Neradna nedjelja u FBiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Locked

Da li ste za uvođenje neradne nedjelje u FBiH?

Da!
294
44%
Ne!
314
47%
Svejedno mi je!
59
9%

Total votes: 667

Malisa11

#4476 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Malisa11 »

vjeshalica wrote: 12/02/2025 09:08 Dosad se po supku niste pocesali jer vas nije ni bilo briga da li neko radi 15 dana uzastopno.
Naravno da nisam, niti cu ikada. Ako on pristaje da radi 15 dana, glupan. Ako on pristaje da dobije 1500KM na racun, vratio 400 "gazdi", sta ja tu da radim? Ako on od 20 godisnjeg, ima samo 10, sta ja da radim?

Onaj ko pristaje na te uslove je sam odgovoran.
Copper

#4477 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Copper »

Pandakonda wrote: 12/02/2025 12:41
Copper wrote: 12/02/2025 10:43
Pandakonda wrote: 12/02/2025 10:38

Ne razumijem sta zelis reci sa ovim ? Ja pokusavam objasniti da ja kao osoba, vlasnik svog tijela i rada, trebam imati pravo da biram kada cu i kod koga raditi. Znaci ako ja zelim da radim nedjeljom, a da mi poslodavac, kao zamjenu sto me taj vikend potrefio radni ponudi neki drugi benefit, onda to trebam imati pravo jer drzava nije vlasnik mene kao osobe. Ja sad u ovom momentu, ne samo da ne mogu raditi kod nekoga, nego nemam pravo da ako zelim sa svojom porodicom otvoriti trgovinu i raditi nedjeljom jer drzava glumi da zna sta je najbolje za mene i njih i gura nos gdje joj nije mjesto. Ko je drzava da meni brani rad nedjeljom ako ja recimo sa svojom ženom želim da imam otvorenu trgovinu nedjeljom i da sebi kao porodicni biznis usklađujemo radno vrijeme kako zelimo ?

Zakon o radu je vrlo jasan, 40h sati sedmicno i to je to, inspekcije trebaju da rade svoj posao, a ukoliko ga ne rade i ako nismo u mogucnosti da ovo sprijecimo ne znam zasto se onda igramo drzave ?

Kao sto sam napisao u tekstu gore, opak je taj sindrom "drzava duradi nesto" gdje je drzava rjesenje za sve i gdje je taj komunisticki podanicki mentalitet duboko ukorijenjen kod nas.

Sa ovim zakonom ti stavljas da ja nemam vlast nad svojim radom nego da drzava meni mora naređivati kad smijem raditi.

Letis iz krajnosti u krajnost, ko to jos radi 15 dana zaredom ? Znaci po tebi postoje samo osobe koje rade 15 dana sedmicno na jednoj strani, a rahmani robovlasnici sto vozaju mercedese na drugoj ? Neka inspekcije rade svoj posao i neka se ljudi brinu o sebi. Niko nece da izađe iz svog komformizma, sto onda taj neko ko navodno radi 15 dana zaredom jednostavno ne prestane dolaziti na posao ili ne ode negdje drugo pa da taj rahman bude prisiljen zatvoriti ? I je li ti sad stvarno ocekujes da neko iz recimo mostara treba da razmislja o onome iz kladnja i da rjesava stvari za njegA ?

Po toj logici ti ako neces da radis pravac venecuela i kuba pa cekaj 20 dana da tariguz dođe na police, pa onda jos cekaj dok ne dođe tvoj red da smijes kupiti. Ako budes imao para to jest
Ne biras ti nikad nego poslodavac. Boli briga poslodavca sto ti ne bi imao ni jedan dan slobodan u mjesecu. Ja se sjecam jednom doso ujutro u trzni centar da zamjenim ostecen duks od onog magneta.
Radnice pricaju izmedu sebe, jedna govori da nije imala ni jedan slobodan dan dva mjeseca.
A ko bira poslodavca ? :D Najvece oruzje ljudi je izbor, ako ti se ne sviđa, jednostavno otiđi kod nekog drugog. Koliko god bolan bio prelaz samo ces na takav nacin nauciti rahmana lekciju.

Neka ta radnica zovne inspekciju i gotova prica. Ili neka samo ode
Vi ko da ne zivite u Bosni. Izbor poslova ti plitak i tanak, Bosna nema nikakvo trziste rada da ljudi mogu birati.
drug_profi

#4478 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by drug_profi »

vjeshalica wrote: 12/02/2025 14:04 Kako te nervira kad ti se ne zanosi u krivinama.
Ja sasvim staloženo i sa respektom razgovram sa svakim ovdje.
Ne vrijeđam i ne obraćam se snishodljivo i bez uvažavanja.
Moj ton ne pokazuje nikakve podignute emocije.
Dakle diskutujem o materiji koliko je u mojoj moći.

Tvoji postovi su uvijek nabijeni negativnom emocijom, reklo bi se pomalo živčani.
Možda je to samo tvoj stil, a možda nemaš kontrolu.

Uglavnom... :)
drug_profi

#4479 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by drug_profi »

Copper wrote: 12/02/2025 14:18 Vi ko da ne zivite u Bosni. Izbor poslova ti plitak i tanak, Bosna nema nikakvo trziste rada da ljudi mogu birati.
Izvini, znam porodične ljude koji su davali otkaz nakon mjesec dana kad vide u šta su upali. Pa opet traže drugi posao mjesec, dva, tri...
Apsolutno ima izbora, samo se izbor smanjuje jer ljudi misle da izbora nema, te tako svima drugima otežavaju.
Jer rahmani opstaju na tome strahu.
dr_Evil

#4480 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by dr_Evil »

Malisa11 wrote: 12/02/2025 14:07
vjeshalica wrote: 12/02/2025 09:08 Dosad se po supku niste pocesali jer vas nije ni bilo briga da li neko radi 15 dana uzastopno.
Naravno da nisam, niti cu ikada. Ako on pristaje da radi 15 dana, glupan. Ako on pristaje da dobije 1500KM na racun, vratio 400 "gazdi", sta ja tu da radim? Ako on od 20 godisnjeg, ima samo 10, sta ja da radim?

Sit gladnog ne razumije, i to ti je!
Dzontra_Volta

#4481 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Dzontra_Volta »

Malisa11 wrote: 12/02/2025 14:04 Sta kazu na neradnu nedjelju u tropicu :lol:

Hvala Bogu pa ce biti normalan market da radi nedjeljom

Image
Ovo smo već provalili da je lažnjak.
vjeshalica

#4482 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by vjeshalica »

Ti mislis da je to tako lako. Rahmana ima 99% gdje obicni irgat moze otici da je bolje? Pa ni u drzavnoj sluzbi ne sjaji.
kakaljin

#4483 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by kakaljin »

vjeshalica wrote: 12/02/2025 16:09

Ti mislis da je to tako lako. Rahmana ima 99% gdje obicni irgat moze otici da je bolje? Pa ni u drzavnoj sluzbi ne sjaji.
Dok god se misli da nije lako tako ce radnik biti izrabljivan. Rahmanu treba radnik da bi mogao on imati zaradu, a ako Rahman ne bude imao radnika onda ce se i on zapitati daj da poboljsam uslove radniku da mogu i ja imati neku zaradu ili cu propasti.

Sve dok radnik suti i trpi bice mu ovako.
tap3ah75

#4484 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by tap3ah75 »

Jooooj šta su se dosjetili
Još naravno, pogađajte kojim danom.
Ovo nije lažnjak - stoji im na FB stranici
Potrošiš 100 KM dobiješ 10 KM hrane

U Tropic marketu u Doboju (Hilandarska 1)
uživaj u kupovini u nedjelju, a mi te
nagrađujemo ručkom na odjelu gotovih jela. 🤩
Cherry-Cherry

#4485 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Cherry-Cherry »

Cijelo stanovništvo ispašta zbog 1% ljudi, koji uglavnom i nemaju ambiciju da rade nešto drugo.
Cherry-Cherry

#4486 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Cherry-Cherry »

Ali najjači su mi oni sa pričom, da je država ispred profita. Ma bravo, genije. Otkud toj državi novac? Štampa ga onako bez pokrića?
ElRe

#4487 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by ElRe »

Ovi ne bi mogli raditi nedeljom u Istočnoj Ilidži.
E sad na koju foru će raditi?
I kako od 0-24h?
Pandakonda

#4488 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Pandakonda »

ElRe wrote: 12/02/2025 22:02 Ovi ne bi mogli raditi nedeljom u Istočnoj Ilidži.
E sad na koju foru će raditi?
I kako od 0-24h?
https://www.biznisinfo.ba/novost-za-sve ... -non-stop/?

Registrovat će se kao dragstor, oni mogu raditi bez ikakvog ogranicenja. Vjerovatno nakon nekih 22h nece biti opcija da se ulazi u centar i kupuje nego će biti dezurni strazar koji će dodavati ljudima stvari
Forumerrer

#4489 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Forumerrer »

Jel ovo fake news? Na njihovim stranicama se ne moze nista pronaci.
mayab

#4490 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by mayab »

Forumerrer wrote: 13/02/2025 06:08 Jel ovo fake news? Na njihovim stranicama se ne moze nista pronaci.
Ako se mogu dobro sjetiti , taj , sada TROPIC objekat ,kad je tek bio otvoren,
je bio brend Tempo, ili tako nešto, i na početku se reklamirao kao 24 sata otvoren i tako valjda i radio,
ali ne znam ima li iko ovdje iskustvo sa time tada
Cherry-Cherry

#4491 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Cherry-Cherry »

Chloe
Photo mod

#4492 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Chloe »

Forumerrer wrote: 13/02/2025 06:08 Jel ovo fake news? Na njihovim stranicama se ne moze nista pronaci.
Vjerovatno istina, mi imamo dvije trgovine, odnosno dva centra koja rade nedjeljom, radno vrijeme 24/7.
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#4493 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by teskeredzic_22 »

drug_profi wrote: 12/02/2025 15:04
Copper wrote: 12/02/2025 14:18 Vi ko da ne zivite u Bosni. Izbor poslova ti plitak i tanak, Bosna nema nikakvo trziste rada da ljudi mogu birati.
Izvini, znam porodične ljude koji su davali otkaz nakon mjesec dana kad vide u šta su upali. Pa opet traže drugi posao mjesec, dva, tri...
Apsolutno ima izbora, samo se izbor smanjuje jer ljudi misle da izbora nema, te tako svima drugima otežavaju.
Jer rahmani opstaju na tome strahu.
Rahmani opstaju na korupciji i crnim fondovima u koje upumpavaju ono što trebaju da radnicima ne isplate ono što moraju i da im ne daju slobodno po zakonu , ne vole oni ni crne fondove , samo se više isplati.

Onog dana kada Mrkvi i ISTIM bude TRAJNO ZABRANJENO POSLOVANJE U BRANŠI ZBOG PARALELNIH FISKALNIH KASA i oštećenja budžeta , kada budemo vidjeli barem "petoricu uglednih sarajevskih biznismena" kako iz marice ulaze u pritvor u Branilaca Sarajeva , kada policija popiše cijelu isključnu traku s obale od Općine Novo Sarajevo ka stadionu Grbavica svakog dana i u svako doba dok su tu vozila uprkos dva prazna parkinga , onda se povjerenje u institucije može i mora vraćati.

Do tada ćemo trljati ruke makar ovim zakonom jer je država u krajnju korist profita i poslodavaca omogućila minumum standarda za radnike trgovine neradnom nedeljom.

Ko ne shvata koliko je ovo zaista dobar potez u očuvanju cijelih porodica i cijelog esnafa je zaista njegov problem.

Kad uredimo državu i vratimo se u viši rang , onda ćemo igrati po pravilima višeg ranga i neradna nedelja ne mora biti ključan faktor u očuvanju dostojanstva radnika.
drug_profi

#4494 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by drug_profi »

Potez je loš i populistički, donosi više štete neg koristi.
Šteti radnim mjestima, šteti prometu i zaradi.
Šteti turističkoj ponudi.
Itd.

Korist?
Radnik ima sad nedelju slobodnu, uvijek, umjesto jednom mjesecno, a nema vise slobodnog ponedeljka, utorka... nikad.
I da...
Dvaput godisnje minimalno ce i tu nedelju provesti na poslu radeci inventuru.
Cherry-Cherry

#4495 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Cherry-Cherry »

Čist pipulizam za krezubu rulju. Najjača mi je ubleha o kasirkama na izletu sa porodicom i uopšte priča o porodici.
Ovdje je porodica propala iz skroz nekih drugih razloga, koji veze nemaju sa neradnom nedeljom. Masa ljudi ulazi u brak i rađa djecu jer eto to tako treba. Dosta je nezadovoljnih i nadrndanih ljudi, koji imaju promašene živote, jer nisu radili na sebi. Neće to promijeniti neradna nedelja.
kiligonzales

#4496 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by kiligonzales »

Pandakonda wrote: 12/02/2025 13:51
kiligonzales wrote: 12/02/2025 13:17
Ozimician wrote: 09/01/2025 17:26

Ni u Parizu ni u Svedskoj nije nedjelja neradna. Tako da vjerujem da nisi izasao iz svog sela jos uvijek.
Trgovine nedjeljom u Parizu zatvorene, odsjeo u Kreteju ili Creteil po francuskom. 2012 bio tamo. 20 dana, mozes samo kifle kupiti nedjeljom.
U Svedskoj u Joncepingu proveo 2 mjeseca, tako da ne kenjaj. Jos vikendom si dvostruko placen jer su ugovori svi za rad na 40 sati sedmicno. Svaki cent prekovremenog placen.

Kao i svugdje imas djelatnosti koje nedjeljom rade i koje ne rade. Tako da ne prosipaj mi tu sdaovsku suplju.
Ovo su bukvalno lazi, u Francuskoj i Velikoj Britaniji radnje nedjeljom rade 6 sati i licno sam u Parizu kupovao sta mi je trebalo. I za Svedsku lazes/siris dezinformacije isto:
There is no law restricting the opening hours of shops. The only exception to this rule is the government-owned liquor store monopoly Systembolaget, which is not allowed to open on Sundays, and have to close at 20:00 on weekdays and 15:00 on Saturdays.

In Sweden, 15 years after the liberalisation, supply as regards shop opening hours has not yet standardised itself. On the contrary, if 80% of the department stores and supermarkets are open on Sunday, only half of corner shops and 48% of furniture stores are open on this day. This supports the argument that consumer preferences can point in the direction of an extension of shop opening hours in a given area without this need arising in another area.
Bio sam 2012. godine tamo ko sto rekoh, jedva kifle pazarili nedjeljom. Spomenuh oba mjesta gdje sam bio.

Cak i da se sta promjenilo od tada pa do sada, u tim zemljama nemaju gazde kod kojih se radi mimo ugovora, a da se ne plati prekovremo ko kod nas. Na ugovoru 40 sati, a sati preko se ne placaju. Plus neradne dane koji ti slijede i godisnji te slijede sasvim normalno, a ne poslodavac te ogranici na sedmicu ljeti i zimi i radnu subotu, te poneku nedjelju ko sto ima kod nas da u mjesecu odmoris 2 dana samo
kiligonzales

#4497 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by kiligonzales »

Cherry-Cherry wrote: 13/02/2025 09:31 Čist pipulizam za krezubu rulju. Najjača mi je ubleha o kasirkama na izletu sa porodicom i uopšte priča o porodici.
Ovdje je porodica propala iz skroz nekih drugih razloga, koji veze nemaju sa neradnom nedeljom. Masa ljudi ulazi u brak i rađa djecu jer eto to tako treba. Dosta je nezadovoljnih i nadrndanih ljudi, koji imaju promašene živote, jer nisu radili na sebi. Neće to promijeniti neradna nedelja.
Neradna nedjelja je dobra mjera za poslodavce koji ne postuju drzavu ni radnika. Sreca pa nisam vlast. Zatvorio bi pola drzave, a sam bi posao u progon poslodavaca i borbu protiv privrednog kriminala.

12 godina sam u Sa radio za razlicite poslodavce, 3 i po godine staza upisao zbog njihovog bezobrazluka jer im je iskoristavanja radnika mnogima u krvi.

Sestra u pekari kao magistar radila a da je imala 2 dana u mjesecu slobodno.

Drug mi je zlatna znacka univerziteta Sarajevo, doktor knjizevnosti, 4 jezika svjetska prica i ne zele ga ni u biblioteci zaposliti. Tako da ta prica o promasenim zivotima i nadrndanim ne pije bas vodu.
kiligonzales

#4498 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by kiligonzales »

Javier Pena wrote: 12/02/2025 13:43 Nisu trgovine u parizu zatvorene, vidi se da nisi bio 13 godina tamo.
Zadnji put do EU bio 2019.

Sad zivim u CG, zadnjih 6 godina i posto i sam radim u trgovini, da ne uvedose neradnu nedjelju i sam bi radio nedjeljom, ko sto vec i jesam. Supruga mi je u mjesecu dva dana slobodna samo.

Osjetio sam benefite i neradne nedjelje i povecanja minimalca.
kiligonzales

#4499 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by kiligonzales »

drug_profi wrote: 13/02/2025 09:15 Potez je loš i populistički, donosi više štete neg koristi.
Itd.

Korist?
Radnik ima sad nedelju slobodnu, uvijek, umjesto jednom mjesecno, a nema vise slobodnog ponedeljka, utorka... nikad.
I da...
Jel ironija ovo :lol:
drug_profi

#4500 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by drug_profi »

kiligonzales wrote: 13/02/2025 11:50
drug_profi wrote: 13/02/2025 09:15 Potez je loš i populistički, donosi više štete neg koristi.
Itd.

Korist?
I da...
Jel ironija ovo :lol:
Nije.
Eto umjesto smajlija napiši realne koristi od neradne nedelje. Pod uslovom da nisi onaj koji će biti otpušten kao višak.
Ne prihvatam argument sprecavanje izrabljivanja. To se sprječava radom inspekcija rada i pravilnikom kojim se oštro novčano kažnjava šef smjene.
Prije svega, radnik mora prijaviti kršenje prava, a vjeruj da inspekcija jedva čeka mušteriju.
Locked