Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#23501 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

stubrijez wrote: 26/01/2025 15:27
sehohari wrote: 26/01/2025 15:22
stubrijez wrote: 26/01/2025 15:20 Koje ba 3 godine ljudi rade sta je s vama... pricamo dva jezika, to sto ti drzavni moljci vode nema veze sa praksom i realnim sektorom.
Da je tako, ne bi svi išli u ausbildung poslije završetka školovanja ovdje.
Ti si neki drzavni sluzbenik.
Nisam, nego sam rođen ovdje i bolje poznajem državu od tebe.
stubrijez

#23502 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by stubrijez »

sehohari wrote: 26/01/2025 15:29
stubrijez wrote: 26/01/2025 15:27
sehohari wrote: 26/01/2025 15:22

Da je tako, ne bi svi išli u ausbildung poslije završetka školovanja ovdje.
Ti si neki drzavni sluzbenik.
Nisam, nego sam rođen ovdje i bolje poznajem državu od tebe.
jes jes, sve je tako kako kazes..
PreWiBa

#23503 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

Ozimician wrote: 26/01/2025 15:28
sehohari wrote: 26/01/2025 15:25
Ozimician wrote: 26/01/2025 15:23

Onda sam ja totalno zbunjen, na sva usta se pricalo kako fali radnika, a onda se stiti trziste rada? :run:

Negdje sam na njemackim forumima procitao da je Fachkräftemangel zapravo scam - traze kao kvalifikovanu stranu radnu snagu, ali im ne priznaju kvalifikacije koje su stekli u svojim drzavama i tretiraju ih kao NK radnike dok ne urade skupu, komplikovanu i dugu nostrifikaciju zanimanja u Njemackoj.

A opet ako neko to uradi i dodje u Njemacku kao Fachkraft, osudjen je da radi samo u toj struci za koju ima diplomu. :run:
Pa jbg. treba držati balans.

Evo i BiH fali radnika ili Hrvatskoj, opet svi ne žele da im radnici iz neke druge zemlje obore cijenu rada.
U BiH ne fali radnika (zapravo slicna prica kao i u Njemackoj, fali radnika ali po kakvim uslovima i gdje), Hrvatskoj fali radnika i Hrvatska je uvezla jako puno radnika prosle god., Njemacka je uvezla samo duplo vise nego jedna mala Hrvatska.
Eh, to već može biti.
stubrijez

#23504 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by stubrijez »

sehohari wrote: 26/01/2025 15:21
stubrijez wrote: 26/01/2025 15:15
sehohari wrote: 26/01/2025 15:08

Teamleiter uopće i nije profesija, to je pozicija.

Haustechniker je u biti haus majstor, i to nije pravi posao gdje ti treba prava stručna obuka.

Jedino za ovaj prvi posao ne znam, ali moguće je da su te opet zaposlili kao NKV radnika?
E pa prijatelju eto znas sve jeboga ti gdje ima tehnicar NK radnik i mehanicar. Kazem ti ljudi ne gledaju kad mozes u IT raditi bez formalnog obrazovanja i certifikata sto ne bi ovo mogao. Znaci i njih vode kao NK jel?
Pa moj stari kada je došao radio je kao mehaničar, ali imao je manju platu od drugih jer nije imao "ausbildung".

Naravno da možeš raditi, možeš sada biti i profesor u školi sa par mjeseci preobuke, ali si uvijek donji glede statusa.
I..? Koliko je stari radio godina za manju platu?
elcaliente

#23505 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

stubrijez wrote: 26/01/2025 15:01
sehohari wrote: 26/01/2025 14:57
stubrijez wrote: 26/01/2025 14:51

I ja o tome pricam... ne mogu biti NK radnik ako radim u fabrici za masinom ili u preduzecu kao tehnicar, a radim. Znaci seru bezveze, kakva nostrifikacija nema za to niko vremena, ni mi ni oni, koja svrha, pa to su obicne gluposti. Znam bar tri covjeka (dosli unazad 2 godine) koji rade u ekonomskoj i masinskoj bransi (VSS) bez nostrifikacije i poznavanja njemackog jezika. Dakle, prosjecni njemacki politicar sere kvake, klasicna birokratska mitomanija.
Ustvari, ja bih bas volio da nas protjeraju da vidim kakvu bi briljantnu selekciju u svojim usljivim mozgovima smislili.
U Njemačkoj je svako ko radi sa 12-godišnjom školom, ali bez ausbildunga, a da nije završio "ausbildung" (= u nastavku "stručna obuka") NKV radnik.
Ne znam, možda na osnovu iskustva iz druge države mogu reći da si ti "de facto" završio tu stručnu obuku, ali ako dođeš tek tako i počneš raditi u nekoj fabrici, ti se vodiš kao pomoćni radnik sa odgvarajuće nižom platom.

To nisu paušalne procjene, nisi završio školu i stručnu obuku za taj posao, koja traje dvije do tri godine.
Fahrrad Mechaniker, Haustechniker ili Team Leiter nije pomocni radnik sa odgovarajucom nizom platom.
I prilikom apliciranja ili na intervjuu niko nikad i nikome koga znam nije trezio diplomu. Samo CV i ako imas neku preporuku.
I ne razlikuje se tu Njemacka od Bosne ili Amerike... radili smo mi i prije u Bosni i vani, nema tu formalno obrazovanje veliku vaznost uopste. Samo sto ne moras toliko zapeti da se dokazujes i ucis u poslu i kroz posao. Privreda i drzavna administracija svugdje gledaju na ovakva pitanja na razlicite nacine.
To sve zavisi od branse do branse, ako radis posao gdje ti nisu potrebni posebni skill sets onda te nece zafrkavati sa diplomom. Naprimjer prodavac, mada ce onaj da diplomom imati vecu satnicu.
U mojoj bransi ja kada trazim radnika, HR mi nece ni proslijediti radnika bez odgovarajuceg formalnog obrazovanja.
Dobiti ce u sistemu rejting C i ja samo vidim onda ime i prezime i da su ga odbili.
Isto tako kada je neka preporuka ne moze aplikanz mene direktno poslati papire nego ide preko HR. Ako ne prodje HR ja mu ne mogu pomoci pa da mi je rod rodjeni.
Last edited by elcaliente on 26/01/2025 16:36, edited 1 time in total.
elcaliente

#23506 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Ozimician wrote: 26/01/2025 15:16
stubrijez wrote: 26/01/2025 15:15 E pa prijatelju eto znas sve jeboga ti gdje ima tehnicar NK radnik i mehanicar. Kazem ti ljudi ne gledaju kad mozes u IT raditi bez formalnog obrazovanja i certifikata sto ne bi ovo mogao. Znaci i njih vode kao NK jel?
IT je izuzet iz ovog pravila, oni moraju dokazati mislim 3 god. rada u struci i to im se racuna kao strucna kvalifikacija.
I to se lagano zavrsava sa 3 godine bez formalnog obrazovanja. Za 2-3 godine bez skole ces biti samo pomocni u IT.
Kod mene u firmi je bilo par takvih sada im je dat rok da moraju zavrsiti skolu pored posla.
elcaliente

#23507 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

sehohari wrote: 26/01/2025 15:08
stubrijez wrote: 26/01/2025 15:01
sehohari wrote: 26/01/2025 14:57

U Njemačkoj je svako ko radi sa 12-godišnjom školom, ali bez ausbildunga, a da nije završio "ausbildung" (= u nastavku "stručna obuka") NKV radnik.
Ne znam, možda na osnovu iskustva iz druge države mogu reći da si ti "de facto" završio tu stručnu obuku, ali ako dođeš tek tako i počneš raditi u nekoj fabrici, ti se vodiš kao pomoćni radnik sa odgvarajuće nižom platom.

To nisu paušalne procjene, nisi završio školu i stručnu obuku za taj posao, koja traje dvije do tri godine.
Fahrrad Mechaniker, Haustechniker ili Team Leiter nije pomocni radnik sa odgovarajucom nizom platom.
I prilikom apliciranja ili na intervjuu niko nikad i nikome koga znam nije trezio diplomu. Samo CV i ako imas neku preporuku.
Teamleiter uopće i nije profesija, to je pozicija.

Haustechniker je u biti haus majstor, i to nije pravi posao gdje ti treba prava stručna obuka.

Jedino za ovaj prvi posao ne znam, ali moguće je da su te opet zaposlili kao NKV radnika?
Teamleiter je pozicija, to je malo bolji radnik koji treba da organizuje rad za manji team, oni vode samo fachlich uglavnom nemaju disziplinarische Verantwortung.
Za Teamleiter ne treba posebno formalno obrazovanje.
Pravi Menadzment pocinje od Fachbereichsleiter, Bereichsleiter, Resortleiter i na kraju Vorstand.
To se uci na fakultetu na predmetu Betriebswirtschaft na nas nasem nesto kao ekonomija firme.🙂

U njemackoj postoji i strucni naziv za to vodstvo Teamleitera.
Laterales Führen, sto bi se na nas prevelo kao vodja sa strane.
Last edited by elcaliente on 26/01/2025 17:03, edited 3 times in total.
PreWiBa

#23508 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

stubrijez wrote: 26/01/2025 16:08
sehohari wrote: 26/01/2025 15:21
stubrijez wrote: 26/01/2025 15:15
E pa prijatelju eto znas sve jeboga ti gdje ima tehnicar NK radnik i mehanicar. Kazem ti ljudi ne gledaju kad mozes u IT raditi bez formalnog obrazovanja i certifikata sto ne bi ovo mogao. Znaci i njih vode kao NK jel?
Pa moj stari kada je došao radio je kao mehaničar, ali imao je manju platu od drugih jer nije imao "ausbildung".

Naravno da možeš raditi, možeš sada biti i profesor u školi sa par mjeseci preobuke, ali si uvijek donji glede statusa.
I..? Koliko je stari radio godina za manju platu?
Nije se dugo zadržao tu.
Ozimician

#23509 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

elcaliente wrote: 26/01/2025 16:26
stubrijez wrote: 26/01/2025 15:15 E pa prijatelju eto znas sve jeboga ti gdje ima tehnicar NK radnik i mehanicar. Kazem ti ljudi ne gledaju kad mozes u IT raditi bez formalnog obrazovanja i certifikata sto ne bi ovo mogao. Znaci i njih vode kao NK jel?
IT je izuzet iz ovog pravila, oni moraju dokazati mislim 3 god. rada u struci i to im se racuna kao strucna kvalifikacija.
I to se lagano zavrsava sa 3 godine bez formalnog obrazovanja. Za 2-3 godine bez skole ces biti samo pomocni u IT.
Kod mene u firmi je bilo par takvih sada im je dat rok da moraju zavrsiti skolu pored posla.
Bez obzira sto obavljaju posao kako treba i sto su vec godinama u firmi?
elcaliente

#23510 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Ozimician wrote: 26/01/2025 17:15

Yes. Tako se citavo IT trziste krece pomalo postaje i zasiceno, sada sve vise traze prave specijaliste koji se razumiju u vise stvari. To je i stvar troskovne politike, ponestaje novaca.
Ozimician

#23511 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

elcaliente wrote: 26/01/2025 17:23

Yes. Tako se citavo IT trziste krece pomalo postaje i zasiceno, sada sve vise traze prave specijaliste koji se razumiju u vise stvari. To je i stvar troskovne politike, ponestaje novaca.
I onda ce reci da su im migranti krivi jer im firme propadaju i ekonomija ide nizbrdo. :-)

Radna imigracija u Njemacku je prakticno zaustavljena, 200 000 radnika u 2024. god. na drzavu od 85 mil. stanovnika je isto kao i ovih 7000 stranih radnika koji su dosli u BiH.

Zato mi nije jasno zasto su migranti tolika tema u njemackoj politici, kad je trenutno Njemacka jedino azilantima za useljavanje, a to se moze rijesiti po kratkom popstupku, ako se zaista zeli.

https://www.klix.ba/biznis/privreda/naj ... /250125019
elcaliente

#23512 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Ozimician wrote: 26/01/2025 17:30

I onda ce reci da su im migranti krivi jer im firme propadaju i ekonomija ide nizbrdo. :-)

Radna imigracija u Njemacku je prakticno zaustavljena, 200 000 radnika u 2024. god. na drzavu od 85 mil. stanovnika je isto kao i ovih 7000 stranih radnika koji su dosli u BiH.

Zato mi nije jasno zasto su migranti tolika tema u njemackoj politici, kad je trenutno Njemacka jedino azilantima za useljavanje, a to se moze rijesiti po kratkom popstupku, ako se zaista zeli.

Pa nisu ti migranti tema, azilanti, nekvalifikovani , problematicni i ovi sto se bave kriminalom su tema.
Veliki problem je dolazak migranati koji direktno ulaze u socijalne sisteme. Koriste zdravstveno u koje nisu uplacivali, koriste socijalne stanove i ostala osiguranja.
Problem nekvalifikovanih je taj sto imaju niske plate i onda se prijave na socijalne stanove, ostanu bez posla poslije godinu i onda dobijaju Al1 itd.
Na to sve se nakacilo milion Urajinaca za koje ti placas zdraveno, njihov stan itd.
To se tematizira.
Poslusaj koji govor od Alice sve to ona fino objasni.🙂
Ozimician

#23513 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

elcaliente wrote: 26/01/2025 17:36

Pa nisu ti migranti tema, azilanti, nekvalifikovani , problematicni i ovi sto se bave kriminalom su tema.
Veliki problem je dolazak migranati koji direktno ulaze u socijalne sisteme. Koriste zdravstveno u koje nisu uplacivali, koriste socijalne stanove i ostala osiguranja.
Problem nekvalifikovanih je taj sto imaju niske plate i onda se prijave na socijalne stanove, ostanu bez posla poslije godinu i onda dobijaju Al1 itd.
Na to sve se nakacilo milion Urajinaca za koje ti placas zdraveno, njihov stan itd.
To se tematizira.
Ja bgmi sam vidio da su napali na pravilo za Zapadni Balkan u sklopu svega toga, iako je nezaposlenost medju tim ljudima ispod 1%.

Ne znam kako neko ko ostane bez posla moze da ostane u Njemackoj kad mu je viza vezana za posao i smije biti max 15 dana bez posla.

Bez trajnog boravka, dakle 60 mjeseci uplacenog penzionog i zdravstvenog, nijedan strani non-EU NK radnik ne moze da bude u Njemackoj bez posla. Tako da je to samo ksenofobicna suplja, mogu oni ukinuti i socijalne stanove i Burgergeld ako stvarno zele. Ja sam prvi za ukidanje toga.

Eno Dino postavio anketu da li ste za totalnu zabranu imigracije u Njemacku, 73% Balkanaca glasalo DA.
Pa jbmti pamet i logiku, to je ona logika - ja kad sam se dokopao Njemacke, ne smije niko poslije mene.
elcaliente

#23514 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Ozimician wrote: 26/01/2025 17:40

To se tematizira.
Ja bgmi sam vidio da su napali na pravilo za Zapadni Balkan u sklopu svega toga, iako je nezaposlenost medju tim ljudima ispod 1%.

Ne znam kako neko ko ostane bez posla moze da ostane u Njemackoj kad mu je viza vezana za posao i smije biti max 15 dana bez posla.

Bez trajnog boravka, dakle 60 mjeseci uplacenog penzionog i zdravstvenog, nijedan strani non-EU NK radnik ne moze da bude u Njemackoj bez posla. Tako da je to samo ksenofobicna suplja, mogu oni ukinuti i socijalne stanove i Burgergeld ako stvarno zele. Ja sam prvi za ukidanje toga.
Pa to je tema sada jer na sva zvona se govori da treba migracija kvalifikovane radne snage a oni daju hiljade viza za nekvalifikovanu radnu snagu.
Da si ti Njemac i da nisi u temi i bi rekao kakva je ovo zajebancija.
Sto i fakticki jeste. Jedno pricaju a drugo rade.
Zato ce i izgubiti izbore.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#23515 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

elcaliente wrote: 26/01/2025 17:45

To se tematizira.

Pa to je tema sada jer na sva zvona se govori da treba migracija kvalifikovane radne snage a oni daju hiljade viza za nekvalifikovanu radnu snagu.
A svi smo ti govorili da povecanje kvota za Z. Balkan nece nista donijeti
Ozimician

#23516 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

elcaliente wrote: 26/01/2025 17:45 Pa to je tema sada jer na sva zvona se govori da treba migracija kvalifikovane radne snage a oni daju hiljade viza za nekvalifikovanu radnu snagu.
Eto na ovoj stranici smo raspravljali da Njemci i nase kvalifikovane radnike sistemski tretiraju kao NK radnike, iako ljudi mozda imaju i fakultet zavrsen.

Meni je najveci nonsens sto oni traze "strane kvalifikovane radnike" a uopste ne priznaju strane kvalifikacije, nego moras obavljati nostrifikaciju i doskolovavanje u Njemackoj da bi te tretirali kao takvog. To se vecini vise ne isplati, posebno za pocetne plate koje se nude. Ponudili su Chancenkarte i prijavilo im se do sad 2000 ljudi i prijave su skroz stale, vise niko ne zeli da uzme to i ovi koji su uzeli kazu da su pozalili. Puni forumi takvih sto se zale na to.

Oni imaju zapravo najveci problem sami sa sobom, migranti su samo laka nezasticena meta za preusmjeravanje bijesa naroda.
Ozimician

#23517 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

_BataZiv_0809 wrote: 26/01/2025 17:47 A svi smo ti govorili da povecanje kvota za Z. Balkan nece nista donijeti
Eh da, pisalo se ovdje kao da cijeli Balkan ceka samo neki potpis nekog Svabe negdje pa da navali na granice...

Zapravo je emigracija sa Balkana u strmoglavom padu, od ovih 40 000 prosle godine, 20-25 000 su Kosovo + Albanija, jer je Kosovo tek dobilo bezvizni Sengen rezim. I to je dostiglo peak u 2024 i to je to.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#23518 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Ozimician wrote: 26/01/2025 17:53
_BataZiv_0809 wrote: 26/01/2025 17:47 A svi smo ti govorili da povecanje kvota za Z. Balkan nece nista donijeti
Eh da, pisalo se ovdje kao da cijeli Balkan ceka samo neki potpis nekog Svabe negdje pa da navali na granice...

Zapravo je emigracija sa Balkana u strmoglavom padu, od ovih 40 000 prosle godine, 20-25 000 su Kosovo + Albanija, jer je Kosovo tek dobilo bezvizni Sengen rezim. I to je dostiglo peak u 2024 i to je to.
Pa to je elkalijente pisao. Kao da ovdje ima par stotina hiljada ljudi koji ce na jedan administrativni mig krenuti za Njemacku
Nema.
Nema vise ni ljudi.
Ko je zelio otici otisao je do sad (velika vecina)
Da ne pricamo kako se imigracija daleko vise isplatila u periodu 2016-2020 nego sad.
elcaliente

#23519 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

_BataZiv_0809 wrote: 26/01/2025 17:47
elcaliente wrote: 26/01/2025 17:45

A svi smo ti govorili da povecanje kvota za Z. Balkan nece nista donijeti
Pa zavisi Bato. Donjelo je nasim NK radnicima.
Zbog ogromne migracije i politike Njemci su prosle godine usporili izdavanje viza i onda gotovo obustavili.
Hebi ga i ekonomija vec drugu godinu u recesiji a prognoze kazu da ce biti decenija recesije.
Problem je taj sto njemacka recesija direktno pogadja BiH.
elcaliente

#23520 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Ozimician wrote: 26/01/2025 17:51
elcaliente wrote: 26/01/2025 17:45 Pa to je tema sada jer na sva zvona se govori da treba migracija kvalifikovane radne snage a oni daju hiljade viza za nekvalifikovanu radnu snagu.
Eto na ovoj stranici smo raspravljali da Njemci i nase kvalifikovane radnike sistemski tretiraju kao NK radnike, iako ljudi mozda imaju i fakultet zavrsen.

Meni je najveci nonsens sto oni traze "strane kvalifikovane radnike" a uopste ne priznaju strane kvalifikacije, nego moras obavljati nostrifikaciju i doskolovavanje u Njemackoj da bi te tretirali kao takvog. To se vecini vise ne isplati, posebno za pocetne plate koje se nude. Ponudili su Chancenkarte i prijavilo im se do sad 2000 ljudi i prijave su skroz stale, vise niko ne zeli da uzme to i ovi koji su uzeli kazu da su pozalili. Puni forumi takvih sto se zale na to.

Oni imaju zapravo najveci problem sami sa sobom, migranti su samo laka nezasticena meta za preusmjeravanje bijesa naroda.
Sve je to samo reakcija na mnoge kvalifikovane radnike koji su dolazili na posao pa nemaju pojma o materiji.
I sam znas kako se u BiH diplome mogu nabaviti.
elcaliente

#23521 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

_BataZiv_0809 wrote: 26/01/2025 17:56
Ozimician wrote: 26/01/2025 17:53

Pa to je elkalijente pisao. Kao da ovdje ima par stotina hiljada ljudi koji ce na jedan administrativni mig krenuti za Njemacku
Nema.
Nema vise ni ljudi.
Ko je zelio otici otisao je do sad (velika vecina)
Da ne pricamo kako se imigracija daleko vise isplatila u periodu 2016-2020 nego sad.
Ako zaista recesija potraje deceniju mozda bude nesto i povratka ako BiH bude uspjela da aktivira privredu i nadje druga trzista.
zona072

#23522 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by zona072 »

Ja sam novi u Njemackoj. Radim kvalifikovan posao ali na ovoj NK Zapadi Balkan vizi (paragraf 19c), ali kada sam dogovorio jednu platu s gazdom i kad su oni poslali moje papire u BA (Bundesagentur für Arbeit) dobili su odgovor da za tu poziciju moraju podici platu inace firma nece dobiti saglasnost od BA za mene kao stranog radnika. Da li moja situacija, mjenja cinjenicu da nase kvalifikovane radnike njemacka birokratija gleda kao NK radnike ?
elcaliente

#23523 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

zona072 wrote: 26/01/2025 18:07 Ja sam novi u Njemackoj. Radim kvalifikovan posao ali na ovoj NK Zapadi Balkan vizi (paragraf 19c), ali kada sam dogovorio jednu platu s gazdom i kad su oni poslali moje papire u BA (Bundesagentur für Arbeit) dobili su odgovor da za tu poziciju moraju podici platu inace firma nece dobiti saglasnost od BA za mene kao stranog radnika. Da li moja situacija, mjenja cinjenicu da nase kvalifikovane radnike njemacka birokratija gleda kao NK radnike ?
Gledaju te onako kako si dobio ulaznu vizu, po tome broje.
Ozimician

#23524 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

elcaliente wrote: 26/01/2025 18:03
Ozimician wrote: 26/01/2025 17:51

Sve je to samo reakcija na mnoge kvalifikovane radnike koji su dolazili na posao pa nemaju pojma o materiji.
I sam znas kako se u BiH diplome mogu nabaviti.
Privatni fakulteti iz BIH su na Anabinu H+/- , samo drzavni su H+

Vanredne diplome medicinskih struka se ne mogu uopste ni nostrificirati u Njemackoj, mora se ispocetka ici u skolu.
Za tehnicke fakultete moras odraditi seminare i weiterbildung da udjes u strukovnu komoru.

To da su dolazili na posao a nisu imali pojma o materiji okaci macku o rep, Svabo svakako ne voli da ima Auslender iznad njega, pa nece imati problem da zbog nesavrsenog njemackog za nekoga kazu da "nema pojma o materiji", jer se oko nekon strucnog izraza pogresno izrazio - been there, seen that.

Samo onda im lijepo na engleskom kazem izraz i napomenem: kako to da ne znate sta to znaci, znate li vi ijedan strani jezik, cak ni engleskim ne baratate? Ucite li ista u tim vasim skolama?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#23525 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

elcaliente wrote: 26/01/2025 18:06
Ako zaista recesija potraje deceniju mozda bude nesto i povratka ako BiH bude uspjela da aktivira privredu i nadje druga trzista.
Ne vjerujem da ce biti nekog velikog povratka ali ce i odlazak biti u stagnaciji
Post Reply