni mijenjaju i da se što više smanji izrabljivanje ljudi, već što se napada neradni dan nedjeljom.
Lako je iz pozicije, u stranci si, neki državni posao, petkom se ode u 3. imam 2 slobodna dana, ako je neki praznik, spojim vikend, dobije se dana, ja imam pravo da tim danima trošim svoje pare itd. Bezvezno je takvo razmišljanje, ali čim su u stranci onda se može zaključiti kako je to njima normalno.
Svako duguje, prije svega sebi, a onda i ljudima koji ga vole i podržavaju, dobar pokušaj da nešto napravi od života. Završiš, ako postoji mogućnost, neku školu. Upišeš, ako imaš šansu, neki kurs. Ako nisi ni gladan ni žedan ni na ulici, a ne možeš naći plaćen posao, volontiraš: stičeš iskustvo, učiš, gradiš CV. Apliciraš na oglase. Tražiš posao i mimo oglasa. Ako nađeš posao, pristupiš mu savjesno.
Uložiš vrijeme, energiju, živce. Zapneš. I ako ne uspiješ, imaćeš mirnu savjest, jer znaćeš da si pokušao. Ako uspiješ, uživaš. Njeguješ uspjeh. Čuvaš ga. I ne daš da ga oholost ukalja.
-
Celticross
#4658 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Zato je Linkedin zakon, znam domare s jakim nazivom facility menager itd.Copper wrote: ↑17/02/2025 16:19Gradnja CV-a u Bosni stane ako upadnes u NK zanimanja. Pogotovo djevojke koje rade u trgovinama i imaju diplomu ne mogu nista. To sam vidio jer u ljudskim resursima cim ne vide pozicije tipa asistent la la la, specijalista la la la odmah ta osoba bude odpisana. Jer cim odmah ne ganjas ozbiljnu karijeru, ozbiljne pozicije, ozbiljne zvucne kompanije, tu je kraj.medvjed23 wrote: ↑17/02/2025 14:19Dobar post. Životan. Fina dekonstrukcija iluzije da se sve može kad se hoće. Naravno da ne može. No to nije razlog za defetizam.Celticross wrote: ↑16/02/2025 11:44
Tehnički ne postoji, upravo to i jeste problem. To je generalno problem kapitalizma, ne počinjemo svi s 0 i s iste početne točke. Jednostavno, ako nemaš preduvjete financijske, familijarne, društvene, geografske tebe nema nigdje. Netko s boljim preduvjetima, može sebi priuštiti doškolovanje, pa da malo i ne radi, upozna svijet, stekne neka iskustva, vidi neke druge poslove, ima luksuz biranja i promjene posla. Kod nas su takvi i često bliski političkim strankama, prije svega roditelji, onda sigurno nećeš raditi vikendom.
-
Celticross
#4659 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Znatiželja je normalna ljudska pojava. Ukoliko je zakonski dozvoljeno, naravno da se može. Samo mi je fascinantna pojava, kako se ljudi još uvijek naviknuli na neradnu nedjelju, meni je trebalo 2 vikenda.Trappist wrote: ↑17/02/2025 10:17Sta tebe boli briga sto je neko otišao kupovati u nedjelju? Je li prekrsio zakon? Je li tebe treba pitati smije li se ici u kupovinu?Celticross wrote: ↑17/02/2025 09:54 Samo me zanima što je u korpama, pa je bilo hitno pohrliti u Tropic.
Jebo vas vise gledanje u tudji život
- Cherry-Cherry
#4660 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Evo nema potrebe da se navikavamo. Ima Tropik. 
-
Malisa11
#4661 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Nije stvar navike, vec ne zelim da se navikavam. Imam novac, imam izbor imam slobodno vrijeme. Manite me price o empatiji i slicnim stvarima Ko ima empatiju za mene kada u tri ustanem na intervenciju i dodjem narednu noc?Celticross wrote: ↑17/02/2025 16:32 kako se ljudi još uvijek naviknuli na neradnu nedjelju, meni je trebalo 2 vikenda.
-
HelaS
#4662 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Tvoje logičko razmišljanje i zaključak je za proučavanjaCopper wrote: ↑17/02/2025 10:53Ne isplati se u Sarajevu. Jer vecina objekata je iznajmljeno. Da zele uvesti 24/7 onaj od kojeg iznajmljivaju objekat ce povecati cijenu iznajmljivanja, jer i njemu se odmah dize cijena osiguranja objekta, racuni ako su uračunati u cijenu iznajmljivanja.problemnatravunu wrote: ↑17/02/2025 06:08 Evo kladim se da će sad i u FBiH , a posebno u Sarajevu ovo početi masovno da se ovako radi ....
-
Trappist
#4663 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Bio na putu 5 dana, došao u nedjelju ranije kuci. Je li mi bolje otici kupiti sta mi treba u nedjelju ili ponedjeljak mrtav sa posla ici u kupovinu i gubiti vrijeme? Banalan primjer etoCelticross wrote: ↑17/02/2025 16:32Znatiželja je normalna ljudska pojava. Ukoliko je zakonski dozvoljeno, naravno da se može. Samo mi je fascinantna pojava, kako se ljudi još uvijek naviknuli na neradnu nedjelju, meni je trebalo 2 vikenda.Trappist wrote: ↑17/02/2025 10:17Sta tebe boli briga sto je neko otišao kupovati u nedjelju? Je li prekrsio zakon? Je li tebe treba pitati smije li se ici u kupovinu?Celticross wrote: ↑17/02/2025 09:54 Samo me zanima što je u korpama, pa je bilo hitno pohrliti u Tropic.
Jebo vas vise gledanje u tudji život
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#4664 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Pa imas li tamo dje si putovo sta kupit da pregrmis jedan dan?Trappist wrote: ↑17/02/2025 19:18Bio na putu 5 dana, došao u nedjelju ranije kuci. Je li mi bolje otici kupiti sta mi treba u nedjelju ili ponedjeljak mrtav sa posla ici u kupovinu i gubiti vrijeme? Banalan primjer etoCelticross wrote: ↑17/02/2025 16:32Znatiželja je normalna ljudska pojava. Ukoliko je zakonski dozvoljeno, naravno da se može. Samo mi je fascinantna pojava, kako se ljudi još uvijek naviknuli na neradnu nedjelju, meni je trebalo 2 vikenda.
-
saimidin
#4665 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Taj fazon sa tropic šalterom je u četnitetu, zar oni imaju neradnu nedjelju?
Ma treba pustiti da rade ali zato skratiti radnicima sedmicu na 5 dana, eh kako riješiti prekovremene, tu je ključ, da ne smije biti primoravanja i mora biti puno skuplje
Dakle imaš dva dana sedmično odmora i nema boga koji te može natjerati na prekovremene osim ako nećeš 50% više para u padže, pa ko voli nek izvoli
Ma treba pustiti da rade ali zato skratiti radnicima sedmicu na 5 dana, eh kako riješiti prekovremene, tu je ključ, da ne smije biti primoravanja i mora biti puno skuplje
Dakle imaš dva dana sedmično odmora i nema boga koji te može natjerati na prekovremene osim ako nećeš 50% više para u padže, pa ko voli nek izvoli
- teskeredzic_22
- Grijem se na: Toplane
- Vozim: Peugeot
#4666 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Radnicima ne treba odmor - gluposti.saimidin wrote: ↑17/02/2025 19:38 Taj fazon sa tropic šalterom je u četnitetu, zar oni imaju neradnu nedjelju?
Oni ne smiju ugroziti TVOJE PRAVO DA KUPUJEŠ KAD HOĆEŠ u bilo kom iznosu ZA TVOJE PARE.
Stoga ih treba dovesti u red - između radnih smjena (ako uopšte ima potrebe za smjenama ?) uvesti tri kraće biološke pauze za obrok i jednu dužu za tuširanje i spavanje , to je to
NIKO NEMA UGROZITI TVOJE PRAVO DA KUPUJEŠ KAD HOĆEŠ ZA TVOJE PARE TO JE SVETINJA !
Last edited by teskeredzic_22 on 17/02/2025 19:50, edited 1 time in total.
-
HelaS
#4667 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Dva dana sedmičnog odmora radnici u BiH imaju već decenijama. I niko ne radi prekovremeno ako neće. U tom tvom "četnitetu" živi veliki broj Bošnjaka, Hrvata i Ostalih. Jesu li i oni "četnitetlije"?saimidin wrote: ↑17/02/2025 19:38 Taj fazon sa tropic šalterom je u četnitetu, zar oni imaju neradnu nedjelju?
- Copper
#4668 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Dva dana slobodna nema 90% radne snage u privatnom sektoru. To je sigurno.HelaS wrote: ↑17/02/2025 19:50Dva dana sedmičnog odmora radnici u BiH imaju već decenijama. I niko ne radi prekovremeno ako neće. U tom tvom "četnitetu" živi veliki broj Bošnjaka, Hrvata i Ostalih. Jesu li i oni "četnitetlije"?saimidin wrote: ↑17/02/2025 19:38 Taj fazon sa tropic šalterom je u četnitetu, zar oni imaju neradnu nedjelju?
-
HelaS
#4669 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ma da, još i svi oni rade na plantažama pamukaCopper wrote: ↑17/02/2025 21:07Dva dana slobodna nema 90% radne snage u privatnom sektoru. To je sigurno.HelaS wrote: ↑17/02/2025 19:50Dva dana sedmičnog odmora radnici u BiH imaju već decenijama. I niko ne radi prekovremeno ako neće. U tom tvom "četnitetu" živi veliki broj Bošnjaka, Hrvata i Ostalih. Jesu li i oni "četnitetlije"?saimidin wrote: ↑17/02/2025 19:38 Taj fazon sa tropic šalterom je u četnitetu, zar oni imaju neradnu nedjelju?
- Cherry-Cherry
#4670 Re: Neradna nedjelja u FBiH
I još ih bičuju.
-
saimidin
#4671 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Kad bi svi išli u kupovinu kao ja 90% tržnih bi se zatvorilo, a radnici radili nešto drugo
#bojkotujemtrgovinedoživotno
Četnitetlije su svi koji podržavaju postojanje četniteta, ne i oni kojo žive uprkos ist(o/i)m
#bojkotujemtrgovinedoživotno
Četnitetlije su svi koji podržavaju postojanje četniteta, ne i oni kojo žive uprkos ist(o/i)m
- Heva
#4672 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Nedjelja neradna za sve, dežurne apoteke i dragstore, po revolver sistemu, svake sljedeće neko drugi radi... neka svako ima dan za sebe, obitelj; ko nije kupio za 6 dana, ne treba mu ni taj sedmi.
- Pandakonda
#4673 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Nisu ovi dobri sekunde u glavu
https://www.klix.ba/biznis/privreda/fed ... /250217186
https://www.klix.ba/biznis/privreda/fed ... /250217186
Imaju, inace je prepusteno opstinama. Istocna Ilidza je sada zatvorila skroz trgovine koje imaju preko 5 uposlenika, dok istocno novo sarajevo nema tog pravila i rade ovako do 2 ili 4 ja mislim. A svi mogu izbjeci zatvaranje ako se pretvore u dragstor sto ce tropic uraditi. U federaciji ce vjerovatno crvena jabuka krenuti istim putem jer su isti vlasnici.saimidin wrote: ↑17/02/2025 19:38 Taj fazon sa tropic šalterom je u četnitetu, zar oni imaju neradnu nedjelju?
- teskeredzic_22
- Grijem se na: Toplane
- Vozim: Peugeot
#4674 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ah kakva srećaPandakonda wrote: ↑17/02/2025 22:15 U federaciji ce vjerovatno crvena jabuka krenuti istim putem jer su isti vlasnici.
- dječak sa šibicama
#4675 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Oglasilo se ministarstvo, elem khm, nedelja je neradna ta trgovine ali ne i za radnike, dakle radnici mogu raditi nedeljom kad gazda kaze e ovu nedelju slazete po trgovini.
Odjednom isceznu "moraju i trgovci sa djecom na planinu nedeljom"

Odjednom isceznu "moraju i trgovci sa djecom na planinu nedeljom"