dvostruki arsini,a to ovde neki nece da vide.toska wrote: ↑23/01/2025 15:22Možda i sabiru za te dugove.gozila555 wrote: ↑23/01/2025 15:18 od sume drvo ne vidite,samo vjerujte niksicu strucnjaku i njegovoj desnoj ruci vojinu.i kad ce te vi sdp botovi odgovorit na pitanje,zasto drzavne firme duguju za poreze i doprinose preko 2 MILIJARDE KM.zasto to ne kritikujete ? dok je realni sektor po vama neko zlo.
Nekom socijalizam, nekom kapitalizam.
Nova Vlada FBiH 2023-2026
-
gozila555
#6101 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
-
kakabanja213
#6102 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Kad stavis tacku opali i po dugoj tipki na tastaturi. Onda ce ti automatski staviti veliko slovo, tako da nemas dilemu ide li veliko ili malo slovo.gozila555 wrote: ↑23/01/2025 15:25kakva njemacka?na sport sport vlada jednoumlje,cim kritikujes sdp odmah te napadaju u banuju.pa da trolam onda bi promjenio nick pametnjakovicu,eto koliko s paglu.tramvajtrojka wrote: ↑23/01/2025 15:21frajer nogiran sa sport sport foruma placenik iz njemacke glumio satro investitora tamo ga banovali jer je trol i tamo trolao pa dosao ovdje sa istim nickom![]()
- Ozimician
#6103 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Ilitiga: lako je tudjim k*** gloginje mlatiti...
Svakom je bitno opce dobro dok njega ne okrzne, e onda kuku majko...
Bice svakako zanimljivo pratiti podatke o zaposlenosti/nezaposlenosti nakon 01.02.2025.
Ne tako davno se pisalo po forumu kako drzavni poslovi nisu ni izbliza tako atraktivni kao nekada sto su bili, da sada pocesto privatnici nude bolje uslove, tako da ovim vladajuci zele ponovo da vedre i oblace nad zaposljavanjem, da ponovo drzavni posao bude premija.
Uslovi radnika su samo ogledalo opce ekonomske realnosti i to nijedna uredba ovog svijeta na moze pomjeriti, ma koliko se napinjali, volio bih i ja da je BiH Norveska ili UAE, da se razbacuje socijalnim davanjima (za svoje gradjane), ali mi nemamo cheat code koji oni imaju jbg.
Bice svakako zanimljivo pratiti podatke o zaposlenosti/nezaposlenosti nakon 01.02.2025.
Ne tako davno se pisalo po forumu kako drzavni poslovi nisu ni izbliza tako atraktivni kao nekada sto su bili, da sada pocesto privatnici nude bolje uslove, tako da ovim vladajuci zele ponovo da vedre i oblace nad zaposljavanjem, da ponovo drzavni posao bude premija.
Uslovi radnika su samo ogledalo opce ekonomske realnosti i to nijedna uredba ovog svijeta na moze pomjeriti, ma koliko se napinjali, volio bih i ja da je BiH Norveska ili UAE, da se razbacuje socijalnim davanjima (za svoje gradjane), ali mi nemamo cheat code koji oni imaju jbg.
- DaysleepeR
#6104 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Zato što sami sebi režemo granu.Ozimician wrote: ↑23/01/2025 15:30 Ilitiga: lako je tudjim k*** gloginje mlatiti...
Bunimo se radi povećanja plate, hoćemo da nam je smanje.
Ko životinja koja bježi nazad u kavez kad je pustiš vani.
-
kakabanja213
#6105 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
E jebiga.DaysleepeR wrote: ↑23/01/2025 15:09Morali smo nogama šutati investitore preko granice kada je minimalac bio 420.
Bezveze šupljirate. Ko papagaji ponavljate jednu te istu priču ukrug.
Po toj logici, apsolutno nema stranih investicija u Švicarskoj gdje su najveće plate u Evropi.
Kakva klošarska priča za sirotiLJu
Last edited by kakabanja213 on 23/01/2025 15:36, edited 1 time in total.
-
gozila555
#6106 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Ne spinuj, niko se ne buni protiv povecanja plate. dobro ti znas zasto se bune,NAJVECI DOPRINOSI U EVROPI .veci nego u Českoj koji je ekonomski div za ovaj region.samo uhljebi se ovom raduju ,jer ce na vec prevelike plate dobit jos vece a k nece maknut .DaysleepeR wrote: ↑23/01/2025 15:31Zato što sami sebi režemo granu.Ozimician wrote: ↑23/01/2025 15:30 Ilitiga: lako je tudjim k*** gloginje mlatiti...
- DaysleepeR
#6107 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Ja ne vidim da se radnici i poštene firme bune.gozila555 wrote: ↑23/01/2025 15:35Ne spinuj, niko se ne buni protiv povecanja plate. dobro ti znas zasto se bune,NAJVECI DOPRINOSI U EVROPI .veci nego u Českoj koji je ekonomski div za ovaj region.samo uhljebi se ovom raduju ,jer ce na vec prevelike plate dobit jos vece a k nece maknut .DaysleepeR wrote: ↑23/01/2025 15:31Zato što sami sebi režemo granu.Ozimician wrote: ↑23/01/2025 15:30 Ilitiga: lako je tudjim k*** gloginje mlatiti...
Samo likovi mutniji od Miljacke.
- xoklix
#6108 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Fokus priče je na radniku i privreda FBiH,a ne na meni.DaysleepeR wrote: ↑23/01/2025 15:06Digni kredit da preživiš ovaj početni udar, biće to sve dobro.xoklix wrote: ↑23/01/2025 14:39Onda radiš u dobroj firmi koja ima visoku dodanu vrijednost,a takvih nema puno u BiH. Barem 50% izvoza radi niskoprofitabilne poslove gdje je zarada 300 do 700 KM po radniku.DaysleepeR wrote: ↑23/01/2025 13:44
Čudi me da ih Fadilaga nije uspio dovesti na 420 KM.
Moja plata raste po automatizmu svake godine kao prilagodba inflaciji, u prosjeku 100 KM godišnje a porasla je 200 KM kao odgovor na globalnu recesiju. Ove godine očekujem oko 300-400 KM povećanje. I dalje se koliko vidiš zdušno borim da svaki radnik dobije više para.
Kakva je kod tebe situacija?
Situacija kod mene i generalno iz moje branše da smo pogođeni krizom u EU gdje smo vršili usluge i već 3 mjeseca poslujemo na rubu profitabilnosti,a nema nikakvih naznaka da će biti bolje tako da ću smanjiti obim poslovanja i
tražiti priliku u drugim branšama.Ova odluka Nikšića je samo ubrzala taj proces jer sam zakonski bio obavezan uplaćivati minimalac,a za rad van granice idu neoporezive dnevnice i sad moram još uplatiti dodatnih 300 KM po radniku za minimalac. Radnik neće dobiti ništa veca primanja jer će se umanjiti dnevnice za razliku minimalca. Tako će funkcionisati i sa kovertom ili čak još gore kao što sam naveo slučaj iz bliže familije. Ali tu sam ja nebitan.
Imaš jednu regularnu firmu koja uplaćuje sve na račun i plate su 1100 do 1400 KM u proizvodnji.Sad će tom vlasniku firme doći radnik iz proizvodnje i tražiti veću platu zbog inflacije uzrokovanom podizanjem doprinosa,a ovaj mu nema odakle dati jer je vjerovatno na rubu profitabilnosti kao i ja zbog krize u EU. Radnik će dati otkaz ili ostati na poslu i pomiriti se sa padom kupovne moći. Ako i da otkaz, opet dolazi do povećanja raspoložive radne snage na tržištu što je za radnika najgora situacija jer dolazi do povećane potražnje za posao, pod uslovom da budu masovni otkazi,a biti će jer većina izvozne industrije nema mogućnosti povećati platu osim ako Nikšić ne dovede,karikiram,Bayer i Apple u BiH.
I da zatvoriš firmu, nije tragedija, dešavalo se i najvećim i najuspješnijim.
Samo proguglaj koliko je firmi propalo Richardu Bransonu.
Opet ponavljam, opšte dobro je bitno.
Pojedinačni primjeri su nebitni.
I ne daje vlasnik platu, radnik zarađuje platu po zakonu.
Niko nikom ništa ovdje ne daje. Treba mijenjati taj mindset.
Radnik i poslodavac imaju ugovor gdje radnik mijenja svoje vrijeme i znanje za novčanu naknadu.
Niko nikom ništa ne DAJE.
Ja ću preživjeti i ne trebaju mi nikakva zaduživanja,a i nisam nesposoban.
Dao sam primjer kako ovim zakonom pada standard radnika i rušenje privrede FBiH.
- reboot
#6109 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
De bolan pusti, evo pogledaj šta je pisao 10 dana dok nije banovan.DaysleepeR wrote: ↑23/01/2025 15:36Ja ne vidim da se radnici i poštene firme bune.gozila555 wrote: ↑23/01/2025 15:35Ne spinuj, niko se ne buni protiv povecanja plate. dobro ti znas zasto se bune,NAJVECI DOPRINOSI U EVROPI .veci nego u Českoj koji je ekonomski div za ovaj region.samo uhljebi se ovom raduju ,jer ce na vec prevelike plate dobit jos vece a k nece maknut .DaysleepeR wrote: ↑23/01/2025 15:31
Zato što sami sebi režemo granu.
- DaysleepeR
#6110 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Šta sam pogrešno rekao?kakabanja213 wrote: ↑23/01/2025 15:35E jebiga.DaysleepeR wrote: ↑23/01/2025 15:09Morali smo nogama šutati investitore preko granice kada je minimalac bio 420.
Po toj logici, apsolutno nema stranih investicija u Švicarskoj gdje su najveće plate u Evropi.
Nismo se prolamali od stranih investicija u odnosu na region ni prije ovoga.
Razlog za to sigurno nisu ni doprinosi ni minimalna plata.
Ja ne znam razmišlja li iko o samopoštovanju nas kao radnika i nacije uopšte?
Jel trebamo za nekakvu Faketu koja ima firmicu u Živinicama sa 3 radnice koje plaća 400 KM da sjebemo bilo kakav napredak.
I na kraju krajeva, šprdamo se sa tri črvene i česima prije, sa uzdahom se sjećamo tih vremena, pa zar ne treba jednog dana BiH da bude jača od jebene Češke?
Hajte sikter ba svi više sa šupljim pričama, zaglupljujem od priče sa vama.
Last edited by DaysleepeR on 23/01/2025 15:40, edited 1 time in total.
-
gozila555
#6111 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Cuj ne vidiDaysleepeR wrote: ↑23/01/2025 15:36Ja ne vidim da se radnici i poštene firme bune.gozila555 wrote: ↑23/01/2025 15:35Ne spinuj, niko se ne buni protiv povecanja plate. dobro ti znas zasto se bune,NAJVECI DOPRINOSI U EVROPI .veci nego u Českoj koji je ekonomski div za ovaj region.samo uhljebi se ovom raduju ,jer ce na vec prevelike plate dobit jos vece a k nece maknut .DaysleepeR wrote: ↑23/01/2025 15:31
Zato što sami sebi režemo granu.
- DaysleepeR
#6112 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Loš ti je primjer onda.xoklix wrote: ↑23/01/2025 15:38Fokus priče je na radniku i privreda FBiH,a ne na meni.DaysleepeR wrote: ↑23/01/2025 15:06Digni kredit da preživiš ovaj početni udar, biće to sve dobro.xoklix wrote: ↑23/01/2025 14:39
Onda radiš u dobroj firmi koja ima visoku dodanu vrijednost,a takvih nema puno u BiH. Barem 50% izvoza radi niskoprofitabilne poslove gdje je zarada 300 do 700 KM po radniku.
Situacija kod mene i generalno iz moje branše da smo pogođeni krizom u EU gdje smo vršili usluge i već 3 mjeseca poslujemo na rubu profitabilnosti,a nema nikakvih naznaka da će biti bolje tako da ću smanjiti obim poslovanja i
tražiti priliku u drugim branšama.Ova odluka Nikšića je samo ubrzala taj proces jer sam zakonski bio obavezan uplaćivati minimalac,a za rad van granice idu neoporezive dnevnice i sad moram još uplatiti dodatnih 300 KM po radniku za minimalac. Radnik neće dobiti ništa veca primanja jer će se umanjiti dnevnice za razliku minimalca. Tako će funkcionisati i sa kovertom ili čak još gore kao što sam naveo slučaj iz bliže familije. Ali tu sam ja nebitan.
Imaš jednu regularnu firmu koja uplaćuje sve na račun i plate su 1100 do 1400 KM u proizvodnji.Sad će tom vlasniku firme doći radnik iz proizvodnje i tražiti veću platu zbog inflacije uzrokovanom podizanjem doprinosa,a ovaj mu nema odakle dati jer je vjerovatno na rubu profitabilnosti kao i ja zbog krize u EU. Radnik će dati otkaz ili ostati na poslu i pomiriti se sa padom kupovne moći. Ako i da otkaz, opet dolazi do povećanja raspoložive radne snage na tržištu što je za radnika najgora situacija jer dolazi do povećane potražnje za posao, pod uslovom da budu masovni otkazi,a biti će jer većina izvozne industrije nema mogućnosti povećati platu osim ako Nikšić ne dovede,karikiram,Bayer i Apple u BiH.
I da zatvoriš firmu, nije tragedija, dešavalo se i najvećim i najuspješnijim.
Samo proguglaj koliko je firmi propalo Richardu Bransonu.
Opet ponavljam, opšte dobro je bitno.
Pojedinačni primjeri su nebitni.
I ne daje vlasnik platu, radnik zarađuje platu po zakonu.
Niko nikom ništa ovdje ne daje. Treba mijenjati taj mindset.
Radnik i poslodavac imaju ugovor gdje radnik mijenja svoje vrijeme i znanje za novčanu naknadu.
Niko nikom ništa ne DAJE.
Ja ću preživjeti i ne trebaju mi nikakva zaduživanja,a i nisam nesposoban.
Dao sam primjer kako ovim zakonom pada standard radnika i rušenje privrede FBiH.
- DaysleepeR
#6113 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Juče smo vidjeli ko se buni. Sve mutno ko Miljacka. Mešetari i klošari.gozila555 wrote: ↑23/01/2025 15:39Cuj ne vidiDaysleepeR wrote: ↑23/01/2025 15:36Ja ne vidim da se radnici i poštene firme bune.
Samo likovi mutniji od Miljacke.![]()
obidji malo mikro i male porodicne firme koje posteno rade . Ne vidis i neces da vidis kad si na drzavnim jaslama.Veze nemas o realnom sektoru. Sit gladnom ne vjeruje.
Hajd sad vozdra, priča ti je malo je reć glupa.
Ja radim u stranoj firmi, dakle u firmi koja je strana investicija u BiH. Realni sektor.
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#6114 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
danas možete naći primjera za šta hoćete....ove je sve stvari Vlada trebala IZRAČUNATI, osim ako ne znaju, e onda se nisu trebali ni petljati
ja barem nisam vidio da je iko iz Vlade dao konkretne projekcije računica
-
gozila555
#6115 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Nikad vise neces biti jaci od Česke koju je ruska cizma unazadila .Česka se vratila na stare staze slave sa ekonomijom i razvojem drzave.Danas Česka ima jaku autoindustriju,jaku IT .Nema vise rusa da ih unazade. Mi smo zahvaljujuci Titu bili ispred Česke,Rumunije,Bugarske i Madjarske. Sad su oni daleko ispred nas,jer ocigledno imaju pametnije i strucne ljude za razliku od nasih stranackih uhljeba koji samo sebe vide.DaysleepeR wrote: ↑23/01/2025 15:39Šta sam pogrešno rekao?kakabanja213 wrote: ↑23/01/2025 15:35E jebiga.DaysleepeR wrote: ↑23/01/2025 15:09
Morali smo nogama šutati investitore preko granice kada je minimalac bio 420.
Jel trebamo za nekakvu Faketu koja ima firmicu u Živinicama sa 3 radnice koje plaća 400 KM da sjebemo bilo kakav napredak.
I na kraju krajeva, špdramo se sa tri črvene i česima prije, sa uzdahom se sjećamo tih vremena, pa zar ne treba jednog dana BiH da bude jača od jebene Češke?
-
gozila555
#6116 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
oni su samo dali ukupnu dobit privrede,a u tu dobit ulazi i dobit banakaJoseMujica wrote: ↑23/01/2025 15:42 danas možete naći primjera za šta hoćete....ove je sve stvari Vlada trebala IZRAČUNATI, osim ako ne znaju, e onda se nisu trebali ni petljati
- xoklix
#6117 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Da znaju računati ne bi spominjali onog iz Posušja što izvlači dobit iz 6 zemalja kako bi je platio u BiH zbog niže porezne stope na dobit. Kakvi su to diletanti za nepovjerovati.JoseMujica wrote: ↑23/01/2025 15:42 danas možete naći primjera za šta hoćete....ove je sve stvari Vlada trebala IZRAČUNATI, osim ako ne znaju, e onda se nisu trebali ni petljati
- Ozimician
#6118 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Mozemo onda biti jaci i od Njemacke, stavi da je minimalac 2000€ i eto njih u BiH da rade. 
- DaysleepeR
#6119 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Sa mindsetom "ne barči, dobro je" i nećeš.gozila555 wrote: ↑23/01/2025 15:44Nikad vise neces biti jaci od Česke koju je ruska cizma unazadila .Česka se vratila na stare staze slave sa ekonomijom i razvojem drzave.Danas Česka ima jaku autoindustriju,jaku IT .Nema vise rusa da ih unazade. Mi smo zahvaljujuci Titu bili ispred Česke,Rumunije,Bugarske i Madjarske. Sad su oni daleko ispred nas,jer ocigledno imaju pametnije i strucne ljude za razliku od nasih stranackih uhljeba koji samo sebe vide.DaysleepeR wrote: ↑23/01/2025 15:39Šta sam pogrešno rekao?
I na kraju krajeva, špdramo se sa tri črvene i česima prije, sa uzdahom se sjećamo tih vremena, pa zar ne treba jednog dana BiH da bude jača od jebene Češke?
Ali ne može tako. Kapitalizam ne dozvoljava ne barči dobro je, u kapitalizmu ko je gore, sutra je dole i obratno.
Kod nas bi gazdurine najradije sad da vrate komunizam, zamrzni sve, ko je jamio jamio, nemoj slučajno da ima kakva konkurencija i da ko još zaradi.
Jasno je to ko dan, ali ne može tako, sami ste htjeli kapitalizam.
-
gozila555
#6120 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
I opet je taj sa visemilionskom dobiti vise uradio za ovu drzavu nego ovi diletanti iz vlade. Lik je opet u drzavni budzet uplatio nekoliko miliona KM za tu ostvarenu dobit.xoklix wrote: ↑23/01/2025 15:48Da znaju računati ne bi spominjali onog iz Posušja što izvlači dobit iz 6 zemalja kako bi je platio u BiH zbog niže porezne stope na dobit. Kakvi su to diletanti za nepovjerovati.JoseMujica wrote: ↑23/01/2025 15:42 danas možete naći primjera za šta hoćete....ove je sve stvari Vlada trebala IZRAČUNATI, osim ako ne znaju, e onda se nisu trebali ni petljati
-
kakabanja213
#6121 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Za nivo izvrsnosti koji posjedujemo ozbiljnom stranom investitoru je u to vrijeme placa od 420 KM bila ogromna jer je imao radnike (vrijednije) koje je placao jedno 20 KM mjesecno.DaysleepeR wrote: ↑23/01/2025 15:39Šta sam pogrešno rekao?kakabanja213 wrote: ↑23/01/2025 15:35E jebiga.DaysleepeR wrote: ↑23/01/2025 15:09
Morali smo nogama šutati investitore preko granice kada je minimalac bio 420.
I na kraju krajeva, šprdamo se sa tri črvene i česima prije, sa uzdahom se sjećamo tih vremena, pa zar ne treba jednog dana BiH da bude jača od jebene Češke?
Ceska, odnosno njeni gradjani, su bili predmet sprdancije iz razloga sto su ih vodili ekonomisti poput ovih nasih (doduse nasi su obrazovani na jos kvalitetnijim fakutetima, nisam siguran ali mislim da je jedan ministar-ica zavrsio Univerzitet u Sarajevu, svi drugi su sa eminentnih univerziteta u Mostaru, Tuzli, za Kraljevica nisam siguran da je uopste zavrsio fakultet, te drugih velikig univerziteta Brcko, Travnik, Gorazde i slicnih.
E sad moja reakcija uopste nine bila na ove tvoje nazovi "analize", vec na rijec kako si je napisao "sirotiLJa".
-
gozila555
#6122 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
i ne znam koji vrag ovoliko branite ove diletante ? pa svoje umijece su pokazali u jablanici ,gdje lova iz fonda za nesrece koju mi privatnici redovno uplacujemo,gdje su te pare ? pa prugu od 80 metara nisu bili u stanju da odmah poprave . Jel ko odgovarao za ubistvo preko 20 ljudi u Jablanici ? I vi takve branite ? A upravo tu prugu koristi privreda bh koja puni budzet,a gle kako je drzava stiti,visemilionski su gubici .Hocel vlada to mozda nadoknadit ? hoce k.
- DaysleepeR
#6123 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
A nisi upoznat sa žargonom sirotilja?kakabanja213 wrote: ↑23/01/2025 15:54Za nivo izvrsnosti koji posjedujemo ozbiljnom stranom investitoru je u to vrijeme placa od 420 KM bila ogromna jer je imao radnike (vrijednije) koje je placao jedno 20 KM mjesecno.DaysleepeR wrote: ↑23/01/2025 15:39Šta sam pogrešno rekao?
Ceska, odnosno njeni gradjani, su bili predmet sprdancije iz razloga sto su ih vodili ekonomisti poput ovih nasih (doduse nasi su obrazovani na jos kvalitetnijim fakutetima, nisam siguran ali mislim da je jedan ministar-ica zavrsio Univerzitet u Sarajevu, svi drugi su sa eminentnih univerziteta u Mostaru, Tuzli, za Kraljevica nisam siguran da je uopste zavrsio fakultet, te drugih velikig univerziteta Brcko, Travnik, Gorazde i slicnih.
E sad moja reakcija uopste nine bila na ove tvoje nazovi "analize", vec na rijec kako si je napisao "sirotiLJa".
-
gozila555
#6124 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Samo neznalice mogu šprdat cehe. Pa prvi automobil u evropi se proizveo u Češkoj. Nazalost ,nakon drugog svijetkog rata ih je ruska cizma nagazila.A danas su opet dosli na svoje.Samo naprijed idu.
- Ozimician
#6125 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Nastranu sve, ali ja mislim da je pruga u Jablanici relativno brzo obnovljena. Ne bi sigurno brze islo ni u nekoj vecoj EU drzavi.
Mislim da vise trebaju da odgovore na pitanja o zbrinjavanju ostale infrastrukture i domova koji su izgubljeni u klizistu, dokle je s tim doslo?
Mislim da vise trebaju da odgovore na pitanja o zbrinjavanju ostale infrastrukture i domova koji su izgubljeni u klizistu, dokle je s tim doslo?