Neradna nedjelja u FBiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Locked

Da li ste za uvođenje neradne nedjelje u FBiH?

Da!
294
44%
Ne!
314
47%
Svejedno mi je!
59
9%

Total votes: 667

kakaljin

#4451 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by kakaljin »

teskeredzic_22 wrote: 11/02/2025 23:54
tap3ah75 wrote: 11/02/2025 23:52 Prošlu nedjelju sam vidio komšinicu, radnicu iz Konzuma ostavila djecu kod nane i dede i otišla na kafu.
A predprošlu nedjelju sam onog oženjenog što ima jedno dijete i radi u skladištu u Bingu "snimio" u pivnici - pije pivkane i to bez žene.
Neka se zna.
Gluho bilo.
Rade šta žele u slobodno vrijeme.
A tako bi bilo korisno da ga nemaju i da sortiraju "asortiman" ?
Ne rade nedeljom da bi bili sa porodicom a ne da bi sami negdje išli. Radi toga ne rade nedeljom
drug_profi

#4452 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by drug_profi »

Pravo na rad je osnovno ljudsko pravo.
#Samokaem

Neradna nedjelja je suplji populizam. Sasvim jasno.
Rjesenje je u provodjenju zakona o radu strogo i nemilosrdno.
desni

#4453 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by desni »

Država nije jedan entitet unutar iste :(
Nikakav patriotizam nije podrška retadiranim zakonima predloženim od ministarstva i usvojenim glasovima svih zastupnika sem jednog :run:
Ugledajmo se na jednog entitetskog nam ministra

Fejs komentar na status entitetskog, ne državnog, gluho bilo ministra :bih:
Denis Deno
Nedelja i svi ste tu
Sve podseća na sreću...
Nedelja, a više ja
U trgovinu neću.
Nedelja i svi ste tu,
A mene s vama nema...
Daleko negde sam, na put za Doboj,
Vaš sin se sada sprema...
maha_xy

#4454 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by maha_xy »

teskeredzic_22 wrote: 11/02/2025 23:43
Pandakonda wrote: 11/02/2025 23:23
Spoiler
Show
teskeredzic_22 wrote: 11/02/2025 22:55

Nemaš pravo da sa svojim novcem ugrožavaš pravo drugoga da ima slobodan dan - nedelju koju će provesti sa svojom porodicom.

Postoje ljudi koji imaju jednako novca kao ti i mogu da rade šta hoće ali ne žele da ugrožavaju pravo drugoga da ima slobodan dan - nedelju koju će provesti sa svojom porodicom.

Tvoj novac nije vrijedniji od novca drugoga.
Tvoj novac nije vrijedniji od države koja ti dozvoljava da ga imaš , zaradiš , koja ga štampa i distribuira.
Tvoj novac nije vrijedniji od porodice.
Tvoj novac nije vrijedniji od prava drugoga da ima slobodan dan - nedelju koju će provesti sa svojom porodicom.

Nedeljom , u FBiH , u trgovini izuzev dežurnih apoteka,pekara i benzinskih pumpi , tvoj novac je jednak lažnom novcu iz društvene igre monopol.

Ako ga želiš koristiti , slobodno obriši d... s njim , biće korisniji :thumbup:
Otkud nekome pravo da svojim pravom slobodnog dana meni gazi moje pravo da kupujem kada zelim ? Kako određujemo cije pravo je vece ? :D I opet mlatite praznu slamu, ne postoji radnik koji je radio svaku nedjelju osim ako to nije htio svojom voljom da sa kolegama mjenja slobodne dane. A ako se to i kršilo, što vjerujem da je mozda bio slucaj u nekim manjim mjestima, onda brate pojacaj inspekciju a nemoj komplet gasiti sve.

Otkud tebi ili drzavi pravo da meni branis rad kao radniku ako ja zelim raditi nedjeljom ali uz vecu dnevnicu ili neki drugi benefit ? Šta ćemo sa ljudima koji nemaju porodice ? Ja sam vlasnik svog tijela i ja biram kad zelim da radim, sta cemo sa tim pravom ?

Ili da budemo posteni prema svima zar nije lakse reci ko zeli da ne radi fiksno nedjeljom neka jednostavno nađe posao koji će mu to omogućiti ? :-) A onaj ko hoce radi za veću dnevnicu ili ako zeli imati nedjelju za rotaciju neka radi nedjeljom i praznicima ako to zeli. I naravno na kraju dana ja kao potrosac ukoliko zelim nedjeljom potrositi novac, i postoji trgovac koji mi moze ponuditi uslugu koja mi treba taj dan, ja trebam imati pravo da tu transakciju i obavim
Ma nećeš kupovati nedeljom , ende , javna rasprava završena , zakon usvojen.
Ni ponedeljkom.
Ni utorkom.
Ni srijedom.

NIKAD ako država tako odluči.

Država je iznad profita , državni interes je iznad interesa pojedinca.

A tvoj interes je da i nedeljom u nekakvim Čelebićima držiš do 22:00 ljeti nekakvu siroticu da ti zaradi 4 KM na tri dodatno prodata orbita.
A drzavi inace padaju pare sa neba. Neka i Vojin samo pozele da padnu. Dzaba se raspravljati uzmi vidi nakon 31.03. stanje, evo Hasicevic zna da je odluka katastrofalna, samo se pravi budala. Pa usporili su sve, potrosnja smanjena, radna mjesta se gube a ti pricas o nekoj porodicnoj idili. Lako je sa budzeta tudjim q gloginje mlatiti
Pandakonda

#4455 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Pandakonda »

Ma ovdje tacno vidis ko su okorjele komunjare kojima je drzava bog i da su to ljudi koji ne postoje mimo bilo kakvog kolektiva :-) Inace sam dobar tekst procitao bas na tu temu:
Nove generacije u BiH su možda loše odgojene, često su nezainteresovani, inertni, neambiciozni, ali su i takvi daleko kvalitetniji materijal za izgradnju slobodnog i otvorenog društva nego što su to generacije koje su odgajane u socijalističkoj Jugoslaviji.

Poslje 36 godina života nemam više nikakve sumnje da ljudi dresirani u komunizmu imaju potpuno drugi kod u glavi i oni su bili velika prepreka za uspješnu tranziciju u našoj zemlji.

Oni vjeruju u jaku i svemoćnu državu te misle da je njena uloga rješavati apsolutno sve ovozemaljske probleme.

Ti ljudi recimo većinski misle da bi policija trebala imati neograničene ovlasti da pendreči kad hoće i koga hoće po svom nahođenju. Da se oni pitaju kazne za svako krivično djelo bi se kretale od doživotne do streljanja.

Oni naprosto obožavaju čvrstu ruku, diktatore i autokrate te ideja da imaju glavnog baju koji se za sve pita.

Oni bi vrlo rado cenzurisali izgovorenu i napisanu riječ te im je šokirajuće i nepojmljivo kako to svako može odjednom da govori šta mu volja bez ikakvih posljedica.

Poduzetnistvo je za njih isto što i lopovluk. Svako ko se bavi biznisom u startu je nemoralna i zla osoba koja maltretira radnika i trebala bi biti pod strogim nadzorom države.

Pojedinac je potpuno nemoćan nad svojom sudbinom. On ne može ništa i ni za šta nije odgovoran. Sve u društvu je posljedica prljavih veza i zavjera do kojih ovi ne mogu doprijeti.

Čovjek nikad ne radi za sebe i zbog sebe. On uvijek može raditi samo za druge.

Nisu oni krivi i ne treba ih osuđivati. Tako su ih dresirali.

Ali je vrijeme da se maknu.
Tacno pola ljudi sa ove teme pronalazim u tekstu :-)
teskeredzic_22 wrote: 11/02/2025 23:43
Spoiler
Show

Nemaš pravo da sa svojim novcem ugrožavaš pravo drugoga da ima slobodan dan - nedelju koju će provesti sa svojom porodicom.

Postoje ljudi koji imaju jednako novca kao ti i mogu da rade šta hoće ali ne žele da ugrožavaju pravo drugoga da ima slobodan dan - nedelju koju će provesti sa svojom porodicom.

Tvoj novac nije vrijedniji od države koja ti dozvoljava da ga imaš , zaradiš , koja ga štampa i distribuira.
Tvoj novac nije vrijedniji od prava drugoga da ima slobodan dan - nedelju koju će provesti sa svojom porodicom.

Nedeljom , u FBiH , u trgovini izuzev dežurnih apoteka,pekara i benzinskih pumpi , tvoj novac je jednak lažnom novcu iz društvene igre monopol.

Otkud nekome pravo da svojim pravom slobodnog dana meni gazi moje pravo da kupujem kada zelim ? Kako određujemo cije pravo je vece ? :D I opet mlatite praznu slamu, ne postoji radnik koji je radio svaku nedjelju osim ako to nije htio svojom voljom da sa kolegama mjenja slobodne dane. A ako se to i kršilo, što vjerujem da je mozda bio slucaj u nekim manjim mjestima, onda brate pojacaj inspekciju a nemoj komplet gasiti sve.

Otkud tebi ili drzavi pravo da meni branis rad kao radniku ako ja zelim raditi nedjeljom ali uz vecu dnevnicu ili neki drugi benefit ? Šta ćemo sa ljudima koji nemaju porodice ? Ja sam vlasnik svog tijela i ja biram kad zelim da radim, sta cemo sa tim pravom ?

Ili da budemo posteni prema svima zar nije lakse reci ko zeli da ne radi fiksno nedjeljom neka jednostavno nađe posao koji će mu to omogućiti ? :-) A onaj ko hoce radi za veću dnevnicu ili ako zeli imati nedjelju za rotaciju neka radi nedjeljom i praznicima ako to zeli. I naravno na kraju dana ja kao potrosac ukoliko zelim nedjeljom potrositi novac, i postoji trgovac koji mi moze ponuditi uslugu koja mi treba taj dan, ja trebam imati pravo da tu transakciju i obavim
Ma nećeš kupovati nedeljom , ende , javna rasprava završena , zakon usvojen.
Ni ponedeljkom.
Ni utorkom.
Ni srijedom.

NIKAD ako država tako odluči.

Država je iznad profita , državni interes je iznad interesa pojedinca.

A tvoj interes je da i nedeljom u nekakvim Čelebićima držiš do 22:00 ljeti nekakvu siroticu da ti zaradi 4 KM na tri dodatno prodata orbita.
Ne brini ti za mene drug, na svu srecu u drugom entitetu uredno radi sve nedjeljom i moje pare idu tamo tada. A radi toga jer rade nedjeljom im maksuz odem i radnim danom kada trebam nešto kupit da stimulisem jos veci rad. Sada jos Tropic lagano 0-24 radi svaki dan sto znaci da cu kupovati svaki dan u koji god sat želim i šta god želim :bih:

I ja nikakvu siroticu ne drzim, nego radim dobrovoljnu transakciju između dva subjekta gdje ta sirotica svojom voljom radi i to ne svaku nedjelju.
vjeshalica wrote: 11/02/2025 23:34
Spoiler
Show

Spoiler
Show

Kod tebe je problem sto ti umisljas da su tvoja prava apsolutna. Ali nisu.
Znaci ja zelim apsolutno pravo jer želim da radim kada god ja želim pa makar to bila nedjelja i to je pogresno iz nekog razloga ? A na drugoj strani nije apsolutno pravo kada neko ne želi da radi nedjeljom, i nije apsolutno pravo kada se država petlja u to kako i kad cu raditi, i ovo je sve ok ?

Majko mila sta sve covjek ovdje nece procitati :lol:
drug_profi

#4456 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by drug_profi »

Problem je zabrana rada.
HALO?! ZABRANA RADA!
Niej se niko počešao da za 1/7 umanji obaveze prema drzavi, kad vec zabranjujes 1/7 vremena da se radi i privređuje.
vjeshalica

#4457 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by vjeshalica »

Pandakonda wrote: 12/02/2025 08:42 Znaci ja zelim apsolutno pravo jer želim da radim kada god ja želim pa makar to bila nedjelja i to je pogresno iz nekog razloga ? A na drugoj strani nije apsolutno pravo kada neko ne želi da radi nedjeljom, i nije apsolutno pravo kada se država petlja u to kako i kad cu raditi, i ovo je sve ok ?

Pravo na zivot nije apsolutno pravo, a kamoli tvoja kupovina nedeljom. U svakom sistemu je tako i nema veze sa komundzarama.
vjeshalica

#4458 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by vjeshalica »

drug_profi wrote: 12/02/2025 08:47 Problem je zabrana rada.
HALO?! ZABRANA RADA!
Niej se niko počešao da za 1/7 umanji obaveze prema drzavi, kad vec zabranjujes 1/7 vremena da se radi i privređuje.
Zabrana izrabljivanja? Dosad se po supku niste pocesali jer vas nije ni bilo briga da li neko radi 15 dana uzastopno. Kad vas je dohvatilo evo drmate mjesecima istu mantru. Zna se sta je norma i koliko moze. Ako hoces da radis imas Indiju i Pakistan pa tamo rintaj od jacije do jacije.
kakaljin

#4459 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by kakaljin »

vjeshalica wrote: 12/02/2025 09:08
HALO?! ZABRANA RADA!
Zabrana izrabljivanja? Dosad se po supku niste pocesali jer vas nije ni bilo briga da li neko radi 15 dana uzastopno. Kad vas je dohvatilo evo drmate mjesecima istu mantru. Zna se sta je norma i koliko moze. Ako hoces da radis imas Indiju i Pakistan pa tamo rintaj od jacije do jacije.
Ima i do radnika koji su sutili na ta izrabljivanja. Nije sve na jednoj strani.

Postoji inspekcija kojoj prijavis, postoji da das otkaz ako te poslodavac izrabljuje. Postoje razni nacini da radnik ne bude izrabljivan. Postoje razni nacini da radnik obezbjedi sebi najbolje uslove za rad, da se izbori za vecu dnevnicu za rad vikendom, sve je do radnika zeli li to ili ne. Niko radnika ne smije tjerati da radi ili ne radi, samo radnik ima pravo o tome da odlucuje.

Problem je sto se godinama sutilo i niko nista nije poduzimao po tom pitanju.
vjeshalica

#4460 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by vjeshalica »

Naravno da su radnici krivi. Svako je drugo kriv osim rahmana.
dr_Evil

#4461 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by dr_Evil »

kakaljin wrote: 12/02/2025 09:13
HALO?! ZABRANA RADA!

Postoji inspekcija kojoj prijavis, postoji da das otkaz ako te poslodavac izrabljuje. Postoje razni nacini da radnik ne bude izrabljivan. Postoje razni nacini da radnik obezbjedi sebi najbolje uslove za rad, da se izbori za vecu dnevnicu za rad vikendom, sve je do radnika zeli li to ili ne. Niko radnika ne smije tjerati da radi ili ne radi, samo radnik ima pravo o tome da odlucuje.

Haj ne dipri tita ti, nije isto kad imas pozadinu ili nikog da uzdrzavas. Te stvari se nece desiti onome ko moze, nego izrabljivaci uvijek traze one socijalne kategorije koje nemaju izbora. Takve treba da zastiti sistem i drustvo. Sistem ne postoji, a drustvo gleda samo sebe.
Chloe
Photo mod

#4462 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Chloe »

dr_Evil wrote: 12/02/2025 09:27

Haj ne dipri tita ti, nije isto kad imas pozadinu ili nikog da uzdrzavas. Te stvari se nece desiti onome ko moze, nego izrabljivaci uvijek traze one socijalne kategorije koje nemaju izbora. Takve treba da zastiti sistem i drustvo. Sistem ne postoji, a drustvo gleda samo sebe.
Mi smo im omogućili da imaju vlast nad nama, igraju se s nama kao lopticama.

I ja isto mislim da trgovački radnici trebaju tražiti svoja prava koja su Zakonom regulisana,
ne znam imaju li organizovane Sindikate koji je Zakonom jedini pravni alat u rukama radnika za njihovu zaštitu? :?

Ko očekuje da poslodavac bude fer ( svača čast rijetkima) ili da država nešto uradi, u zabludi je.

Čudan smo mi narod, niti znamo svoje obaveze, niti prava,
niti idemo za tim, nego čekamo da neko drugi odradi za nas. :(
dr_Evil

#4463 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by dr_Evil »

Chloe wrote: 12/02/2025 09:53

I ja isto mislim da trgovački radnici trebaju tražiti svoja prava koja su Zakonom regulisana,
ne znam imaju li organizovane Sindikate koji je Zakonom jedini pravni alat u rukama radnika za njihovu zaštitu? :?

Ko očekuje da poslodavac bude fer ( svača čast rijetkima) ili da država nešto uradi, u zabludi je.

Mozes poznavati svoje obaveze kao i prava ali opet neces mnogo uspjeti uraditi ako je na racunu 0, a djeca placu. Da bi se bilo sta uradilo mora da postoji pokret, pa bio to sindikat ili nesto drugo, koji ne postoji, i mora da postoji sloga, te solidarnost. Druga opcija je neki oblik K.partije koji ce uporno godinama raditi na tome.

Gledaj, ide nabolje, ali se to desilo iseljavanjem.
Chloe
Photo mod

#4464 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Chloe »

dr_Evil wrote: 12/02/2025 09:58
Chloe wrote: 12/02/2025 09:53

Mozes poznavati svoje obaveze kao i prava ali opet neces mnogo uspjeti uraditi ako je na racunu 0, a djeca placu. Da bi se bilo sta uradilo mora da postoji pokret, pa bio to sindikat ili nesto drugo, koji ne postoji, i mora da postoji sloga, te solidarnost. Druga opcija je neki oblik K.partije koji ce uporno godinama raditi na tome.

Gledaj, ide nabolje, ali se to desilo iseljavanjem.
Ne možemo znati da li ima solidarnosti i sloge u djelatnosti trgovine,
dok se ne nađe 10-15 ljudi koji imaju M i pameti, da pokrenu Sindikat
i kao takva organizacija se ne oglase u svojoj borbi.

Sve ostalo je prazna priča. Ako se ne organizuju, dobro im je ... :-)
drug_profi

#4465 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by drug_profi »

HALO?! ZABRANA RADA!
Ko si ti ba da se tako ljudima obraćaš?
Ako imaš problem sa koncentracijom, obrati pažnju da tvrdim da se ZOR mora poštovati i da se poslodavci moraju pritisnuti još rigoroznije.
I da treba da se novčano kažnjavaju i poslovođe/vođe smijene za svaki prekoračenje dozvoljenog radnog vremena. Ako nema u propisima, nek se izmjene.
Ali ne možeš ljudima ograničavati pravo da rade ako to žele.
Istovremeno su im nametnuti povećani troškovi poslovanja, a uz manje radnih dana.
Pa to je nevjerovatno!

I sad ćeš imati situaciju da će biti viška radnika jer ne treba pokrivati slobodne dane.
Pandakonda

#4466 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Pandakonda »

vjeshalica wrote: 12/02/2025 09:06
Pandakonda wrote: 12/02/2025 08:42 Znaci ja zelim apsolutno pravo jer želim da radim kada god ja želim pa makar to bila nedjelja i to je pogresno iz nekog razloga ? A na drugoj strani nije apsolutno pravo kada neko ne želi da radi nedjeljom, i nije apsolutno pravo kada se država petlja u to kako i kad cu raditi, i ovo je sve ok ?

Pravo na zivot nije apsolutno pravo, a kamoli tvoja kupovina nedeljom. U svakom sistemu je tako i nema veze sa komundzarama.
Ne razumijem sta zelis reci sa ovim ? Ja pokusavam objasniti da ja kao osoba, vlasnik svog tijela i rada, trebam imati pravo da biram kada cu i kod koga raditi. Znaci ako ja zelim da radim nedjeljom, a da mi poslodavac, kao zamjenu sto me taj vikend potrefio radni ponudi neki drugi benefit, onda to trebam imati pravo jer drzava nije vlasnik mene kao osobe. Ja sad u ovom momentu, ne samo da ne mogu raditi kod nekoga, nego nemam pravo da ako zelim sa svojom porodicom otvoriti trgovinu i raditi nedjeljom jer drzava glumi da zna sta je najbolje za mene i njih i gura nos gdje joj nije mjesto. Ko je drzava da meni brani rad nedjeljom ako ja recimo sa svojom ženom želim da imam otvorenu trgovinu nedjeljom i da sebi kao porodicni biznis usklađujemo radno vrijeme kako zelimo ?

Zakon o radu je vrlo jasan, 40h sati sedmicno i to je to, inspekcije trebaju da rade svoj posao, a ukoliko ga ne rade i ako nismo u mogucnosti da ovo sprijecimo ne znam zasto se onda igramo drzave ?

Kao sto sam napisao u tekstu gore, opak je taj sindrom "drzava duradi nesto" gdje je drzava rjesenje za sve i gdje je taj komunisticki podanicki mentalitet duboko ukorijenjen kod nas.

Sa ovim zakonom ti stavljas da ja nemam vlast nad svojim radom nego da drzava meni mora naređivati kad smijem raditi.
HALO?! ZABRANA RADA!
Letis iz krajnosti u krajnost, ko to jos radi 15 dana zaredom ? Znaci po tebi postoje samo osobe koje rade 15 dana sedmicno na jednoj strani, a rahmani robovlasnici sto vozaju mercedese na drugoj ? Neka inspekcije rade svoj posao i neka se ljudi brinu o sebi. Niko nece da izađe iz svog komformizma, sto onda taj neko ko navodno radi 15 dana zaredom jednostavno ne prestane dolaziti na posao ili ne ode negdje drugo pa da taj rahman bude prisiljen zatvoriti ? I je li ti sad stvarno ocekujes da neko iz recimo mostara treba da razmislja o onme

Po toj logici ti ako neces da radis pravac venecuela i kuba pa cekaj 20 dana da tariguz dođe na police, pa onda jos cekaj dok ne dođe tvoj red da smijes kupiti. Ako budes imao para to jest
Copper

#4467 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Copper »

Pandakonda wrote: 12/02/2025 10:38

Ne razumijem sta zelis reci sa ovim ? Ja pokusavam objasniti da ja kao osoba, vlasnik svog tijela i rada, trebam imati pravo da biram kada cu i kod koga raditi. Znaci ako ja zelim da radim nedjeljom, a da mi poslodavac, kao zamjenu sto me taj vikend potrefio radni ponudi neki drugi benefit, onda to trebam imati pravo jer drzava nije vlasnik mene kao osobe. Ja sad u ovom momentu, ne samo da ne mogu raditi kod nekoga, nego nemam pravo da ako zelim sa svojom porodicom otvoriti trgovinu i raditi nedjeljom jer drzava glumi da zna sta je najbolje za mene i njih i gura nos gdje joj nije mjesto. Ko je drzava da meni brani rad nedjeljom ako ja recimo sa svojom ženom želim da imam otvorenu trgovinu nedjeljom i da sebi kao porodicni biznis usklađujemo radno vrijeme kako zelimo ?

Zakon o radu je vrlo jasan, 40h sati sedmicno i to je to, inspekcije trebaju da rade svoj posao, a ukoliko ga ne rade i ako nismo u mogucnosti da ovo sprijecimo ne znam zasto se onda igramo drzave ?

Kao sto sam napisao u tekstu gore, opak je taj sindrom "drzava duradi nesto" gdje je drzava rjesenje za sve i gdje je taj komunisticki podanicki mentalitet duboko ukorijenjen kod nas.

Sa ovim zakonom ti stavljas da ja nemam vlast nad svojim radom nego da drzava meni mora naređivati kad smijem raditi.
HALO?! ZABRANA RADA!
Letis iz krajnosti u krajnost, ko to jos radi 15 dana zaredom ? Znaci po tebi postoje samo osobe koje rade 15 dana sedmicno na jednoj strani, a rahmani robovlasnici sto vozaju mercedese na drugoj ? Neka inspekcije rade svoj posao i neka se ljudi brinu o sebi. Niko nece da izađe iz svog komformizma, sto onda taj neko ko navodno radi 15 dana zaredom jednostavno ne prestane dolaziti na posao ili ne ode negdje drugo pa da taj rahman bude prisiljen zatvoriti ? I je li ti sad stvarno ocekujes da neko iz recimo mostara treba da razmislja o onme

Po toj logici ti ako neces da radis pravac venecuela i kuba pa cekaj 20 dana da tariguz dođe na police, pa onda jos cekaj dok ne dođe tvoj red da smijes kupiti. Ako budes imao para to jest
Ne biras ti nikad nego poslodavac. Boli briga poslodavca sto ti ne bi imao ni jedan dan slobodan u mjesecu. Ja se sjecam jednom doso ujutro u trzni centar da zamjenim ostecen duks od onog magneta.
Radnice pricaju izmedu sebe, jedna govori da nije imala ni jedan slobodan dan dva mjeseca.
drug_profi

#4468 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by drug_profi »

To je zato što država ne radi što bi trebala, a radi ono što ne treba.
Hakiz

#4469 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Hakiz »

desni wrote: 12/02/2025 01:46 Država nije jedan entitet unutar iste :(
Nikakav patriotizam nije podrška retadiranim zakonima predloženim od ministarstva i usvojenim glasovima svih zastupnika sem jednog :run:
Ugledajmo se na jednog entitetskog nam ministra

Fejs komentar na status entitetskog, ne državnog, gluho bilo ministra :bih:
Denis Deno
Nedelja i svi ste tu
Sve podseća na sreću...
Nedelja, a više ja
U trgovinu neću.
Nedelja i svi ste tu,
A mene s vama nema...
Daleko negde sam, na put za Doboj,
Vaš sin se sada sprema...
Ne valja mu ritam, broj slogova. Pokušaj otpjevati, vidjet ćeš sam.

Bolje je:

..."Nedjelja, a više vam ja
Kupovati neću"...

I

..."Daleko negde sam, na put do Doboja"...

:-D
Pandakonda

#4470 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Pandakonda »

Copper wrote: 12/02/2025 10:43
Pandakonda wrote: 12/02/2025 10:38

Letis iz krajnosti u krajnost, ko to jos radi 15 dana zaredom ? Znaci po tebi postoje samo osobe koje rade 15 dana sedmicno na jednoj strani, a rahmani robovlasnici sto vozaju mercedese na drugoj ? Neka inspekcije rade svoj posao i neka se ljudi brinu o sebi. Niko nece da izađe iz svog komformizma, sto onda taj neko ko navodno radi 15 dana zaredom jednostavno ne prestane dolaziti na posao ili ne ode negdje drugo pa da taj rahman bude prisiljen zatvoriti ? I je li ti sad stvarno ocekujes da neko iz recimo mostara treba da razmislja o onome iz kladnja i da rjesava stvari za njegA ?

Ne biras ti nikad nego poslodavac. Boli briga poslodavca sto ti ne bi imao ni jedan dan slobodan u mjesecu. Ja se sjecam jednom doso ujutro u trzni centar da zamjenim ostecen duks od onog magneta.
Radnice pricaju izmedu sebe, jedna govori da nije imala ni jedan slobodan dan dva mjeseca.
A ko bira poslodavca ? :D Najvece oruzje ljudi je izbor, ako ti se ne sviđa, jednostavno otiđi kod nekog drugog. Koliko god bolan bio prelaz samo ces na takav nacin nauciti rahmana lekciju.

Neka ta radnica zovne inspekciju i gotova prica. Ili neka samo ode
kiligonzales

#4471 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by kiligonzales »

Ozimician wrote: 09/01/2025 17:26
kiligonzales wrote: 09/01/2025 10:33 U Svedskoj se prvi put sreo sa neradnom nedjeljom. U Parizu me iznenadila, jedva da smo pazarili taj dan i pereca. Dosao u CG prije 6 godina da zivim, vamo je uveli kao i zabranu pusenja u zatvorenom, prateci zakone EU. Cak i dvaput podigli minimalac od dolaska vamo mi.

Medjutim niko ne kukumace ko bosanski poslojadac jer eto drzava se mora zategnuti u nastojanju da se isprate EU zakoni.
Ni u Parizu ni u Svedskoj nije nedjelja neradna. Tako da vjerujem da nisi izasao iz svog sela jos uvijek.
Trgovine nedjeljom u Parizu zatvorene, odsjeo u Kreteju ili Creteil po francuskom. 2012 bio tamo. 20 dana, mozes samo kifle kupiti nedjeljom.
U Svedskoj u Joncepingu proveo 2 mjeseca, tako da ne kenjaj. Jos vikendom si dvostruko placen jer su ugovori svi za rad na 40 sati sedmicno. Svaki cent prekovremenog placen.

Kao i svugdje imas djelatnosti koje nedjeljom rade i koje ne rade. Tako da ne prosipaj mi tu sdaovsku suplju.
Javier Pena

#4472 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Javier Pena »

Nisu trgovine u parizu zatvorene, vidi se da nisi bio 13 godina tamo.
Pandakonda

#4473 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Pandakonda »

kiligonzales wrote: 12/02/2025 13:17
Ozimician wrote: 09/01/2025 17:26
kiligonzales wrote: 09/01/2025 10:33 U Svedskoj se prvi put sreo sa neradnom nedjeljom. U Parizu me iznenadila, jedva da smo pazarili taj dan i pereca. Dosao u CG prije 6 godina da zivim, vamo je uveli kao i zabranu pusenja u zatvorenom, prateci zakone EU. Cak i dvaput podigli minimalac od dolaska vamo mi.

Medjutim niko ne kukumace ko bosanski poslojadac jer eto drzava se mora zategnuti u nastojanju da se isprate EU zakoni.
Ni u Parizu ni u Svedskoj nije nedjelja neradna. Tako da vjerujem da nisi izasao iz svog sela jos uvijek.
Trgovine nedjeljom u Parizu zatvorene, odsjeo u Kreteju ili Creteil po francuskom. 2012 bio tamo. 20 dana, mozes samo kifle kupiti nedjeljom.
U Svedskoj u Joncepingu proveo 2 mjeseca, tako da ne kenjaj. Jos vikendom si dvostruko placen jer su ugovori svi za rad na 40 sati sedmicno. Svaki cent prekovremenog placen.

Kao i svugdje imas djelatnosti koje nedjeljom rade i koje ne rade. Tako da ne prosipaj mi tu sdaovsku suplju.
Ovo su bukvalno lazi, u Francuskoj i Velikoj Britaniji radnje nedjeljom rade 6 sati i licno sam u Parizu kupovao sta mi je trebalo. I za Svedsku lazes/siris dezinformacije isto:
There is no law restricting the opening hours of shops. The only exception to this rule is the government-owned liquor store monopoly Systembolaget, which is not allowed to open on Sundays, and have to close at 20:00 on weekdays and 15:00 on Saturdays.

In Sweden, 15 years after the liberalisation, supply as regards shop opening hours has not yet standardised itself. On the contrary, if 80% of the department stores and supermarkets are open on Sunday, only half of corner shops and 48% of furniture stores are open on this day. This supports the argument that consumer preferences can point in the direction of an extension of shop opening hours in a given area without this need arising in another area.
Malisa11

#4474 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Malisa11 »

Sta kazu na neradnu nedjelju u tropicu :lol:

Hvala Bogu pa ce biti normalan market da radi nedjeljom

Image
vjeshalica

#4475 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by vjeshalica »

drug_profi wrote: 12/02/2025 10:33
HALO?! ZABRANA RADA!
Ko si ti ba da se tako ljudima obraćaš?
Ako imaš problem sa koncentracijom, obrati pažnju da tvrdim da se ZOR mora poštovati i da se poslodavci moraju pritisnuti još rigoroznije.
I da treba da se novčano kažnjavaju i poslovođe/vođe smijene za svaki prekoračenje dozvoljenog radnog vremena. Ako nema u propisima, nek se izmjene.
Ali ne možeš ljudima ograničavati pravo da rade ako to žele.
Istovremeno su im nametnuti povećani troškovi poslovanja, a uz manje radnih dana.
Pa to je nevjerovatno!

I sad ćeš imati situaciju da će biti viška radnika jer ne treba pokrivati slobodne dane.
Kako te nervira kad ti se ne zanosi u krivinama.
Locked