Nova Vlada FBiH 2023-2026
- dječak sa šibicama
#7576 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Zar i to nije malo glupo, sto se TO racuna po % od plate.
Mislim logicnije bi bilo da se racuna po cijenama jer one rastu brze od prosjeka plate.
Mislim logicnije bi bilo da se racuna po cijenama jer one rastu brze od prosjeka plate.
-
maha_xy
#7577 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Nije, da su minimalac zadrzali kao prije 55% od prosjecne ne bi imali ovo stanje sad.dječak sa šibicama wrote: ↑12/02/2025 17:32 Zar i to nije malo glupo, sto se TO racuna po % od plate.
- semsasuljakovic
#7578 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Je li iko upratio kako planiraju smanjiti doprinose na 28,5%? Da li će od toga hajrovati više radnik ili poslodavac?
Sad kako izračunam, sa mog bruta se na moj teret (razni porezi + porez na dohodak) skine oko 37%.. A poslodavac na cijeli bruto plaća dodatnih 10,5%.
Sad kako izračunam, sa mog bruta se na moj teret (razni porezi + porez na dohodak) skine oko 37%.. A poslodavac na cijeli bruto plaća dodatnih 10,5%.
- pezzar
#7579 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Ima ima, znam za firmu sa 200 uposlenih, koji na godišnjem nivou uplate doprinose na dio plate koji bi mogli radnicima isplatiti kroz maksimalni topli obrok. Ja ugrubo računao, 150 000 godišnje troška više nego što moraju.
- Prpa.ba
#7580 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Vecina ljudi glavom jos u socijalizmu i osmanskom carstvu, a knjiga vodeci neprijatelj.
- Ateista
#7581 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Zanimljivo je kako se od strane odredjenih ljudi samo potencira kako ce firma ovo kako ce ono, firma sad ima ovolike dodatne troskove i slicno.
Niko ne govori sta je sa radnicima, koliko radnik ima vece troskove zbog stalnih poskupljenja koja su pocela jos od covida i pocetka rata u Ukraijini (nikakve veze sa minimalcem da ne bude zabune) i kako radnik da plati sve te troskove veceg zivota?
Jebo radnike, oni su tu samo da se iskoriste da gazde mogu imati veci profit, gazde su jedino bitne i njihov profit.
Niko ne govori sta je sa radnicima, koliko radnik ima vece troskove zbog stalnih poskupljenja koja su pocela jos od covida i pocetka rata u Ukraijini (nikakve veze sa minimalcem da ne bude zabune) i kako radnik da plati sve te troskove veceg zivota?
Jebo radnike, oni su tu samo da se iskoriste da gazde mogu imati veci profit, gazde su jedino bitne i njihov profit.
-
biglebovski
#7582 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Mom radniku je država od januarske plate uzela 200 maraka više a za uzvrat mu ništa više nije pružila. Čeka mjesecima za medicinski pregled, nekad i sam plati pregled kod privatnika, liječenje isto tako uglavnom plaća svojim parama, voza se ishrndanim cestama, dijete mu u osam godina školovanja išlo tri puta na izlet, kupio je svojim novcima knjige iz kojih mu to dijete ući, gura roditelje kojima penzija nije dovoljna za osnovne životne potrebe, kupuje im hranu, lijekove, plaća komunalije.. Moj radnik se nada da će država uvesti još veće poreze kako bi ugodno živjeli zaposleni u najvećoj administraciji na svijetu.
Evo jedan odličan primjer na šta se troše pare radnika tj. poreznih obveznika, 25 miliona godišnje.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/prvi-fe ... /250213066
Koje probleme građana riješava ova rasprava?
Evo jedan odličan primjer na šta se troše pare radnika tj. poreznih obveznika, 25 miliona godišnje.
-
gozila555
#7583 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
upravo to,misle ljudi zive jos u titinoj jugi. alo privatni sektor nije socijalna ustanova .ako ti se ne svidja negdje bit radnik,pa fino odes ganjat drugi posao ,ili jos bolje otvori svoju firmu , pa sam vidi jel lako bit poslodavac u ovakvoj drzavi .to je to kad 40 % zaposleni radi u javnom sektoru i veze nema sta je realni sektor i sta sve treba uradit da bi jedan zaposleni mogao zaradit 1730 KM mjesecno.
-
gozila555
#7584 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
pa to konstantno 30 godina sve vlasti rade,kao da nesto rade,konstanta prepucavanja nekakvim temama od koje obican gradjanin nece imati nikakve koristi.ovaj ono rekao,ovaj mu odgovorio i tako u krug.sve vec vidjeno milion puta.biglebovski wrote: ↑13/02/2025 12:19 Mom radniku je država od januarske plate uzela 200 maraka više a za uzvrat mu ništa više nije pružila. Čeka mjesecima za medicinski pregled, nekad i sam plati pregled kod privatnika, liječenje isto tako uglavnom plaća svojim parama, voza se ishrndanim cestama, dijete mu u osam godina školovanja išlo tri puta na izlet, kupio je svojim novcima knjige iz kojih mu to dijete ući, gura roditelje kojima penzija nije dovoljna za osnovne životne potrebe, kupuje im hranu, lijekove, plaća komunalije.. Moj radnik se nada da će država uvesti još veće poreze kako bi ugodno živjeli zaposleni u najvećoj administraciji na svijetu.
- pezzar
#7585 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Meni nije uzeto ništa više nego prije. Ukupno se odbilo 580 KM za PIO, Stari mi je dobio 586 KM penziju, dakle bukvalno kao da sam ih njemu dao. Dijete mi ne plaća udžbenike do 5-og razreda. Drugo dijete mi ima subvencioniran boravak u privatnom vrtiću. Ako me proglase viškom u firmi, imam pravo na 9 mjeseci naknadu s biroa u iznosu 40% prosječne plate u FBiH, i to je od mojih novaca koji se odvajaju od plate. Djeca su naizmjenično bolesna, treba sirup ovaj, kapi one, sve bude pokriveno od Zavoda, novcem koji se meni i supruzi izdvaja od plate. Malac imao upalu pluća s godinu dana života. 10 dana bolnice, on i supruga, bez troška ikakvog. Od novca koji se izdvaja od plate.biglebovski wrote: ↑13/02/2025 12:19 Mom radniku je država od januarske plate uzela 200 maraka više a za uzvrat mu ništa više nije pružila. Čeka mjesecima za medicinski pregled, nekad i sam plati pregled kod privatnika, liječenje isto tako uglavnom plaća svojim parama, voza se ishrndanim cestama, dijete mu u osam godina školovanja išlo tri puta na izlet, kupio je svojim novcima knjige iz kojih mu to dijete ući, gura roditelje kojima penzija nije dovoljna za osnovne životne potrebe, kupuje im hranu, lijekove, plaća komunalije.. Moj radnik se nada da će država uvesti još veće poreze kako bi ugodno živjeli zaposleni u najvećoj administraciji na svijetu.
Jel sistem penzija i zdravstvenog pravedan? Nije, neko će dobiti tri penzije i umrijeti, neko će 16 godina primati penziju. Nekom neće ljekar trebati nikad, neko će potrošiti hiljade na preglede i liječenje. Sistem nije pravedan, ali je solidaran i jedini omogućava da većina ima pravo na liječenje (uvažavam sve mane našeg preopterećenog i u ravan svučenog zdravstvenog sistema).
Bilo bi bolje da nema doprinosa za PIO i zdravstvo? Bi, aha. Al' u ku*cu.
Realno, ljudi uopšte pojma nemaju koji budžet se puni na koji način, mnogi misle da se od njihove plate odvaja za cestogradnju (npr.)
-
gozila555
#7586 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
gdje su pare od akciza na gorivo za ceste ??????? gdje su pare iz fonda za nesrece koje uplacujemo u doprinose ?????? i gdje to zdravstvo koje uplacujemo.ogromna vecina nas mora ic u privatno zdravstvo .tako da tvoja prica pada u vodu .i gdje sva silna lova od PDV-a?????? pa nema je,jer sve pojede javni glomazni sektor. bilo bi penzija da to drzavni uhljebi sve ne potrose na svoje velike plate. bilo bi penzija da federalne firme ne duguju 2 MILIJARDE za poreze i doprinose .pezzar wrote: ↑13/02/2025 13:21Meni nije uzeto ništa više nego prije. Ukupno se odbilo 580 KM za PIO, Stari mi je dobio 586 KM penziju, dakle bukvalno kao da sam ih njemu dao. Dijete mi ne plaća udžbenike do 5-og razreda. Drugo dijete mi ima subvencioniran boravak u privatnom vrtiću. Ako me proglase viškom u firmi, imam pravo na 9 mjeseci naknadu s biroa u iznosu 40% prosječne plate u FBiH, i to je od mojih novaca koji se odvajaju od plate. Djeca su naizmjenično bolesna, treba sirup ovaj, kapi one, sve bude pokriveno od Zavoda, novcem koji se meni i supruzi izdvaja od plate. Malac imao upalu pluća s godinu dana života. 10 dana bolnice, on i supruga, bez troška ikakvog. Od novca koji se izdvaja od plate.biglebovski wrote: ↑13/02/2025 12:19 Mom radniku je država od januarske plate uzela 200 maraka više a za uzvrat mu ništa više nije pružila. Čeka mjesecima za medicinski pregled, nekad i sam plati pregled kod privatnika, liječenje isto tako uglavnom plaća svojim parama, voza se ishrndanim cestama, dijete mu u osam godina školovanja išlo tri puta na izlet, kupio je svojim novcima knjige iz kojih mu to dijete ući, gura roditelje kojima penzija nije dovoljna za osnovne životne potrebe, kupuje im hranu, lijekove, plaća komunalije.. Moj radnik se nada da će država uvesti još veće poreze kako bi ugodno živjeli zaposleni u najvećoj administraciji na svijetu.
Jel sistem penzija i zdravstvenog pravedan? Nije, neko će dobiti tri penzije i umrijeti, neko će 16 godina primati penziju. Nekom neće ljekar trebati nikad, neko će potrošiti hiljade na preglede i liječenje. Sistem nije pravedan, ali je solidaran i jedini omogućava da većina ima pravo na liječenje (uvažavam sve mane našeg preopterećenog i u ravan svučenog zdravstvenog sistema).
Realno, ljudi uopšte pojma nemaju koji budžet se puni na koji način, mnogi misle da se od njihove plate odvaja za cestogradnju (npr.)
- Styling
#7587 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Kod nas velika vecina uopste ne razumije u kakvom sistemu zivimo. Bio je taj "odvratni" socijalizam gdje se drzava brinula o svemu, sto nam nije odgovaralo, pa smo htjeli po svaku cijenu u kapitalizam, a to podrazumijeva privatno vlasnistvo i privatne kompanije, slobodno trziste, slobodno formiranje cijena, minimalan upliv drzave, itd. Medjutim, mi hocemo da drzavi dajemo minimalno a da uzimamo maksimalno, sto naravno nigdje ne postoji i prosto je nedorzivo. Hocemo da smo kao gazde u kapitalizmu, ali kao korisnici u socijalizmu. Onda se pozivamo na neki skandinavski model, a pri tome se zaboravlja da i u Svedskoj ljudi daju ogromne poreze ne samo od plate nego za sve moguce, da bi drzava mogla biti socijalno osjetljiva, koliko-toliko. Kazne za sve moguce su ogromne, a ovdje kada spomenes da se, recimo, povecaju saobracajne kazne ili porez na dobit, odmah se dignu prvi tajkuni i kuka i motika da ce sve propasti. Mi jednostavno ne posjedujemo osnovnu odgovornost prema drzavi. Nastojimo da zavrnemo drzavu na svakom koraku.pezzar wrote: ↑13/02/2025 13:21Meni nije uzeto ništa više nego prije. Ukupno se odbilo 580 KM za PIO, Stari mi je dobio 586 KM penziju, dakle bukvalno kao da sam ih njemu dao. Dijete mi ne plaća udžbenike do 5-og razreda. Drugo dijete mi ima subvencioniran boravak u privatnom vrtiću. Ako me proglase viškom u firmi, imam pravo na 9 mjeseci naknadu s biroa u iznosu 40% prosječne plate u FBiH, i to je od mojih novaca koji se odvajaju od plate. Djeca su naizmjenično bolesna, treba sirup ovaj, kapi one, sve bude pokriveno od Zavoda, novcem koji se meni i supruzi izdvaja od plate. Malac imao upalu pluća s godinu dana života. 10 dana bolnice, on i supruga, bez troška ikakvog. Od novca koji se izdvaja od plate.biglebovski wrote: ↑13/02/2025 12:19 Mom radniku je država od januarske plate uzela 200 maraka više a za uzvrat mu ništa više nije pružila. Čeka mjesecima za medicinski pregled, nekad i sam plati pregled kod privatnika, liječenje isto tako uglavnom plaća svojim parama, voza se ishrndanim cestama, dijete mu u osam godina školovanja išlo tri puta na izlet, kupio je svojim novcima knjige iz kojih mu to dijete ući, gura roditelje kojima penzija nije dovoljna za osnovne životne potrebe, kupuje im hranu, lijekove, plaća komunalije.. Moj radnik se nada da će država uvesti još veće poreze kako bi ugodno živjeli zaposleni u najvećoj administraciji na svijetu.
-
gozila555
#7588 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
jest u svedskoj imaju 40% zaposlenih u javnom sektoru, jel u svedskoj drzavne firme duguju 2 MILIJARDE KM za poreze i doprinose ???Styling wrote: ↑13/02/2025 13:43Kod nas velika vecina uopste ne razumije u kakvom sistemu zivimo. Bio je taj "odvratni" socijalizam gdje se drzava brinula o svemu, sto nam nije odgovaralo, pa smo htjeli po svaku cijenu u kapitalizam, a to podrazumijeva privatno vlasnistvo i privatne kompanije, slobodno trziste, slobodno formiranje cijena, minimalan upliv drzave, itd. Medjutim, mi hocemo da drzavi dajemo minimalno a da uzimamo maksimalno, sto naravno nigdje ne postoji i prosto je nedorzivo. Hocemo da smo kao gazde u kapitalizmu, ali kao korisnici u socijalizmu. Onda se pozivamo na neki skandinavski model, a pri tome se zaboravlja da i u Svedskoj ljudi daju ogromne poreze ne samo od plate nego za sve moguce, da bi drzava mogla biti socijalno osjetljiva, koliko-toliko. Kazne za sve moguce su ogromne, a ovdje kada spomenes da se, recimo, povecaju saobracajne kazne ili porez na dobit, odmah se dignu prvi tajkuni i kuka i motika da ce sve propasti. Mi jednostavno ne posjedujemo osnovnu odgovornost prema drzavi. Nastojimo da zavrnemo drzavu na svakom koraku.pezzar wrote: ↑13/02/2025 13:21Meni nije uzeto ništa više nego prije. Ukupno se odbilo 580 KM za PIO, Stari mi je dobio 586 KM penziju, dakle bukvalno kao da sam ih njemu dao. Dijete mi ne plaća udžbenike do 5-og razreda. Drugo dijete mi ima subvencioniran boravak u privatnom vrtiću. Ako me proglase viškom u firmi, imam pravo na 9 mjeseci naknadu s biroa u iznosu 40% prosječne plate u FBiH, i to je od mojih novaca koji se odvajaju od plate. Djeca su naizmjenično bolesna, treba sirup ovaj, kapi one, sve bude pokriveno od Zavoda, novcem koji se meni i supruzi izdvaja od plate. Malac imao upalu pluća s godinu dana života. 10 dana bolnice, on i supruga, bez troška ikakvog. Od novca koji se izdvaja od plate.biglebovski wrote: ↑13/02/2025 12:19 Mom radniku je država od januarske plate uzela 200 maraka više a za uzvrat mu ništa više nije pružila. Čeka mjesecima za medicinski pregled, nekad i sam plati pregled kod privatnika, liječenje isto tako uglavnom plaća svojim parama, voza se ishrndanim cestama, dijete mu u osam godina školovanja išlo tri puta na izlet, kupio je svojim novcima knjige iz kojih mu to dijete ući, gura roditelje kojima penzija nije dovoljna za osnovne životne potrebe, kupuje im hranu, lijekove, plaća komunalije.. Moj radnik se nada da će država uvesti još veće poreze kako bi ugodno živjeli zaposleni u najvećoj administraciji na svijetu.
-
vernes81
#7589 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Ako ti se ne svidja negdje biti gazda odes u drugu drzavu i tamo budes gazda.gozila555 wrote: ↑13/02/2025 13:11upravo to,misle ljudi zive jos u titinoj jugi. alo privatni sektor nije socijalna ustanova .ako ti se ne svidja negdje bit radnik,pa fino odes ganjat drugi posao ,ili jos bolje otvori svoju firmu , pa sam vidi jel lako bit poslodavac u ovakvoj drzavi .to je to kad 40 % zaposleni radi u javnom sektoru i veze nema sta je realni sektor i sta sve treba uradit da bi jedan zaposleni mogao zaradit 1730 KM mjesecno.
- Ateista
#7590 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Nije ni drzava socijala ustanova, ako ti se ne isplati biti poslodavac zatvori firmu i zaposli se kod nekog, ako ces tako imati veci profit.gozila555 wrote: ↑13/02/2025 13:11upravo to,misle ljudi zive jos u titinoj jugi. alo privatni sektor nije socijalna ustanova .ako ti se ne svidja negdje bit radnik,pa fino odes ganjat drugi posao ,ili jos bolje otvori svoju firmu , pa sam vidi jel lako bit poslodavac u ovakvoj drzavi .to je to kad 40 % zaposleni radi u javnom sektoru i veze nema sta je realni sektor i sta sve treba uradit da bi jedan zaposleni mogao zaradit 1730 KM mjesecno.
-
Trappist
#7591 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Ateista wrote: ↑13/02/2025 13:53Nije ni drzava socijala ustanova, ako ti se ne isplati biti poslodavac zatvori firmu i zaposli se kod nekog, ako ces tako imati veci profit.gozila555 wrote: ↑13/02/2025 13:11upravo to,misle ljudi zive jos u titinoj jugi. alo privatni sektor nije socijalna ustanova .ako ti se ne svidja negdje bit radnik,pa fino odes ganjat drugi posao ,ili jos bolje otvori svoju firmu , pa sam vidi jel lako bit poslodavac u ovakvoj drzavi .to je to kad 40 % zaposleni radi u javnom sektoru i veze nema sta je realni sektor i sta sve treba uradit da bi jedan zaposleni mogao zaradit 1730 KM mjesecno.![]()
- Javier Pena
#7592 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Trube godinama fali radnika, ne mogu naći radnike, pomagajte, uveden minimalac, eh ovo se ne može izdržati, idu otkaziPoslodavci tvrde da su u teškoj situaciji: Slijede povećanje cijena, otkaza i sive ekonomije
Kako su provaljeni da su svima dijelili minimalac 619.
- drug_profi
#7593 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Pa i nema radnika ko neće da ga plati.
- Ateista
#7594 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
To bas i nema veze jedno sa drugim, radnici u javnom sektoru bi trebali da rade u korist drzave, sad to koliko ih stvarno radi i koliko je viska je druga prica,svakako da bi trebalo isti dobro smanjiti.Trappist wrote: ↑13/02/2025 15:05Ateista wrote: ↑13/02/2025 13:53Nije ni drzava socijala ustanova, ako ti se ne isplati biti poslodavac zatvori firmu i zaposli se kod nekog, ako ces tako imati veci profit.gozila555 wrote: ↑13/02/2025 13:11 upravo to,misle ljudi zive jos u titinoj jugi. alo privatni sektor nije socijalna ustanova .ako ti se ne svidja negdje bit radnik,pa fino odes ganjat drugi posao ,ili jos bolje otvori svoju firmu , pa sam vidi jel lako bit poslodavac u ovakvoj drzavi .to je to kad 40 % zaposleni radi u javnom sektoru i veze nema sta je realni sektor i sta sve treba uradit da bi jedan zaposleni mogao zaradit 1730 KM mjesecno.![]()
![]()
![]()
hajmo raspustit onda javni sektor ako nije socijalna ustanova, moze li tako
![]()
-
biglebovski
#7595 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
...
Last edited by biglebovski on 13/02/2025 16:09, edited 1 time in total.
-
biglebovski
#7596 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Konstantno. I vrijeme je da se krene ozbiljnije razgovarati o tome jer je glomazni korumpirani aparatus najveća prepreka bržem razvoju našeg društva.
-
biglebovski
#7597 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Ako si dobio povećanje plate, platio si i tvoja firma veće iznose za poreze i doprinose. Jedino ako ti se plata nije mijenjala, onda si na istome ostao.pezzar wrote: ↑13/02/2025 13:21Meni nije uzeto ništa više nego prije. Ukupno se odbilo 580 KM za PIO, Stari mi je dobio 586 KM penziju, dakle bukvalno kao da sam ih njemu dao. Dijete mi ne plaća udžbenike do 5-og razreda. Drugo dijete mi ima subvencioniran boravak u privatnom vrtiću. Ako me proglase viškom u firmi, imam pravo na 9 mjeseci naknadu s biroa u iznosu 40% prosječne plate u FBiH, i to je od mojih novaca koji se odvajaju od plate. Djeca su naizmjenično bolesna, treba sirup ovaj, kapi one, sve bude pokriveno od Zavoda, novcem koji se meni i supruzi izdvaja od plate. Malac imao upalu pluća s godinu dana života. 10 dana bolnice, on i supruga, bez troška ikakvog. Od novca koji se izdvaja od plate.biglebovski wrote: ↑13/02/2025 12:19 Mom radniku je država od januarske plate uzela 200 maraka više a za uzvrat mu ništa više nije pružila. Čeka mjesecima za medicinski pregled, nekad i sam plati pregled kod privatnika, liječenje isto tako uglavnom plaća svojim parama, voza se ishrndanim cestama, dijete mu u osam godina školovanja išlo tri puta na izlet, kupio je svojim novcima knjige iz kojih mu to dijete ući, gura roditelje kojima penzija nije dovoljna za osnovne životne potrebe, kupuje im hranu, lijekove, plaća komunalije.. Moj radnik se nada da će država uvesti još veće poreze kako bi ugodno živjeli zaposleni u najvećoj administraciji na svijetu.
Ti imaš sreću što živiš u kantonu u kojem živiš. Što dokazuje u kakvoj državi živimo, gdje neki građani na osnovu mjesta prebivališta uživaju veća prava i privilegije. Meni je bliska osoba bila skoro u bolnici, penzioner, 15ak dana i, istina, ležanje nije plaćeno ali je potrošeno nekih 3000 maraka na liječenje, nema tih lijekova u bolnici, nema te prehrane, nema tih krema, napiše na papirić, idi kupi. Kaže, refundiraće. Hoće ali da živiš u Kantonu Sarajevu, u SBK to ne refundiraju. Pošalješ Zavodu zahtjev za refundaciju, odbijeno.
Ja ne pišem da bi bilo bolje da nema PIO ili obaveznog zdravstvenog, nego pišem o tome da se našim zajedničkim sredstvima izrazito loše upravlja i da je zbog toga tvome ocu penzija 570 KM. Priće o solidarnosti možemo prićati kada počnu hapsiti bagru i otimati korupcijom i pronevjerama stečenu imovinu.
-
laik1981
#7598 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Napravili od mnogih malih firmi socijalne slucajeve, a onda bi da lafo pomazu pod uslovima koje oni postave
Krenule statistike niz brdo, pa ih prpa uhvalila
Krenule statistike niz brdo, pa ih prpa uhvalila
- Pandakonda
#7599 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Sta je sporno kod kantona ? Je li to osoba u Minhenu, Dresdenu i Berlinu recimo zivi istim standardom i ima identicna prava i privilegije ? Je li osoba iz New Yorka zivi istim standardom kao osoba iz Mississipija ili Los Angelesa recimo ? Zasto niko u SBK ne otvara firme, kafice, kafane, i zasto vlasti ne prave povoljno poslovno okruzenje da se privuku investicije ?biglebovski wrote: ↑13/02/2025 16:46Ako si dobio povećanje plate, platio si i tvoja firma veće iznose za poreze i doprinose. Jedino ako ti se plata nije mijenjala, onda si na istome ostao.pezzar wrote: ↑13/02/2025 13:21Meni nije uzeto ništa više nego prije. Ukupno se odbilo 580 KM za PIO, Stari mi je dobio 586 KM penziju, dakle bukvalno kao da sam ih njemu dao. Dijete mi ne plaća udžbenike do 5-og razreda. Drugo dijete mi ima subvencioniran boravak u privatnom vrtiću. Ako me proglase viškom u firmi, imam pravo na 9 mjeseci naknadu s biroa u iznosu 40% prosječne plate u FBiH, i to je od mojih novaca koji se odvajaju od plate. Djeca su naizmjenično bolesna, treba sirup ovaj, kapi one, sve bude pokriveno od Zavoda, novcem koji se meni i supruzi izdvaja od plate. Malac imao upalu pluća s godinu dana života. 10 dana bolnice, on i supruga, bez troška ikakvog. Od novca koji se izdvaja od plate.biglebovski wrote: ↑13/02/2025 12:19 Mom radniku je država od januarske plate uzela 200 maraka više a za uzvrat mu ništa više nije pružila. Čeka mjesecima za medicinski pregled, nekad i sam plati pregled kod privatnika, liječenje isto tako uglavnom plaća svojim parama, voza se ishrndanim cestama, dijete mu u osam godina školovanja išlo tri puta na izlet, kupio je svojim novcima knjige iz kojih mu to dijete ući, gura roditelje kojima penzija nije dovoljna za osnovne životne potrebe, kupuje im hranu, lijekove, plaća komunalije.. Moj radnik se nada da će država uvesti još veće poreze kako bi ugodno živjeli zaposleni u najvećoj administraciji na svijetu.
Ti imaš sreću što živiš u kantonu u kojem živiš. Što dokazuje u kakvoj državi živimo, gdje neki građani na osnovu mjesta prebivališta uživaju veća prava i privilegije. Meni je bliska osoba bila skoro u bolnici, penzioner, 15ak dana i, istina, ležanje nije plaćeno ali je potrošeno nekih 3000 maraka na liječenje, nema tih lijekova u bolnici, nema te prehrane, nema tih krema, napiše na papirić, idi kupi. Kaže, refundiraće. Hoće ali da živiš u Kantonu Sarajevu, u SBK to ne refundiraju. Pošalješ Zavodu zahtjev za refundaciju, odbijeno.
Ja ne pišem da bi bilo bolje da nema PIO ili obaveznog zdravstvenog, nego pišem o tome da se našim zajedničkim sredstvima izrazito loše upravlja i da je zbog toga tvome ocu penzija 570 KM. Priće o solidarnosti možemo prićati kada počnu hapsiti bagru i otimati korupcijom i pronevjerama stečenu imovinu.
-
gozila555
#7600 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
prvo ti uzmu lovu,i onda ti kao vracaju bjednu crkavicu. ovo treba izucavat na fakultetima .sta veliki ekonomski magovi niksic i vojin uradise. prvo trebaju dobit nobelovu za populizam,a onda svijetsku nagradu za diletizam i-