Novak20 wrote: ↑24/01/2025 08:37
Styling wrote: ↑24/01/2025 06:53
Bez obzira na sve, ja sam i dalje mišljenja da je sa ovim smjenama napravljena greška i da su blokirali EU put jer im ništa neće proći kroz DN narednih godinu i po do novih izbora. Živi bili.
Zašto je Trojka pristala na Sabinin populizam, to ćemo tek vidjeti. Nisam sigurna da međunarodna zajednica stoji iza ovoga i da imaju njihovu podršku. Taman su počeli Mileta lomiti sankcijama, ovi ga zamijene i dovesu nove koje niko be može kontrolisati.
Iza ovoga što se desilo stoji odlazeći Murphy osobno. Prije nego što završi u nekom podrumu nove administracije lijepo je minirao teren za novog veleposlanika i moguću promjenu američke politike prema BiH. U korist mu idu i nemiri u Srbiji i moguća smjena Vučića.
No, što su posljedice po BiH, F BiH i RS ?
Mislim da će doći do beskrajnih političkih svađa što znači status quo naredne dvije godine, prekompozicija vlasti u RS, pritisak na srpku "opoziciju" do premlačivanja "izdajnika" i izbacivanje Bošnjaka dogovorenih sa Trojkom iz vlasti RS, pokušaji izbacivanja iz vlasti HDZ u F BiH, guranje na mišiće Južne interkonekcije bez ikakvog političkog ustupka Hrvatima, pritisak na "manjince" na svim stranama itd.
Kako god, čini mi se da dolaze nemirna vremena.
Čim se u upisu vidi ovaj pridjev "odlazeći", jasno je sve.
Kao da od 1990.do sada nisu na sceni beskrajne političke svađe i status quo, za koji bi mnogi pojedinci voljeli da se nastavi, a da im djeca nasljeđuju njihove pozicije i poluge vlasti kao u nekom despotskom sistemu. Isto da je do sada sve bilo kao u Švedskoj i smjenom 5 ljudi će nastupiti kaos.
Pretpostavka o izbacivanju HDZa iz vlasti u FBiH je krajnje zlobna i ŠBBKBB, ali u svakom slučaju, tko smije dirati HDZ? To je Bogom dana stranka, Sumerani su je upisali na svoje ploče da uvijek mora biti na vlasti.
Baš me zanima kakav politički ustupak Hrvatima, Bošnjacima, Eskimima ili bilo kome treba dati, ukoliko se uspostavi Južna interkonekcija? Kakav ustupak treba dati bilo kome ako mu pred nosom napraviš neku krucijalnu infrastrukturu od koje, ukoliko je pametan može imati višestruke ekonomske koristi? Kako izmjeriti koliki politički ustupak treba dati za ovakve stvari, ima li neki cjenik, neka mjerljiva skala?