Neradna nedjelja u FBiH
Moderator: anex
- dječak sa šibicama
#4626 Re: Neradna nedjelja u FBiH
A mozda je interes za zaposljavanje u javnom sektoru pao jer su ljudi nakon 30 godina, shvatili da se tamo upada samo sa stelama, daidzici amidzici sestra brat, pa nema ni svrhe aplicirati.
Licno znam kako je zaposleno 90% SJJ aerodroma, bukvalno cijele porodice rade, ili ne rade jer tamo vecina uhljeba nece da radi nista.
Licno znam kako je zaposleno 90% SJJ aerodroma, bukvalno cijele porodice rade, ili ne rade jer tamo vecina uhljeba nece da radi nista.
- drug_profi
#4627 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Moje kćeri su sada sa ugovorima za stalno u privatnim kompanijama od kojih je jedna domaca, druga multinacionalka. Svjetski brend.
Obje kk studentice počele raditi, malo promocije, malo pab, pa se uleti negdje na studentski posao, pa jedna ostade u toj firmi i pislije diplome, pa vremenom joj se otvori druga, pa treca firma... Evo sad ganja kredit za stan.
Druga iz paba u call centar poslije diplome, pa lagano vođa tima, pa osiguranje kvalitete. Evo sad ima opcija da radi kao nastavnik u skoli, ali nije joj plata dovoljno primamljiva da bi radila sa tinejdzerima.
Ja nikakve politicke veze nemam. Samo sam im da podrsku, vaspitanje i radnu etiku. Sve i jedan posao su same pronasle.
Obje kk studentice počele raditi, malo promocije, malo pab, pa se uleti negdje na studentski posao, pa jedna ostade u toj firmi i pislije diplome, pa vremenom joj se otvori druga, pa treca firma... Evo sad ganja kredit za stan.
Druga iz paba u call centar poslije diplome, pa lagano vođa tima, pa osiguranje kvalitete. Evo sad ima opcija da radi kao nastavnik u skoli, ali nije joj plata dovoljno primamljiva da bi radila sa tinejdzerima.
Ja nikakve politicke veze nemam. Samo sam im da podrsku, vaspitanje i radnu etiku. Sve i jedan posao su same pronasle.
-
kakaljin
#4628 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ne razumiju oni koji nemaju radnu etiku i ne žele da rade. Tako da se djaba priča. Jer sve se moze kad se hoće. I ko želi nacice bolji posao za sebe i ko hoce izborice se za svoja prava.drug_profi wrote: ↑16/02/2025 13:49 Moje kćeri su sada sa ugovorima za stalno u privatnim kompanijama od kojih je jedna domaca, druga multinacionalka. Svjetski brend.
- drug_profi
#4629 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Tesko jeste, nije bez poraza, ali ako nesto naučiš i ne predaješ se, onda može samo bolji ishod biti sljedeći put.
- Pandakonda
#4630 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ma kod omladine interes za javni sektor opada jer su plate veće u privatnom i sam rad je dinamicniji i kvalitetniji. Vecinu danasnje omladine boli briga za tu "sigurnost" posla nego biraju firme gdje se mogu boriti i napredovati u skladu sa vjestinama a to nije toliko moguce u javnom sektoru. Ako radis kod privatnika u iole malo vecem mjestu i znas raditi svoj posao, dobit ces povisnicu na nivou godine koliko ovi u javnom dobiju za 10. Evo recimo konkretan primjer za ovo sto je Kurtovic naveo da fali ljudi u poreznoj da rade, neko ko radi te poslove tamo sigurno moze dosta bolje zarađivati u nekoj banci na istom radnom mjestu. A ironicno bila je prije par godina vijest kako uposlenici bas u poreznoj nisu 15 godina dobili povecanje plata a radili svakako za male paredječak sa šibicama wrote: ↑16/02/2025 13:49 A mozda je interes za zaposljavanje u javnom sektoru pao jer su ljudi nakon 30 godina, shvatili da se tamo upada samo sa stelama, daidzici amidzici sestra brat, pa nema ni svrhe aplicirati.
Vjerujem da je mozda u manjim sredinama veci interes za javni sektor jer ako je trziste malo onda svakako neces imati puno firmi a onda samim time i izbora.
-
bumerangss
#4631 Re: Neradna nedjelja u FBiH
I moja rodica radila u Sa u amku pa u bingu i otisla u Sloveniju radi u Ljubljani u tušu za 2200€dječak sa šibicama wrote: ↑15/02/2025 14:14 Nije ni sad bajka realno, da jeste ne bi ljudi isli raditi u Sloveniju i Njemacku, samo u Sloveniji danas ima nasih BiH drzavljana sluzbeno do 100 hiljada a sigurno i vise od toga. Ovi sto voze kamione, oni su leteci, ne borave u Sloveniji. Ljudi rade za dnevnicu koja je odlicna, ali naporan posao. Kratko sam i to radio, tu svakakvih profila ima, od inzinjera profesora do nepismenih ljudi. Mlatne 40ak hiljada eura godisnje, izdrzi dvije tri godine, solidan kapital za nesto svoje.
Ne bi te zene ni radile u trgovini, da imaju neki bolji izbor, realno. Gledam ovaj lokalni granap, niko ne moze izdrzati duze od dvije tri godine. Ne sto je tezak posao vec mala plata a radi se dosta, za te pare previse. Svi negdje predju na kraju, drugi posao, kako se ko snadje. Jedna je tri cetiri godine ganjala drugi posao pa se ispalila u Sloveniju.
Opet dodjemo do Rahmana.
Kaze svaki prekovremenibsat se regularno plati, sve se postuje, nedelja neradna... režije restotani kafići su nesto malo skuplji od nas ili isto a hrana u trgovinama cak jeftinija nego kod nas
Ona prezadovoljna, nasla momka i vjerovatno se ne misli vracati u Sarajevo, na žalost za BiH a njoj nek je sretno
-
Forumerrer
#4632 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ma kakav javni sektor...
Nego, jel ko bio u Tropiku?
Nego, jel ko bio u Tropiku?
-
Naslovnica
#4633 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Evo ja upravo iz Tropika.
Cika, vriska, baboooo, Ahmedeeee, Lamijaaaa...
Uglavnom, parking pun, jedva nađoh mjesto.
Većina kupaca očito svratila sa olimpijskih planina.
- ElRe
#4634 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ja sam nakon fakulteta slao CV na više adresa u Kantonu Sarajevo, Viskom, Kiseljaku, Konjicu...Na jedan od mailova dobio odgovor, Kiseljak, plata minimalac 2010. godine, mislim nešto oko 450 KM i menza. Zbog svinjskog mesa, nisam htio tamo da jedem, mala je to firma bila, danas je gigant mašinske obrade i uslovi za sve nacionalnosti su vrhunske. I menza za muslimane je odvojena. Iz Kiseljaka nakon pola godine, dobijem posao u Sarajevu, upoznam njemačke kolege, dobijem posao da radim za njih iz BiH ureda. Kontrola dobavljača u centralnoj i istočnoj Evropi. Prednost, znam slovački jezik, engleski, nabadam ruski i turski. Ekstra uslovi, ali kako dijete raste valja biti više kući, a puno se putovalo. Sada radim u Rajlovcu, takodje giganti. Zadnja dva posla sam dobio na osnovu poznanstava i radne etike.
Primljeno je nešto mladjeg kadra iz Zraka, Unisa... U Zraku su bili stipendisti, tamo ništa nisu naučili, a nemaju ni od koga. Nije da nisu zainteresovani, tu su puno bolji od njemačke omladine, ali bi odmah neto platu od 2500 KM+ (početni VSS inžinjer ima nešto preko 2000 KM + topli), službena putovanja...
Primljeno je nešto mladjeg kadra iz Zraka, Unisa... U Zraku su bili stipendisti, tamo ništa nisu naučili, a nemaju ni od koga. Nije da nisu zainteresovani, tu su puno bolji od njemačke omladine, ali bi odmah neto platu od 2500 KM+ (početni VSS inžinjer ima nešto preko 2000 KM + topli), službena putovanja...
Last edited by ElRe on 16/02/2025 16:08, edited 2 times in total.
- xoklix
#4635 Re: Neradna nedjelja u FBiH
U Tušu plata 2200 € ? Toliko nemaju u AT i DE po Lidlu i sličnim. To mi djeluje nerealno... Plata vozača kamiona je oko 2500-2700 € u SLO firmama(međunarodni transport). Razlika u poslu i odgovornosti je neuporediva.bumerangss wrote: ↑16/02/2025 15:10I moja rodica radila u Sa u amku pa u bingu i otisla u Sloveniju radi u Ljubljani u tušu za 2200€dječak sa šibicama wrote: ↑15/02/2025 14:14 Nije ni sad bajka realno, da jeste ne bi ljudi isli raditi u Sloveniju i Njemacku, samo u Sloveniji danas ima nasih BiH drzavljana sluzbeno do 100 hiljada a sigurno i vise od toga. Ovi sto voze kamione, oni su leteci, ne borave u Sloveniji. Ljudi rade za dnevnicu koja je odlicna, ali naporan posao. Kratko sam i to radio, tu svakakvih profila ima, od inzinjera profesora do nepismenih ljudi. Mlatne 40ak hiljada eura godisnje, izdrzi dvije tri godine, solidan kapital za nesto svoje.
Ne bi te zene ni radile u trgovini, da imaju neki bolji izbor, realno. Gledam ovaj lokalni granap, niko ne moze izdrzati duze od dvije tri godine. Ne sto je tezak posao vec mala plata a radi se dosta, za te pare previse. Svi negdje predju na kraju, drugi posao, kako se ko snadje. Jedna je tri cetiri godine ganjala drugi posao pa se ispalila u Sloveniju.
Opet dodjemo do Rahmana.
Kaze svaki prekovremenibsat se regularno plati, sve se postuje, nedelja neradna... režije restotani kafići su nesto malo skuplji od nas ili isto a hrana u trgovinama cak jeftinija nego kod nas
Ona prezadovoljna, nasla momka i vjerovatno se ne misli vracati u Sarajevo, na žalost za BiH a njoj nek je sretno
https://www.instore.rs/sr/article/90239 ... ove-godine
Evo, 1180 € brutto u Mercatoru. Nema šanse da nagura na 2200 brutto,a ne netto.
-
Celticross
#4636 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Pojedinačni slučaj, ne mora značiti da je tako generalno. Kao što i svoj slučaj ne navodim, nijedan pojedinačni. Govorim generalno o zaštiti onih koji su ugroženi ovim zakonima ili ne provođenjima zakona.drug_profi wrote: ↑16/02/2025 13:49 Moje kćeri su sada sa ugovorima za stalno u privatnim kompanijama od kojih je jedna domaca, druga multinacionalka. Svjetski brend.
Samo si potvrdio što sam rekao, tvoje ćerke su imale izbor i imale su podršku, imale su luksuz da mogu malo mijenjati poslove, da se otvaraju prilike, da imaju iskustva prije nego što dođu do boljeg posla. Međutim, mi govorimo o većinskom stanovništvu BiH, koje radi u trgovačkim i uslužnim djelatnostima, srednja ili osnovna škola maksimum, koje nemaju nikakvu podršku, primjerice kada te gazda ucjenjuje netko da stane iza tebe i omogući ti promjenu posla.
Zato kada se uđe sa stavom JA BIH OVO, potrebno je nekada razmisliti o tim ljudima o kojima se priča. Osobno znam na desetke tih radnika, koji su prezadovoljni neradnom nedjeljom, jer njihova prava nitko nije prije štitio, ovako bar imaju garant minimalcem i neradnom nedjeljom. Zakoni su nepripremljeno doneseni, ali sve je to podložno promjeni.
A o tome koliko političke stranke i političari kroje ekonomsko-društvenu sliku u državi je besmisleno pričati.
Isto, koliko je besmisleno pričati kako je naš narod lijen, pa ode vani, radi bez problema i radi dosta više od drugih, jer je zadovoljan.
-
bumerangss
#4637 Re: Neradna nedjelja u FBiH
I ja radim svaki mjesec jednu nedelju i ne žalim se-Chesterfield- wrote: ↑16/02/2025 09:39 Ja trenutno na poslu. Uživam raditi nedjeljom. Glavni mi je problem objed. Ponio ćasu graha od kuće i svratio jutros do pekare.![]()
Jos da je bolje placena bilo bi dobro a ne samo +15%
Dobijem slobodan dan koji mogu iskoristiti kad hocu, kad idem doktoru, zubaru, nekom na dženazu, ganjati neke papire.... a nekad skupim i odmah iskoristim 5 slobodnih dana tj pon-petak i ispadne mi ko mini godisnji sa subotom i nedeljom to je 7 neradnih dana. To vecinom u proljece krecim ili odem na Jadran u junu a u avgustu prvi dio godiśnjeg
- Copper
#4638 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ja gledam iz polja realiste. Jednostavno niko ne zeli zaposliti osobu ni koja ima diplomu fakulteta a radno iskustvo je trgovac. Jer mendzeri smatraju takve osobe neozbiljnim. Jer ako odmah nisi krenuo traziti ozbiljne pozicije ne smatraju te ozbiljnom osobom.Celticross wrote: ↑16/02/2025 16:29Pojedinačni slučaj, ne mora značiti da je tako generalno. Kao što i svoj slučaj ne navodim, nijedan pojedinačni. Govorim generalno o zaštiti onih koji su ugroženi ovim zakonima ili ne provođenjima zakona.drug_profi wrote: ↑16/02/2025 13:49 Moje kćeri su sada sa ugovorima za stalno u privatnim kompanijama od kojih je jedna domaca, druga multinacionalka. Svjetski brend.
Samo si potvrdio što sam rekao, tvoje ćerke su imale izbor i imale su podršku, imale su luksuz da mogu malo mijenjati poslove, da se otvaraju prilike, da imaju iskustva prije nego što dođu do boljeg posla. Međutim, mi govorimo o većinskom stanovništvu BiH, koje radi u trgovačkim i uslužnim djelatnostima, srednja ili osnovna škola maksimum, koje nemaju nikakvu podršku, primjerice kada te gazda ucjenjuje netko da stane iza tebe i omogući ti promjenu posla.
Zato kada se uđe sa stavom JA BIH OVO, potrebno je nekada razmisliti o tim ljudima o kojima se priča. Osobno znam na desetke tih radnika, koji su prezadovoljni neradnom nedjeljom, jer njihova prava nitko nije prije štitio, ovako bar imaju garant minimalcem i neradnom nedjeljom. Zakoni su nepripremljeno doneseni, ali sve je to podložno promjeni.
A o tome koliko političke stranke i političari kroje ekonomsko-društvenu sliku u državi je besmisleno pričati.
Isto, koliko je besmisleno pričati kako je naš narod lijen, pa ode vani, radi bez problema i radi dosta više od drugih, jer je zadovoljan.
- problemnatravunu
-
bonersa
-
kakaljin
#4641 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Samo se nadam da su radnici koji zele da rade nedeljom placeni 100% uvecanom dnevnicom, bitno je da su svi sretni, radi ko zeli, kupci imaju gdje kupiti.
-
Celticross
#4642 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Samo me zanima što je u korpama, pa je bilo hitno pohrliti u Tropic.
-
ReymondReddington
#4643 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Mlijeko, ulje, brasno, riza, itd.Celticross wrote: ↑17/02/2025 09:54 Samo me zanima što je u korpama, pa je bilo hitno pohrliti u Tropic.
-
bonersa
#4644 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ovisnost o šopingu, klasični konzumerizam... Ovo je ništa, onoga trenutka kada se Lidl otvori, ispadaće ljudi iz njega koliko će biti pun svaki dan.Celticross wrote: ↑17/02/2025 09:54 Samo me zanima što je u korpama, pa je bilo hitno pohrliti u Tropic.
-
Trappist
#4645 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Sta tebe boli briga sto je neko otišao kupovati u nedjelju? Je li prekrsio zakon? Je li tebe treba pitati smije li se ici u kupovinu?Celticross wrote: ↑17/02/2025 09:54 Samo me zanima što je u korpama, pa je bilo hitno pohrliti u Tropic.
Jebo vas vise gledanje u tudji život
- jasko_ba
#4646 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Kako zbog posla cesto obilazim ove "manje" opstine po ZDK-u, iznenadilo me koliko imaju problema sa volonterima/pripravnicima. Nigdje pravnika/ekonomista kako treba ili saobracajne struke. Bas je pao interes totalno._BataZiv_0809 wrote: ↑16/02/2025 12:18 https://faktor.ba/bosna-i-hercegovina/a ... sao/211123
Suočeni smo i sa znatno manjim interesom za zapošljavanje u javni sektor. Nekada se za jedno radno mjesto znalo javiti 60-70 ljudi, a sada svega dvoje-troje... Dakle, nisu tačne informacije Smailbegovića i jedva čekam sjednicu Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH da mu kažem kakva je zaista situacija – naglasio je Kurtović.
-
Malisa11
#4647 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Vrhunski potes tropica. Neka se usere svima u njihove mastarije sta i kako treba da se vrti. Sto se planine tice, neka hodaju drugi dan.
-
Naslovnica
#4648 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Trappist wrote: ↑17/02/2025 10:17Sta tebe boli briga sto je neko otišao kupovati u nedjelju? Je li prekrsio zakon? Je li tebe treba pitati smije li se ici u kupovinu?Celticross wrote: ↑17/02/2025 09:54 Samo me zanima što je u korpama, pa je bilo hitno pohrliti u Tropic.
Jebo vas vise gledanje u tudji život
- Copper
#4649 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ne isplati se u Sarajevu. Jer vecina objekata je iznajmljeno. Da zele uvesti 24/7 onaj od kojeg iznajmljivaju objekat ce povecati cijenu iznajmljivanja, jer i njemu se odmah dize cijena osiguranja objekta, racuni ako su uračunati u cijenu iznajmljivanja.problemnatravunu wrote: ↑17/02/2025 06:08 No, u Tropicu su to riješili na način da su odlučili tokom noći uvesti takozvani šalterski sistem rada, koji je na snazi od 22 sata do osam sati ujutro.
Na taj način prodavnica nije otvorena u punom kapacitetu, kupci ne mogu ulaziti u nju, već im radnik sa šaltera dodaje ono što traže. Na taj način se broj potrebnih radnika za noćni rad drastično smanjuje, pa samim tim i troškovi za kompaniju.
S obzirom na ovakav sistem rada i činjenicu da ne mogu pregledati i birati robu na uobičajen način, kupci će tokom noći vjerovatno dolaziti samo po nešto najosnovnije što im u tom trenutku zatreba.
No, trgovina formalno ostaje otvorena 24 sata dnevno, čime ispunjava uslov da se nazove dragstor i stiče pravo da radi nedjeljom, što očito i jeste glavni cilj.
Na taj način bilo koji veliki trgovinski centar, bez obzira na svoju veličinu, može preko noći otvoriti šalter i uz minimalne troškove steći pravo da radi nedjeljom.
Ostaje da se vidi da li će i drugi tržni centri u Federaciji i u opštinama u RS-u koje imaju pravilo neradne nedjelje slijediti ovaj primjer kako bi mogli raditi i nedjeljom.
Evo kladim se da će sad i u FBiH , a posebno u Sarajevu ovo početi masovno da se ovako radi ....
-
Naslovnica
#4650 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Evo probaću da se sjetim...Celticross wrote: ↑17/02/2025 09:54 Samo me zanima što je u korpama, pa je bilo hitno pohrliti u Tropic.
Slim and Fit pileća salama
Sir Edamer
Panceta
ABC sir
Tegla kiselih krastavaca
2 limuna
4 crvena luka
2 kesice kukuruza kokičara
Nekakav keks ala Plazma
Tariguz
Na gotovim jelima kupio malo krompiruše i zeljanice, da probam kakva je
BTW, nije uopšte bilo hitno nego mi je bilo usput pa svratio.