Azijske nakaze

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
citroen xm

#5526 Re: Azijske nakaze

Post by citroen xm »

Ko? Misliš na ovoga električara?

Pa koliko realno imaju ostai u klasi?
ElRe

#5527 Re: Azijske nakaze

Post by ElRe »

id3 je realno na oko 300km. Novi 5008 e200, je na oko 250-300km. id4 dogura do 400km.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#5528 Re: Azijske nakaze

Post by konektovan »

citroen xm wrote: 06/02/2025 10:15 Ko? Misliš na ovoga električara?

Pa koliko realno imaju ostai u klasi?
Da, strujica. Pa ovdje nas bombarduju nekim podacima kako kinezi ubise baterijama, tehnologijom,..kad ono, prc..nista vise od ostale konkurencije.
ElRe

#5529 Re: Azijske nakaze

Post by ElRe »

Panasonic, LG i Samsung imaju najsavremenije baterije.
CATL i BYD favorizuju nisku cijenu ibstariju tehnologiju (Stellantis program, Renault, kinezi...).
citroen xm

#5530 Re: Azijske nakaze

Post by citroen xm »

konektovan wrote: 06/02/2025 10:25
Da, strujica. Pa ovdje nas bombarduju nekim podacima kako kinezi ubise baterijama, tehnologijom,..kad ono, prc..nista vise od ostale konkurencije.
Sve i da imaju, a jedni su od najjačih na tom polju, neće ih sigurno ugraditi u ove niže klase.

Svejedno, ja svakako čim vidim da je elektro križam debelom olovkom.
testdriver

#5531 Re: Azijske nakaze

Post by testdriver »

citroen xm wrote: 05/02/2025 10:12
testdriver wrote: 05/02/2025 09:21
Izvini ali ovdje se nikako ne slažem s tobom. Prije svega treba poznavati "zaleđe" kineskih marki i proizvoda.
Shineray baš i nije grupa sa razbacivanje, naspram nekih manjih grupa i joint venturea, to je grupa koja zapošljava više od 10000 ljudi i imala je ukupni promet prošle godine 2.5 milijarde eura, sigurno se firma koja radi toliki promet ne može nazivati da su neozbiljna grupa.
Grupa izvozi svoje proizvode širom svijeta, a bave se proizvodnjom automobila, komercijalnih vozila, skutera i motora, dijelova itd.
Ako gledaš Europu duže su godina prisutni i kao takvi dijeluju, Italija, Španjolska, Njemačka itd...

On što se tiče dizajna auta itd, nekome je lijep nekom nije, ali činjenica da uz današnje cijene kada Dacia Duster sa malo opreme košta 30.000 eura ovo postaje alternativa, ne govorim sada samo za SWM, nego za sve moguće kineske marke. Ako se sjećaš Dacia je nekada bila 13.000€. Sve više kupaca traži alternativu, te ti se tržište zbog toga kreće prema alternativama, kao što su bili Hyundai/Kia. To što su prolazili Hyundai/Kia danas prolaze kinezi, ali je konkurencija neumoljiva.

Također bitno je imati podršku iza sebe, a to nije lako, jer u ljudi u našim krajevima nisu upoznati o ničemu. Evo i mi smo imali primjer.
Nama je jedna banka rekla da neće financirati kupcima naša vozila, nakon 3 godine došla je cijela uprava te banke kod naše uprave sa specijalnim uvjetima i da bi se vratili u biznis, ali eto mi sada imamo ugovore sa drugim bankama koje su vidjele priliku u ovome te koje nas prate.
Nije lako bit uvoznik za kineske marke jer imaš brdo izazova koji te prate, eno rat na bliskim istoku odu brodovi oko afrike, evo neko se povapiri u europi, provjera dal imaš ruskog metala u vozilima, očeš google usluge, mora se odobriti od kineske države i googla. Za to su potrebna ogromne financijske investicije i sredstva i zato su ti kod takvih uvoza ostale velike i jake automobilske grupe, Auto Wallis, Emil Grey, Tavvura ( Grand Automotive), pa čak i AH u Hrvatskoj.
Vidi jednu stvar. Ja razumijem da ti radiš sa tim brendovima i da ćeš ih hvaliti, logično. Nećeš prodavati nešto, a reći da je krš. Ali ova priča kod mene ne pije vode.

Šta meni znači taj njihov profit. Ostvarili su ga u aziji i na toliko tržište logično je da se skupi fina cifra, a logično i da su prodavani jer ovo su auta po mjeri kineskog kupca nižeg ili srednjeg staleža.

Ja o ovome ne znam ništa, a po onome što se na prvu vidi, vala i ne ulijeva neko strašno povjerenje. Materijali u kabini koji smrde preko slike, kineski tablet koji je tu samo da bi bio još jedna od stavki, dizajn previše demode, a i ako se vratimo 30 godina u nazad kada bi bio aktuelan, nije neki ljepotan. Upitno je sve, od podrške, garantnih uslova, servisa... Niko mi ne garantuje da uvoznik neće bankrotirati za godinu i time me kao kupca ostaviti na cjedilu. Ono, voziš kantu pa još do dijelova ne možeš doći i ako možeš čekaš ih po mjesec-dva.

I opet kažem, sve bi možda i imalo smisla da ovaj model što košta 53k KM, košta 30k KM jer uostalom toliko i vrijedi. Svi ostali koji su se probijali imali su tada ubjedljivo najniže cijene auta. Škoda sa Felicijom, Dačija sa Loganom, Kia sa Rio modelom, Hyundai sa Accentom. To su sve bili istinski narodni auti koji su nudili neku robusnost, servis i solidnu upotrebljivost za malo para. Ovo nije malo para.

Za tih 53000 Dačija nudi NOV model, a ne neki u kini star skoro deceniju. Nudi najsavremeniji motor, 4x4 pogon, solidnu opremu koja je kompletna upotrebljiva, nudi danas već izgrađeno i poštovano ime, nudi zastupništvo, servise, dijelove gdje više ne postoji sumnja u to da li će ih sutra biti.
nije tu stvar hvaliti marku ili ne, ni ja nisam lud da kažem za vozilu da valja a da ne znam ništa o njemu i treba bit realan, ali evo naša firma prodaje skoro 10 marki automobila i vidiš sa kojim stavom kupci dolaze, a kako odlaze kada usporede eu proizvod sa markom iz kine, prije svega ja svoju glavu ne bih stavio u proizvod koji ne vjerujem, npr dongfeng vozim od 2008 godine i imam povjerenja u njih, također sam vozio i mnoge druge kineske automobile sa koje mogu reći da su dobre kvalitete, ali da je bilo i proizvoda koji nisu ličili na ništa, to se najbolje vidlo u bih, di je završio svaki proizvod koji nije u europi dobio homologaciju

što se tiče swm-a, na drugim tržištima su krenuli dobro, jer ovo su sve načelno novije tvornice i ovo su njihovi noviji modeli, danas je teško parirati cijenama kad nekad, prvo jer zbog zahtjeva eu automobil mora imati sve više sigurnosne opreme, dok si nekad dobio daciu sa abs-om i dva airbaga te sa nikakvim ADAS sustavima, a to je danas i zahtjev ako automobil ima tipsku eu homologaciju
testdriver

#5532 Re: Azijske nakaze

Post by testdriver »

konektovan wrote: 05/02/2025 11:44 Ovo Eu treba da zabrani, da se uopste prodaje nesto ovako. :-)
A ove testdrivere poslati tamo u Hounzhu, da ih dila kinezima. :mrgreen:
i tebi piva jarane :D
testdriver

#5533 Re: Azijske nakaze

Post by testdriver »

izvrsni direktor wrote: 05/02/2025 15:30
testdriver wrote: 05/02/2025 09:21
citroen xm wrote: 04/02/2025 21:30 Slažem se, ali ovo je previše i za takve kupce. Totalno nepoznata marka, upitnost podrške kroz godine, ružno i ime i znak, dizajn nabacan i totalno zastario, oprema koja je ugrađena je skup jeftinih džidža sa Temua... I za to sve 50+k KM.

Ovo auto da košta nekih 30k KM pa da pošto je najjeftinije na tržištu neko i pređe preko svega navedenog, vodeći se onom ovih dana prisutnom "novo je novo" :mrgreen: .

Ovako, kao što rekoh, stvarno bih volio vidjeti gospodina koji će izbrojati svojih 50k KM i platiti ovo čudo tehnike, a zaobiće recimo Vitaru, novog Dustera i još hiljadu modela poznatih i dokazanih proizvođača za iste novce. Čak se nudi dovoljno i "normalnih" kineza za iste i manje pare, ako neko baš ima toliki fetiš na male žute. Pa onaj Kulrej je 45k KM, a za ovo je Mercedes u svakom mogućem segmentu.
Ako gledaš Europu duže su godina prisutni i kao takvi dijeluju, Italija, Španjolska, Njemačka itd...
Evo za njemacku podatak:
Kazes "Duze godina su prisutni". Upravo sam pregledao, na auto oglasima ne postoji nijedan swm auto kojeg prodaje privatno lice, nijedan polovan swm auto, i nijedan swm auto stariji od 2024.godine.
Sta bi tek bilo da nisu duze prisutni.

Divan podatak koji bas ulijeva povjerenje :D
jasno da ih nema kada su ti njihovi noviji modeli tek nedavno dostupni u EU, odnosno dovršen je postupak homologacije za njih
SWM je više godina prisutan u segmentu motocikala, tek od 2022 su započeli sa automobilima po EU
citroen xm

#5534 Re: Azijske nakaze

Post by citroen xm »

Nemam ja ništa protiv kineskih automobila. I sam kažem kada mi nešto izgleda kao korektan proizvod i korektna kupovina. SWM to u ovom trenutku nije i to je valjda jasno. 50+k KM dati za ono, može samo čovjek koji ne cijeni sebe, ni svoj novac.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#5535 Re: Azijske nakaze

Post by sime_cipol »

Daj da vidim taj SWM od 50k :D
citroen xm

#5536 Re: Azijske nakaze

Post by citroen xm »

Rockefeller

#5537 Re: Azijske nakaze

Post by Rockefeller »

ja za ovo ne bi pare dao, ma kakvi
citroen xm

#5538 Re: Azijske nakaze

Post by citroen xm »

Fin interijer, fin prednji kraj, vrlo prolazna bočna linija i malo ružnija vrata gepeka. Solidno za ovu lovu kome treba 7 sjedišta.

https://olx.ba/artikal/66090902
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#5539 Re: Azijske nakaze

Post by sime_cipol »

citroen xm wrote: 07/02/2025 10:05 Evo najskuplji

https://olx.ba/artikal/66154175
Oj majko mila :roll:
husoboss

#5540 Re: Azijske nakaze

Post by husoboss »

Većinu ovih marki kod nas a i u eu nažalost čeka sudbina Maplea i Hafeia, mozda njih nekoliko prezivi ala cherry, geely.
Nema cini mi se distrubutera da paralelno s stalnim programom ne tuši nesto iz kine.
citroen xm

#5541 Re: Azijske nakaze

Post by citroen xm »

Slažem se. Mada i ovaj Dong Feng je prilično jak.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#5542 Re: Azijske nakaze

Post by konektovan »

Ovaj dfsk je za onaj smw rols,....mada one oznake na njemu glory izgledaju prejeftino i ta njihova borba da daju pravo ime automobilu, ostaje pretezak posao za kineze.
ElRe

#5543 Re: Azijske nakaze

Post by ElRe »

Oni kineski proizvodjači koji u Evropi budu imali fabrike će uspjeti.
U tome će pokupiti i evropske menadžere (Altavilla iz FCA u BYD EU) inžinjere.
Last edited by ElRe on 08/02/2025 08:03, edited 1 time in total.
husoboss

#5544 Re: Azijske nakaze

Post by husoboss »

citroen xm wrote: 07/02/2025 12:00 Slažem se. Mada i ovaj Dong Feng je prilično jak.
Lokalno su oni svi jaki, kina je najvece trziste automobila, ali njih u evropi tesko ce biti ugurati, tesko sindrom Xiaomia/Huaweia da ce ih u dogledno vrijeme zateci.
Dizajn vecine modela europlajni bas nece lako prigrliti, puno laznog kroma koji se za godinu iskoka na suncu nece lako proci.
Bilo je pokusaja GWM, maple, hafei, oni neki sto su prodavali kopije x5 i sl. pa ne nadjose nisu. Jucer u BCC vidim onaj GEELY nekakav veći model, ne bih ga ni za puno manje pare pred kucom gledo. MG je recimo dizajnom standardniji, ali su kao stari modeli stigli na trziste HS i ZS, Forthing vidjam redovno i on je vec prihvatljiviji.
ElRe

#5545 Re: Azijske nakaze

Post by ElRe »

citroen xm wrote: 07/02/2025 10:05 Evo najskuplji

https://olx.ba/artikal/66154175
Ovo mora da košta maksimum 35000 KM sa 5 godina garancije pa da neko kupi (rent-a-car, flotna prodaja i sl).
ElRe

#5546 Re: Azijske nakaze

Post by ElRe »

citroen xm wrote: 07/02/2025 10:38 Fin interijer, fin prednji kraj, vrlo prolazna bočna linija i malo ružnija vrata gepeka. Solidno za ovu lovu kome treba 7 sjedišta.

https://olx.ba/artikal/66090902
Slično kao i za SWM. Za trud, može koštati maksimum 40000 KM.
tramvajtrojka

#5547 Re: Azijske nakaze

Post by tramvajtrojka »

husoboss wrote: 07/02/2025 12:59
citroen xm wrote: 07/02/2025 12:00 Slažem se. Mada i ovaj Dong Feng je prilično jak.
Lokalno su oni svi jaki, kina je najvece trziste automobila, ali njih u evropi tesko ce biti ugurati, tesko sindrom Xiaomia/Huaweia da ce ih u dogledno vrijeme zateci.
Dizajn vecine modela europlajni bas nece lako prigrliti, puno laznog kroma koji se za godinu iskoka na suncu nece lako proci.
Bilo je pokusaja GWM, maple, hafei, oni neki sto su prodavali kopije x5 i sl. pa ne nadjose nisu. Jucer u BCC vidim onaj GEELY nekakav veći model, ne bih ga ni za puno manje pare pred kucom gledo. MG je recimo dizajnom standardniji, ali su kao stari modeli stigli na trziste HS i ZS, Forthing vidjam redovno i on je vec prihvatljiviji.
ne mozes porediti gwm, maple, hafei, sa geely, cherry, i dongfengom to su svakako bile tasna masna firme sa prevarama od prodavača kao sto je maple, a ove sada kineske ozbiljnije brendove zastupaju naši najveći ovlasteni servisi i trgovci
ZoomZoomKiwi

#5549 Re: Azijske nakaze

Post by ZoomZoomKiwi »

Joj ovi ne znaju bi l’ pišali il’ bi srali :lol:
kravamuzara

#5550 Re: Azijske nakaze

Post by kravamuzara »

Kaze ovdje jedan analiticar da se moraju spojiti na naredbu japanske vlade, kad ono sipak, opet promasio, ocito mogu odluciti drugacije.
Post Reply