Nije problem ko zaista ne moze da radi, taj ce vjerovatno imati besplatno zdravstveno osiguranje u svakom slucaju.Sanjarko wrote: ↑09/02/2025 10:21Pa nek razdvoje biroe rade i zdrastvo i cao a ne ovo. Meni sestra nije mogla osoba da radi radi obaveza oko malog djeteta. Nudili joj posao ali previse radnih sati, smjene od 12 sati. A nije da nece. Onda na biroima rada ima puno nesposobnih ljudi koji ne mogu ni da rade i da hoce a nemaju nikakva ili minimalna neka primanja imaju, socijalna vecinom, ali mnogi ni ta.Casas wrote: ↑09/02/2025 10:07Rijec je o nacrtu zakona, konacan prijedlog ce vjerovatno boti do kraja godine.Sanjarko wrote: ↑09/02/2025 09:53 Hoce da ili su vec usvojili zakon da se brisu s evidencije na biroima rada samim tim i sa zdrastvenog osiguranja vjerojatno jer je to dvoje povezano osobe koje odbiju posao i to tri puta koji im se ponudi.
Njbti ce vecinom zene zbog ovog zakona koje ne mogu svasta da rade pod svakojakim uslovima, a imaju malu djecu, neke cak i bolesnu djecu, a nije da ne zele da rade nego ne mogu svaki posao da rade.
Sad citao o tome na Google kod stare na njenom mobitelu.
Ne ulazeci u to da li ovaj zakon nekom pogoduje ili ne, ali mislim da ovo nije losa stvar, jer ima dosta ljudi koji recimo rade na crno iskoristavajuci pogodnosti poput zdravstvenog osiguranja dok su na birou a pri tome su nelojalna konkurencija registrovanim obrtima istog profila kojim se oni na crno bave.
Pa mene su bolesnoga vodili godinama na birou rada kao nezaposleno lice. Niti primanja, niti posla, niti ista, a hasta bio samo tako i sad sam srecom stabiliziralo mi je se stanje.
Oprosti sto sam isjekao nacrt zakona, ne mogu da ubacujem spoiler i sl.
Nemoj se sikirat to ce morati rijesiti.
Problem je recimo kada potpuno zdrav covjek radi na crno keramiku i pri tome naplacuje 25-30 KM po kvadratu, mjesecno zaradi 3-4 pa i 5 hiljada a ne zeli da otvori obrt i plati drzavi sto treba i pri tome predstavlja konkurenciju ljudima koji imaju registrovanu djelatnost.