Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Javier Pena

#20251 Re: Cijene stanova All about

Post by Javier Pena »

Koje crno davanje tolikog keša, a da čekaš mjesecima na ulazak. Bježi od toga.
Karikaturist

#20252 Re: Cijene stanova All about

Post by Karikaturist »

Ne bih ni ja ali ima notar kod kojeg se ovjeri sve fino. Nije to divlji zapad koliko god da tako izgleda.
I ovi termini kad pisete gotov novac, kes, trebate da kazete na sta mislite jer niti mislite pravu stvar niti to znaci sto ste zamislili.
RtrnOfSalisbury

#20253 Re: Cijene stanova All about

Post by RtrnOfSalisbury »

Karikaturist wrote: 23/01/2025 16:21 Ne bih ni ja ali ima notar kod kojeg se ovjeri sve fino. Nije to divlji zapad koliko god da tako izgleda.
I ovi termini kad pisete gotov novac, kes, trebate da kazete na sta mislite jer niti mislite pravu stvar niti to znaci sto ste zamislili.
ovo je tacno, banke su postale j....ne za nas sitnu buraniju glede porijekla. ako je kredit, onda je la(h)ko ili lakse i zna se u kom trenutku banka 'pusca' pare, ali da doneses kesu punu para, nemere :zoka: u nas u pc imamo bolje zakone od japana :thumbup:
Malisa11

#20254 Re: Cijene stanova All about

Post by Malisa11 »

Kes je iznos na racunu.

Kes nije iznos u torbi, jer se na taj nacin ni ne moze platiti stan.
numizmatic

#20255 Re: Cijene stanova All about

Post by numizmatic »

Pa baš kaparom se osiguraju i kupac i prodavac.

Kapariše se stan, a kad prodavac bude bio spreman izaći iz stana, tek tad se isplati potpuna cijena. Sve ovo se reguliše ugovorom o kupoprodaji kod notara gdje se specificira kada prodavac treba izaći, a kupac platiti. Ko god prekrši, dužan je vratiti kaparu - tačnije, kupac ostaje bez kapare. A prodavac mora vratiti + platiti još jednom taj iznos. I tako je svako osiguran.
Uopšte se ne daje cijeli iznos pa da se čeka da prodavac izađe.
ReymondReddington

#20256 Re: Cijene stanova All about

Post by ReymondReddington »

numizmatic wrote: 23/01/2025 17:15 Pa baš kaparom se osiguraju i kupac i prodavac.

Kapariše se stan, a kad prodavac bude bio spreman izaći iz stana, tek tad se isplati potpuna cijena. Sve ovo se reguliše ugovorom o kupoprodaji kod notara gdje se specificira kada prodavac treba izaći, a kupac platiti. Ko god prekrši, dužan je vratiti kaparu - tačnije, kupac ostaje bez kapare. A prodavac mora vratiti + platiti još jednom taj iznos. I tako je svako osiguran.
Jeste ali ovdje po prici prodavac zeli da kupi drugi stan i trebaju mu pare od ovog stana sto prodaje ali isto tako oni hoce da ostanu mjesec dva dok mozda taj drugi stan ne renoviraju/opreme.

Ja na to ne bih pristao.

Nek nadju sebi stan na mjesec dva i plate kiriju.
numizmatic

#20257 Re: Cijene stanova All about

Post by numizmatic »

Pa i na proceduru od kredita se zna čekati od mjesec (u zavisnosti od banke). A dok se sva papirologija uganja i završi, bude to i mjesec-dva.
Ja lično ne vidim problem. Mehanizmi zaštite postoje. Naravno nekome se ne čeka ili ne želi u to da ulazi. I to je legitimno.
Malisa11

#20258 Re: Cijene stanova All about

Post by Malisa11 »

Naravno da mehanizmi postoje, no treba biti svjestan da ako dogovori izlazak iz stana prvog marta, to ne mora biti gotovo do 2026 marta. Notarski ugovor ne izvrsava policija. Ista izvrsava sudsku odluku, a ko moze garantovati kada ce biti?
izbjeglica_iz_besmisla

#20259 Re: Cijene stanova All about

Post by izbjeglica_iz_besmisla »

Cini se da niste dovoljno stanova vidjeli kako se kupuju, dogovaraju i sta sve ljudi iskombinuju u ovom gradu.

Neko je gore dobro rekao, ko te hoce zajebati zajebat ce te - sve da banka uplacuje pare a tebi vlasnik predaje kljuc licno, pred notarom.

Znam za slucaj gdje se dogovorila kupovinu stana sa stvarima, i kupci poslije notara otisli svecano u svoj novi stan - kad ono prazan, ni kasika nije ostala. Iznijelo im sve iz stana za to vrijeme dok su kod notara bili. Isto tako, znam za slucaj gdje je cura pristala pustiti ljudima par mjeseci da renoviraju novi stan i tek se onda isele i sve bilo apsolutno OK.
Last edited by izbjeglica_iz_besmisla on 23/01/2025 22:24, edited 1 time in total.
RtrnOfSalisbury

#20260 Re: Cijene stanova All about

Malisa11 wrote: 23/01/2025 16:57 Kes je iznos na racunu.

Kes nije iznos u torbi, jer se na taj nacin ni ne moze platiti stan.
pa moze jedan dio al da niko ne zna :evil:
plucna mahramica

#20261 Re: Cijene stanova All about

Post by plucna mahramica »

To sto aganecije traze kaparu je da bi sebe namirili jer imaju puno slucajeva da im vlasnik ne isplati proviziju.
Meni se fkt cini da dosta ljudi na ovoj temi nemaju nekog iskustva sa kp stanova.
RtrnOfSalisbury

#20262 Re: Cijene stanova All about

plucna mahramica wrote: 23/01/2025 21:43 To sto aganecije traze kaparu je da bi sebe namirili jer imaju puno slucajeva da im vlasnik ne isplati proviziju.
Meni se fkt cini da dosta ljudi na ovoj temi nemaju nekog iskustva sa kp stanova.
ovo je bar meni bitan podatak jer proizilazi da je kapara=provizija otprilike :thumbup: znajuci taj broj moglo bi se napast, jer meni traze okrugao iznos
NEW12

#20263 Re: Cijene stanova All about

Post by NEW12 »

Znate li kakva su iskustva sa novogradnjom Dobrinja -Butmir doo? Vidim da je ostalo jos par stanova.

Da li imate ista predloziti od novogradnje na relaciji Dobrinja-Nedzrici-Stup-Ilidza a da je kvadrat do 4000KM?
giannibelif

#20264 Re: Cijene stanova All about

Post by giannibelif »

Eno u Splitu žena iz Austrije platila milion eura stan od 160 kvadrata, prvo pustila prodavcu novac u iznosu od skoro 500k eura da plati sve dugove i skine hipoteke, a prodavac se kao razvodi od žene i to moraju da razriješe i svako sebi. Novac doznačen i legao, sve poravnato sad već 3-4 godine ne želi da izadje iz stana jer je u "posjedu stana". Advokati, tužbe, sudije, zaštitarske agencije. Cirkus..
citroen xm

#20265 Re: Cijene stanova All about

Post by citroen xm »

U moru prevaranata, ludost je bilo šta riskirati. Ta žena tolike pare na slijepo uplatila, pa vala i naivna je previše, prava meta za potencijalnu žrtvu.

A ja ne bih nikoga ostavljao u stanu. Druže, uplaćujem ti 100+k KM, snađi se za 2-3 mjeseca podstanarstva.
xamp

#20266 Re: Cijene stanova All about

Post by xamp »

ReymondReddington wrote: 23/01/2025 17:31
numizmatic wrote: 23/01/2025 17:15 Pa baš kaparom se osiguraju i kupac i prodavac.

Jeste ali ovdje po prici prodavac zeli da kupi drugi stan i trebaju mu pare od ovog stana sto prodaje ali isto tako oni hoce da ostanu mjesec dva dok mozda taj drugi stan ne renoviraju/opreme.

Ja na to ne bih pristao.

Nek nadju sebi stan na mjesec dva i plate kiriju.
Upravo to. Prodao si stan, uzeo si lovu, znaci imas da platis kiriju/hotel, nesto... ko kad renoviras stan a nemas gdje, pa jeb ga, snadjes se...
ako ti je frka da platis, digni cijenu stana za 2 kirije da imas onda taj kes, i rijesen problem...
LikeLike

#20267 Re: Cijene stanova All about

Post by LikeLike »

Prijateljica se zagrijala za jedan stan na Malti, cini mi se 60m2. Znaci bila spremna da ga kupi zbog lokacije iako je stan teski krs, ali renovirala bi sve ako se dogovori cijena. Na oglasu navedeno da je stan trosoban, ali se ne vide dvije spavace sobe i jako lose je slikano. Uglavnom pitala za drugu sobu i ima li nacrt stana.
Lik joj hladno odgovorio da stan ima ukupno tri odvojene sobe. Odvojena kuhinja sa trpezarijom, odvojena soba dnevni i spavaca soba, s tim da postoji mogucnost pregradjivanja i pravljenja nove sobe :lol:
Ona mu napisala da je to dvosoban stan, a on njoj nesto u fazonu kao valja se od smijeha :lol:

Mene zanima samo odakle dolaze ove budale i od kada je kuhinja soba? I sta ako se pregradi ta jos jedna soba pretpostavljam od kuhinje i trpezarije, koliko soba onda ima stan, ostaje trosoban ili prelazi u cetverosoban? :? :lol:

Zamolicu je da mi posalje oglas stana pa postavim ovdje.
rikta123

#20268 Re: Cijene stanova All about

Post by rikta123 »

Ima li gdje jeftinih stanova za prvo stambeno pitanje za mlade?
BadBoy

#20269 Re: Cijene stanova All about

Post by BadBoy »

Ima u 2005. odinj
rikta123 wrote: 24/01/2025 08:45 Ima li gdje jeftinih stanova za prvo stambeno pitanje za mlade?
Ima, samo ostali u 2005. godini
Haris.ba

#20270 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

LikeLike wrote: 24/01/2025 08:36 Prijateljica se zagrijala za jedan stan na Malti, cini mi se 60m2. Znaci bila spremna da ga kupi zbog lokacije iako je stan teski krs
Zato i prodavac moze da pise i radi sta hoce.

Dok se ispituje za nacrt i broje se sobe - ako je ikako ok cijena, ode stan.
last mohicans

#20271 Re: Cijene stanova All about

Post by last mohicans »

LikeLike wrote: 24/01/2025 08:36 Prijateljica se zagrijala za jedan stan na Malti, cini mi se 60m2. Znaci bila spremna da ga kupi zbog lokacije iako je stan teski krs, ali renovirala bi sve ako se dogovori cijena. Na oglasu navedeno da je stan trosoban, ali se ne vide dvije spavace sobe i jako lose je slikano. Uglavnom pitala za drugu sobu i ima li nacrt stana.
Lik joj hladno odgovorio da stan ima ukupno tri odvojene sobe. Odvojena kuhinja sa trpezarijom, odvojena soba dnevni i spavaca soba, s tim da postoji mogucnost pregradjivanja i pravljenja nove sobe :lol:
Ona mu napisala da je to dvosoban stan, a on njoj nesto u fazonu kao valja se od smijeha :lol:

Mene zanima samo odakle dolaze ove budale i od kada je kuhinja soba? I sta ako se pregradi ta jos jedna soba pretpostavljam od kuhinje i trpezarije, koliko soba onda ima stan, ostaje trosoban ili prelazi u cetverosoban? :? :lol:

Zamolicu je da mi posalje oglas stana pa postavim ovdje.
Vidi, druze, prodavci diktiraju igru i cijene. Sta mu ima koji klinac traziti nacrt, zapuca i ode vidjeti na licu mjesta. Ti stanovi na Malti i Cvili od 60m2 su odlični, daju se adaptirati i preureditit, sto to sa mnogo stanova na drugim lokacijama, pa i u novogradnji nije moguće. Ako je cijena iole razumna, ne razmislja se tu previše, samo da su papiri čisti.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#20272 Re: Cijene stanova All about

Post by Truba »

Peryton_ wrote: 23/01/2025 15:12 Ja kupovao dva stana, doduse prije nekad, ljudi iselili par dana prije kompletiranja kupovine kod notara. Taj dan izvađen svjež ZK izvadak, isplaćen novac, rukovali se i svako sebi.
Ovo ostajanje prethodnih vlasnika u stanu koji je vec isplaćen uz izgovor da cekaju da kompletiraju kupovinu drugog ne pije vode. Ali to sam opet ja, staromodan i previse oprezan kad je rijec o stotinama hiljada maraka.
pametno

jesi odmah bravu mijenjao?
šta ako se neko vrati u stan za dan dva :lol:
Malisa11

#20273 Re: Cijene stanova All about

Post by Malisa11 »

rikta123 wrote: 24/01/2025 08:45 Ima li gdje jeftinih stanova za prvo stambeno pitanje za mlade?
Nema, cak i preko zavoda su cijene 2500 i vise u ilijasu.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#20274 Re: Cijene stanova All about

Post by Truba »

postoji više opcija za mlade
al sve se svelo na 3 se prsta krsti :D

vikendica
zajednica
emigracija
NEW12

#20275 Re: Cijene stanova All about

Post by NEW12 »

Ako ti sta znaci, Union banka od maja krece opet sa akcijom stambenih kredita za mlade
Post Reply