Nova Vlada FBiH 2023-2026
-
isx
#7351 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Pa pokazao si što sam i tražio, iako uzimaš samo dio statistike kao i prethodnik. Svaka ćas. 
- Prpa.ba
#7352 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Ukljuci ostatak statistike koji smatras bitnim, i obaspi nas neuke botove znanjem i informacijama. 
-
maha_xy
#7353 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Ne razumijes tematiku kao ni ovaj sto je ovo izvalio. Ako je nekom radnik radio za 950 KM sa svim, sad radi za 1.000 KM sa svim, nema zakonske obaveze da mu se isplati TO. Ako im nije jasno ima sud, on ce utvrditi, TO je kategorija kao i regres mozes ali ne moras. Slagali su ljudi de ce im biti povecane plate, sad kad nisu pokusavaju zastrasiti da se mora isplatiti, ne mora. Jos jednom su ce utvrditi ako mora ne direktor PU.zubi wrote: ↑08/02/2025 07:18Pravimo se malo francuske sobarice, a?maha_xy wrote: ↑07/02/2025 22:51 Javni sektor nije meritum ni za sta, od cistacica pa do direktora. Ono sto je realno postalo da mladjim ljudima, osim ovih totalno nesposobnih, taj javni sektor nije bio ni platom niti poslovima privlacan vise, pa su naravno pod krinkom za brigu obicnog radnika napunili budzet, i odmah im povecali plate, jer se radi o glasackoj masineriji. Koliko je ova vlast i sve oko nje nesposobno da su poceli prijetiti poslodavcima za TO, koji nije predvidjen niti ZOR, a vecina nema potpisan kolektivni ugovor. Znaci ispostujes sve po zakonu i dodje direktor PU, kaze ako su smanjili TO to je krivicno djelo, a idi u PM, kakav idiot moras biti da to izvalis. Zapeli bili radniku ce da cvijeta sve, kad lezi vraze, primanja ista, valja sad objasniti da je ipak onako kako se pricalo od pocetka kad je Odluka o minimalcu donesena...
Naravno da je u pitanju utaja poreza i ostecivanje radnika, ne danas kad ne isplacujes TO jer on po zakonu ne mora biti isplacen, nego ta cinjenica da ga odjednom prestajes isplacivati sad kad se minimalac povecao, pokazuje da si ga ranije smatrao za dio plate.
Iako ovakav postupak na prvi pogled ne izgleda kao prekršaj, Poreska uprava FBiH upozorava da ukoliko se utvrdi da su raniji iznosi toplog obroka faktički predstavljali dio plate, a time su izbjegnuti porezi i doprinosi, to može predstavljati krivično djelo utaje poreza", navode iz Poreske uprave.
"Svi poslodavci koji pokušaju iskoristiti povećanje minimalne plate kako bi prikrili ranije prakse izbjegavanja poreznih obaveza suočit će se sa strogim kontrolama i sankcijama.
- Ateista
#7354 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Hoces da kazes da 1000 umjesto 950 nije povecanje?maha_xy wrote: ↑08/02/2025 16:57Ne razumijes tematiku kao ni ovaj sto je ovo izvalio. Ako je nekom radnik radio za 950 KM sa svim, sad radi za 1.000 KM sa svim, nema zakonske obaveze da mu se isplati TO. Ako im nije jasno ima sud, on ce utvrditi, TO je kategorija kao i regres mozes ali ne moras. Slagali su ljudi de ce im biti povecane plate, sad kad nisu pokusavaju zastrasiti da se mora isplatiti, ne mora. Jos jednom su ce utvrditi ako mora ne direktor PU.zubi wrote: ↑08/02/2025 07:18Pravimo se malo francuske sobarice, a?maha_xy wrote: ↑07/02/2025 22:51 Javni sektor nije meritum ni za sta, od cistacica pa do direktora. Ono sto je realno postalo da mladjim ljudima, osim ovih totalno nesposobnih, taj javni sektor nije bio ni platom niti poslovima privlacan vise, pa su naravno pod krinkom za brigu obicnog radnika napunili budzet, i odmah im povecali plate, jer se radi o glasackoj masineriji. Koliko je ova vlast i sve oko nje nesposobno da su poceli prijetiti poslodavcima za TO, koji nije predvidjen niti ZOR, a vecina nema potpisan kolektivni ugovor. Znaci ispostujes sve po zakonu i dodje direktor PU, kaze ako su smanjili TO to je krivicno djelo, a idi u PM, kakav idiot moras biti da to izvalis. Zapeli bili radniku ce da cvijeta sve, kad lezi vraze, primanja ista, valja sad objasniti da je ipak onako kako se pricalo od pocetka kad je Odluka o minimalcu donesena...
Naravno da je u pitanju utaja poreza i ostecivanje radnika, ne danas kad ne isplacujes TO jer on po zakonu ne mora biti isplacen, nego ta cinjenica da ga odjednom prestajes isplacivati sad kad se minimalac povecao, pokazuje da si ga ranije smatrao za dio plate.
Iako ovakav postupak na prvi pogled ne izgleda kao prekršaj, Poreska uprava FBiH upozorava da ukoliko se utvrdi da su raniji iznosi toplog obroka faktički predstavljali dio plate, a time su izbjegnuti porezi i doprinosi, to može predstavljati krivično djelo utaje poreza", navode iz Poreske uprave.
"Svi poslodavci koji pokušaju iskoristiti povećanje minimalne plate kako bi prikrili ranije prakse izbjegavanja poreznih obaveza suočit će se sa strogim kontrolama i sankcijama.
Uostalom, nisu svi takvi, znam slucajeve gdje ostave to plus povecaju minimalac, pa neko ko je radio ukupno za recimo 1000 sad ima par stoja vise.
-
maha_xy
#7355 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Jeste ko je bio na minimalcu, eto sa 50 KM mu je standard povecan, moze uzeti hljeb sa sjemenkama sad. Haj jbt koja blagodat. Neka vas je kupio na foru, jbg fora kad god skontas je fora. Ista prica za ong od 70 miliona KM dobiti, upalili se svi a taj se po mudima nije pocesao.Ateista wrote: ↑08/02/2025 17:23Hoces da kazes da 1000 umjesto 950 nije povecanje?maha_xy wrote: ↑08/02/2025 16:57Ne razumijes tematiku kao ni ovaj sto je ovo izvalio. Ako je nekom radnik radio za 950 KM sa svim, sad radi za 1.000 KM sa svim, nema zakonske obaveze da mu se isplati TO. Ako im nije jasno ima sud, on ce utvrditi, TO je kategorija kao i regres mozes ali ne moras. Slagali su ljudi de ce im biti povecane plate, sad kad nisu pokusavaju zastrasiti da se mora isplatiti, ne mora. Jos jednom su ce utvrditi ako mora ne direktor PU.zubi wrote: ↑08/02/2025 07:18
Pravimo se malo francuske sobarice, a?
Uostalom, nisu svi takvi, znam slucajeve gdje ostave to plus povecaju minimalac, pa neko ko je radio ukupno za recimo 1000 sad ima par stoja vise.
- Ateista
#7356 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Ne, onaj ko je stvarno bio na minimalcu mu je povecano preko 300KM, taj sto je imao ukupno 950 nije bio na minimalcu vec mu je isolacivan i dio koji nije obavezan. Kao sto sam pomenuo, nekima koji su i u toj situaciji je zadrzan topli pa imaju povecanje, am kgi iz razmih drugih razloga koji su objasnjeni imaju povecanje plate.maha_xy wrote: ↑08/02/2025 17:32Jeste ko je bio na minimalcu, eto sa 50 KM mu je standard povecan, moze uzeti hljeb sa sjemenkama sad. Haj jbt koja blagodat. Neka vas je kupio na foru, jbg fora kad god skontas je fora. Ista prica za ong od 70 miliona KM dobiti, upalili se svi a taj se po mudima nije pocesao.Ateista wrote: ↑08/02/2025 17:23Hoces da kazes da 1000 umjesto 950 nije povecanje?maha_xy wrote: ↑08/02/2025 16:57
Ne razumijes tematiku kao ni ovaj sto je ovo izvalio. Ako je nekom radnik radio za 950 KM sa svim, sad radi za 1.000 KM sa svim, nema zakonske obaveze da mu se isplati TO. Ako im nije jasno ima sud, on ce utvrditi, TO je kategorija kao i regres mozes ali ne moras. Slagali su ljudi de ce im biti povecane plate, sad kad nisu pokusavaju zastrasiti da se mora isplatiti, ne mora. Jos jednom su ce utvrditi ako mora ne direktor PU.
-
maha_xy
#7357 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Ateista wrote: ↑08/02/2025 19:01Ne, onaj ko je stvarno bio na minimalcu mu je povecano preko 300KM, taj sto je imao ukupno 950 nije bio na minimalcu vec mu je isolacivan i dio koji nije obavezan. Kao sto sam pomenuo, nekima koji su i u toj situaciji je zadrzan topli pa imaju povecanje, am kgi iz razmih drugih razloga koji su objasnjeni imaju povecanje plate.maha_xy wrote: ↑08/02/2025 17:32Jeste ko je bio na minimalcu, eto sa 50 KM mu je standard povecan, moze uzeti hljeb sa sjemenkama sad. Haj jbt koja blagodat. Neka vas je kupio na foru, jbg fora kad god skontas je fora. Ista prica za ong od 70 miliona KM dobiti, upalili se svi a taj se po mudima nije pocesao.
[/quote
Ovi sa najmanjim primanjima su radili 1.100 do 1.300 KM, sad plata, TO, koverta svi su kuci isli sa ovoliko love. I nema im povecanja ko radi u privatnom sektoru, znaci sad na trosak doprinosa od 304 KM, da neko isplacuje jos 300 KM radniku, to zaboravite. I ne razumijem kako ljudi to ne mogu dokuciti, pri tome potrosnja pada poprilicno, nedjelje, situacija u svijetu, znaci ulazis u finansijske makaze sa smanjenjem prihoda i rastom troskova, i vi tvrdite da ce radnik bolje proci.
- Ateista
#7358 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Ima ih koji du stvarno radili za ukupno 700-800KM.
-
maha_xy
-
bumerangss
#7360 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Mislim da vise nema
Pogledaj na anticorupiks ju djeca sarajeva kxko se vec zive i te "tete" imaju startnu platu 1800 KM
-
Hakiz
#7361 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Zbog toga što njihove minimalne plate nisu tako niske. Njima treba da povećanje od 10 % da bi njihovi najmanje plaćeni mogli preživjeti. Mi moramo povećati za 50 % jer je naša najmanja plata bila preniska.Trappist wrote: ↑08/02/2025 15:21Ne znam stvarno sto se i ostale drzave onda ne ugledaju u ove magične ekonomske poteze i one ne povecaju za 60% minimalnu platu, sudeci po tebi svako to može i to ce ekonomski trendovi pokazati da ce biti pozitivno.isx wrote: ↑08/02/2025 14:47 Svako ko ima bazično znanje u oblasti ekonomije zna šta znače statistički trendovi i da ovo samo može da bude pozitivno, te da već jednom krenemo da se vadimo iz blata i ove vražje stagnacije. Ovdje je samo problem što je taj rez napravila trenutna vlada.
Gledajte te ‘rahmane’ kojima ‘nije problem plaćati radnike’ i više od 1.000,00 KM kako ukidaju tople obroke ovih dana.
![]()
Ne možeš direktno porediti.
-
bumerangss
#7362 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Ipak bi se trebala trbati vrijednovati i skola i odgovornost
U zdravstvu cistacica je do sad imala 750 KM a med sestra 1300 sto je bilo eto ok
Sad med sestra SSS ima isto 1300 i dadne lijek u venu pacijentu i mora upisati i u protokol i potpisati se i ukucati u komp u el sistem da to vide svi zdravstveni radnici (odgovornost velika)
Čistačica, pardon radnica jer ih se tako pežurativno vise ne smije zvati' sa NN spremom ima 1000 iposao joj je da istrese kante i mahne patos i da se potpise na formular koji stoii zalijepljen na vrata zbog inspekcije
Vjeruj da bi se sad vecina med sestara mjenjale za posao jer bolje biti cistacica za 1000 nego sestra za 1300 a u nekim ustanovama i 1400
Naravno tu je + to + minuli + prevoz ali opet sa svi.sestre bježe od čistačica za svega 300 400 KM
Sramota
Da neko ne pomisli da mislim da je cistacici puno 1000
Ne, ja sam za da minimalna plata treba biti 2000 ali povecanja moraju biti srazmjerna
-
MAha
#7363 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
To je sigurno problem. Radnici u takvim ustanovama se moraju izboriti za povecanje, tesko ce im neko dati to tek onako. U privatnom sektoru, nadat se da ce trziste rada to vremenom iznivelisati, jer nema sta drugo.bumerangss wrote: ↑08/02/2025 19:52Ipak bi se trebala trbati vrijednovati i skola i odgovornost
U zdravstvu cistacica je do sad imala 750 KM a med sestra 1300 sto je bilo eto ok
Sad med sestra SSS ima isto 1300 i dadne lijek u venu pacijentu i mora upisati i u protokol i potpisati se i ukucati u komp u el sistem da to vide svi zdravstveni radnici (odgovornost velika)
Čistačica, pardon radnica jer ih se tako pežurativno vise ne smije zvati' sa NN spremom ima 1000 iposao joj je da istrese kante i mahne patos i da se potpise na formular koji stoii zalijepljen na vrata zbog inspekcije
Vjeruj da bi se sad vecina med sestara mjenjale za posao jer bolje biti cistacica za 1000 nego sestra za 1300 a u nekim ustanovama i 1400
Naravno tu je + to + minuli + prevoz ali opet sa svi.sestre bježe od čistačica za svega 300 400 KM
Sramota
Ne, ja sam za da minimalna plata treba biti 2000 ali povecanja moraju biti srazmjerna
- zubi
#7364 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Kljucna misao ovdje ti je ovaj dioMAha wrote: ↑08/02/2025 15:43 Zdrav razum? Pa ne radi se ovdje o tim kategorijama. Nego o propisima.
Mislim jasno je meni sta je namjera i iednih i drugih, ali za neke stvari jednostavno moras imat zakonski osnov. Onako, odoka, po "zdravom razumu" ce neko reci, od cibuka, pa vidi ti si isplacivao platu a ne topli obrok, iako je firma isplacivala topli obrok ( nanosnovu vlastitog pravilnika, odluke, ugovora sa radnikom). Bez obzira sto bi neko volio da je drugacije, ali nije. To sve pada ko kruska s grane na sudu. Nadam se da se nece u to upustat. Mnogo pametnije, i.jedino moguce, d9nesi opci kolekt8vni ugovor, ili izmjeni zakon o radu, znaci uredi oblast pravno, a ne neke imaginarije, priuetnje,.ne znam.kako da to nazovem.
Kad ti se poreska navali na kosti jer posumnja da si isplatom TO zapravo namirivao dio plate i time si izbjegao placanje poreza i doprinosa, dakle kad te podvrgnu "strogim kontrolama" mislis da ima nekoga kome se nista ne moze naci?
Zelim im da iskisu svaku marku koju su zakinuli radniku i stavili u svoj dzep.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
-
Hakiz
#7366 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Ja podržavam svakoga ko kaže da mu je plata mala i želi veću. Podržavam sestru koja kaže neću odgovornost apliciranja lijeka u venu za platu od 1.300, hoću više.bumerangss wrote: ↑08/02/2025 19:52Ipak bi se trebala trbati vrijednovati i skola i odgovornost
Sramota
Ali mi se gadi da neko kaže da hoće veću platu zbog toga što čistačicina nije dovoljno niža od njegove. Gadi mi se sestra koja bi rekla neću da čistačica ima samo 300 manje od mene, mora razlika biti veća.
-
MAha
#7367 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Izvini, ali SVAKO je isplatom TO "namirivao" primanja radniku. Nije bilo ni tada ni sada moguce isplatom TO "namirivati" dio plate. To je pravni nonsens. Imas platu odredjenu ugovorom ili ovim ranijim.odlukama o najnizoj plati i imas.iznos topl9g.obroka koji je, i visina, takodje definisan ugovorom, pravilnikom odlukom. Dakle, nemoguce je to sto govoris. Naravno, ako neko nije pravio gresku pa nije uopste definisao nicim iznos toplog obroka, nego isplacivao onako bez da je interno regulirao, pa bi se moglo smatrati eventualno da je to bio dio plate. Ako poslodavac sada ima mogucnost da internim odlukama, izmjenama interne regulative (znaci da iznos toplog nije definisan ugovorom o radu gdje je potrebna obostrana saglasnost za izmjenu) umanji ili ukine topli obrok, opet pravno cisto - imo si topli obrok sad ga vise nemas. Ako radniku ne odgovara, moze dati otkaz.zubi wrote: ↑08/02/2025 20:07Kljucna misao ovdje ti je ovaj dioMAha wrote: ↑08/02/2025 15:43 Zdrav razum? Pa ne radi se ovdje o tim kategorijama. Nego o propisima.
Mislim jasno je meni sta je namjera i iednih i drugih, ali za neke stvari jednostavno moras imat zakonski osnov. Onako, odoka, po "zdravom razumu" ce neko reci, od cibuka, pa vidi ti si isplacivao platu a ne topli obrok, iako je firma isplacivala topli obrok ( nanosnovu vlastitog pravilnika, odluke, ugovora sa radnikom). Bez obzira sto bi neko volio da je drugacije, ali nije. To sve pada ko kruska s grane na sudu. Nadam se da se nece u to upustat. Mnogo pametnije, i.jedino moguce, d9nesi opci kolekt8vni ugovor, ili izmjeni zakon o radu, znaci uredi oblast pravno, a ne neke imaginarije, priuetnje,.ne znam.kako da to nazovem.
Kad ti se poreska navali na kosti jer posumnja da si isplatom TO zapravo namirivao dio plate i time si izbjegao placanje poreza i doprinosa, dakle kad te podvrgnu "strogim kontrolama" mislis da ima nekoga kome se nista ne moze naci?
To.navaljivanje na kosti, i slicno, da se "nesto mora nac" je druga prica.
Ja govorim o pravnom aspektu ovoga, i on je po meni jasan prilicno.
Naravno da zakidanje radnika, gdje ih ima (a ima to je sigurno) treba biti ispravljeno. Postoji i mogucnost tuzbe radnika protiv poslodavca, ako je radnik zakinut za neko pravo koje mu pripada (bilo koje). Znam da je to malo tricky l, ali ako cemo po pravu onda je to takodje put.
-
MAha
#7368 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Ne znam, stvar percepcije. Nije da mi se gadi, nego je cak vrlo, nazalost, ljudski i racionalni nacin posmatranja stvari. Manje kompleksan posao, sa manjom odgovornoscu itd itd, i covjek koji obavlja posao koji je komoleksniji odgovorniji potrosio ne znam 4 ili 8 godina vise skolovanja (znaci 8 godina npr zivota pitrosis i teosis i sebe i familiju i pare da sreknes obrazovanje), kako to nadoknaditi ako ne vecim primanjima, dakle meni je normalno.da ce ljudi tako to gledati.Hakiz wrote: ↑08/02/2025 20:16Ja podržavam svakoga ko kaže da mu je plata mala i želi veću. Podržavam sestru koja kaže neću odgovornost apliciranja lijeka u venu za platu od 1.300, hoću više.bumerangss wrote: ↑08/02/2025 19:52Ipak bi se trebala trbati vrijednovati i skola i odgovornost
Sramota
Ali mi se gadi da neko kaže da hoće veću platu zbog toga što čistačicina nije dovoljno niža od njegove. Gadi mi se sestra koja bi rekla neću da čistačica ima samo 300 manje od mene, mora razlika biti veća.
-
maha_xy
#7369 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Ne razumijem te kad kazes zakinuli, kako mislis zakinuli, radis za platu koju si dogovorio, ako ti ne isplati ono sto si dogovorio ides traziti novi posao a ostalo ganjas na sudu. Jesi ti uopce ikad bio na razgovoru za posao, valjda ne pristajes na nesto sto ti finansijski ne odgovara. Ova prica paralelna je sa onom da poslodavac daje platu. Porezna nema pravo regulisati odnos poslodavac zaposlenik ako je sve u skladu sa zakonom, a jeste. Obajsni kako misle nekog kazniti, doneses ugovor na 1.000 KM neto, bez TO i prevoza, ako Neka misli da svaki radnik doprinosi preduzecu preko 2.054 KM razlike u cijeni neka ih on zaposli.zubi wrote: ↑08/02/2025 20:07Kljucna misao ovdje ti je ovaj dioMAha wrote: ↑08/02/2025 15:43 Zdrav razum? Pa ne radi se ovdje o tim kategorijama. Nego o propisima.
-
Trappist
#7370 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Ko god priziva inspekcije odmah znajte da taj nikad inspekciju očima svojim nije vidio, a kamoli imao kontakta s njima, to moze napisati uhljeb neki ili dijaspora.
Najveća skupina lopova, bezobraznika, kompleksasa, seljacina je najcesce u tim inspekcijama i 99.9% njih očekuje mito i ako je sve uredno.
Najveća skupina lopova, bezobraznika, kompleksasa, seljacina je najcesce u tim inspekcijama i 99.9% njih očekuje mito i ako je sve uredno.
- Prpa.ba
#7371 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Dakle veliki plan s koca i sokoca je represija? Sigurno ce lokalni inspektori biti vrlo strogi prema Rahmanima koji ih kite i finansiraju lokalnu politiku.
Na ovom forumu likovi zive u zemlji cuda, ja nemam drugog objasnjenja za ovo biserje.
Na ovom forumu likovi zive u zemlji cuda, ja nemam drugog objasnjenja za ovo biserje.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#7372 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Inspekcija rada u KS je skroz korektna.Trappist wrote: ↑08/02/2025 22:46 Ko god priziva inspekcije odmah znajte da taj nikad inspekciju očima svojim nije vidio, a kamoli imao kontakta s njima, to moze napisati uhljeb neki ili dijaspora.
-
maha_xy
#7373 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Ne razumiju tematiku, moji su godinama u biznisu, zabrana rada nedjeljom jedan radnik manje jer nema potrebe za radnikom koji je pokrivao slobodne dane. Rast troskova i smanjenje prihoda, opet kalkulacija nova, nove cijene i razmatranje otpustanja jos jednog radnika uz veci vlastiti angazman. Nece niko raditi za Neku i Vojina, al' ne mozes ljudima objasniti.
- zubi
#7374 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Super!maha_xy wrote: ↑08/02/2025 22:56Ne razumiju tematiku, moji su godinama u biznisu, zabrana rada nedjeljom jedan radnik manje jer nema potrebe za radnikom koji je pokrivao slobodne dane. Rast troskova i smanjenje prihoda, opet kalkulacija nova, nove cijene i razmatranje otpustanja jos jednog radnika uz veci vlastiti angazman. Nece niko raditi za Neku i Vojina, al' ne mozes ljudima objasniti.
-
maha_xy
#7375 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Super je i za ovu dvojicu na birou, pitaj njih jel' im super.zubi wrote: ↑08/02/2025 22:58Super!maha_xy wrote: ↑08/02/2025 22:56Ne razumiju tematiku, moji su godinama u biznisu, zabrana rada nedjeljom jedan radnik manje jer nema potrebe za radnikom koji je pokrivao slobodne dane. Rast troskova i smanjenje prihoda, opet kalkulacija nova, nove cijene i razmatranje otpustanja jos jednog radnika uz veci vlastiti angazman. Nece niko raditi za Neku i Vojina, al' ne mozes ljudima objasniti.