Sta vas najvise nervira kod vozaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

drug_profi

#49651 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by drug_profi »

Ima li puna linija?
Ima.
Znači zid.
Malisa11

#49652 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Malisa11 »

Tako je. On dobije kaznu za liniju, ti za oduzimanje prava prvenstva.
Laplace

#49653 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

NediM17 wrote: 29/01/2025 08:11 Nevjerovatno koliko skola utice na guzvu u saobracaju.
Evo jednog primjera iz Visokog: lik staje u traci kod Veme, za njim je kolona do policijske stanice. Iz Veme izlaze dvije djevojčice, prelaze na pola puta između dva pješačka prelaza (na mjestu gdje je nedavno udaren pješak), zaustavljaju mene i vozila iza mene. Upozorim ih sirenom na kršenje propisa, a ovaj meni svira kao da sam ja za nešto kriv. Ono, fazon "šta sviraš, nemo' da prođem krozate".

Postoji parking iza Veme, uvijek se nađe mjesto, prvi sat je besplatan, sigurnije je nego da se izlazi na cestu pred kolone vozila u pokretu, ali sve to njima ne znači ništa jer je njemu mrsko skrenuti sa ceste i parkirati kao civilizovani građanin. Naravno, on je spreman da se svađa, da se potuče, da se povlači po sudovima, a jedino na šta nije spreman je da prizna da je pogriješio.

I eto jednog lika koji je napravio gužvu koje ne bi bilo da je iole odgojen.

Btw, nekako mi je bio poznat ali nisam se mogao sjetiti odakle. Onda naveče na Facebooku vidim članak o neandertalcima i klikne mi.
NediM17

#49654 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by NediM17 »

Malisa11 wrote: 30/01/2025 13:47 Dzabe objasnjavati, svi sve znaju.
Uvijek lijevi skretač mora propustiti desnog skretača pa makar desni skretao u najdalju traku....osim ako je već taj lijevi prije stigao obaviti to skretanje...
:thumbup:
ZOBS Clan 49, stav 2.
NediM17

#49655 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by NediM17 »

Laplace wrote: 30/01/2025 14:03
NediM17 wrote: 29/01/2025 08:11 Nevjerovatno koliko skola utice na guzvu u saobracaju.
Evo jednog primjera iz Visokog: lik staje u traci kod Veme, za njim je kolona do policijske stanice. Iz Veme izlaze dvije djevojčice, prelaze na pola puta između dva pješačka prelaza (na mjestu gdje je nedavno udaren pješak), zaustavljaju mene i vozila iza mene. Upozorim ih sirenom na kršenje propisa, a ovaj meni svira kao da sam ja za nešto kriv. Ono, fazon "šta sviraš, nemo' da prođem krozate".

Postoji parking iza Veme, uvijek se nađe mjesto, prvi sat je besplatan, sigurnije je nego da se izlazi na cestu pred kolone vozila u pokretu, ali sve to njima ne znači ništa jer je njemu mrsko skrenuti sa ceste i parkirati kao civilizovani građanin. Naravno, on je spreman da se svađa, da se potuče, da se povlači po sudovima, a jedino na šta nije spreman je da prizna da je pogriješio.

Btw, nekako mi je bio poznat ali nisam se mogao sjetiti odakle. Onda naveče na Facebooku vidim članak o neandertalcima i klikne mi.
Profa, imas znak na ulazu u Visoko, zabranjena upotreba zvucnog signala. :mrgreen:
drug_profi

#49656 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by drug_profi »

Malisa11 wrote: 30/01/2025 14:00 Tako je. On dobije kaznu za liniju, ti za oduzimanje prava prvenstva.
Kako sam ja oduzeo prvenstvo nekom ko nije smjeo biti u mojoj traci? :lol:
kakaljin

#49657 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kakaljin »

NediM17 wrote: 30/01/2025 14:04
Uvijek lijevi skretač mora propustiti desnog skretača pa makar desni skretao u najdalju traku....osim ako je već taj lijevi prije stigao obaviti to skretanje...
ZOBS Clan 49, stav 2.
Zasto me onda policija nije zaustavila i kaznila po tom tvom clanu zakona ako sam napravio prekrsaj pred njima i cak po tome njima oduzeo pravo prvenstva!!!!!!

Zato sto svako ima svoju traku u koju skrece i ne presjeca niko nikome pravac kretanja.
NediM17

#49658 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by NediM17 »

kakaljin wrote: 30/01/2025 14:08

ZOBS Clan 49, stav 2.
Zasto me onda policija nije zaustavila i kaznila po tom tvom clanu zakona ako sam napravio prekrsaj pred njima i cak po tome njima oduzeo pravo prvenstva!!!!!!

Zato sto svako ima svoju traku u koju skrece i ne presjeca niko nikome pravac kretanja.
Ne znaju k'o ni ti, kursisti.
Jos mi reci sta si uradio kad si dosao do ulaza u Unitic, nastavio trakom za suprotni smjer?
I tu vas cekam.
Znas kol'ko ih se tu vracalo u rikverc?
Last edited by NediM17 on 30/01/2025 14:12, edited 1 time in total.
Malisa11

#49659 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Malisa11 »

kakaljin wrote: 30/01/2025 14:08 Zasto me onda policija nije zaustavila i kaznila
Zato sto nije njihova "nadleznost" odnosno ne da im se. Ne zaustave i kazne jos gore stvari, da se zajebaju s tobom? Hajde svako svojim putem, mi cemo na pitu, ti na forum.
kakaljin

#49660 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kakaljin »

Malisa11 wrote: 30/01/2025 14:12
kakaljin wrote: 30/01/2025 14:08 Zasto me onda policija nije zaustavila i kaznila
Zato sto nije njihova "nadleznost" odnosno ne da im se. Ne zaustave i kazne jos gore stvari, da se zajebaju s tobom? Hajde svako svojim putem, mi cemo na pitu, ti na forum.
Njhova nadleznost je da svakoga koga vide da napravi preksaj sancionisu adekvatnom kaznom, tako da eto i da me zaustave i da pokusaju izvuci bilo sta za tu pitu da mi ne pisu kaznu ali ni to nisu uradili tako da sam bio u preksaju oni bi me zaustavili i kaznili.

Pnavljam svako ima svoju traku iz kranjceviceve.
drug_profi

#49661 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by drug_profi »

U najgorem slučaju obostrana krivica je tu.
A to tumačenje je besmisleno jer onda se obesmišljava i druga traka. Nije onda potrebna ako se ne mogu obje istovremeno koristiti.

Dakle svako skreće u luku u svoju traku po propisu.
U slučaju dvije trake nema presijecanja putanja i ako svako poštuje taj propis, nema udesa.
Drugi član kaže da lijevi skretač mora propustiti desnog skretača. Ok, hajmo i to ispoštovati i skrećemo tako da sasvim sigurno ne sječemo njegov put, pustimo ga da on prvi započne radnju, ali to ne znači da on zatim neće presijeći naš. Ako dođe to kontakta na taj način da je moj prednji kraj zakačen bočno njegovim zadnjim krajem u mojoj, lijevoj traci, ja sam ispunio propis da sam mu dao prdnost pri skretanju, i da sam skrenuo u svoju lijevu traku, gdje je on onda oduzeo meni prednost.
Last edited by drug_profi on 30/01/2025 14:19, edited 1 time in total.
kakaljin

#49662 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kakaljin »

NediM17 wrote: 30/01/2025 14:10
kakaljin wrote: 30/01/2025 14:08

ZOBS Clan 49, stav 2.

Ne znaju k'o ni ti, kursisti.
Jos mi reci sta si uradio kad si dosao do ulaza u Unitic, nastavio trakom za suprotni smjer?
I tu vas cekam.
Znas kol'ko ih se tu vracalo u rikverc?
Fino sam presao u desnu traku jer sam mogo bez problema to uraditi zato sto je gore bila traka blokirana od nepropisno parkiranih auta u saobracajnoj traci, da bi mogao dalje voziti jer srednja traka je suprotan smjer do ulaza u unitic.
NediM17

#49663 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by NediM17 »

A kao dole dalje nije bilo parkiranih vozila?
Smajling grohotli.
Last edited by NediM17 on 30/01/2025 14:21, edited 1 time in total.
kakaljin

#49664 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kakaljin »

drug_profi wrote: 30/01/2025 14:18 U najgorem slučaju obostrana krivica je tu.
A to tumačenje je besmisleno jer onda se obesmišljava i druga traka. Nije onda potrebna ako se ne mogu obje istovremeno koristiti.

U slučaju dvije trake nema presijecanja putanja i ako svako poštuje taj propis, nema udesa.
Drugi član kaže da lijevi skretač mora propustiti desnog skretača. Ok, hajmo i to ispoštovati i skrećemo tako da sasvim sigurno ne sječemo njegov put, ali to ne znači da on neće presijeći naš. Ako dođe to kontakta na taj način da je moj prednji kraj zakačen bočno njegovim zadnjim krajem u mojoj, lijevoj traci, ja sam ispunio propis da sam mu dao prdnost pri skretanju, i da sam skrenuo u svoju lijevu traku, gdje je on onda oduzeo meni prednost.
Ne moze obostrana biti ali jer onaj koji desno skrece se prestrojava u raskrsnici da bi preasao u lijevu traku a prestrojavanje u raskrsnici je kaznjivo.
kakaljin

#49665 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kakaljin »

NediM17 wrote: 30/01/2025 14:21 A kao dole dalje nije bilo parkiranih vozila.
Smajling grohotli.
Jeli onda znaci ne moze niko proci ako dole u jednoj traci budu nepropisno parkirana vozila. Po tebi znaci da je blokirana saobracajnica i ne moze se dalje tj da se obidje auto!!!!!
NediM17

#49666 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by NediM17 »

Drugi član kaže da lijevi skretač mora propustiti desnog skretača. Ok, hajmo i to ispoštovati i skrećemo tako da sasvim sigurno ne sječemo njegov put, pustimo ga da on prvi započne radnju, ali to ne znači da on zatim neće presijeći naš. Ako dođe to kontakta na taj način da je moj prednji kraj zakačen bočno njegovim zadnjim krajem u mojoj, lijevoj traci, ja sam ispunio propis da sam mu dao prdnost pri skretanju, i da sam skrenuo u svoju lijevu traku, gdje je on onda oduzeo meni prednost.
How yes no.
Ovdje mozemo govoriti samo o vozackoj solidarnosti i ubrzanju saobracaja, o fer voznji, nikako o pravilima i zakonu.
drug_profi

#49667 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by drug_profi »

kakaljin wrote: 30/01/2025 14:21

Drugi član kaže da lijevi skretač mora propustiti desnog skretača. Ok, hajmo i to ispoštovati i skrećemo tako da sasvim sigurno ne sječemo njegov put, ali to ne znači da on neće presijeći naš. Ako dođe to kontakta na taj način da je moj prednji kraj zakačen bočno njegovim zadnjim krajem u mojoj, lijevoj traci, ja sam ispunio propis da sam mu dao prdnost pri skretanju, i da sam skrenuo u svoju lijevu traku, gdje je on onda oduzeo meni prednost.
Ne moze obostrana biti ali jer onaj koji desno skrece se prestrojava u raskrsnici da bi preasao u lijevu traku a prestrojavanje u raskrsnici je kaznjivo.
U tom slučaju bi svakako bilo sukobljenih stavova i vjerovatno bi ti trebao advokat jer je moguće da bi i policajac insistirao da parcijalnom tumačenju zakona po pravu prvenstva desnog skretača, ne uzimajući u obzir tip raskršča.
Laplace

#49668 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

NediM17 wrote: 30/01/2025 14:06
Laplace wrote: 30/01/2025 14:03

Profa, imas znak na ulazu u Visoko, zabranjena upotreba zvucnog signala. :mrgreen:
Da, u gradu općenito, za to ne treba ni biti postavljen znak.

Opet, izuzetak je u slučaju opasnosti kada se treba upozoriti na opasnost. _A ja sam pješake upozorio na opasnost koja im prijeti zbog nepropisnog prelaska ceste (bez prethodne provjere da li je to sigurno) ispred vozila od 1,6 tona u pokretu). To jest, mogao bih se vaditi na to (samo djelimično tačno, pola-pola, druga polovina su moji živci).

Dakle, potpisao bih da kazne i mene i njega. Obojicu zbog korištenja zvučnog signala u gradu a njega dodatno zbog zaustavljanja/parkiranja na saobraćajnoj traci, ometanja odvijanja saobraćaja na cesti i dvije kazne zbog nepropisnog prelaska ceste (kazne za djecu idu na teret roditelju).

Ja platim svoje a on svoje, pošteno pa ko koga PREVARI.
NediM17

#49669 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by NediM17 »

kakaljin wrote: 30/01/2025 14:22
NediM17 wrote: 30/01/2025 14:21 A kao dole dalje nije bilo parkiranih vozila.
Smajling grohotli.
Jeli onda znaci ne moze niko proci ako dole u jednoj traci budu nepropisno parkirana vozila. Po tebi znaci da je blokirana saobracajnica i ne moze se dalje tj da se obidje auto!!!!!
Moze, al' kad se hodzino samelje.
NediM17

#49670 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by NediM17 »

kakaljin wrote: 30/01/2025 14:21

Kakvo bolan ne bio prestrojavanje u raskrsnici?
Znas li sta je definicija prestrojavanja?
drug_profi

#49671 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by drug_profi »

NediM17 wrote: 30/01/2025 14:24 How yes no.
Ovdje mozemo govoriti samo o vozackoj solidarnosti i ubrzanju saobracaja, o fer voznji, nikako o pravilima i zakonu.
Vidi, svako će paziti da ne napravi udes i neće bezobzirno ići sa tim da ima prednost.
Ali u situaciji kako sam ti opisao, ako se desi, kriv može biti samo onaj ko je upao u tuđu traku.
NediM17

#49672 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by NediM17 »

drug_profi wrote: 30/01/2025 14:27
Vidi, svako će paziti da ne napravi udes i neće bezobzirno ići sa tim da ima prednost.
Ali u situaciji kako sam ti opisao, ako se desi, kriv može biti samo onaj ko je upao u tuđu traku.
Koju tudju traku, sve su nase uz postovanje prednosti ako znakom nije drugacije odredjeno.
drug_profi

#49673 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by drug_profi »

Pa ja sam već jednom gore opisao zamišljen slučaj.
Ne bih ponovo.
Ateista

#49674 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

Nekom logikom gledajuci, trebalo bi jasno naznaciti da se prilikom skretanja ako ima vise traka, mora ici u svoju prvu traku i da ce u slucaju udesa biti krivica onoga ko nije isao u svoju traku, na zalost nije tako definisano.
Strogim i bukvalnim tumacenjem zakona imamo obje stvari definsane - i da ima prednost onaj ko skrece desno u odnosu na onoga ko skrece lijevo (bez izuzetaka) i da se mora koristiti prva traka, tako da ispadne da bi bukvalnim tumacenjem zakona morala biti obostrana krivica.
Opet kazem, nema logike da je tako i trebalo bi definisati da se pravilo skretanja desno odnosi samo na situacije sa jednom trakom, ali nije i ispada tako da se onaj ko je skretao desno moze pozvati na taj clan koji kaze da on ima prednost a onaj koji je skretao lijevo se moze pozvati na clan da svako mora biti u svojoj traci, i ispada obostrana krivica.
Zbog toga i zbog nepoznavanja zakona imamo vece guzve, da je ovo definisano kako treba saobracaj bi isao bolje i brze.
Ateista

#49675 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

NediM17 wrote: 30/01/2025 14:30
drug_profi wrote: 30/01/2025 14:27
Koju tudju traku, sve su nase uz postovanje prednosti ako znakom nije drugacije odredjeno.
Jesu sve tvoje, ali moras ici u prvu traku pa se prestrojiti u neku drugu kad se uvjeris da je bezbjedno, sve drugo je prekrsaj. Znam i za slucajeve zaustavljanja od strane policije zbog toga, jednom su i mene zaustavili zbog toga, iako uobicajenomto postujem ali eto tad nisam a jednom mi pokusali prisiti to iako sam bio uredan po tom pitanju.
Post Reply