Sta vas najvise nervira kod vozaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

NediM17

#49676 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by NediM17 »

Npr. kad iz bilo koje sporedne ulice izlazim na ovu nasu glavnu sa tri trake, ako sam prvi na semaforu i skrecem lijevo uvijek odem do krajnje trake da bi sto vise vozila proslo kroz ionako kratak interval.
Naravno uz postovanje ovih koji idu pravo i skrecu desno.
To se zove vozacka solidarnost i sve po zakonu sto bi rek'o jedan nas vrli politicar.
Mnogi samo dodju do tramvajskih sina i prodju 2-3 auta umjesto 5-6
NediM17

#49677 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by NediM17 »

Ateista wrote: 30/01/2025 14:41
NediM17 wrote: 30/01/2025 14:30
drug_profi wrote: 30/01/2025 14:27

Vidi, svako će paziti da ne napravi udes i neće bezobzirno ići sa tim da ima prednost.
Ali u situaciji kako sam ti opisao, ako se desi, kriv može biti samo onaj ko je upao u tuđu traku.
Koju tudju traku, sve su nase uz postovanje prednosti ako znakom nije drugacije odredjeno.
Jesu sve tvoje, ali moras ici u prvu traku pa se prestrojiti u neku drugu kad se uvjeris da je bezbjedno, sve drugo je prekrsaj. Znam i za slucajeve zaustavljanja od strane policije zbog toga, jednom su i mene zaustavili zbog toga, iako uobicajenomto postujem ali eto tad nisam a jednom mi pokusali prisiti to iako sam bio uredan po tom pitanju.
Ko ti je kriv sto ne znas propise pa te izlevatili.
Ti kontas samo je bitno znat' po gasu udarit'. :mrgreen:
NediM17

#49678 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by NediM17 »

Ateista wrote: 30/01/2025 14:38 Nekom logikom gledajuci, trebalo bi jasno naznaciti da se prilikom skretanja ako ima vise traka, mora ici u svoju prvu traku i da ce u slucaju udesa biti krivica onoga ko nije isao u svoju traku, na zalost nije tako definisano.
Strogim i bukvalnim tumacenjem zakona imamo obje stvari definsane - i da ima prednost onaj ko skrece desno u odnosu na onoga ko skrece lijevo (bez izuzetaka) i da se mora koristiti prva traka, tako da ispadne da bi bukvalnim tumacenjem zakona morala biti obostrana krivica.
Opet kazem, nema logike da je tako i trebalo bi definisati da se pravilo skretanja desno odnosi samo na situacije sa jednom trakom, ali nije i ispada tako da se onaj ko je skretao desno moze pozvati na taj clan koji kaze da on ima prednost a onaj koji je skretao lijevo se moze pozvati na clan da svako mora biti u svojoj traci, i ispada obostrana krivica.
Zbog toga i zbog nepoznavanja zakona imamo vece guzve, da je ovo definisano kako treba saobracaj bi isao bolje i brze.
Nigdje u zakonu ne pise da moras skrenuti u "prvu" traku.
Samo ako je znakom ili horizontalnom signalizacijom tako odredjeno
Ateista

#49679 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

NediM17 wrote: 30/01/2025 14:10
kakaljin wrote: 30/01/2025 14:08
NediM17 wrote: 30/01/2025 14:04

:thumbup:
ZOBS Clan 49, stav 2.
Zasto me onda policija nije zaustavila i kaznila po tom tvom clanu zakona ako sam napravio prekrsaj pred njima i cak po tome njima oduzeo pravo prvenstva!!!!!!

Zato sto svako ima svoju traku u koju skrece i ne presjeca niko nikome pravac kretanja.
Ne znaju k'o ni ti, kursisti.
Jos mi reci sta si uradio kad si dosao do ulaza u Unitic, nastavio trakom za suprotni smjer?
I tu vas cekam.
Znas kol'ko ih se tu vracalo u rikverc?
Ne mogu se napamet sjetiti kako idu tu dalje trake, ali ako tvoja traka u neka doba nestaje, onda se moras prestrojiti kada se uvjeris da to mozes bezbjedno uraditi, odnosno propustiti one koji su vec u toj traci. Nije bitno koja je traka u pitanju, ako vidis da tvoja traka prestaje onda se moras prestrojiti u drugu uz propustanje onih koji vec idu tom trakom, isto tako ako imas nepropisno parkirana vozila, radove ili bilo sta drugo moras se propisno prestrojiti u drugu traku. Jedino izuzetak od toga moze biti ako su neki radovi zbog kojih postoje privremeni saobracajni znakovi koji pokazuju da se jedna traka privremeno nikako ne koristi i tad bi trebao biti znak obilazenja sa neke strane (kosa strelica) tada mozemo reci da jedna traka zvanicno nije u upotrebi i tretira se kao da tad ne postoji, i ako pored toga ima samo jos jedna traka onda je logicno da se gleda ko skrece desno. Sve druge prepreke koje se nadju u necijoj traci ne znaci da traka ne postoji, ako imas prepreku u svojoj traci makar i na samom pocetku, u drugu mozes tek kad propustis one koji se vec krecu tom trakom.
Ateista

#49680 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

NediM17 wrote: 30/01/2025 14:47
Ateista wrote: 30/01/2025 14:38 Nekom logikom gledajuci, trebalo bi jasno naznaciti da se prilikom skretanja ako ima vise traka, mora ici u svoju prvu traku i da ce u slucaju udesa biti krivica onoga ko nije isao u svoju traku, na zalost nije tako definisano.
Strogim i bukvalnim tumacenjem zakona imamo obje stvari definsane - i da ima prednost onaj ko skrece desno u odnosu na onoga ko skrece lijevo (bez izuzetaka) i da se mora koristiti prva traka, tako da ispadne da bi bukvalnim tumacenjem zakona morala biti obostrana krivica.
Opet kazem, nema logike da je tako i trebalo bi definisati da se pravilo skretanja desno odnosi samo na situacije sa jednom trakom, ali nije i ispada tako da se onaj ko je skretao desno moze pozvati na taj clan koji kaze da on ima prednost a onaj koji je skretao lijevo se moze pozvati na clan da svako mora biti u svojoj traci, i ispada obostrana krivica.
Zbog toga i zbog nepoznavanja zakona imamo vece guzve, da je ovo definisano kako treba saobracaj bi isao bolje i brze.
Ne pise bukvalno to, ali ima clan koji to objasnjava detaljno, kao kretanje uz desnu ili lijevu ivicu kolovoza kad skreces.
Ateista

#49681 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

NediM17 wrote: 30/01/2025 14:44
Ateista wrote: 30/01/2025 14:41
NediM17 wrote: 30/01/2025 14:30

Koju tudju traku, sve su nase uz postovanje prednosti ako znakom nije drugacije odredjeno.
Jesu sve tvoje, ali moras ici u prvu traku pa se prestrojiti u neku drugu kad se uvjeris da je bezbjedno, sve drugo je prekrsaj. Znam i za slucajeve zaustavljanja od strane policije zbog toga, jednom su i mene zaustavili zbog toga, iako uobicajenomto postujem ali eto tad nisam a jednom mi pokusali prisiti to iako sam bio uredan po tom pitanju.
Ko ti je kriv sto ne znas propise pa te izlevatili.
Ti kontas samo je bitno znat' po gasu udarit'. :mrgreen:
Nisam jedini i zakon je tu jasan. :D
Naslovnica

#49682 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Naslovnica »

Jedan od oksimorona ovog foruma - kada se @Ateista javi na temi "šta vas najviše nervira kod vozača" da nam da savjet.
:gunjastajl: :lol:
:kiss:
Dimu1927

#49683 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Dimu1927 »

NediM17 wrote: 30/01/2025 14:43 Npr. kad iz bilo koje sporedne ulice izlazim na ovu nasu glavnu sa tri trake, ako sam prvi na semaforu i skrecem lijevo uvijek odem do krajnje trake da bi sto vise vozila proslo kroz ionako kratak interval.
To se zove vozacka solidarnost i sve po zakonu sto bi rek'o jedan nas vrli politicar.
Dimu1927

#49684 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Dimu1927 »

kakaljin wrote: 30/01/2025 14:08
NediM17 wrote: 30/01/2025 14:04
Malisa11 wrote: 30/01/2025 13:47 Dzabe objasnjavati, svi sve znaju.

ZOBS Clan 49, stav 2.
Zasto me onda policija nije zaustavila i kaznila po tom tvom clanu zakona ako sam napravio prekrsaj pred njima i cak po tome njima oduzeo pravo prvenstva!!!!!!

Zato sto svako ima svoju traku u koju skrece i ne presjeca niko nikome pravac kretanja.
Jesu li stali da pisu te parkirane u njihovoj traci ? Nisu boli ih briga ba odose oni svojim "poslom"
HD_2015

#49685 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by HD_2015 »

Šta je sa ZOBS Član 48:
Član 48

(1) Vozač vozila koje skreće udesno dužan je da obavi skretanje krećući se krajnjom saobraćajnom trakom koja se proteže uz desnu ivicu kolovoza, osim ako saobraćajnim znakom ili oznakom na kolovozu nije drugačije određeno.

(2) Vozač vozila koje skreće ulijevo dužan je da obavi skretanje krećući se krajnjom lijevom saobraćajnom trakom koja se proteže uz središnju liniju i uz zamišljeni ili obilježeni luk koji spaja dvije središnje linije bočnih kolovoza, odnosno saobraćajnom trakom koja se proteže uz lijevu ivicu puta s jednosmjernim saobraćajem, osim ako saobraćajnim znakom na putu nije drugačije određeno./quote]
Ateista

#49686 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

Naslovnica wrote: 30/01/2025 14:54 Jedan od oksimorona ovog foruma - kada se @Ateista javi na temi "šta vas najviše nervira kod vozača" da nam da savjet.
:gunjastajl: :lol:
:kiss:
Nauci zakon da ga znas kako treba krsiti. :D :kiss:
Ateista

#49687 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

HD_2015 wrote: 30/01/2025 14:56
Šta je sa ZOBS Član 48:
Član 48

(1) Vozač vozila koje skreće udesno dužan je da obavi skretanje krećući se krajnjom saobraćajnom trakom koja se proteže uz desnu ivicu kolovoza, osim ako saobraćajnim znakom ili oznakom na kolovozu nije drugačije određeno.

(2) Vozač vozila koje skreće ulijevo dužan je da obavi skretanje krećući se krajnjom lijevom saobraćajnom trakom koja se proteže uz središnju liniju i uz zamišljeni ili obilježeni luk koji spaja dvije središnje linije bočnih kolovoza, odnosno saobraćajnom trakom koja se proteže uz lijevu ivicu puta s jednosmjernim saobraćajem, osim ako saobraćajnim znakom na putu nije drugačije određeno./quote]
To je to, nije mi se dalo traziti, ali potpuno jasan clan.
Ateista

#49688 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

NediM17 wrote: 30/01/2025 14:43 Npr. kad iz bilo koje sporedne ulice izlazim na ovu nasu glavnu sa tri trake, ako sam prvi na semaforu i skrecem lijevo uvijek odem do krajnje trake da bi sto vise vozila proslo kroz ionako kratak interval.
Slazem se da nije OK stati do sina, ali nije OK ni ispravno skroz do desne trake, jer se ne postuje ovaj clan.
I ja gledam da budem solidaran i odem naprijed koliko mogu, ali idem u lijevu traku i mislim da je to sasvim dovoljno i iza moze proci bar 6-7 auta ako znaju.

Kad skrecem desno i ima pjesacki, tu znam napraviti prekrsaj i preci u srednju traku, dam zmigavac i prestrojim se u srednju pa tu sacekam pjesake, kako bi vise auta proslo. Iako dam zmigavac, svjestan sam da sam u prekrsaju jer sam se prestrojio u raskrsnici, ali uradim to zbog solidarnosti jer je manje prostora i ako ostanem u desnoj i pjesaci razvuku, moze se desiti da iza mene prodje samo jedan ili dva auta.
drug_profi

#49689 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by drug_profi »

Znači moraš desno u krajnju desnu, OSIM AKO nije znakom naloženo ili dozvoljeno drugačije.
Znači desnom skretaču je samo desna traka njegova. Lijevom lijeva (ako postoji).
Ateista

#49690 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

Ima slucajeva gdje recimo dvije trake idu lijevo ili desno, tada svako ima svoju traku.

Malo je problematicno sto su tek od skoro poceli da stavljaju horizontalnu signalizaciju na tim mjestima kuda treba ici, pa se postavlja pitanje sta kad nema tih oznaka na cesti a recimo iz srednje trake je dozvoljeno lijevo ili desno. Ispada da i jedni i drugi moraju u istu traku sto je suludo,sreca pa je vecina vozaca i prije tih oznaka ipak instiktivno islo pravilno u odredjenoj mjeri,sad sto niko ne zna pravilan luk napraviti to je vec druga prica.
NediM17

#49691 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by NediM17 »

Član 48 objašnjava samo iz koje trake obavljaš skretanje, tj. kako se pripremaš za radnju skretanja, ne i u koju traku ulaziš.
Nećeš npr. iz srednje trake skretati niti lijevo niti desno, dakle, pripremi se, zauzmi pravilan položaj u rasksnici i obavi radnju skretanja.
kakaljin

#49692 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kakaljin »

Evo jasnog clana kako postupati sa skretanjem iz kranjceviceve prema uniticu

Član 48

(2) Vozač vozila koje skreće ulijevo dužan je da obavi skretanje krećući se krajnjom lijevom saobraćajnom trakom koja se proteže uz središnju liniju i uz zamišljeni ili obilježeni luk koji spaja dvije središnje linije bočnih kolovoza, odnosno saobraćajnom trakom koja se proteže uz lijevu ivicu puta s jednosmjernim saobraćajem, osim ako saobraćajnim znakom na putu nije drugačije određeno.
NediM17

#49693 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by NediM17 »

Ateista wrote: 30/01/2025 15:55 Ima slucajeva gdje recimo dvije trake idu lijevo ili desno, tada svako ima svoju traku.

Malo je problematicno sto su tek od skoro poceli da stavljaju horizontalnu signalizaciju na tim mjestima kuda treba ici, pa se postavlja pitanje sta kad nema tih oznaka na cesti a recimo iz srednje trake je dozvoljeno lijevo ili desno. Ispada da i jedni i drugi moraju u istu traku sto je suludo,sreca pa je vecina vozaca i prije tih oznaka ipak instiktivno islo pravilno u odredjenoj mjeri,sad sto niko ne zna pravilan luk napraviti to je vec druga prica.
Ima. Npr. ako su dvije za desno, kao npr. kod Hece, krajnji desni ide u krajnju desnu, iz srednje može pravo i desno.
Ako iz srednje skreće desno njegove su i srednja i krajnja lijeva, po slobodnom izboru.
Ateista

#49694 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

NediM17 wrote: 30/01/2025 15:57 Član 48 objašnjava samo iz koje trake obavljaš skretanje, tj. kako se pripremaš za radnju skretanja, ne i u koju traku ulaziš.
Nećeš npr. iz srednje trake skretati niti lijevo niti desno, dakle, pripremi se, zauzmi pravilan položaj u rasksnici i obavi radnju skretanja.
Nije tako, onda bi pisalo da treba zauzeti polozaj u traci prije skretanja, a pise da se skretanje obavlja uz ivicu, znaci kompletna radnja skretanja koja traje sve dok ne zauzmes polozaj u traci druge saobracajnice u koju si skrenuo. Kada zavrsis skretanje ako radis pravilno uz ivicu, onda si prakticno u prvoj traci i nakon toga se mozes prestrojiti.
NediM17

#49695 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by NediM17 »

Svu vam priču sjebe član 49. stav 2, ne uklapa vam se u narativ.
Last edited by NediM17 on 30/01/2025 16:02, edited 1 time in total.
Ateista

#49696 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

NediM17 wrote: 30/01/2025 16:00
Ateista wrote: 30/01/2025 15:55 Ima slucajeva gdje recimo dvije trake idu lijevo ili desno, tada svako ima svoju traku.

Ima. Npr. ako su dvije za desno, kao npr. kod Hece, krajnji desni ide u krajnju desnu, iz srednje može pravo i desno.
Ako iz srednje skreće desno njegove su i srednja i krajnja lijeva, po slobodnom izboru.
Slazem se isim za srednju traku i slobodan izbor.
Stvar je u tome sto kad nema znaka,nigdje u zakonu nije definisamo kako se to radi, a do skoro nije nigdje bilo linija, nisam siguran ni da sad ima svugdje.
Ateista

#49697 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

NediM17 wrote: 30/01/2025 16:02 Svu vam priču sjebe član 49. stav 2, ne uklapa vam se u narativ.
Pa ni tebi se ovaj ne uklapa. :D
Zato bukvalnim tumacenjem moze biti samo obostrana krivica kod udesa.
NediM17

#49698 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by NediM17 »

Ovdje završavam ovu bespredmetnu diskusiju ponovljenu nebrojeno puta na ovom istom forumu.
Vi svoje, ja ću "sve po zakonu" pa bujrum, oduzmite prednost.
Za sve nejasnoće ima vještak saobraćajne struke i sudija.
Pa krenite sreći u susret.
kakaljin

#49699 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kakaljin »

NediM17 wrote: 30/01/2025 16:08 Ovdje završavam ovu bespredmetnu diskusiju ponovljenu nebrojeno puta na ovom istom forumu.
I ti isto tako pa kud koji

Ja se vodim clanom 48. i nikome ne oduzimam prednost.

Da je jedna traka onda bi vredilo to sto ti govoris.
Ateista

#49700 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

NediM17 wrote: 30/01/2025 16:08 Ovdje završavam ovu bespredmetnu diskusiju ponovljenu nebrojeno puta na ovom istom forumu.
Stalno se iskljucis kad dodjemo do toga da obaj clan objasnjava kompletnu radnju skretanja a ne samo polozaj prije skretanja :skoljka:
Post Reply