INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
ajdamo
Grijem se na: Sunce
Vozim: Dvotočkaš

#23376 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by ajdamo »

no_sekirli wrote: 31/01/2025 21:18 A zahtjeva, Tito dragi.

Samo jos Ekrema iz kuhinje nisu spomenuli.
Zahtjevi su ok Tita mi.
Tananarive

#23377 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Tananarive »

Ovaj bojkot kao da su robovlasnici kovertaši organizovali, čuj od bojkota trgovina sad se spominje smanjenje doprinosa na plate, auuuuuu koji su ovo mafijaši napravili platformu da na ovaj način provlače svoje izrabljivačke agende, fuj smradovi izrabljivački..... :-)
No Mind

#23378 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by No Mind »

Tananarive wrote: 31/01/2025 21:46 Ovaj bojkot kao da su robovlasnici kovertaši organizovali, čuj od bojkota trgovina sad se spominje smanjenje doprinosa na plate, auuuuuu koji su ovo mafijaši napravili platformu da na ovaj način provlače svoje izrabljivačke agende, fuj smradovi izrabljivački..... :-)
Vjerovatno se pokusavaju nakaciti i sabotirati bojkot ili dodatno otezati poziciju politickim protivnicima njima bliskih stranki ubacujuci neke nepovezane zahtjeve kao "povecanje placa" budzetlijama valjda.
Sta god od ovoga prodje, oni su plusu.

Zahtjevi trebaju ostati na smanjenju cijena, i stvarima koje su direktno vezane za to, smanjenje pdva na hranu, ovo sa kontrolom marzi.zvuci OK, ako je izvodivom
Ali sad ubacivati penzije, plate i ostalo, to je politika i razvodniavanje bojkota. Nadam se da ce ljudi to prepoznati.
Tananarive

#23379 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Tananarive »

No Mind wrote: 31/01/2025 22:17
Tananarive wrote: 31/01/2025 21:46 Ovaj bojkot kao da su robovlasnici kovertaši organizovali, čuj od bojkota trgovina sad se spominje smanjenje doprinosa na plate, auuuuuu koji su ovo mafijaši napravili platformu da na ovaj način provlače svoje izrabljivačke agende, fuj smradovi izrabljivački..... :-)
Vjerovatno se pokusavaju nakaciti i sabotirati bojkot ili dodatno otezati poziciju politickim protivnicima njima bliskih stranki ubacujuci neke nepovezane zahtjeve kao "povecanje placa" budzetlijama valjda.
Sta god od ovoga prodje, oni su plusu.

Zahtjevi trebaju ostati na smanjenju cijena, i stvarima koje su direktno vezane za to, smanjenje pdva na hranu, ovo sa kontrolom marzi.zvuci OK, ako je izvodivom
Ali sad ubacivati penzije, plate i ostalo, to je politika i razvodniavanje bojkota. Nadam se da ce ljudi to prepoznati.
vala providno do daske i ne treba im dozvoliti da unište bojkot veletrgovaca provlačenjem svoje robovlasničko kovertaške agende
Dozer

#23380 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Dozer »

Bojkot velikih marketa je OK, a zahtjeve treba ograniciti na:
- Smanjenje i ogranicavanje maksimalnih maloprodajnih trgovackih marzi.
- Smanjenje i ogranicavanje maksimalnih distributerskih marzi.
- Ukidanje posrednika izmedju maloprodajnih lanaca i uvoznika/proizvodjaca (bas onako kako traze u HR).

I to je to sto se tice bojkota i zahtjeva.

Za drugi set zahtjeva, ako se vec zele, treba organizovati proteste ispred drzavnih i entitetskih vlada, sa zahtjevima:
- Diferencirana stopa PDV-a za prehrambene i higijenske proizvode od 5%
- Umanjenje doprinosa iz i na plate za 10%.
- Povecanje minimalnih penzija za 20%, ostale za 10%, osim maksimalnih.
- Kaznjavanje trgovackih lanaca radi udruzivanja i onemogucavanja trzisne konkurencije.

Edit:
Pri svemu ovome treba znati da trenutna vlast nije kreator postojecih vazecih zakona iz oblasti. To su naslijedili od ENV matricara, tj. SDA, i HDZ i SNSD koji su i sad vlast. Samim tim, mislim da je iluzorno ocekivati da ce zadnje dvije komponente bas lako pristati na sve to, a prva se trenutno svakako ne pita, iako ni oni ne bi pristali, bez obzira sto sad laju k'o bijesni zeleni kerovi.
mayab

#23381 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by mayab »

last mohicans wrote: 31/01/2025 14:53 Ljudi moji, šta doživjeh na dzumi u Sarač Smailovoj. Izvjesni efendija Kruško (prezime dosta govori). Da me nije bilo stid nekih ljudi koje tu poznajem, demonstrativno bi napustio hutbu. Šta je taj lik navaljao, žao mi je sto nisam snimao. Ovo se mora negdje dalje prenijeti. Ne znam odakle da počnem.
Svo vaše, naše i moje nezadovoljstvo skupoćom i cijenama ne smije biti izraženo jer je to samo strah od neimaštine. :-) Znači, ako se ne bojiš neimaštine, time ćeš je i pobjediti. To je efendijina logika. Sve su vam to šejtanske vesvese koji plaši vjernike neimaštinom. Najvažnije unutarnje zadovoljstvo i zahvala Allahu na blagostanju i njegovim nimetima. Ova glupost (bojkot) koju je neko smislio je da nas okupira nebitnim stvarima (parafraziram ovaj dio). Nisu cijena maslaca, mlijeka i ostalih proizvoda bitniji od DRŽAVE (lik divljanje cijena poistovjećuje s državom). Ovo je udar na državu, atak na nju koji je neko smislio, bavimo se sporednim stvarima, a ne suštinskim, nasjedamo na internetske i sejtanske vesvese. Njegov neki haver je bio u Nigeriji, tamo rade za dnevnicu od čak 7 dolara, kako bi nam tad bilo da radimo za takvu mizeriju. Taj njegov haver je Nigerijcu ponudio hediju od 50 dolara, taj nije mogao sebi doći da mu neko nudi i to bespaltno polugodišnju platu. :-) Potrudio se da poveže (nepovezivo), Palestince koji se vraćaju svojim razrušenim domovima sa zavežljajem, zadovljni, a mi se našli baviti cijenama gdje ne mislimo o domaćim proizvodima (valjda hoće da kaže da domaće nije skupo i da to treba kupovati po enormnoj i neopravdano visokoj cijeni). Samo negativu prosipamo, sejtan nas vodi i nismo zadovoljni sobom, životom, sredinom, pa i cijenama :-) Jerbo u Nigeriji rade za 7 dolara na dan. Ni jedne ne izusti o nemoćnoj populaciji, penzionerima koji sastavljaju kraj s krajem, koje ovo najvise pogađa, o bolesnim i nemoćnim, o najugrozenijim kategorijama, ne spomenu pravednog halifu Omera r.a koji je obilazio krišom Medinu da vidi kako narod živi, šta im fali. Ne spomenu njegovu pravičnost, pa i Poslanikovu a.s pravdu, osjećaj za fer trgovinu kojom se bavio i prije poslanstva. Ne spomenu stotine drugih svijetlih primjera pravovjernih i poštenih vladara kroz historiju islama pa i svijeta uopće. Lik je ovo shvatio kao udar na državu, povezao nespojive i nepovezive stvari. Ne mogu još sebi da dođem od povraćetine koju sam slušao. Neka je na sramotu IZ kad ovakvi likovi šalju neke poruke sa mimbere u ovako teskim trenucima za veliki dio stanovništva naše zemlje
Meni je odavno jasna čvrsta sprega IZ i "državotvornih" nacionalista tipa SDA , u ovom slučaju !
Dok " bračni par " i ekipa uživaju u svim mogućim ovozemaljskim užicima , "krezubom puku" prosipati ove priče da ostane miran i pokoran :bih:
Recept za uspjeh .... :mrgreen:
vjeshalica

#23382 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by vjeshalica »

Klasicna SDA politika nek se hodzino samelje pa cemo mi doci na red. Tako i taj sarlatan hodzinski. Njemu pljacka nije udar na drzavu, na dostojanstvo muslimana, pljackanje muslimana je njemu prihvatljivo pogotovo ako to i neki "musliman" radi. Njemu je pljacka, kriminal sejtanska vesvesa, a sve te vesvese ustvari vode ka razvaljivanju drzave sto je IZ zajedno sa SDA uradila i izbrisala svaki trag muslimana tamo gdje su postojali. Bagra gladna usrana. IZ i bezobrazne hodze i hodžice nece bezbroj carskih hazni nahraniti koliko to ocima guta.
skupljac_zeljeza

#23383 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by skupljac_zeljeza »

Pusti ti Krušku, brojevi govore. I bez obzira što najavljuju smanjenje cijena, Bojkot se nastavlja.
U Hrvatskoj je uspio i drugi dan bojkota trgovina čemu svjedoče i podaci dok u isto vrijeme sve više trgovačkih lanaca najavljuje sniženje brojnih proizvoda i vraćanje na stare cijene.

Građani su jučer potrošili 16,5 miliona eura manje nego prije bojkota. Od tog broja čak 14,4 miliona eura odnosi se na maloprodaju.

Konzum je snizio cijene 250 domaćih proizvoda, a Kaufland je najavio sniženje redovnih cijena za više od 1.000 proizvoda, koje će početi 5. februara ove godine.

Hrvatski mediji su objavili i pismo uprave trgovačkog lanca Tommy za dobavljače u kojem piše da ne prihvaćaju najavljena poskupljenja te da očekuju da nove cijene vrate na razinu od 31. decembra prošle godine.

Uprkos tome, organizatori najavljuju nastavak bojkota.

https://www.klix.ba/biznis/privreda/u-h ... /250201012
noviclan

#23384 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by noviclan »

Moze li neko objasniti fenomen, cuo sam da ce klas podici cijene, jutros bingo polubijeli klasov 400g 2,10 a u mercatoru 1,70 "stara" cijena
Ironmen

#23385 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Ironmen »

mayab wrote: 01/02/2025 08:45
last mohicans wrote: 31/01/2025 14:53 Ljudi moji, šta doživjeh na dzumi u Sarač Smailovoj. Izvjesni efendija Kruško (prezime dosta govori). Da me nije bilo stid nekih ljudi koje tu poznajem, demonstrativno bi napustio hutbu. Šta je taj lik navaljao, žao mi je sto nisam snimao. Ovo se mora negdje dalje prenijeti. Ne znam odakle da počnem.
Svo vaše, naše i moje nezadovoljstvo skupoćom i cijenama ne smije biti izraženo jer je to samo strah od neimaštine. :-) Znači, ako se ne bojiš neimaštine, time ćeš je i pobjediti. To je efendijina logika. Sve su vam to šejtanske vesvese koji plaši vjernike neimaštinom. Najvažnije unutarnje zadovoljstvo i zahvala Allahu na blagostanju i njegovim nimetima. Ova glupost (bojkot) koju je neko smislio je da nas okupira nebitnim stvarima (parafraziram ovaj dio). Nisu cijena maslaca, mlijeka i ostalih proizvoda bitniji od DRŽAVE (lik divljanje cijena poistovjećuje s državom). Ovo je udar na državu, atak na nju koji je neko smislio, bavimo se sporednim stvarima, a ne suštinskim, nasjedamo na internetske i sejtanske vesvese. Njegov neki haver je bio u Nigeriji, tamo rade za dnevnicu od čak 7 dolara, kako bi nam tad bilo da radimo za takvu mizeriju. Taj njegov haver je Nigerijcu ponudio hediju od 50 dolara, taj nije mogao sebi doći da mu neko nudi i to bespaltno polugodišnju platu. :-) Potrudio se da poveže (nepovezivo), Palestince koji se vraćaju svojim razrušenim domovima sa zavežljajem, zadovljni, a mi se našli baviti cijenama gdje ne mislimo o domaćim proizvodima (valjda hoće da kaže da domaće nije skupo i da to treba kupovati po enormnoj i neopravdano visokoj cijeni). Samo negativu prosipamo, sejtan nas vodi i nismo zadovoljni sobom, životom, sredinom, pa i cijenama :-) Jerbo u Nigeriji rade za 7 dolara na dan. Ni jedne ne izusti o nemoćnoj populaciji, penzionerima koji sastavljaju kraj s krajem, koje ovo najvise pogađa, o bolesnim i nemoćnim, o najugrozenijim kategorijama, ne spomenu pravednog halifu Omera r.a koji je obilazio krišom Medinu da vidi kako narod živi, šta im fali. Ne spomenu njegovu pravičnost, pa i Poslanikovu a.s pravdu, osjećaj za fer trgovinu kojom se bavio i prije poslanstva. Ne spomenu stotine drugih svijetlih primjera pravovjernih i poštenih vladara kroz historiju islama pa i svijeta uopće. Lik je ovo shvatio kao udar na državu, povezao nespojive i nepovezive stvari. Ne mogu još sebi da dođem od povraćetine koju sam slušao. Neka je na sramotu IZ kad ovakvi likovi šalju neke poruke sa mimbere u ovako teskim trenucima za veliki dio stanovništva naše zemlje
Meni je odavno jasna čvrsta sprega IZ i "državotvornih" nacionalista tipa SDA , u ovom slučaju !
Dok " bračni par " i ekipa uživaju u svim mogućim ovozemaljskim užicima , "krezubom puku" prosipati ove priče da ostane miran i pokoran :bih:
Recept za uspjeh .... :mrgreen:
Na zalost IZ je u konpcima SDA stranke od osamostaljenja drzave, na dzumu si duzan doci pa makar ti se i nesvidio stav i govor sa hutbe, tako je pravilo u Islamu, osaburi i nastavi dalje, sjeti se samo da muslimanu nije dozvoljeno da bude rob i da ga neko levati i vara.
Ironmen

#23386 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Ironmen »

noviclan wrote: 01/02/2025 10:17 Moze li neko objasniti fenomen, cuo sam da ce klas podici cijene, jutros bingo polubijeli klasov 400g 2,10 a u mercatoru 1,70 "stara" cijena
Zato sto im se moze i sto narod kupuje, vode se profitom i to je jedina logika, cijena psenice i ostalih zitarica na svjetskom trzistu je ista, proslogodisnja zetva psenice jako dobra i po volumenu i kvaliteti, bolja nego ranijih 5 godina, vade se na minimalac sa 600 na 1000 za radnika pekare pa dizu po 20-30% cijenu usluga, jedini nacin borbe u ovakvom trzistu je bojkot i praviti kuci sam sebi hljeb, kvalitetni pekac hljeba je 200-300 km sa tajmerom isplati se uloziti i radi novca i radi zdravlja.
Karikaturist

#23387 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Karikaturist »

Dok se nase drustvo ne promijeni iz temelja nema tu nikakvih znacajnijih promjena. A posto se to nece desiti, sve su to kozmeticke igranke.
Sve dokle se vodimo pohlepom, dok nam je korupcija nacin da dodjemo do pozicije i onoga sto nam treba, dok prosjecan zitelj gleda kako da zajebe i prevari druge pa i blize svoje nema nam naprijed.
akcija007

#23389 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by akcija007 »

Ipak je jeftinini kraosan s cokoladom na kg u Crvrnoj Jabuci of istog takvog u Djurica.
Djuric 1,59 KM komad
crvena Jabuka 1,44 KM (vaganje )
Italijanski je " La Loranni Ne ..." marka
laik1981

#23390 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by laik1981 »

U bccu anti bojkot :mrgreen:
Trappist

#23391 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Trappist »

laik1981 wrote: 01/02/2025 11:40 U bccu anti bojkot :mrgreen:
Doslovno :D ali dobro, prvi februar, raja je jucer platu dobila a januar najduzi mjesec u godini :D
laik1981

#23392 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by laik1981 »

Niko platu nije dobio 31vog :mrgreen:
dječak sa šibicama

#23393 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by dječak sa šibicama »

Bcc pohodi seljadija gravitantna Sarajevu

Danas niti nije bojkot

Seljadija je i jucer giljala po tc Sickog broda, Gracanice itd
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#23394 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by konektovan »

Rece neko ko je pohodio po IS i najskupljoj pizzeriji.... i ko najvise kuka ovdje.:zzzz:
Al' lahko je tudjim...mlatiti
Naslovnica

#23395 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Naslovnica »

Ironmen wrote: 01/02/2025 10:23
noviclan wrote: 01/02/2025 10:17 Moze li neko objasniti fenomen, cuo sam da ce klas podici cijene, jutros bingo polubijeli klasov 400g 2,10 a u mercatoru 1,70 "stara" cijena
Zato sto im se moze i sto narod kupuje, vode se profitom i to je jedina logika, cijena psenice i ostalih zitarica na svjetskom trzistu je ista, proslogodisnja zetva psenice jako dobra i po volumenu i kvaliteti, bolja nego ranijih 5 godina, vade se na minimalac sa 600 na 1000 za radnika pekare pa dizu po 20-30% cijenu usluga, jedini nacin borbe u ovakvom trzistu je bojkot i praviti kuci sam sebi hljeb, kvalitetni pekac hljeba je 200-300 km sa tajmerom isplati se uloziti i radi novca i radi zdravlja.
Na stranu zdravlje, kvalitet i sve, koliko hljebova moraš ispeći da bi ti se isplatilo?
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#23396 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by konektovan »

Moze se pekac kupiti i za 119 KM jednako dobar, marke Vox sa 15ak programa, i brzo se otplati.
nepass1

#23397 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by nepass1 »

dječak sa šibicama wrote: 01/02/2025 11:45 Bcc pohodi seljadija gravitantna Sarajevu

Danas niti nije bojkot

Seljadija je i jucer giljala po tc Sickog broda, Gracanice itd
Jes zena mi, kod nje zadnji radni dan u mjesecu plata

Pogressn quote, ovo je za @laik1981
Haris.ba

#23398 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Haris.ba »

Naslovnica wrote: 01/02/2025 11:59
Na stranu zdravlje, kvalitet i sve, koliko hljebova moraš ispeći da bi ti se isplatilo?
https://www.tportal.hr/biznis/clanak/kr ... o-20230117

Mislim da je pekac sto se struje efikasniji oko potrosnje nego klasika sporet.
Prpa.ba

#23399 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Prpa.ba »

Svaka cast Vladi FBiH, u februaru 2025. se diskutuje pravljenje hljeba kod kuce jer se kupovni vise ne moze priustiti. Vidi se da mjere daju rezultate. :thumbup:
Trappist

#23400 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Trappist »

Prpa.ba wrote: 01/02/2025 12:23 Svaka cast Vladi FBiH, u februaru 2025. se diskutuje pravljenje hljeba kod kuce jer se kupovni vise ne moze priustiti. Vidi se da mjere daju rezultate. :thumbup:
:thumbup:
prestalo se i pricati kako su ga šuknuli poslodavcima zadnji dan u godini, a jos vise se prestalo pricati o vladinoj kupovini auta prosle godine i povecanju plata sebi prije koji dan :bih:
Post Reply