Hakiz wrote: ↑07/02/2025 15:08
madesa wrote: ↑07/02/2025 14:47
semsasuljakovic wrote: ↑07/02/2025 14:24
Kakvo su sranje napravili. Svjesno da napune budžet. Sad sam milion posto siguran. A šlag na tortu je bila odluka o "pomoći" za plate iznad 1000 KM.
Zašto? Evo danas mi je u firmi potvrđeno, svako ko je imao ispod 1000 neto, pa makar bilo i 999 KM, ne može mu se "namaknuti" na 1000 pa onda preko toga platiti neoporezivo, nego koliko god takvim osobama digli - mora biti bruto, a tako se dodatno puni budžet.
Evo zvanično od danas čistačica ima (s minulim radom) nekih 70 maraka manju platu od fakultetski obrazovane osobe u mojoj firmi. To je poraz ove vlade, jebo li im socijalizam majku da im jebao.
Ne valja ti firma. Kod mene je svima povecano linearno bas da cistacica ne bi imala platu kao neko sa sss
Ateista wrote: ↑07/02/2025 14:48
DaysleepeR wrote: ↑07/02/2025 14:45
možeš mislit kakav gigant mu je firma.
Da, bas, ali bolje je kukati na vladu nego na firmu koja daje tako bijedne plate, da je jos znati dobit te firme...
Ateista wrote: ↑07/02/2025 14:45
Bobi wrote: ↑07/02/2025 14:38
To je poraz tvoje firme

. Poraz te fakultetske osobe.
Jebo firmu koja fakultetski obrazovanoj osobi daje platu cca 1100KM, a i te radnike ako se ne mogu izboriti za vise od toga.
Koja borba da se održi klasna razlika.
Da ne bude zabune, moji komentari su se odnosili na to da se ne moze vlada kriviti sto neka firma daje lose uslove. Posto zivimo u kapitalizmu i u klasnom drustvu, ocekivano je da ce neko sa fakultetom odnosno sa odgovornijim poslom koji donosi vise profiti poslodavcu, imati vecu platu i da se treba izboriti za nju, i to sto ce neko izjednaciti sa cistacicom nije do vlade nego do te firme jer to znaci da je taj vec imao ocajne uslove rada.
Hocu da kazem i da ce ovo povecanje minimalca sigurno dovesti do rasta drugih plata, neki poslodavci ce sami da odrze klasnu razliku povecati i drugima plate a nekima ce to biti motiv da se bore za vecu platu, dakle govorim o tome kakav efekat ce na ekonomiju imati ova odluka i da nije kao sto neki "strucnjaci" prognoziraju da se nikom plata nece povecati jer hoce. Puno je vec primjera povecanja plata po raznim osnovama, da ne nabrajam, i sve to ovi robovlasnici koji kukaju zbog malo vecih doprinosa ignorisu i pokusavaju nam postaviti kao da niko nece imati koristi od ovoga vec da cemo osjetiti samo posljedice zbog povecanja cijena i navodnog otpustanja radnika, ono pokusavaju nas uvjeriti kako ce nam biti gore zbog toga sto ce nam plate biti vece i da se trebamo svi boriti da nam se smanje plate da njima ostane vise.
Prica o klasnoj podjeli i svemu onome dalje sto si pisao o tome je posebna tema, i vecinom se slazem da mnogima nije stvar realnih potreba koliko zelje da se dokazu da su iznad nekog i da ih eventualno ponize, pokazu da su bolji i vrijedniji i slicno.
Licno nisam nikad tako razmisljao, posao koji radim je za mene neka kombinacija onoga sto mi je zanimljivo i sto se moze solidno naplatiti, dakle nisam isao samo na ono sto donosi veci profit jer da jesam ima puno bolje placenih poslova, izabrao sam optimum za mene da mogu biti zadovoljan onim sta radim i time kako sam placen.
Nije me nikad nesto zanimalo koliku platu imaju drugi, da se poredim sa cistacicom i slicno. Te informacije o platama drugih mi mogu biti samo referenca da znam koliko realno mogu traziti za sebe, ali uvijek sam isao logikom da se bavim svojom platom i time da li sam zadovoljan istom, nije me zanimalo koliko imaju drugi pa cak i neke stvari koje su bile nepostene gdje su drugi nezasluzeno imali vecu platu, opet se time nisam bavi. Ne bih imao neki problem da sad direktor da cistacici istu ili vecu platu nego meni, dok god sam ja zadovoljan svojom i ona pokriva moje potrebe.
Dakle, meni nije cilj da se odrzi klasna razlika vec smatram da te razlike treba smanjivati, da ovo gdje kapitalizam ide nece na dobro nikako.