statixx wrote: ↑31/01/2025 22:20
upitan wrote: ↑31/01/2025 21:59
Ko zivi na selu on moze bojktovati ,a ja koji nisam na selu moram jesti i moram kupovati.
A poskupilo i poskupit ce ono sto se najvise kupuje..
Uzmi u obzir da je nedjelja neradna u FBiH,i vidjet ces sutra guzvu u odnosu na danas.
Ovo sto je VFBiH napravila sa minimalnom platom bez fiskalnih zakona,napravit ce vecu inflaciju i rast cijena vise nego Covid-19..
Za vrijeme Novalica minimalac bio 400 pa si imao inflaciju. Slazem se za fiskalne zakone. Refundacijama kupuju vrijeme, propala prica.
U Novalica je brzo minimalac podignut sa ovih 400,na 543 i uslovi se napravili da bude 750 ali politika i poslodavci nisu prihvatili.
Nakon Novalica trebalo je postepeno ici, onda sa fiskalnim zakonima na 1.000 KM.
Ali,nisu to uradili nego na brzinu,danas sam slusao budzet FBiH ce imati veci prihod od ovih poreza na platu za 700M KM a na ove refundacije ce utrositi 100M KM i ostat ce 600M KM.
Refundacija za male obrte a nazalost mi kao narod cemo platiti ovu minimalnu platu jer ce velike kompanije povecati cijene usluga.
Radnik koji je imao minimalnu platu i dio novca u koverti,sada kada bude imao 1.000 siguran sam da ce mu biti manja vrijednost novca nego sto je bila.
Btw nisam kupovao danas nista,da ne mislite da nisam za bojkot..
Treba cesto ovo raditi,da shvate svi u ovome sistemu da zavise od gradjana/naroda.
Narod ako ne trosi novac,nema prometa,zarade ali
nema ni PDV-a.
Samo nisam siguran da smo bas opcenito ustrajni, al to je neka druga tema.