31.1.2024. godine, kada je broj zaposlenih iznosio 541.668
31.12.2023. godine kada je broj zaposlenih iznosio 544.345
prosle godine u istom periodu manje 2677 a isti minimalac
31.1.2024. godine, kada je broj zaposlenih iznosio 541.668
Ne valja ti firma. Kod mene je svima povecano linearno bas da cistacica ne bi imala platu kao neko sa ssssemsasuljakovic wrote: ↑07/02/2025 14:24 Kakvo su sranje napravili. Svjesno da napune budžet. Sad sam milion posto siguran. A šlag na tortu je bila odluka o "pomoći" za plate iznad 1000 KM.
Zašto? Evo danas mi je u firmi potvrđeno, svako ko je imao ispod 1000 neto, pa makar bilo i 999 KM, ne može mu se "namaknuti" na 1000 pa onda preko toga platiti neoporezivo, nego koliko god takvim osobama digli - mora biti bruto, a tako se dodatno puni budžet.
Evo zvanično od danas čistačica ima (s minulim radom) nekih 70 maraka manju platu od fakultetski obrazovane osobe u mojoj firmi. To je poraz ove vlade, jebo li im socijalizam majku da im jebao.
Da, bas, ali bolje je kukati na vladu nego na firmu koja daje tako bijedne plate, da je jos znati dobit te firme...
Ma to ne moze biti istina, ljudima se plate samo smanjuju i svima ce biti samo gore, tako nas ubjedjuju ekonomski bot... hocu reci strucnjaci, i ti sad iznosis pricu kako ti se kao plata povecala, oni valjda bolje znaju.madesa wrote: ↑07/02/2025 14:47Ne valja ti firma. Kod mene je svima povecano linearno bas da cistacica ne bi imala platu kao neko sa ssssemsasuljakovic wrote: ↑07/02/2025 14:24 Kakvo su sranje napravili. Svjesno da napune budžet. Sad sam milion posto siguran. A šlag na tortu je bila odluka o "pomoći" za plate iznad 1000 KM.
Zašto? Evo danas mi je u firmi potvrđeno, svako ko je imao ispod 1000 neto, pa makar bilo i 999 KM, ne može mu se "namaknuti" na 1000 pa onda preko toga platiti neoporezivo, nego koliko god takvim osobama digli - mora biti bruto, a tako se dodatno puni budžet.
Evo zvanično od danas čistačica ima (s minulim radom) nekih 70 maraka manju platu od fakultetski obrazovane osobe u mojoj firmi. To je poraz ove vlade, jebo li im socijalizam majku da im jebao.
Ma znam da ima, ima mozda i gore od toga, ali pored takvih firmi i takvih uslova neki ce napasti vladu sto je podigla minimalac umjesto da pricaju kako je moguce da neko sa danasnjim cijenama uopste daje tako male plate...
Evo pise covjek prosle godine 2600 zaposlenih manje, ove godine 4600 zaposlenih manje u istom periodu. Sta, vise zaposlenih na ugovor na odredjeno u javnim firmama?Maliodmene wrote: ↑07/02/2025 14:52 Kada pogledate svaki januar u odnosu na decembar, bilo koje godine, uvijek je vise otkaza. Isticu ugovori, najvise u javnim firmama.
nekom sss bez "borbe" se plata povecala za 400 km, a sad ovi sa fakultetom se sad trebaju "boriti" za vece plate, po nekoj logici njima bi onda trebala biti povecana plata za 600 km?Ateista wrote: ↑07/02/2025 14:43To je sad na firmi da izbalansira i poveca platu onim koji imaju veci nivo obrazovanja, obavljaju slozenije poslove i slicno, ili na tim radnicima da se izbore za povecanje. Pretpostavljam da bi ti radije da sve plate stoje i stangniraju iz godine u godinu, a da cijene nastave rasti? Zanimljiva logika...semsasuljakovic wrote: ↑07/02/2025 14:24 Kakvo su sranje napravili. Svjesno da napune budžet. Sad sam milion posto siguran. A šlag na tortu je bila odluka o "pomoći" za plate iznad 1000 KM.
Ne može ovima što su imali ispod milje. A zato što je pola firme bilo ispod milje, njima je morao ići BRUTO gore, tako da je ostalo malo para za neoporezivu "pomoć" ostalima.k4mi wrote: ↑07/02/2025 14:43poslodavac te je slagao, nema toga u uredbi. Moze se svakome isplatiti do 450KM neoporezivo, samo je uslov da se ne umanji plata.semsasuljakovic wrote: ↑07/02/2025 14:24 Kakvo su sranje napravili. Svjesno da napune budžet. Sad sam milion posto siguran. A šlag na tortu je bila odluka o "pomoći" za plate iznad 1000 KM.
madesa wrote: ↑07/02/2025 14:47Ne valja ti firma. Kod mene je svima povecano linearno bas da cistacica ne bi imala platu kao neko sa ssssemsasuljakovic wrote: ↑07/02/2025 14:24 Kakvo su sranje napravili. Svjesno da napune budžet. Sad sam milion posto siguran. A šlag na tortu je bila odluka o "pomoći" za plate iznad 1000 KM.
Koja borba da se održi klasna razlika.Ateista wrote: ↑07/02/2025 14:45Bobi wrote: ↑07/02/2025 14:38To je poraz tvoje firmesemsasuljakovic wrote: ↑07/02/2025 14:24 Evo zvanično od danas čistačica ima (s minulim radom) nekih 70 maraka manju platu od fakultetski obrazovane osobe u mojoj firmi. To je poraz ove vlade, jebo li im socijalizam majku da im jebao.. Poraz te fakultetske osobe.
![]()
Jebo firmu koja fakultetski obrazovanoj osobi daje platu cca 1100KM, a i te radnike ako se ne mogu izboriti za vise od toga.
Nije to klasna razlika druže. To je razlika između osobe koja je 4-5 godina derala guzove da završi fakultet, i osobe koja to nije radila. Ne mogu oni biti na istom nivou nikako. I ne smiju. Inače je odlazak na fakultet obesmišljen i u društvu će ostati samo zanatlije i čistačice.Hakiz wrote: ↑07/02/2025 15:08madesa wrote: ↑07/02/2025 14:47Ne valja ti firma. Kod mene je svima povecano linearno bas da cistacica ne bi imala platu kao neko sa ssssemsasuljakovic wrote: ↑07/02/2025 14:24 Kakvo su sranje napravili. Svjesno da napune budžet. Sad sam milion posto siguran. A šlag na tortu je bila odluka o "pomoći" za plate iznad 1000 KM.
Evo zvanično od danas čistačica ima (s minulim radom) nekih 70 maraka manju platu od fakultetski obrazovane osobe u mojoj firmi. To je poraz ove vlade, jebo li im socijalizam majku da im jebao.Koja borba da se održi klasna razlika.
Moze isplatiti svima, u clanu 2 stoji "Pravo na pomoć iz člana 1. ove uredbe ima lice koje ima zasnovan radni odnos sa poslodavcem u skladu sa članom 4. Zakona o radu ("Službene novine Federacije BiH", br. 26/16, 89/18, 44/22 i 39/24)"semsasuljakovic wrote: ↑07/02/2025 15:08Ne može ovima što su imali ispod milje. A zato što je pola firme bilo ispod milje, njima je morao ići BRUTO gore, tako da je ostalo malo para za neoporezivu "pomoć" ostalima.k4mi wrote: ↑07/02/2025 14:43poslodavac te je slagao, nema toga u uredbi. Moze se svakome isplatiti do 450KM neoporezivo, samo je uslov da se ne umanji plata.semsasuljakovic wrote: ↑07/02/2025 14:24 Kakvo su sranje napravili. Svjesno da napune budžet. Sad sam milion posto siguran. A šlag na tortu je bila odluka o "pomoći" za plate iznad 1000 KM.
Druže pobrkao si lončiće. Ovo je uredba koja je prestala s važenjem 01. januara. Ima nova.Tango556 wrote: ↑07/02/2025 15:16Moze isplatiti svima, u clanu 2 stoji "Pravo na pomoć iz člana 1. ove uredbe ima lice koje ima zasnovan radni odnos sa poslodavcem u skladu sa članom 4. Zakona o radu ("Službene novine Federacije BiH", br. 26/16, 89/18, 44/22 i 39/24)"semsasuljakovic wrote: ↑07/02/2025 15:08Ne može ovima što su imali ispod milje. A zato što je pola firme bilo ispod milje, njima je morao ići BRUTO gore, tako da je ostalo malo para za neoporezivu "pomoć" ostalima.
Nema ogranicenja u visini plate koja se obracunavala za prethodnu godinu.
nije, ovo je iz uredbe koja je objavljena 5.2.2025. Procitaj sam, nemoj da te laze poslodavacsemsasuljakovic wrote: ↑07/02/2025 15:19Druže pobrkao si lončiće. Ovo je uredba koja je prestala s važenjem 01. januara. Ima nova.Tango556 wrote: ↑07/02/2025 15:16Moze isplatiti svima, u clanu 2 stoji "Pravo na pomoć iz člana 1. ove uredbe ima lice koje ima zasnovan radni odnos sa poslodavcem u skladu sa članom 4. Zakona o radu ("Službene novine Federacije BiH", br. 26/16, 89/18, 44/22 i 39/24)"semsasuljakovic wrote: ↑07/02/2025 15:08
Ne može ovima što su imali ispod milje. A zato što je pola firme bilo ispod milje, njima je morao ići BRUTO gore, tako da je ostalo malo para za neoporezivu "pomoć" ostalima.
A to je klasna razlika.semsasuljakovic wrote: ↑07/02/2025 15:11Nije to klasna razlika druže. To je razlika između osobe koja je 4-5 godina derala guzove da završi fakultet, i osobe koja to nije radila. Ne mogu oni biti na istom nivou nikako. I ne smiju. Inače je odlazak na fakultet obesmišljen i u društvu će ostati samo zanatlije i čistačice.
Jebo vladu (bilo ciju) koja svakon penzioneru (invalidu) ne moze isplatiti bar 1.500 KM a i te penzionere koji se ne mogu izboriti za visenod toga.Ateista wrote: ↑07/02/2025 14:45Bobi wrote: ↑07/02/2025 14:38To je poraz tvoje firmesemsasuljakovic wrote: ↑07/02/2025 14:24 Evo zvanično od danas čistačica ima (s minulim radom) nekih 70 maraka manju platu od fakultetski obrazovane osobe u mojoj firmi. To je poraz ove vlade, jebo li im socijalizam majku da im jebao.. Poraz te fakultetske osobe.
![]()
Jebo firmu koja fakultetski obrazovanoj osobi daje platu cca 1100KM, a i te radnike ako se ne mogu izboriti za vise od toga.
Upravo tako, uredba od 1.Januara nije imala neoprezive isplate u visini do 450 KM. Ja mislim da su u njegovoj firmi na osnovu novinskih natpisa zakljucili ovo sto on govori. Pojedini portali su stvarno ovako i prenijeli uredbu, doduse prije nego je objavljenja u sluzbenom listu.k4mi wrote: ↑07/02/2025 15:21nije, ovo je iz uredbe koja je objavljena 5.2.2025. Procitaj sam, nemoj da te laze poslodavacsemsasuljakovic wrote: ↑07/02/2025 15:19Druže pobrkao si lončiće. Ovo je uredba koja je prestala s važenjem 01. januara. Ima nova.Tango556 wrote: ↑07/02/2025 15:16
Moze isplatiti svima, u clanu 2 stoji "Pravo na pomoć iz člana 1. ove uredbe ima lice koje ima zasnovan radni odnos sa poslodavcem u skladu sa članom 4. Zakona o radu ("Službene novine Federacije BiH", br. 26/16, 89/18, 44/22 i 39/24)"
Naravno da trebaju u jednoj firmi od cistacice do gazde da imaju isto. To bi bio najidealniji sistem, znaci radis sta hoces, koliko hoces, i kad hoces. Uzmes onoliko koliko ti treba i svi sretni. Tako su opisivali komunizam. Sve super samo totalno nespojivo sa mentalitetom covjeka. Ono igras prvenstvo u fudbalu a ne brojis golove. Jer svi smo prvaci.Hakiz wrote: ↑07/02/2025 15:22A to je klasna razlika.semsasuljakovic wrote: ↑07/02/2025 15:11Nije to klasna razlika druže. To je razlika između osobe koja je 4-5 godina derala guzove da završi fakultet, i osobe koja to nije radila. Ne mogu oni biti na istom nivou nikako. I ne smiju. Inače je odlazak na fakultet obesmišljen i u društvu će ostati samo zanatlije i čistačice.
Imam firmu. Čistačica dobija 700, ti sa fakultetom dobijaš 2.000 platu. Žališ se da ti je mala, tražiš 3.000. U ponedjeljak ti kažem da ću ti od sada davati 5.000 platu. Ti sretan, i više je nego što si tražio, i više nego što treba da zadržiš dobar standard života.
U utorak kažem da će i čistačica imati 5.000. Ti praviš frku. Ne zato što je tebi malo, nego zato što neko koga smatraš bezvrijednim dobija isto. Ne zbog apsolutnog, nego zbog relativnog iznosa. Kako ćeš dokazati da vrijediš ako nema niko ko bi u poređenju imao manje, iako ti dobijaš i više nego što ti treba.
Klasna razlika, čak i gore, podjela na nadljude i podljude. Šta drugo?
Upravu ste. :/Tango556 wrote: ↑07/02/2025 15:24Upravo tako, uredba od 1.Januara nije imala neoprezive isplate u visini do 450 KM. Ja mislim da su u njegovoj firmi na osnovu novinskih natpisa zakljucili ovo sto on govori. Pojedini portali su stvarno ovako i prenijeli uredbu, doduse prije nego je objavljenja u sluzbenom listu.k4mi wrote: ↑07/02/2025 15:21nije, ovo je iz uredbe koja je objavljena 5.2.2025. Procitaj sam, nemoj da te laze poslodavacsemsasuljakovic wrote: ↑07/02/2025 15:19
Druže pobrkao si lončiće. Ovo je uredba koja je prestala s važenjem 01. januara. Ima nova.
Trebao si u tu pricu dodati jos i zmajeve i carobnjake pa da dozivljaj bude kompletan.Hakiz wrote: ↑07/02/2025 15:22A to je klasna razlika.semsasuljakovic wrote: ↑07/02/2025 15:11Nije to klasna razlika druže. To je razlika između osobe koja je 4-5 godina derala guzove da završi fakultet, i osobe koja to nije radila. Ne mogu oni biti na istom nivou nikako. I ne smiju. Inače je odlazak na fakultet obesmišljen i u društvu će ostati samo zanatlije i čistačice.
Imam firmu. Čistačica dobija 700, ti sa fakultetom dobijaš 2.000 platu. Žališ se da ti je mala, tražiš 3.000. U ponedjeljak ti kažem da ću ti od sada davati 5.000 platu. Ti sretan, i više je nego što si tražio, i više nego što treba da zadržiš dobar standard života.
U utorak kažem da će i čistačica imati 5.000. Ti praviš frku. Ne zato što je tebi malo, nego zato što neko koga smatraš bezvrijednim dobija isto. Ne zbog apsolutnog, nego zbog relativnog iznosa. Kako ćeš dokazati da vrijediš ako nema niko ko bi u poređenju imao manje, iako ti dobijaš i više nego što ti treba.
Klasna razlika, čak i gore, podjela na nadljude i podljude. Šta drugo?
I neće ostati samo čistačice. Jer će se fakulteti završavati zbog ličnog osjećaja postignuća, ponosa zbog učinjenog, sposobnosti, više vrijednosti koja dolazi iz rješavanja kompleksnih problema, neće se završavati zbog novca.
Penzioner se ne moze boriti jer ne moze mijenjati "poslodavca" i traziti uslove. Isto tako nije realan iznos od 1.500 za penzije, ali se mogu sloziti da jebo vladu ako ne poveca penzije i invalidnine.kakabanja213 wrote: ↑07/02/2025 15:23Jebo vladu (bilo ciju) koja svakon penzioneru (invalidu) ne moze isplatiti bar 1.500 KM a i te penzionere koji se ne mogu izboriti za visenod toga.
Znači imamo pad već u decembru u odnosu na novembar. Ne vjerujem da to ima veze sa minimalcem.k4mi wrote: ↑07/02/2025 14:24Nov 24 552.148drug_profi wrote: ↑07/02/2025 13:27 Ali istini za volju bilo bi dobro vidjeti razliku između npr nov.24 i jan.25
Jan 25 546.863