Tako to dodje. Ovo ima sve odlike teroristickog napada, a ponajvise motiv. No dobro, da su rekli da je ovo teroristicki napad sta bi tek morali reci za Izrael. Suti, dobro je proslo. Mogli su napravit islamskog terorista od njega.
Savezna Republika Njemačka
- dr_Evil
#1101 Re: Savezna Republika Njemačka
- dr_Evil
#1102 Re: Savezna Republika Njemačka
Jel to predlazes da vratimo vjeronauk Svabama?Truba wrote: ↑27/12/2024 09:17 ništa ne može izbrisati činjenicu da je lik DOŠLJAK
Ukidanje vjeronauka kao obveznog predmeta 1970-ih godina dovelo je do pada religioznosti među adolescentima u Njemačkoj. Ovo je rezultat studije Instituta za ekonomska istraživanja (Ifo).
https://www.nedjelja.ba/hr/ljudi-zivot- ... ckoj/23776
Uvođenje predmeta etike također je utjecalo na brak i podjelu rada između muškaraca i žena. Nakon dodavanja novog predmeta tradicionalni stavovi prema podjeli zadataka prema spolovima i nužnosti braka su potisnuti. Kao rezultat reforme obrazovanja smanjen je i broj brakova te novorođene djece, a povećano je učešće na tržištu rada, radno vrijeme i razina plaća.
Evo kod nas nikad vise vjeronauke i bogomolja, a nikad manje djece i radnika. Da ne kazemo kakav je narod!
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#1103 Re: Savezna Republika Njemačka
ma znamo mi što su komunjare 1945 prvo ukidale
nećemo se praviti naivni
eto nismo imali 45 godina vjeronauka pa što nam je bilo 1992
predlažem da se vrate obiteljski vrijednostima rađanju djece a manje prodaje države i društva strancima
zbog eura i penzije
nećemo se praviti naivni
eto nismo imali 45 godina vjeronauka pa što nam je bilo 1992
predlažem da se vrate obiteljski vrijednostima rađanju djece a manje prodaje države i društva strancima
zbog eura i penzije
- darius_maximus
#1104 Re: Savezna Republika Njemačka
Kada su preduzeća skontala da umjesto povećanja plata mogu samo uduplati radnu snagu prilivom žena, to je bilo to, kakva etika i vjera.Truba wrote: ↑27/12/2024 09:17 ništa ne može izbrisati činjenicu da je lik DOŠLJAK
Ukidanje vjeronauka kao obveznog predmeta 1970-ih godina dovelo je do pada religioznosti među adolescentima u Njemačkoj. Ovo je rezultat studije Instituta za ekonomska istraživanja (Ifo).
https://www.nedjelja.ba/hr/ljudi-zivot- ... ckoj/23776
Uvođenje predmeta etike također je utjecalo na brak i podjelu rada između muškaraca i žena. Nakon dodavanja novog predmeta tradicionalni stavovi prema podjeli zadataka prema spolovima i nužnosti braka su potisnuti. Kao rezultat reforme obrazovanja smanjen je i broj brakova te novorođene djece, a povećano je učešće na tržištu rada, radno vrijeme i razina plaća.
Sada efektivno oboje radi od jutra do mraka i opet nema para za stan, auto, dijete, tako da se sve manje ljudi odlučuje za to.
S druge strane, imigranti ne moraju raditi i dobijaju naknade od države, tako da imaju svu slobodu da se razmnožavaju na račun onih koji rade za njih (a koji sami nemaju djecu).
Ovako nekako, samo zamijeni malo grupe.
Ukini naknade i poticaje i možda se uspije malo smanjiti disbalans...
- Truba
#1105 Re: Savezna Republika Njemačka
imaš istraživanje nemoj meni molim te
istraživanje
nema vjeronauka = nema brakova = nema djece = pobačaji i nerađanje
nisam ja pisao istraživanje
nema djece= migracije
terorizam
postavlja se ptianje zašto nisu bjeloruse i ukrajince primali pa i ruse
možda ne bismo imali vaku rusiju danas
istraživanje
nema vjeronauka = nema brakova = nema djece = pobačaji i nerađanje
nisam ja pisao istraživanje
nema djece= migracije
terorizam
postavlja se ptianje zašto nisu bjeloruse i ukrajince primali pa i ruse
možda ne bismo imali vaku rusiju danas
- darius_maximus
#1106 Re: Savezna Republika Njemačka
Kao što rekoh, to je malo komplikovanija tema.
Puno se stvari desilo od WWII da bi se sada samo strpalo sve pod "no vjeronauka, no djeca".
Evo kod nas je vjera u svakoj pori društva pa imaš iz godine u godinu negativni prirodni priraštaj.
Što bi rekao naš narod, ne živi se od ljubavi.
Puno se stvari desilo od WWII da bi se sada samo strpalo sve pod "no vjeronauka, no djeca".
Evo kod nas je vjera u svakoj pori društva pa imaš iz godine u godinu negativni prirodni priraštaj.
Što bi rekao naš narod, ne živi se od ljubavi.
- Truba
#1107 Re: Savezna Republika Njemačka
u njemačkoj je nizbrdo krenulo s tim
a ranije im je isto falilo ljudi ali to je zakucalo ekser u kovceg
cini mi se da su njemice rodile 1946 950 000 beba
a sada 750000
a treba usporediti broj ljudi tada i sada
te ekonomsku situaciju tada i sada
danas godisnje 100 000 pobačaja ( registriranih)
svi problemi kapitalizma danas su u nerađanju
a ranije im je isto falilo ljudi ali to je zakucalo ekser u kovceg
cini mi se da su njemice rodile 1946 950 000 beba
a sada 750000
a treba usporediti broj ljudi tada i sada
te ekonomsku situaciju tada i sada
danas godisnje 100 000 pobačaja ( registriranih)
svi problemi kapitalizma danas su u nerađanju
- dr_Evil
#1108 Re: Savezna Republika Njemačka
Znaci Trubas nas solidni kaze da ako vratimo vjeronauku da cemo se poceti stemati
Valjda nas je negativan prirastaj poslije pada komunjara uvjerio u suprotno.
Ja ipak mislim da bi bolja mjera bila ukidanje interneta i kablovske televizije, pa da mlada umjesto mobitela ima sta drugo drndat. Ali eto, sta ja znam, ja sam samo komunjara.
Ja ipak mislim da bi bolja mjera bila ukidanje interneta i kablovske televizije, pa da mlada umjesto mobitela ima sta drugo drndat. Ali eto, sta ja znam, ja sam samo komunjara.
- darius_maximus
#1109 Re: Savezna Republika Njemačka
Porast broja rođenih nakon ratova nije neobičan.
100% sam siguran da je i u BiH bio veći prirodni priraštaj 1996. godine nego što je danas.
A i mi danas "bolje živimo".
Nema narod para, vremena, ni kuveta ni za sex, ni za djecu.
100% sam siguran da je i u BiH bio veći prirodni priraštaj 1996. godine nego što je danas.
A i mi danas "bolje živimo".
Nema narod para, vremena, ni kuveta ni za sex, ni za djecu.
- Truba
#1110 Re: Savezna Republika Njemačka
tocno se vidi da su komunjaradr_Evil wrote: ↑27/12/2024 10:59 Znaci Trubas nas solidni kaze da ako vratimo vjeronauku da cemo se poceti stematiValjda nas je negativan prirastaj poslije pada komunjara uvjerio u suprotno.
nije vjeronauku nego vjeronauk
sad je kasno za sve
ja samo prenosim istraživanje
- darius_maximus
#1111 Re: Savezna Republika Njemačka
Još samo da odgovoriš zašto u sredinama koje imaju vjeronauku u školama i vjeru u svim porama društva, kao što su BiH i Hrvatska (a možeš uzeti i Poljsku, kao velike vjernike u Evropi) dolazi do pada prirodnog priraštaja. 
Onda možda zaključke možeš početi preslikavati na Njemačku.
Onda možda zaključke možeš početi preslikavati na Njemačku.
- Truba
#1112 Re: Savezna Republika Njemačka
zbog komunjara
uzeo sam istraživanje iz normalne zemlje koje je ponudilo odgovore na neka pitanja
ne sva
uzeo sam istraživanje iz normalne zemlje koje je ponudilo odgovore na neka pitanja
ne sva
- jeza u ledja
#1113 Re: Savezna Republika Njemačka
Ovaj lik na svakoj temi nadje razlog da prica o vjeri i crkvi. Cesto se na temi o necemu sasvim lijevom prica, on uleti ko kakav bot i pocne o crkvi. Sta mu taj dan izbaci algoritam on ce doci ovdje da nam prenese.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#1114 Re: Savezna Republika Njemačka
prirodni priraštaj je pao jer ljudi nemaju ni novca ni vremena za ozbiljnije veze, a kamoli djecu, apsolutno nikakve korelacije sa religijom
život je brz i skup, većina je roblje koje preživljava od 1. do 1.
život je brz i skup, većina je roblje koje preživljava od 1. do 1.
- Truba
#1115 Re: Savezna Republika Njemačka
Ima novca za kola svake 3 godine za tajland zanzibar i havaje godisnje...te za oktoberfest i putvanja s klubom na tekme
Za to ima
Za to ima
-
Ermin ZM
#1116 Re: Savezna Republika Njemačka
Zanimljivo obicno je natalitet u korelaciji sa materijalim statusom, ali obrnuto nego sto mislis.
Zajednicko za sve zemlje koje imaju visok natalitet je da su siromasne ili ekstremno siromasne(Indija, Banglades, Nigerija itd)
Lakse je puno sa finansijske strane na zapadu odgojiti dijete nego u gore navedenima. Evo npr Njemacka: placeno materinsko odsustvo cak i 3 godine(nekih 67 posto plate), djeciji do 18te 250 eura itd itd.
Istina ima tu nekih finansijskih odricanja ali neces pasti na prosjacki stap, moras se malo prilagodit.
Ja sam bas sa par kolega Njemaca pricao i obicno su razlozi sto nemaju djecu slijedeci:
1. Nece da mijenjaju stil zivota u sociodrustvenom smislu. Navikao na slobodu nece obaveze i tjt
2. Nece da mijenjaju iz ekonomskih razloga, u smislu da bi se morali napraviti neka finansijska odricanja(daleko od toga da bi bili sirotinja..
3. Zele izgraditi karijeru. Na igralistima kad vidis njemackog roditelja sa malim djetetom, obicno je 40 plus.
Da dodam licno iskustvo. Puno su jeftinije stvari za bebe u Njemackoj nego kod nas. Npr djeciji je 250 eura, a sve za bebe (pelene, maramice, bodiji, hapice itd) stane u 100 eura. Sjecam se da sam usporedjivao cijene i dm u Njemackoj je oko 3 puta jeftiniji nego u BiH.
- Haris.ba
#1117 Re: Savezna Republika Njemačka
Ima tema o demografiji.Ermin ZM wrote: ↑27/12/2024 20:28 Ja sam bas sa par kolega Njemaca pricao i obicno su razlozi sto nemaju djecu slijedeci:
1. Nece da mijenjaju stil zivota u sociodrustvenom smislu. Navikao na slobodu nece obaveze i tjt
2. Nece da mijenjaju iz ekonomskih razloga, u smislu da bi se morali napraviti neka finansijska odricanja(daleko od toga da bi bili sirotinja..
3. Zele izgraditi karijeru. Na igralistima kad vidis njemackog roditelja sa malim djetetom, obicno je 40 plus
Ja koliko shvatam, problem nije je li skupo ili nije imati potomstvo (to ima efekta, ali njje odlucujuce). Vec, jednostavno izbora. Ljudima nesta prece i zanimljivije i gotovo. Moze neko truniti smanjuje se narod, kada covjek odluci da nece da ima djecu, ili jedno, dvoje maks, ne mozes nista.
- armin071
#1118 Re: Savezna Republika Njemačka
Prirodni priraštaj je počeo sa uvođenjem “binarnog sistema” među ljude. Dok su djeca učila o mami i tati ili ti ga babi i kada se na to gledalo kao na nešto normalno i prirodno i bilo je priraštaja… Sada uvođenjem “new normal” i određivanjem hiljada novih “spolova” sve je obesmišljeno. Vjeru su obesmislili pedofili u crkvama plus nameti od iste… Sve u svemu sjeban “sistem” koji je funkcionisao hiljadama godina… Sada uživamo u blagodetima gdje je sve normalno i gdje svaki psihički poremećaj dobije svoje priznanje u društvu…. I nije to slučajno samo će proći godine i godine dok se skonta ko sve to “gura”…
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#1119 Re: Savezna Republika Njemačka
jebačina je besplatnaErmin ZM wrote: ↑27/12/2024 20:28Zanimljivo obicno je natalitet u korelaciji sa materijalim statusom, ali obrnuto nego sto mislis.
Zajednicko za sve zemlje koje imaju visok natalitet je da su siromasne ili ekstremno siromasne(Indija, Banglades, Nigerija itd)
Lakse je puno sa finansijske strane na zapadu odgojiti dijete nego u gore navedenima. Evo npr Njemacka: placeno materinsko odsustvo cak i 3 godine(nekih 67 posto plate), djeciji do 18te 250 eura itd itd.
Istina ima tu nekih finansijskih odricanja ali neces pasti na prosjacki stap, moras se malo prilagodit.
Ja sam bas sa par kolega Njemaca pricao i obicno su razlozi sto nemaju djecu slijedeci:
3. Zele izgraditi karijeru. Na igralistima kad vidis njemackog roditelja sa malim djetetom, obicno je 40 plus.
Da dodam licno iskustvo. Puno su jeftinije stvari za bebe u Njemackoj nego kod nas. Npr djeciji je 250 eura, a sve za bebe (pelene, maramice, bodiji, hapice itd) stane u 100 eura. Sjecam se da sam usporedjivao cijene i dm u Njemackoj je oko 3 puta jeftiniji nego u BiH.
mortalitet tih država i kvalitet života je kakav? naravno, veliku ulogu i igra obrazovanje pa nema više štancanja desetero djece, a i ne postoji žensko čiji život ne bi bio praktično nikakav zbog toga. Sada svi rade i ne mogu priuštiti sebi da ne rade
sve počinje sa DM-om i pelenama, a završava sa kompletnim finansiranjem jedne nove osobe
na sve ovo dodati brigu, školu, činjenicu da na odgoj ne utičeš više nikako nakon par godina i razne potencijalne drame... dakle, osim finansijskog odricanja ljudi su obrazbom skontali da im ne treba stres i van robije zvane pos'o
- Rockefeller
- TAFKAP
#1121 Re: Savezna Republika Njemačka
https://familienportal.de/familienporta ... rnzeit/faq
Pa ne mora Hipp, to ti je luksuz.Rockefeller wrote: ↑27/12/2024 21:37I kako je moguce da stane sve u 100€ kad je fking Hipp dohrana 15€? Pa samo ba hranu moras minimum 100€ izdvojit plus stvari.
- jeza u ledja
#1122 Re: Savezna Republika Njemačka
Ovdje imamo jasno prikazano da je stopa nataliteta pocela opadati cim su poceli uciti djecu o transrodnim opcijama...u 1800 i nekoj:armin071 wrote: ↑27/12/2024 21:19Prirodni priraštaj je počeo sa uvođenjem “binarnog sistema” među ljude. Dok su djeca učila o mami i tati ili ti ga babi i kada se na to gledalo kao na nešto normalno i prirodno i bilo je priraštaja… Sada uvođenjem “new normal” i određivanjem hiljada novih “spolova” sve je obesmišljeno. Vjeru su obesmislili pedofili u crkvama plus nameti od iste… Sve u svemu sjeban “sistem” koji je funkcionisao hiljadama godina… Sada uživamo u blagodetima gdje je sve normalno i gdje svaki psihički poremećaj dobije svoje priznanje u društvu…. I nije to slučajno samo će proći godine i godine dok se skonta ko sve to “gura”…

U svakoj zemlji svijeta je prirodni prirastaj davno poceo opadati i opada cijelo vrijeme, od Burundija do Sjeverne Koreje.
U najnaprednim i najmodernijim zemljama svijeta, poput Pakistana i Indije, doslovce postoji treci pol, legalno, i ti ljudi imaju postoje u tim drustvima stoljecima.
Ali eto, jebiga, svijet propada zbog woke liberala sa Zapada.
-
Ermin ZM
#1123 Re: Savezna Republika Njemačka
Imas razne modele, vise elterngelda a krace ili obratno. (Ja nisam koristio) al od kolege zena je msm ovako 14 mjeseci dobivala 67 posto plate i onda jos godinu nesto manje.Rockefeller wrote: ↑27/12/2024 21:37Kakve ba tri godine?
I kako je moguce da stane sve u 100€ kad je fking Hipp dohrana 15€? Pa samo ba hranu moras minimum 100€ izdvojit plus stvari.
Pitacu ga pa naknadno postam.
Dje sisa u toj prici? Djabna je
Proslo je sad neko vrijeme od toga al koliko se sjecam:
Aptamil sam placao 15 eura, msm da je isla jedna sedmicno. I to je bio najveci trosak. Pelene su bile tipa 40 komada po 5-6 eura( onaj jumbo pack kad uzmes jos jeftinije) maramice 4 pakovanja po 80 komada oko 3-4 eura. Hapice ja nisam uzimao vec smo mi kombinovali. Set bodija u primarku tipa 6 komada 10 eura.
Ajd mozda nije 100 nek je 150 opet stane u djeciji.
- jeza u ledja
#1124 Re: Savezna Republika Njemačka
Razne zemlje su probavale razne stvari. Svedjani su svasta probavali i pomjerili TFR za mrvicu, da bi se vratilo unazad.Ermin ZM wrote: ↑27/12/2024 22:05Imas razne modele, vise elterngelda a krace ili obratno. (Ja nisam koristio) al od kolege zena je msm ovako 14 mjeseci dobivala 67 posto plate i onda jos godinu nesto manje.Rockefeller wrote: ↑27/12/2024 21:37Kakve ba tri godine?
I kako je moguce da stane sve u 100€ kad je fking Hipp dohrana 15€? Pa samo ba hranu moras minimum 100€ izdvojit plus stvari.
Pitacu ga pa naknadno postam.
Dje sisa u toj prici? Djabna je
Proslo je sad neko vrijeme od toga al koliko se sjecam:
Aptamil sam placao 15 eura, msm da je isla jedna sedmicno. I to je bio najveci trosak. Pelene su bile tipa 40 komada po 5-6 eura( onaj jumbo pack kad uzmes jos jeftinije) maramice 4 pakovanja po 80 komada oko 3-4 eura. Hapice ja nisam uzimao vec smo mi kombinovali. Set bodija u primarku tipa 6 komada 10 eura.
Ajd mozda nije 100 nek je 150 opet stane u djeciji.
Tesko da ce ista ovo promjeniti.
Najgore je u zemljama istocne Azije gdje se ocekuje da radis ko konj i jos se brines o roditeljima. Japanci se tek sad sjetili da uvoze radnu snagu, na kapaljku. I Kinezi su sad takodje u totalnom kurcu.
Globalno ce biti veliko takmicenje za radnom snagom. Samo sto to debili poput ovog fana AfD ne kontaju.
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#1125 Re: Savezna Republika Njemačka
Puriraj cevape sa ajvarom, kakav hippRockefeller wrote: ↑27/12/2024 21:37Kakve ba tri godine?