_BataZiv_0809 wrote: ↑24/01/2025 11:18
JoseMujica wrote: ↑24/01/2025 11:15
pad SNSD-a za HDZ je isto ko kad pijancu sklizne lakat sa šanka
Nego sta ti velis na ovo sve
oko izbacivanja?
podržavam i svaka im čast
žao mi je što to nisu uradili ranije...npr. prošle godine je već očigledno bilo da je sve stalo, bez obzira što se, posebno u proljeće drvilo o uspjesima na evropskom putu....mislim da su sebi tada naštetili pričajući o nečemu čega nema...iskreno, meni je to laganje bilo degutantno.
sada, može neko reći što nisu probali bez njih...što su potrošili ovo vrijeme? I to će SDA mašinerija šiljiti sigurno...Ali realno kada se formirala vlast i kada se pogleda broj ruku, tj. politička snaga i nisu baš imali opcija mimo SNSD-a, a da sistem bude prohodan po vertikali.
Bilo je tu i dobrog žrtvovanja i principa i obraza, ala četvrti delegat, potpuno prepušteno kadriranje SNSD-u i HDZ-u institucijama i fakat su im dali maksimum moći unutar sistema koji im se može dati.....čak su stoički šutili i podnosili uvrede, a da nisu talasali i ulazili u prepucavanja, samo da se ide naprijed i đubrad su opet sve blokirala...u neku ruku im se stvarno divim šta su sve trpili od strane SNSD-a i HDZ-a, a ostali smireni...ja ne bih mogao
e sad jučerašnjom smjenom Radmanovića proces je tek otvoren i biće mučan, ali vjerujte mi da neće ništa biti drugačije nego što je već bilo unazad godinu...HDZ će gdje god može držati bank SNSD-u, a da ne bude ofirno i ne smije se tu niko zavaravati da će biti drugačije, tako da nisam čak 100% siguran da će biti dovoden do kraja sa smjenom SNSD-ovih i ministara i direktora....to će biti jebada koju realno ni Džema Bijedić ne bi raspleo u ovim okolnostima
da li će biti nekih rezultata iz ovoga vis a vis EU puta?....skeptičan sam jer smo udaljeni godinu i nešto od slijedećih izbora...da sutra dovedeš novog ministra koji hoće i ima namjeru da radi, ruke su mu poprilično vezane jer je fiskalna godina već počela i budžet projeciran i on zapravo tek pravo planira narednu godinu, a u njoj su izbori

zato kažem da mi je žao što ovo nije urađeno prošle godine jer bi dinamika za EU procese bila povoljnija, ali mi kao posmatrači ne znamo stvarnu dinamiku odnosa unutar koalicije, ko je kome šta rekao i obećavao na sijelima za koja i ne znamo
ako hajrujemo do narednih izbora još koji zakon iz EU mape puta biće odlično, ali mislim da nas čeka generalno mrtvilo...naravno ključna će biti reakcija i OHR-a i zemalja Kvinte, kako će se oni postaviti na dalje opstrukcije...ako budu izražavali zabrinutost mrka kapa, a ako krenu sjeći, ima nade

ali generalno mislim da Trojka sada mora imati podršku svih kojima je stalo do ove države, bez obzira na političke razlike
izvini što sam odužio, al nemre ovo u dvije rečenice