Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
canvra888 wrote: ↑26/01/2025 21:16
Nema šanse da je razlika u cijeni malog servisa u ovlaštenom i neovlaštenom samo 20%.
Ne znam tačno, a saznacu za 15-tak dana, vrijeme je za redovni servis.
Posmatrajmo ovako- novo auto, u garanciji. Redovni mali servis kod neovlaštenog- ruke su npr 100 KM, ulja i filteri, zavisi sta se kupi.
Kod ovlaštenog, neka su ruke 200 KM- dakle- 100 % skuplje, ulja i filteri- ono što oni stavljaju, neka je i to skuplje, npr. do 30 %, iako mislim da neke pozamašne razlike u cijeni toga nema. Za razliku od 100 KM ruku i 30% na ulje/filtere, čuvaš garanciju i garantne uslove.
Koji bi ti servis odabrao za redovni servis auta u garanciji?
Ovlašteni naravno, ali nije o tome riječ. Samo kažem da teško da postoji takav ovlašteni da je mali servis samo 20% skuplji, kada se posmatranu vakuumu.
Eto ti posjeduješ Sportagea (ili Tucsona, ne sjećam se), u Kia centru u Sarajevu je oko 500 KM mali servis za 1.6 t-gdi.
Nema šanse da je razlika u cijeni malog servisa u ovlaštenom i neovlaštenom samo 20%.
hmm ako ides u servise tipa unitrade i slicno, tu je to 20-30%, ako je varijanta avlija kod nas najpopularnije onda je i 50-60% razlike
Mali servis svakako nije nikakva nauka i svaki ga avlija majstor može uraditi bez neke bojazni.
Naravno da nije nikakva nauka. Čak onaj koga ne mrzi da se bakće sa dizanjem auta, potklocavanjem (ako mu kanal ili ozbiljna dizalica nisu dostupni), može sve sam uraditi.
Medjutim, referisao sam se na post forumaša koji navodi da je prednost kupovine novog auta samo utoliko što ga operu nakon obavljenog servisa, pa u tom kontekstu treba posmatrati sve sto sam napisao-redovni servis auta u garanciji-ovlašteni/neovlašteni servis.
canvra888 wrote: ↑26/01/2025 22:05
Eto ti posjeduješ Sportagea (ili Tucsona, ne sjećam se), u Kia centru u Sarajevu je oko 500 KM mali servis za 1.6 t-gdi.
Da, Tucson 1.6 TGdi. Interesantno je da sam dobio info da je u Autoplus BL jeftiniji servis za taj motor u Tucsonu nego u Sportage?
Uskoro ću sve znati.
Moguće je da tu "ima nešto" jer kada sam plaćao Tucsona, dealer mi reče da za Kia program nema odstupanja od cijene ni za fenig (osim kada su zvanične akcije), da se cijena za Kia plaća direktno na račun Kia sjedišteu BiH ,a za Huyndai dealeru, uz popust koji nije naveden u cjenovniku.
A koliko se sjećam Huyndai je majka firma, a Kia kćerka firma.
Ja iz prve ruke mogu potvrditi da za Mercedesa mali servis u ovlastenom servisu je vise nego duplo skuplji nego u neovlastenom servisu.
U neovlastenom servisu sam platio 230KM...ulje filter ulja, zraka, kabine
U ovlastenom servisu sam platio 430KM i to bez filtera kabine.
Od te cifre su ruke tj sve mimo dijelova bile 77KM.
Ne znam tačno, a saznacu za 15-tak dana, vrijeme je za redovni servis.
Posmatrajmo ovako- novo auto, u garanciji. Redovni mali servis kod neovlaštenog- ruke su npr 100 KM, ulja i filteri, zavisi sta se kupi.
Kod ovlaštenog, neka su ruke 200 KM- dakle- 100 % skuplje, ulja i filteri- ono što oni stavljaju, neka je i to skuplje, npr. do 30 %, iako mislim da neke pozamašne razlike u cijeni toga nema. Za razliku od 100 KM ruku i 30% na ulje/filtere, čuvaš garanciju i garantne uslove.
Koji bi ti servis odabrao za redovni servis auta u garanciji?
To je minimum kod Berlijete. Jedan radni sat.
Recimo kad ti sijalicu mijenja, ide sijalica plus radni sat.
Posto je to besmislena cifra, onda ti odmah daju popust 40, tako da platis samo sijalicu.
Bio sam prijatno iznenadjen.
drug_profi wrote: ↑26/01/2025 22:50
To je minimum kod Berlijete. Jedan radni sat.
Recimo kad ti sijalicu mijenja, ide sijalica plus radni sat.
Posto je to besmislena cifra, onda ti odmah daju popust 40, tako da platis samo sijalicu.
Bio sam prijatno iznenadjen.
Pukne mi guma tj senzor poce pistati ja na semaforu na glavnoj taman da skrenem u ive andrica i gore u servis. Preko reda me primise, zima bila ja sa bebom od 3m u autu. 5KM krpljenje gume. Bio u peniju u nedjaricima dan ranije, valjda tu pokupio saraf.
Drugi put odem na servis i kako parkiram rece mi neki ciko ne radi ti zadnje svijetlo. Usao tamo i kazem ne radi svjetlo pravo zamjenite. Nisu mi naplatili sijalicu. Sto se tih stvari tice bas su korektni bili. Mozda njih ne kosta puno a ko musteriji godi kad izadju u susret.
Isto kad sam havariju imao jbg nisam se nadao da ce tolika steta i sa bihamkom pred servis. I haj dok sam ganjao izvjestaj i sve i kad sam kod advokata otisao kaze mi jesi vidio za lezarinu. Reko sta je to? Kaze pa ima servisa naplacuju dnevno sto je auto kod njih. A meni auto preko 20 dana tu. Mislim oko 600 ili 800KM da platim. Ne znam ni kako sam odletio u servis. Pitam hocete li naplatiti sto je meni ovdje auto. Kaze lik ma necemo, ne brini se nista. Auto nek stoji ima mjesta trenutno.
jebo tog audija, mada je velika vecina na oglasima srecom konfigurisana sa 4x4
ja kontao posto motor stpji uzduzno da ne moze bit prednja vuca
Joj kako se prosipas...
Strašni poznavalac. Audiju 100 godina motor stoji uzdužno, pa je možda svaki 7-mi sa kvatro pogonom.
Kao što je motor bio postavljen uzdužno i u Passatu B5 i B5.5, i u prvoj generaciji Škode Superb, jer su ti modeli bili na platformi PL45/PL45+ koju su dijelili sa prvom generacijom Audi A4.
Valja li ovo čemu? Viđao sam uživo i ne izgleda loše.
Po mom laičkom, neznalačkom iskustvu, mopglo bi valjati ali za nešto manje para uz uslov da mu je servisna istorija perfektna. Ipak radi se o autu starom 14 godina, pa bih obratio pažnju na kvačilo, diskove, spone, krajnice i ostalo iz ogibljenja. I kilometraža mu je takva (130 000) da ovo treba uzeti u obzir.
Hajd, sve je to potrošni materijal. A kakva je situacija sa servisiranjem i dijelovima? Ne znam nikog ko vozi Korejca, a da ne ide u ovlašteni (uglavnom voze nove).
inflames wrote: ↑28/01/2025 23:43
Hajd, sve je to potrošni materijal. A kakva je situacija sa servisiranjem i dijelovima? Ne znam nikog ko vozi Korejca, a da ne ide u ovlašteni (uglavnom voze nove).
Ako se odlučiš za ovo, moraćeš se raspitati za neovlašteni. Za početak, kontaktiraj forumaša Aldin-a, ako ih on ne radi/ne poznaje, možda te može uputiti. Inače, sudeći po prepisci i komentarima, Aldin mi se čini osobom koja zna znanje, a čestito i profesionalno radi svoj posao.
U nekoj mjeri, nabrojano jeste potrošno, ali i ono košta, kad dodje vrijeme za zamjenu.