Zato sto ga Jevreji bas i nisu smatrali ni bogom, ni bozanstvom, niti bilo cim slicnim. Njegov uski krug prijatelja, aka apostola puno kasnije, bili su samo njegovi politicki pajtosi, a ne nekakvi religijski sljedbenici. Pavle je, cini mi se, bio taj koji je prvi nakon nekog vremena rekao da mu se Isus ukazao, i od tada krece prica o uskrsnucu/vaskrsenju, koju su kasnije i RImljani "prihvatili", a tacnije iskoristili kao alat za uspostavljanje kontrole na BI, a kasnije i sire i dalje.4L0n3 wrote: ↑21/01/2025 20:18 Nije mi namjera da ulazim u neko “razotkrivanje” biblije sta god to znacilo, al evo imam jedno pitanje koje me malo kopka.
Poprilicno sam siguran da je stav trenutne struke u religijskoj filozofiji i historiji religija da isus stvarno jeste postojao, kao osoba cca prije 2k godina. Tako da tu deferisem struci, nit sta dodat nit oduzet.
Medjutim obzirom da jeste tako, interesuje me zasto danas uopste postoje jevreji tj kako svi jevreji ne podjose za isusom ? Obzirom da je po krcanskom ucenju, isus doslovno bog koji hoda zemljom, drzi kojekakve govore u podrucju danasnjeg izraela, izvodi raznorazna cudesa kao ozivljavanje mrtvih i sl. u sta su tacno jevreji gledali i kako tacno nisu bili ubjedjeni da pred njima stoji bog, mesija, licno ?
Mislim da se takav lik danas pojavi i stvarno ozivi mrtvog meni pred ocima, ja bih prvi poletio za njim da vidim sta ima za rec, i poslusao bih. Pogotovu ako se predstavi kao takav, ne kontam onda razlog kako su to tacno jevreji bili coravi pored ociju, ako je sve sto je napisano o isusu kroz bibliju zapravo istina ?
Medjutim, sva prica oko Isusa je nastala dosta kasnije, ali se referisala na "njegov" period, i kroz tu pricu su kroz narednih 100-300 godina izmisljane i kalemljene razne stvari, koje su kasnije upakovane u Bibliju, i predstavljaju "sveto slovo". Na zalost vjernika, sve su to ljudske onovremenske misinterpretacije i izmiljostine, oko kojih se tokom vremena stvorila fama.