biglebovski wrote: ↑13/02/2025 12:19
Mom radniku je država od januarske plate uzela 200 maraka više a za uzvrat mu ništa više nije pružila. Čeka mjesecima za medicinski pregled, nekad i sam plati pregled kod privatnika, liječenje isto tako uglavnom plaća svojim parama, voza se ishrndanim cestama, dijete mu u osam godina školovanja išlo tri puta na izlet, kupio je svojim novcima knjige iz kojih mu to dijete ući, gura roditelje kojima penzija nije dovoljna za osnovne životne potrebe, kupuje im hranu, lijekove, plaća komunalije.. Moj radnik se nada da će država uvesti još veće poreze kako bi ugodno živjeli zaposleni u najvećoj administraciji na svijetu.
Evo jedan odličan primjer na šta se troše pare radnika tj. poreznih obveznika, 25 miliona godišnje.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/prvi-fe ... /250213066
Koje probleme građana riješava ova rasprava?
Meni nije uzeto ništa više nego prije. Ukupno se odbilo 580 KM za PIO, Stari mi je dobio 586 KM penziju, dakle bukvalno kao da sam ih njemu dao. Dijete mi ne plaća udžbenike do 5-og razreda. Drugo dijete mi ima subvencioniran boravak u privatnom vrtiću. Ako me proglase viškom u firmi, imam pravo na 9 mjeseci naknadu s biroa u iznosu 40% prosječne plate u FBiH, i to je od mojih novaca koji se odvajaju od plate. Djeca su naizmjenično bolesna, treba sirup ovaj, kapi one, sve bude pokriveno od Zavoda, novcem koji se meni i supruzi izdvaja od plate. Malac imao upalu pluća s godinu dana života. 10 dana bolnice, on i supruga, bez troška ikakvog. Od novca koji se izdvaja od plate.
Jel sistem penzija i zdravstvenog pravedan? Nije, neko će dobiti tri penzije i umrijeti, neko će 16 godina primati penziju. Nekom neće ljekar trebati nikad, neko će potrošiti hiljade na preglede i liječenje. Sistem nije pravedan, ali je solidaran i jedini omogućava da većina ima pravo na liječenje (uvažavam sve mane našeg preopterećenog i u ravan svučenog zdravstvenog sistema).
Bilo bi bolje da nema doprinosa za PIO i zdravstvo? Bi, aha. Al' u ku*cu.
Realno, ljudi uopšte pojma nemaju koji budžet se puni na koji način, mnogi misle da se od njihove plate odvaja za cestogradnju (npr.)