Savezna Republika Njemačka
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#1151 Re: Savezna Republika Njemačka
https://www.klix.ba/vijesti/svijet/afd- ... /250114105
Kakve su ovo dezinformacije, ima li iko pismen u redakciji Klixa?
Nisu ubacivali migrantima, već i ljudima koji imaju bilo kakvo stranačko porijeklo.
Imaš ljude čiji je djed došao 60-ih iz Turske i samo su zbog nekog prezimena tipa Yilmaz dobili letak.
Naši ponovo dokazuju zašto su u Njemačkoj većinom OFR, pa još i podržavaju ovo.
Kakve su ovo dezinformacije, ima li iko pismen u redakciji Klixa?
Nisu ubacivali migrantima, već i ljudima koji imaju bilo kakvo stranačko porijeklo.
Imaš ljude čiji je djed došao 60-ih iz Turske i samo su zbog nekog prezimena tipa Yilmaz dobili letak.
Naši ponovo dokazuju zašto su u Njemačkoj većinom OFR, pa još i podržavaju ovo.
- TAFKAP
#1152 Re: Savezna Republika Njemačka
sprem'te se, sprem'te 
-
elcaliente
#1153 Re: Savezna Republika Njemačka
Haha, ja ne mogu da vjerujem da sam ovo pricitao.Ermin ZM wrote: ↑27/12/2024 22:05Imas razne modele, vise elterngelda a krace ili obratno. (Ja nisam koristio) al od kolege zena je msm ovako 14 mjeseci dobivala 67 posto plate i onda jos godinu nesto manje.Rockefeller wrote: ↑27/12/2024 21:37Kakve ba tri godine?
I kako je moguce da stane sve u 100€ kad je fking Hipp dohrana 15€? Pa samo ba hranu moras minimum 100€ izdvojit plus stvari.
Pitacu ga pa naknadno postam.
Dje sisa u toj prici? Djabna je
Proslo je sad neko vrijeme od toga al koliko se sjecam:
Aptamil sam placao 15 eura, msm da je isla jedna sedmicno. I to je bio najveci trosak. Pelene su bile tipa 40 komada po 5-6 eura( onaj jumbo pack kad uzmes jos jeftinije) maramice 4 pakovanja po 80 komada oko 3-4 eura. Hapice ja nisam uzimao vec smo mi kombinovali. Set bodija u primarku tipa 6 komada 10 eura.
Ajd mozda nije 100 nek je 150 opet stane u djeciji.
-
Ermin ZM
#1154 Re: Savezna Republika Njemačka
Slagao nesto za cijene? Evo ti aktuelne(prije je bilo jos jeftinije kad je moja bila beba)elcaliente wrote: ↑15/01/2025 17:07Haha, ja ne mogu da vjerujem da sam ovo pricitao.Ermin ZM wrote: ↑27/12/2024 22:05Imas razne modele, vise elterngelda a krace ili obratno. (Ja nisam koristio) al od kolege zena je msm ovako 14 mjeseci dobivala 67 posto plate i onda jos godinu nesto manje.Rockefeller wrote: ↑27/12/2024 21:37
Kakve ba tri godine?
I kako je moguce da stane sve u 100€ kad je fking Hipp dohrana 15€? Pa samo ba hranu moras minimum 100€ izdvojit plus stvari.
Aptamil sam placao 15 eura, msm da je isla jedna sedmicno. I to je bio najveci trosak. Pelene su bile tipa 40 komada po 5-6 eura( onaj jumbo pack kad uzmes jos jeftinije) maramice 4 pakovanja po 80 komada oko 3-4 eura. Hapice ja nisam uzimao vec smo mi kombinovali. Set bodija u primarku tipa 6 komada 10 eura.
https://www.dm.de/babylove-windeln-prem ... 77676.html
https://www.dm.de/babylove-feuchttueche ... 61550.html
https://www.c-and-a.com/de/de/shop/mult ... e3EALw_wcB
https://www.dm.de/aptamil-anfangsmilch- ... 01226.html
Da dodam svi pregledi itd kod pedijatra su besplatni.
-
elcaliente
#1155 Re: Savezna Republika Njemačka
Drug ako nemas djece i nisi djecu odgajao u Njemackoj onda nisi jednostavno kompetentan za tu temu.Ermin ZM wrote: ↑15/01/2025 21:51Slagao nesto za cijene? Evo ti aktuelne(prije je bilo jos jeftinije kad je moja bila beba)elcaliente wrote: ↑15/01/2025 17:07Haha, ja ne mogu da vjerujem da sam ovo pricitao.Ermin ZM wrote: ↑27/12/2024 22:05
Imas razne modele, vise elterngelda a krace ili obratno. (Ja nisam koristio) al od kolege zena je msm ovako 14 mjeseci dobivala 67 posto plate i onda jos godinu nesto manje.
https://www.dm.de/babylove-windeln-prem ... 77676.html
https://www.dm.de/babylove-feuchttueche ... 61550.html
https://www.c-and-a.com/de/de/shop/mult ... e3EALw_wcB
https://www.dm.de/aptamil-anfangsmilch- ... 01226.html
Da dodam svi pregledi itd kod pedijatra su besplatni.
Prvo Elterngeld se dobija za 12 mjeseci.
Mozes ga poloviti pa da ti ga isplacuju 24 mjeseca ali suma je ista. 65 od plate za 12 mjeseci maksimalno 1800 eur, on se isplacuje neto tako da ti moras kod obrade poreza doplatu vrsiti.
Pelene, kod malih beba trebas u prosjeku 6-8 pelena dnevno.
Ne mozes samo uzmati najeftinije DM, kao prvo jer djeca razlicito reaguju, kao drugo jer nisu toliko kvalitetne.
Pelena u prosjeku kosta 18 do 20 centi.
Na to dolaze kreme, losioni, kupke, vitamini, vlazne maramice, podloga za presvlacenje, itd.
Zena treba vitamine i druge preparate ako doji, ako ne doji jos veca jebada je sa kupovanjem hrane mada i kada doji moras kupovati dohranu, cajeve, vitaminske cajeve, flasice itd.
Treba i djete negdje spavati, mora imati
ormaric ,mora nesto obuci, povrati moras se vise prati, nije isti deterdzent i isto omeksivac za odrasle i za bebe. Bebi treba toplota, zimi vise grijes itd. Itd.
Sve ovo ako je dijete podpuno zdravo ako nije onda imas jos vece izdatke.
Tih 250 eur ne moze biti a ne kao sto si napisao 100 eur.
Kada prestane jesti tecnu hranu onda idu teglice itd koje su skuplje ili kupujes povrce pa pasiras i pravis hranu.
Zanimljivo je kako si naveo sve ovo najeftnije od dm sto je ujedno i najnekvalitetnije a onda nevedes Aptamil.
Evo mi smo koristili Aptamil, jedna kutija bude 7-10 dana max. I sto je dijete starije koristis drugi Aptamil koji je skuplji.
Pazi ja se ne zalim i hvala Bogu da imam djete ne gledam na to kao trosak ali realno 300 eur beba kosta mjesecno. Kako je dijete vece tako troskovi rastu.
Problem imaju ljudu koji poslije godinu ili dvije moraju na posao, djete mora u jaslice kojih nema ispod 700-800 eur mjesecno.
-
Ermin ZM
#1156 Re: Savezna Republika Njemačka
Jesam druze, iz iskustva i pisem. Doduse vidim da je nesto i poskupilo. Nisam koristio elternzeit, do trece godine sam dobivao onih 250 il je 300 eura ne sjecam se dodatno uz 250 djecijeg doplatka. Ja radio puno, zena orvo minijob pa teilzeit.
Ono sam naglasio da nije iz licnog iskustva. Ne padne mi na pamet da ga upitam. Helem nejse, imas kakvu takvu sigurnost. 250 eura do 18te godine plus prve 3 godine Elterngeld/Familiengeld.
U Bosni nemas toga pa opet je sve haman pa duplo skuplje.
Na kraju krajeva roditelj koji je kuci moze radit i kakav nebenjob itd.
(Doduse nesto sam cuo da su uveli 1000km mjesecno prvu godinu al nisam siguran)
Ps za pelene meni iz DM i Rossmanna su bile najbolje, od markiranih se znala izasuti.
Za to se slazem za trosak, ne treba dijete gledati kroz tu prizmu i biti hedonista(ovo je moj licni subjektivni stav)
Msm u principu ko sam ja nekome da odlucujem o njegovom zivotu. Ko ne zeli imat djece ne mora, licna odluka.
Zao mi je kad neko zeli a ne moze.
Naravno da je imati dijete zrtva u odredjenim segmentima zivota, finansijskom, potrosis i zivaca i energije al eto meni je drago da je tako kako jest.
Ono sam naglasio da nije iz licnog iskustva. Ne padne mi na pamet da ga upitam. Helem nejse, imas kakvu takvu sigurnost. 250 eura do 18te godine plus prve 3 godine Elterngeld/Familiengeld.
U Bosni nemas toga pa opet je sve haman pa duplo skuplje.
Na kraju krajeva roditelj koji je kuci moze radit i kakav nebenjob itd.
(Doduse nesto sam cuo da su uveli 1000km mjesecno prvu godinu al nisam siguran)
Ps za pelene meni iz DM i Rossmanna su bile najbolje, od markiranih se znala izasuti.
Za to se slazem za trosak, ne treba dijete gledati kroz tu prizmu i biti hedonista(ovo je moj licni subjektivni stav)
Msm u principu ko sam ja nekome da odlucujem o njegovom zivotu. Ko ne zeli imat djece ne mora, licna odluka.
Zao mi je kad neko zeli a ne moze.
Naravno da je imati dijete zrtva u odredjenim segmentima zivota, finansijskom, potrosis i zivaca i energije al eto meni je drago da je tako kako jest.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#1157 Re: Savezna Republika Njemačka
U njemačkom gradu Aschaffenburgu, u parku, dogodio se u 11.45 sati napad nožem u kojem ima smrtno stradalih osoba
- Truba
#1158 Re: Savezna Republika Njemačka
balkanac kvota 1.5 (ili europljanin)
afrikanac 1.4
azijat 1.3
svi ostali 1.2
afrikanac 1.4
azijat 1.3
svi ostali 1.2
- Truba
#1159 Re: Savezna Republika Njemačka
Afganistanac
Trebo biti deportiran
Odbijen azil
Ne razmem nemce
Naprave kucu od 0
Od 1945
Savrseno perfektno drustvo
I prime cobane iz afganistana koji potezu noz na djecu
Trebo biti deportiran
Odbijen azil
Ne razmem nemce
Naprave kucu od 0
Od 1945
Savrseno perfektno drustvo
I prime cobane iz afganistana koji potezu noz na djecu
- TAFKAP
#1160 Re: Savezna Republika Njemačka
Jesil u životu nogom kročio po Njemačkoj?
- Truba
#1161 Re: Savezna Republika Njemačka
jesam išao sam na hodočašće u brisel 2008. i na benzinskoj pumpi negdje u njemačkoj nas je njemačka policija tretirala ko stoku
al pošto smo belci i kršćani nisam to gledao kao rasizam
takojder sam pješke iz salzburga krenuo za njemačku za mitelferden cini mi se 2011. al nakon 2 sata kruzenja sam se pogubio tad nije bilo ovih mapa niti sam imao dobar mobitel pa sam se vratio ...a mozda sam i bio u njemačkoj ko zna
Merz poput Trumpa: Prvoga dana mandata zabranit ću ulazak ilegalcima
Posljedica je to najnovijeg pokolja u Njemačkoj. Po n-ti put u Njemačkoj se dogodio masakr po istom obrascu – migrant koji je imao rješenje o protjerivanju i bio je dobro poznat policiji i liječničkim (psihijatrijskim) ustanovama ubio je nožem u parku u bavarskom gradu Aschaffenburgu dijete i odraslog muškarca
vijest dostupna za pretplatnike vecernjeg
al pošto smo belci i kršćani nisam to gledao kao rasizam
takojder sam pješke iz salzburga krenuo za njemačku za mitelferden cini mi se 2011. al nakon 2 sata kruzenja sam se pogubio tad nije bilo ovih mapa niti sam imao dobar mobitel pa sam se vratio ...a mozda sam i bio u njemačkoj ko zna
Merz poput Trumpa: Prvoga dana mandata zabranit ću ulazak ilegalcima
Posljedica je to najnovijeg pokolja u Njemačkoj. Po n-ti put u Njemačkoj se dogodio masakr po istom obrascu – migrant koji je imao rješenje o protjerivanju i bio je dobro poznat policiji i liječničkim (psihijatrijskim) ustanovama ubio je nožem u parku u bavarskom gradu Aschaffenburgu dijete i odraslog muškarca
vijest dostupna za pretplatnike vecernjeg
- sinuhe
#1162 Re: Savezna Republika Njemačka
Otkud ljudima to da se moze ilegalno prelaziti granica.
- Truba
#1163 Re: Savezna Republika Njemačka
ovdje je problem što se zbog woke ludila pazi kako će se postupati prema ljudima druge vjere nacije i s drugog kontintneta
čuvaju se dobri glasovi, poslovi, mirovine, plaće umjesto da se čuvaju djeca i ljudi
zapravo je zadatak čuvanja domaćih ljudi važniji od dobrog glasa u nekim zelenim ili lijevim medijima što će biti nazvan rasistom neki činovnik koji je vratio afganistance po zakonu u afganistan
moš misliti treba deportirati nekog ko je za deportaciju
rasizam nazi
čuvaju se dobri glasovi, poslovi, mirovine, plaće umjesto da se čuvaju djeca i ljudi
zapravo je zadatak čuvanja domaćih ljudi važniji od dobrog glasa u nekim zelenim ili lijevim medijima što će biti nazvan rasistom neki činovnik koji je vratio afganistance po zakonu u afganistan
moš misliti treba deportirati nekog ko je za deportaciju
rasizam nazi
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#1164 Re: Savezna Republika Njemačka
nedostajalo je još samo zig hajl
- kamberovica polje
#1165 Re: Savezna Republika Njemačka
Kad klatno historije ode na jedan kraj spektra ne vraća se u sredinu, nego ode na drugi kraj.
-
BiBi911
- Truba
#1167 Re: Savezna Republika Njemačka
to se zove savijena potkovicakamberovica polje wrote: ↑25/01/2025 21:34 Kad klatno historije ode na jedan kraj spektra ne vraća se u sredinu, nego ode na drugi kraj.
- Point.
#1168 Re: Savezna Republika Njemačka
Južnoafrički imigrant u Americi govori švabama šta je najbolje za njih. Crve Musku.
- Truba
#1169 Re: Savezna Republika Njemačka
/protesti-zbog-jacanja-alternative-za-njemacku-hiljade-ljudi-na-ulicama
https://www.avaz.ba/vijesti/globus/9527 ... na-ulicama
Protesti za ukidanje izbora
https://www.avaz.ba/vijesti/globus/9527 ... na-ulicama
Protesti za ukidanje izbora
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
#1170 Re: Savezna Republika Njemačka
ne, nego protesti protiv nacista
srećom, nisu tridesete prošlog vijeka pa bi ovaj put bio jak otpor i u samoj Njemačkoj
srećom, nisu tridesete prošlog vijeka pa bi ovaj put bio jak otpor i u samoj Njemačkoj
- Ozimician
#1171 Re: Savezna Republika Njemačka
Bio bi svakako jaci otpor nego tridesetih.
Ali tokom korone sam shvatio kako su zapravo tridesete uspjele u Njemackoj.
Ali tokom korone sam shvatio kako su zapravo tridesete uspjele u Njemackoj.
- avetinja
#1172 Re: Savezna Republika Njemačka
Zna se odakle vjetar puše i ko kontroliše takozvanu desnicu koja sve više uzima maha. Kalin Đeorđesku i Diana Šošoaka nisu na platnom spisku pa se trude na sve načine da ih maknu, dok su im ovi "nova nada".
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
#1173 Re: Savezna Republika Njemačka
Fico u Slovačkoj je popušio, tako će i Orban, a i ovi AfD wannabe Nazis 
- Point.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
#1175 Re: Savezna Republika Njemačka
https://www.reddit.com/r/europe/s/OF28ciASYD
https://x.com/visegrad24/status/1883227 ... ENOGQ&s=19