Re: Razotkrivanje Biblije!

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Dozer

#951 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by Dozer »

4L0n3 wrote: 21/01/2025 20:18 Nije mi namjera da ulazim u neko “razotkrivanje” biblije sta god to znacilo, al evo imam jedno pitanje koje me malo kopka.

Poprilicno sam siguran da je stav trenutne struke u religijskoj filozofiji i historiji religija da isus stvarno jeste postojao, kao osoba cca prije 2k godina. Tako da tu deferisem struci, nit sta dodat nit oduzet.

Medjutim obzirom da jeste tako, interesuje me zasto danas uopste postoje jevreji tj kako svi jevreji ne podjose za isusom ? Obzirom da je po krcanskom ucenju, isus doslovno bog koji hoda zemljom, drzi kojekakve govore u podrucju danasnjeg izraela, izvodi raznorazna cudesa kao ozivljavanje mrtvih i sl. u sta su tacno jevreji gledali i kako tacno nisu bili ubjedjeni da pred njima stoji bog, mesija, licno ?

Mislim da se takav lik danas pojavi i stvarno ozivi mrtvog meni pred ocima, ja bih prvi poletio za njim da vidim sta ima za rec, i poslusao bih. Pogotovu ako se predstavi kao takav, ne kontam onda razlog kako su to tacno jevreji bili coravi pored ociju, ako je sve sto je napisano o isusu kroz bibliju zapravo istina ?
Zato sto ga Jevreji bas i nisu smatrali ni bogom, ni bozanstvom, niti bilo cim slicnim. Njegov uski krug prijatelja, aka apostola puno kasnije, bili su samo njegovi politicki pajtosi, a ne nekakvi religijski sljedbenici. Pavle je, cini mi se, bio taj koji je prvi nakon nekog vremena rekao da mu se Isus ukazao, i od tada krece prica o uskrsnucu/vaskrsenju, koju su kasnije i RImljani "prihvatili", a tacnije iskoristili kao alat za uspostavljanje kontrole na BI, a kasnije i sire i dalje.

Medjutim, sva prica oko Isusa je nastala dosta kasnije, ali se referisala na "njegov" period, i kroz tu pricu su kroz narednih 100-300 godina izmisljane i kalemljene razne stvari, koje su kasnije upakovane u Bibliju, i predstavljaju "sveto slovo". Na zalost vjernika, sve su to ljudske onovremenske misinterpretacije i izmiljostine, oko kojih se tokom vremena stvorila fama.
Last edited by Dozer on 22/01/2025 13:59, edited 3 times in total.
Dozer

#952 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by Dozer »

Truba wrote: 22/01/2025 08:49 ja kad nesto ne znam
znam ko zna
odes na kbf
i vidis ko proedaje koji predmet
vidis cv
lik je nakon teologije otisao u jeruzalem i 2 godine ucio jezike i studirao
da bi predavao na faksu samo jedan mali dio biblije
jednu malu rečenicu da razjasni

ali sta nama trebaju ljudi koji znaju hebrejski i staroigrcki
kad imamo dozera i teodatija stručnjake za svaku rečenicu u bibliji

U ono vrijeme: Dođe Isus u krajeve Cezareje Filipove i upita učenike: »Što govore ljudi, tko je Sin Čovječji?« Oni rekoše: »Jedni da je Ivan Krstitelj; drugi da je Ilija; treći opet da je Jeremija ili koji od proroka.« Kaže im: »A vi, što vi kažete, tko sam ja?« Šimun Petar prihvati i reče: »Ti si Krist-Pomazanik, Sin Boga živoga.« Nato Isus reče njemu: »Blago tebi, Šimune, sine Jonin, jer ti to ne objavi tijelo i krv, nego Otac moj, koji je na nebesima. A ja tebi kažem: Ti si Petar-Stijena i na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju i vrata paklena neće je nadvladati. Tebi ću dati ključeve kraljevstva nebeskoga, pa što god svežeš na zemlji, bit će svezano na nebesima; a što god odriješiš na zemlji, bit će odriješeno na nebesima.« Tada zaprijeti učenicima neka nikomu ne reknu da je on Krist.

i šta kaže nije nikome ostavio ključeve da vodi crkvu kad ga ne bude
nije nikome ostavio vlast za ispovijedanje nije nikome ostavio
idt
E, vidis, upravo u tim stvarima i lezi caka. Iste rijeci na hebrejskom i starogrckom imaju razlicito znacenje, i radi toga, tih prevoda s jednog na drugi jezik, vremenom je doslo do raznih promjena u znacenju izvornih, tj. najstarijih zapisa. A Isus je, navodno, pricao aramejski...i eto picvajza :D

I uzalud je svo citiranje Biblije, jer, kako vec X puta rekoh, mnoge stvari o kojima pricam su vec dokazane da su pogresne, poredeci najstarije i naknadne novije zapise. Pri tome, ni za jedan citat koji izbacis zapravo nemas timeframe njegovog nastanka, tako da je sve to vise nego upitno. Onako, logicki.
teodati

#953 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by teodati »

4L0n3 wrote: 21/01/2025 20:18 Nije mi namjera da ulazim u neko “razotkrivanje” biblije sta god to znacilo, al evo imam jedno pitanje koje me malo kopka.

Poprilicno sam siguran da je stav trenutne struke u religijskoj filozofiji i historiji religija da isus stvarno jeste postojao, kao osoba cca prije 2k godina. Tako da tu deferisem struci, nit sta dodat nit oduzet.

Medjutim obzirom da jeste tako, interesuje me zasto danas uopste postoje jevreji tj kako svi jevreji ne podjose za isusom ? Obzirom da je po krcanskom ucenju, isus doslovno bog koji hoda zemljom, drzi kojekakve govore u podrucju danasnjeg izraela, izvodi raznorazna cudesa kao ozivljavanje mrtvih i sl. u sta su tacno jevreji gledali i kako tacno nisu bili ubjedjeni da pred njima stoji bog, mesija, licno ?

Mislim da se takav lik danas pojavi i stvarno ozivi mrtvog meni pred ocima, ja bih prvi poletio za njim da vidim sta ima za rec, i poslusao bih. Pogotovu ako se predstavi kao takav, ne kontam onda razlog kako su to tacno jevreji bili coravi pored ociju, ako je sve sto je napisano o isusu kroz bibliju zapravo istina ?
Nije bio problem za Židove što je Isus radio čudesa, pa i Mojsije je to radio, ili Ilija, nego što se proglasio Sinom Božjim, dakle Božanstvom, skoro pa jednakim s Bogom, a židovski zakon kaže da prorok koji laže o Bogu mora umrijeti, zato su i osudili Isusa kao lažnog proroka, a pošto nisu sami smjeli ubiti čovjeka morali su to Rimljani napraviti, gdje je osuđen jer se proglasio kraljem Židova.

Naravno Isus nije mislio da je kralj Židova, nego da je kralj svega, osobito svijeta koji nije naš materijalan, treba ipak svatko sam pročitati Bibliju i saznati o čemu govori, a ne da se slušaju drugi, i onda se puno toga krivo razumije.

Valjda se zna da Židovi i danas kao i onda vjeruju u jednoga Boga koji nema nikakvog sina, eto ukratko.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#954 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by Truba »

To si dobro napisao
teodati

#955 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by teodati »

Truba wrote: 24/01/2025 19:18 To si dobro napisao
Hvala, a htio bi čuti što prije nisam dobro napisao a da se navodno kosi sa Biblijom?

Bilo što.

Ajde, na sva pitanja mogu se naći odgovori, samo se treba imati hrabrosti pitati do kraja, nema druge ak se želi do neke istine doći.
Truba

#956 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by Truba »

sta ja znam sad zaista nemam vremena
mozemo ubuduce krace postove pisati i analizirati

evo prvo...

je li isus ostavio apostolima vlast?
da ili ne

ja mislim da da
teodati

#957 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by teodati »

Truba wrote: 24/01/2025 22:12 sta ja znam sad zaista nemam vremena
mozemo ubuduce krace postove pisati i analizirati

evo prvo...

je li isus ostavio apostolima vlast?
da ili ne

ja mislim da da
U pravu si, Biblija je jasna KOME je sam Isus kao Mesija, kao Krist, dao SVU VLAST, eto citata:

Matej 16,13 Kad dođe Isus u okolinu Cezareje Filipove, upita učenike svoje: "Za koga drže ljudi Sina čovječjega?"
Matej 16,14 Oni odgovoriše: "Jedni za Ivana Krstitelja, drugi za Iliju, opet drugi za Jeremiju ili za kojega od proroka."
Matej 16,15 On ih upita: "A vi, za koga me vi držite?"
Matej 16,16 Simon Petar odgovori: "Ti si Krist, Sin Boga živoga.
Matej 16,17 Tada mu reče Isus: "Blagoslovljen si ti, Simone, sine Jonin, jer tijelo i krv nijesu to tebi objavili, nego Otac moj, koji je na nebesima.
Matej 16,18 I ja tebi kažem: "Ti si Petar. Na toj hridini sagradit ću Crkvu svoju, i vrata paklena neće je nadvladati.
Matej 16,19 Tebi ću dati ključeve kraljevstva nebeskoga. Štogod svežeš na zemlji, bit će svezano i na nebesima, i štogod razriješiš na zemlji, bit će razriješeno i na nebesima."
Matej 16,20 Tada naloži učenicima, da nikomu ne govore, da je on Krist.
Truba

#958 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by Truba »

teodati

#959 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by teodati »

Zašto je Biblija najvažnija PORUKA Stvoritelja nama ljudima, iako su i ostale takozvane svete knjige čovječanstva također poruka Stvoritelja, ali ne takve kao Biblija?

Zato jer se u njoj otkriva da Viša Sila ima svoju hijerarhiju, a glavni u toj hijerarhiji je Isus Krist, kralj svega što postoji u našem svijetu.

Bog je iznad svih, a odmah prvi do Boga Isus Krist, koji je Stvoritelj našega svijeta, i osobno se objavio nama ljudima svojim životom na Zemlji, e da!
Radoznalko

#960 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by Radoznalko »

Pozdrav, Novi Zavjet se pika! Stari zavjet je pisan iz izjava i prepričavanja unazad par milja godina!
Novi Zavjet je pisan od Isusovih istovremenika!
Novi Zavjet demonstrira samo ljubav!
Dozer

#961 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by Dozer »

teodati wrote: 01/02/2025 14:46 Zašto je Biblija najvažnija PORUKA Stvoritelja nama ljudima, iako su i ostale takozvane svete knjige čovječanstva također poruka Stvoritelja, ali ne takve kao Biblija?

Zato jer se u njoj otkriva da Viša Sila ima svoju hijerarhiju, a glavni u toj hijerarhiji je Isus Krist, kralj svega što postoji u našem svijetu.

Bog je iznad svih, a odmah prvi do Boga Isus Krist, koji je Stvoritelj našega svijeta, i osobno se objavio nama ljudima svojim životom na Zemlji, e da!
Neka te.... :lol:
Dozer

#962 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by Dozer »

Radoznalko wrote: 04/02/2025 14:40 Pozdrav, Novi Zavjet se pika! Stari zavjet je pisan iz izjava i prepričavanja unazad par milja godina!
Onda su svi bili k'o Metuzalem, jer su prvi zapisi mladji od Isusa minimalno 100 godina :D
Radoznalko

#963 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by Radoznalko »

Dozer wrote: 04/02/2025 14:49
Radoznalko wrote: 04/02/2025 14:40 Pozdrav, Novi Zavjet se pika! Stari zavjet je pisan iz izjava i prepričavanja unazad par milja godina!
Onda su svi bili k'o Metuzalem, jer su prvi zapisi mladji od Isusa minimalno 100 godina :D
Opet neistina, istraži samo malo!
TojoOptics
Grijem se na: Sunce
Vozim: bicikl

#964 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by TojoOptics »

Vi naklapate šta je rekao Petar Pan Zvončici. Da li je krokodil zaista pojeo Kapetana Kuku, utd. Biblija, Kur'an su na tom nivou. Izmišljotine, nema ništa, jebeni mitovi i legende kozojeba sa Bliskog Istoka, koji su sjebali svijet sa svojim monoteizmom i potrebom da se mole i klanjaju nevidljivom i nepostojećem biću.
Truba

#965 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by Truba »

mi ne govorimo o tome je li to istinito ili ne, barem ja

ovdje se pretežno razoktkrivaju laži koje ljudi misle o bibliji jer su pogrešno čuli shvatili ili naslijedili
Truba

#966 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by Truba »

Radoznalko wrote: 05/02/2025 08:35
Opet neistina, istraži samo malo!
nisi svjestan gdje si dosao :D
Dozer

#967 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by Dozer »

Truba wrote: 05/02/2025 09:20 mi ne govorimo o tome je li to istinito ili ne, barem ja

ovdje se pretežno razoktkrivaju laži koje ljudi misle o bibliji jer su pogrešno čuli shvatili ili naslijedili
Dakle, ljudi imaju pogresna misljenja o Bibliji, dok vjernici znaju istinu, tj. misle da je sve u Bibliji susta istina? OK.

Zanemricemo sve moguce i nemoguce dokaze i istorijske cinjenice koje postoje o svemu tome, i cvrsto cemo se drzati gomile necijih bajki i naslijedjenih prepricavanja od prije 1500+ godina, pri cemu ni za jedan od tih napisa i pisanija ne postoji ni jedan dokaz o njihovoj tacnosti i istinitosti. Cool. :lol:
teodati

#968 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by teodati »

Dozer wrote: 05/02/2025 10:02
Truba wrote: 05/02/2025 09:20 mi ne govorimo o tome je li to istinito ili ne, barem ja

Dakle, ljudi imaju pogresna misljenja o Bibliji, dok vjernici znaju istinu, tj. misle da je sve u Bibliji susta istina? OK.

Zanemricemo sve moguce i nemoguce dokaze i istorijske cinjenice koje postoje o svemu tome, i cvrsto cemo se drzati gomile necijih bajki i naslijedjenih prepricavanja od prije 1500+ godina, pri cemu ni za jedan od tih napisa i pisanija ne postoji ni jedan dokaz o njihovoj tacnosti i istinitosti. Cool. :lol:
A koji to dokaz postoji da Isus Krist nije bio na Zemlji prije oko 2000 godina, jel?

Rekla kazala nije nikakav dokaz, dapače.

Niti ima dokaza da je izmišljen a niti da je zbilja postojao, tako da se pametan čovjek oko toga ne svađa, nego daje iste mogućnosti i za jedno i za drugo, a onda to nije dokaz nego vjerovanje, eto.
Dozer

#969 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by Dozer »

teodati wrote: 06/02/2025 15:23

A koji to dokaz postoji da Isus Krist nije bio na Zemlji prije oko 2000 godina, jel?

Niti ima dokaza da je izmišljen a niti da je zbilja postojao, tako da se pametan čovjek oko toga ne svađa, nego daje iste mogućnosti i za jedno i za drugo, a onda to nije dokaz nego vjerovanje, eto.
Ne izvrci. O njemu postoje zapisi, ali ne postoje zapisi o bilo cemu iz njegovog vremena, a sto je on, navodno pricao i radio. Sve sto je napisano i zapisano mladje je minimalno 100 godina od njegovog vremena. Takodjer, postoje zapisi i da je imao 4 sestre i 3 brata, pa je "bezgrijesno zacece" vise nego upitno.
teodati

#970 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by teodati »

Tako je, problem je što ljudi sami ne čitaju i proučavaju Bibliju, nego se o njoj odnose na osnovu nečijeg vjeronauka, koji je krivo shvaćen i protumačen, zato i svaka crkva po svome tumači Bibliju, i nema jedinstva, ali oni koji su je dobro proučili i te kako znaju što je istina o njoj, garant.

Najvažnije pitanje iz Biblije je TKO je ili ŠTO zapravo sam Bog Biblije, u Starom zavjetu Jahve a u Novom zavjetu, Otac, Sin i Duh Sveti, i u kakvom su oni zapravo odnosu, to očigledno nitko nije još shvatio iz Biblije, a sve lijepo piše, pa še kak.
teodati

#971 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by teodati »

Dozer wrote: 06/02/2025 15:30
teodati wrote: 06/02/2025 15:23

Ne izvrci. O njemu postoje zapisi, ali ne postoje zapisi o bilo cemu iz njegovog vremena, a sto je on, navodno pricao i radio. Sve sto je napisano i zapisano mladje je minimalno 100 godina od njegovog vremena. Takodjer, postoje zapisi i da je imao 4 sestre i 3 brata, pa je "bezgrijesno zacece" vise nego upitno.
Očito je tebi Biblija potpuno stran pojam, prvo bezgrješno začeće se odnosi na to da je Marija začela Isusa NETJELESNIM činom, dakle bez spolnog odnosa, a što je učinio Duh Sveti (a nije problem umjetnom oplodnjom to napraviti, je tako, ili), drugo, jasno je da se napisano i zapisano o Isusu napravilo daleko kasnije pa i 100 godina kasnije, jer su kršćane ubijali i nije se moglo pismeno nešto nositi sa sobom, osim Apostola Ivana, koji je za svoga života napisao i Evanđelje po Ivanu i Otkrivenje, treće, nitko danas ne može dokazati ni da je Isus izmišljen ni da je sve to radio što piše u Bibliji, i što se onda oko toga svađati, gubljenje vremena.

A ova tema je za one koji VJERUJU da je u Bibliji točno zapisano što se dogodilo, ali se možda nešto krivo shvatilo, kontaš?

Nije pitanje je li to istina ili nije, nego ako je možda istina, ŠTO nam ona govori, eto.
Dozer

#972 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by Dozer »

Procitaj naslov teme.

Malo si se pogubio....
Truba

#973 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by Truba »

"razotkrivati" bibliju se ne može paušalno isus je imao braće i sestre... NIJE...prema prevodu te riječi koju sam zaboravio ta riječ na hebrejskom ili aramejskom koji već je ista za rodjake i braću
dakle isto košto srbi za rodjaka kažu brat od tetke
kod nas je sin od tetke ROĐAK nije brat
tako je prije 2000 godina dok je hodao po zemlji ISUS imao ROĐAKE...pa ivan krstitelj mu je RODJAK..
i ostali

takodjer u jednoj sceni kaže da su oni koji vrše volju njegovu njegova BRAĆA I SESTRE
znaci svi koji se trudimo nalikovati isusu...što je nemoguće ali pokušati se može, smo njegova braća i sestre

dakle za 2 3 stranice će se opet neko javiti i reći da je Isus imao braću i sestre

znaci razotktivanje biblije nije moguće na taj način

evo kako bih ja razotkrio bibliju: pročitao sam je cijelu ali prije 11 godina pa se i ne sjećam...npr
koliko jer djece nevine ubijeno prije bijega u egipat

srpska pravoslavna crkva čini mi se kaže 14000
to je nemoguće... eh...tu bismo mogli debunkirati da biblija kaže ubijeno je 400 djece
onda matematički izračunač koliko je taj teritorij imao ljudi pa koliko djece i onda skontaš da lažu

ne možete debunkirati bibliju ljudima koji vjeruju u nju neki eksternim spisima dena brauna i erika von denikena
Dozer

#974 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by Dozer »

Truba wrote: 07/02/2025 10:33 "razotkrivati" bibliju se ne može paušalno isus je imao braće i sestre... NIJE...prema prevodu te riječi koju sam zaboravio ta riječ na hebrejskom ili aramejskom koji već je ista za rodjake i braću
tako je prije 2000 godina dok je hodao po zemlji ISUS imao ROĐAKE...pa ivan krstitelj mu je RODJAK..
i ostali

takodjer u jednoj sceni kaže da su oni koji vrše volju njegovu njegova BRAĆA I SESTRE
znaci svi koji se trudimo nalikovati isusu...što je nemoguće ali pokušati se može, smo njegova braća i sestre

dakle za 2 3 stranice će se opet neko javiti i reći da je Isus imao braću i sestre

evo kako bih ja razotkrio bibliju: pročitao sam je cijelu ali prije 11 godina pa se i ne sjećam...npr

to je nemoguće... eh...tu bismo mogli debunkirati da biblija kaže ubijeno je 400 djece
onda matematički izračunač koliko je taj teritorij imao ljudi pa koliko djece i onda skontaš da lažu

ne možete debunkirati bibliju ljudima koji vjeruju u nju neki eksternim spisima dena brauna i erika von denikena
Hoces da kazes da je Isus usvojen? Jer, po zapisima, imao je i oca i majku, zar ne? A to dvoje su imali jos sedmero djece (uobicajeno za to doba, nije bilo durexa, jbg...).
Last edited by Dozer on 07/02/2025 10:57, edited 2 times in total.
-Chesterfield-

#975 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by -Chesterfield- »

Truba wrote: 07/02/2025 10:33 "razotkrivati" bibliju se ne može paušalno isus je imao braće i sestre... NIJE...prema prevodu te riječi koju sam zaboravio ta riječ na hebrejskom ili aramejskom koji već je ista za rodjake i braću
i ostali

Trebaš tu istu logiku primijeniti na otac, sin, i primijetiti ćeš da Isus nije bio jedini sin niti je Isus prvi koji je boga (ako je) nazvao otac ili oče...

Primjeri iz hebrejskih spisa:

1. Ponovljeni zakon (5. Mojsijeva) 32:6
„Zar ovako uzvraćate Gospodu, ludi i nerazumni narode? Nije li On otac tvoj koji te je stvorio, načinio i uredio?“

Ovdje se Bog opisuje kao otac u kontekstu stvaranja i brige za Izrael.

2. Izaija 63:16
„Jer ti si otac naš; Avraham nas ne poznaje i Izrael nas ne priznaje. Ti, Gospode, otac si naš, izbavitelj naš od davnina je ime tvoje.“

Ovdje prorok izražava blisku, ličnu vezu s Bogom, nazivajući ga Ocem Izraela.

3. Jeremija 3:19
„Ja sam mislio: kako ću te staviti među sinove i dati ti lijepu zemlju, nasljedstvo najljepše među narodima? I rekao sam: ‘Zvat ćeš me Oče moj i nećeš se od mene odvratiti.’“

Bog ovdje opisuje idealan odnos s narodom kao odnos oca i djece.
Post Reply