Selo i seljaci kao društveni problem No1 u Bosni i Hercegovini

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

DebelinJoe

#26 Re: Selo i seljaci kao društveni problem No1 u Bosni i Hercegovini

Post by DebelinJoe »

HelaS wrote: 20/01/2025 00:30
DebelinJoe wrote: 19/01/2025 18:55
Šta mislite o ovome?
Odlična tema :thumbup: U kontekstu zapuštenosti poljoprivrede i njenog razvoja
Sela su nam generalno, jako jako zapuštena. U svakom pogledu.
HelaS

#27 Re: Selo i seljaci kao društveni problem No1 u Bosni i Hercegovini

Post by HelaS »

DebelinJoe wrote: 20/01/2025 00:39
HelaS wrote: 20/01/2025 00:30
DebelinJoe wrote: 19/01/2025 18:55
Šta mislite o ovome?
Odlična tema :thumbup: U kontekstu zapuštenosti poljoprivrede i njenog razvoja
Sela su nam generalno, jako jako zapuštena. U svakom pogledu.
Naša država, oba entiteta na svim nivoima, nije napravila strategiju razvoja za sve vrijeme postojanja. Ne postoji prostorni plan države, entiteta, sa strukturom svih njegovih parametara, od poljoprivrede do demografije. Sve dok je u vlasti politika koja ne prepoznaje problem i političar koji ne zna, nećemo napredovati.
Država mora davati poticaje, razne benefite i oslobađanja od poreza na svaki način, s ciljem razvoja i stimulacije poljoprivrede. Mi imamo odične uslove da poljoprivrednom proizvodnjom pokrijemo kompletnu potrošnju, i još da ostane za izvoz. Nažalost, ogromna količina proizvoda se uvozi, domaće stagnira ili propada.
muzicar_iz_parka

#28 Re: Selo i seljaci kao društveni problem No1 u Bosni i Hercegovini

Post by muzicar_iz_parka »

Od sitne poljoprivrede nema ništa. U nas su seoska imanja relativno malih površina.

Jaka poljoprivreda hoće jake subvencije. U državama EU zbog subvencija opstaju poljoprivrednici, da ih nema malo sutra.

Jedino donekle možda uzgoj goveda i ovaca ispane isplativo na selu. Naravno uz sopstvenu proizvodnju ishrane za životinje
Malisa11

#29 Re: Selo i seljaci kao društveni problem No1 u Bosni i Hercegovini

Post by Malisa11 »

Isner wrote: 19/01/2025 21:55 Peradarstvo, voćarstvo, stočarstvo, pčelarstvo, plastenici, povrtlarstvo itd.. Pa proberi.. Imaš još desetine prijedloga al ti znaš šta umiješ da radiš, šta ti ide od ruke i da žena hoće na selu da živi..
35 godina na selu i ne bih proziveo nikada vise nista sto ide u dalju prozivodnju a da nemam ugovor u narednih 5 godina sa jasnim otkupnim cijenama koje se vezu za povecanje u direktnoj prodaji. Nikada.

Sto prozivedemo to je za porodicu, stavise ni za siru ne ide, jer svako ima zemlju i mogucnost da obradjuje.

Ono sto hucu da kazem je da smo sada identicni ti i ja i ostali. Sada sam ja u kancelariji, zaradjujem vise od poljoprivrede, samo sto ja sebi za svoje potrebe imam mogucnost da zasijem i da ne kupujem bas sve u marketu. Meni dobro, tebi dobro i svi smo zadovoljni, do trenutka dok sve ne propadne. Ipak i kada propadne, ja cu imati svoju zemlju da zasijem, pa makar jeo samo krompir i pio mlijeko, uz svoje brasno.
muzicar_iz_parka wrote: 20/01/2025 00:58 Jaka poljoprivreda hoće jake subvencije. U državama EU zbog subvencija opstaju poljoprivrednici, da ih nema malo sutra.
Tako je. Subvencija i ako se isplati, to je nakon sto prodje sezona, recimo subvencija za gnojivo i hranu.
Ozimician

#30 Re: Selo i seljaci kao društveni problem No1 u Bosni i Hercegovini

Post by Ozimician »

Sela su kod nas unistena u 20. stoljecu nepovratno. Kasnije je rat dokusurio i ono sto je ostalo.

Ostalo su sve prirodni procesi, opstali su samo najjaci.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#31 Re: Selo i seljaci kao društveni problem No1 u Bosni i Hercegovini

Post by PreWiBa »

muzicar_iz_parka wrote: 20/01/2025 00:58 Od sitne poljoprivrede nema ništa. U nas su seoska imanja relativno malih površina.

Jaka poljoprivreda hoće jake subvencije. U državama EU zbog subvencija opstaju poljoprivrednici, da ih nema malo sutra.

Jedino donekle možda uzgoj goveda i ovaca ispane isplativo na selu. Naravno uz sopstvenu proizvodnju ishrane za životinje
Na zapadu općenito samo veliki proizvođaći opstaju, malih privatnih biznisa je već decenijama sve manje i manje
broj dva

#32 Re: Selo i seljaci kao društveni problem No1 u Bosni i Hercegovini

Post by broj dva »

Korupcija, nepotizam, pravosudni sistem, etno šovinizam, kleptokratija i turbo religija su problem. Bez sela bi gladovali. A kome je krivo što seljaci traci traže poslove u gradu nek za odmazdu uzme lopatu u ruke i krene obrađivati njivu...
So What!

#33 Re: Selo i seljaci kao društveni problem No1 u Bosni i Hercegovini

Post by So What! »

Ovaj problem je takav klišej, da ga je odlično obradila BBC-ova TV serija This Country. U stilu dokumentarca prate život dvoje rođaka Kerry i Kurtana, a koje glume brat i sestra Daisy May i Charlie Cooper, a koji su ujedno i tvorci ove serije.

Urnebesna komedija nudi pravi britanski humor upakovan u moderniju ambalažu daje uvid u život mladih u jednom selu u regiji Costwolds u Velikoj Britaniji. U suštini, stvarni problemi koji prate mlade u ruralnim područjima Velike Britanije su na komičan način prikazani kroz 19 epizoda ove serije.

Iako selo samo po sebi je meni lično ljepše nego 90% mjesta u našoj zemlji, i dalje ga ubija zatucanost stanovnika malih sredina, veoma malo poslovnih prilika za mlade ljude, što samo po sebi priziva besparicu, besposličarenje, alkoholizam i nasilje. Zbog nedostatka javnih ulaganja, primjetan je nedostatak rekrekreacije te podrške mladim ljudima u vidu dodatnog obrazovanja i mentalnog zdravlja.

Tople preporuke, 19 epizoda po 20 minuta prođe tako brzo, usput se nasmijete i shvatite da slični problemi muče neka mnogo ozbiljnija i razvijenija društva od našeg.

Image
dvajt

#34 Re: Selo i seljaci kao društveni problem No1 u Bosni i Hercegovini

Post by dvajt »

znam dosta ljudi koji rade birokratske i kancelarijske poslove, a maštaju o životu na selu i da žive od svog rada. Ovdje uključujem i sebe ... u glavi sve posloženo sta bih i kako bih, čak ni finansije ne bi bile problem, al neka blokada u glavi, valjda kao i u svakom biznisu, treba skupit muda i rizikovati. Za to se vrlo rijetki odluče. Apatija jebena zavladala, sve nešto čekamo a ni sami ne znamo šta. Život ide ko prije 500 godina ko danas.
sinuhe

#35 Re: Selo i seljaci kao društveni problem No1 u Bosni i Hercegovini

Post by sinuhe »

Većina tih ljudi bi se trebala preseliti u gradove. Zašto bi iko živio na selu u srednjoj i istočnoj Bosni?
Poljoprivreda u BiH je uvijek bila nerazvijena ali neke prilike za razvoj može biti u Bosanskoj Krajini, sjevernoj BiH i dijelovima Hercegovine.
DaysleepeR

#36 Re: Selo i seljaci kao društveni problem No1 u Bosni i Hercegovini

Post by DaysleepeR »

Seljak na balkanu za razliku od seljaka u ostatku evrope ima problem sa prirodom koja ga okružuje, pa je zagađuje, uništava i šteti joj.
Umjesto da čuva i njeguje prirodu od koje živi, on radi skroz suprotno.
broj dva

#37 Re: Selo i seljaci kao društveni problem No1 u Bosni i Hercegovini

Post by broj dva »

DaysleepeR wrote: 23/01/2025 10:40 Seljak na balkanu za razliku od seljaka u ostatku evrope ima problem sa prirodom koja ga okružuje, pa je zagađuje, uništava i šteti joj.
Agriukultura / stocarstvo svugdje na svjetu zagadjuje i unistava prirodu, nismo mi izuzetak.
Doduse malo gdje vire ves masine i sofe iz rjeka ko kod nas al to je druga prica, a i dalje smi svjetlosnim godinama ispred Afrike, Indije, Bangaldesa, Pakistana...
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#38 Re: Selo i seljaci kao društveni problem No1 u Bosni i Hercegovini

Post by plain vanilla »

DaysleepeR wrote: 23/01/2025 10:40 Seljak na balkanu za razliku od seljaka u ostatku evrope ima problem sa prirodom koja ga okružuje, pa je zagađuje, uništava i šteti joj.
Evo da se nadovezem na ovo. Bila sam u setnji uz jednu rijeku, poneka kuca tu ima... Lik zivi bukvalno pored rijeke, a iza njegove kuce nabacano u rijeku starog namjestaja. Niko drugi nije mogao doci na to mjesto i baciti osim njega. To je mjesto vrlo blizu samog izvora, znaci do njega dolazi skoro cista voda, ali to njemu nista ne znaci. Prije njegove kuce, slicna prica, neko bacio salonit u rijeku. Tu nisu dosli ljudi iz grada da im zagade rijeku, nego se oni trude da je oko njih smece i prljava rijeka.
DaysleepeR

#39 Re: Selo i seljaci kao društveni problem No1 u Bosni i Hercegovini

Post by DaysleepeR »

O tome pričam.
Isto tako o bespotrebnom ubijanju životinja koje zatekne oko kuće.
Chloe
Photo mod

#40 Re: Selo i seljaci kao društveni problem No1 u Bosni i Hercegovini

Post by Chloe »

Jedna farmica jaja u blizini Linza, posjetila sam je prije par godina. Odličan biznis. :D

https://www.schedlberger-eier.at/

Imaju aparate na kojima se jaja kupuju. :thumbup:
Direktno na farmi, "prljava" jaja su duplo jeftinija,
a vala i nisu nešto prljava.
Ona koja napuknu pri pranju, pakovanju - koriste za tjesteninu.
Imaju veeliku parcelu zemlje, sa mnoogooo voća koje je jedan od izvora hrane za kokice.
Imaju još domaćih proizvoda u ponudi kad se ode na farmu, što svojih,
em što vrše razmjenu svojih proizvoda sa nekim drugim farmama,
i tako se međusobno pomažu.
DebelinJoe

#41 Re: Selo i seljaci kao društveni problem No1 u Bosni i Hercegovini

Post by DebelinJoe »

plain vanilla wrote: 23/01/2025 11:18
Evo da se nadovezem na ovo. Bila sam u setnji uz jednu rijeku, poneka kuca tu ima... Lik zivi bukvalno pored rijeke, a iza njegove kuce nabacano u rijeku starog namjestaja. Niko drugi nije mogao doci na to mjesto i baciti osim njega. To je mjesto vrlo blizu samog izvora, znaci do njega dolazi skoro cista voda, ali to njemu nista ne znaci. Prije njegove kuce, slicna prica, neko bacio salonit u rijeku. Tu nisu dosli ljudi iz grada da im zagade rijeku, nego se oni trude da je oko njih smece i prljava rijeka.
Ovih dana sam se vozio vozom Sa - Ze i pored svake kuće na obali rijeke je smetljište. Lug od loženja, cijevi plastične, laminat i kućni otpad svake vrste. Jasno je da je to iz obližnjih kuća. Nije mi jasno kako ti ljudi u svojim glavama nemaju ni grama ekološke svijesti.

Moja rodbina po selima nije ništa bolje, u potoke bacaju sve, gume, lug, šutu iz kuća...Kažu "Šta fali, odnijet će voda..."

Naš seljak baš mrzi i svoje selo i prirodu koja ga okružuje.
stubrijez

#42 Re: Selo i seljaci kao društveni problem No1 u Bosni i Hercegovini

Post by stubrijez »

Odlutali ste... ja mislim da to nije tema. Seljak je karakterna osobina nevezana gdje osoba boravi. Seljaci su pobijedili u ratu zato je i bio. Klasicna revolucija. Prevrat, zamjena establishmenta... sada oni vladaju i zive u gradovima i cine populaciju gradova. Dakle zemlja seljaka. Nema toliko u BiH seljaka da napune i gradove i sela.
saimidin

#43 Re: Selo i seljaci kao društveni problem No1 u Bosni i Hercegovini

Post by saimidin »

Šta reći, "seljaci" jesu problem, seljaci nisu

Pa opet glavni problem je u uhljebima :bih:
Sanjarko

#44 Re: Selo i seljaci kao društveni problem No1 u Bosni i Hercegovini

Post by Sanjarko »

Realno nema i odvoza kabastog otpada. 1 u godini se to radi od strane preduzeca zaduzenih za ciscenje itd.
stubrijez

#45 Re: Selo i seljaci kao društveni problem No1 u Bosni i Hercegovini

Post by stubrijez »

saimidin wrote: 23/01/2025 17:07 Šta reći, "seljaci" jesu problem, seljaci nisu

Pa opet glavni problem je u uhljebima :bih:
Seljaci su se uhljebili zato su i dosli u grOd
stubrijez

#46 Re: Selo i seljaci kao društveni problem No1 u Bosni i Hercegovini

Post by stubrijez »

Da se razumijemo pojam grad oznacava ogradjen prostor. O(grad)jen je da bi se ruralno stanovnistvo drzalo dalje od gradskog zivlja iz milion razloga. Ostaci toga su postojali i u modernom dobu, konkretno na prilazima gradovima su postojale stanice (mitnice), rampe koje je posjedala milicija da seljaci ne dolaze kako hoce u grad sa zapregom i traktorima. Stariji se sjecaju pitajte ih osim ako su seljaci bili pa se konvertirali u gradjane onda vam nece rec...
stubrijez

#47 Re: Selo i seljaci kao društveni problem No1 u Bosni i Hercegovini

Post by stubrijez »

Malisa11 wrote: 20/01/2025 01:01
Isner wrote: 19/01/2025 21:55 Peradarstvo, voćarstvo, stočarstvo, pčelarstvo, plastenici, povrtlarstvo itd.. Pa proberi.. Imaš još desetine prijedloga al ti znaš šta umiješ da radiš, šta ti ide od ruke i da žena hoće na selu da živi..
35 godina na selu i ne bih proziveo nikada vise nista sto ide u dalju prozivodnju a da nemam ugovor u narednih 5 godina sa jasnim otkupnim cijenama koje se vezu za povecanje u direktnoj prodaji. Nikada.

Sto prozivedemo to je za porodicu, stavise ni za siru ne ide, jer svako ima zemlju i mogucnost da obradjuje.

Ono sto hucu da kazem je da smo sada identicni ti i ja i ostali. Sada sam ja u kancelariji, zaradjujem vise od poljoprivrede, samo sto ja sebi za svoje potrebe imam mogucnost da zasijem i da ne kupujem bas sve u marketu. Meni dobro, tebi dobro i svi smo zadovoljni, do trenutka dok sve ne propadne. Ipak i kada propadne, ja cu imati svoju zemlju da zasijem, pa makar jeo samo krompir i pio mlijeko, uz svoje brasno.
muzicar_iz_parka wrote: 20/01/2025 00:58 Jaka poljoprivreda hoće jake subvencije. U državama EU zbog subvencija opstaju poljoprivrednici, da ih nema malo sutra.
Tako je. Subvencija i ako se isplati, to je nakon sto prodje sezona, recimo subvencija za gnojivo i hranu.
E bas zato sto si ti u kancelariji svjestan si da cemo propasti i hocemo jer je tako kako jeste.
swanfilter

#48 Re: Selo i seljaci kao društveni problem No1 u Bosni i Hercegovini

Post by swanfilter »

Kada vec naletih na ovu temu. I velika steta zbog neaktivnosti.

Moje pitanje. Kakve su prilike u BiH u vezi uzgoja bijelog luka?

Hvala.
DebelinJoe

#49 Re: Selo i seljaci kao društveni problem No1 u Bosni i Hercegovini

Post by DebelinJoe »

swanfilter wrote: 23/01/2025 22:54 Kada vec naletih na ovu temu. I velika steta zbog neaktivnosti.

Moje pitanje. Kakve su prilike u BiH u vezi uzgoja bijelog luka?

Hvala.
Solidne. Bijeli luk otkupljuju apoteke i farmaceutske firme.
Malisa11

#50 Re: Selo i seljaci kao društveni problem No1 u Bosni i Hercegovini

Post by Malisa11 »

stubrijez wrote: 23/01/2025 22:50 E bas zato sto si ti u kancelariji svjestan si da cemo propasti i hocemo jer je tako kako jeste.
Gdje bi trebao biti?
DebelinJoe wrote: 23/01/2025 23:01 Solidne. Bijeli luk otkupljuju apoteke i farmaceutske firme.
Daj podatke, ko, koliko i cijenu. Evo ja ti kazem ne isplati se.
Post Reply