Aj ne laziVjecita_zavrzlama wrote: ↑21/01/2025 07:34
islam dolazi iz kulture koja previse odudara od nase,zenidba sa sestricnom dozvoljena a nas hodza npr to osudjuje ( bila ta tema)

Aj ne laziVjecita_zavrzlama wrote: ↑21/01/2025 07:34
islam dolazi iz kulture koja previse odudara od nase,zenidba sa sestricnom dozvoljena a nas hodza npr to osudjuje ( bila ta tema)

Samo mi reci šta je Homeini rekao za Alevite?
Niti proglašavaju sve šiije kafirima, niti prešućuju svaku iz vlade KSA. Jesi li upućen koliko je uleme KSA u zatvorima upravo zbog toga?Nego mozeli neko da mi odgovori zasto selefije imaju fetis proglasiti site kjafirima dok recimo za kralja Salmana ne smiju nista reci ili kada ih pitas kazu da ne poznaju dovoljno tematiku a Allah najbolje zna ?
Kad sam vidjela na Insagramu ona mjesta blizu Meke Medine onu bijedu i jad svijeta zlo mi je bilo. Bukvalno razvaljene kucice u kojima sirotinja teska zivi, a dole vidis Kabu. Nije ih sramota? Pa sto bi bilo. Bogati Arapi muslimani ne vole sirotinju muslimane, cak stavise mrze ih.Ironmen wrote: ↑21/01/2025 20:18
Selefije su toliko zatrovane mrznjom prema sijama da ne vidi dalje od nosa, u svakom primjeru ili temi vole da spominju sije koji su njima neprijatelj broj 1, stradanje u Gazi vjesto ignoriraju od onoga trenutka kada je Iran kao veciniski sitska zemlja odlucio da gadja Izrael u znak podrske za palestince, kad im spomenes to i kad im spomenes da sve korporacije i hotele po Meki i Medini drzi zidovi krenu mijenjati boju i onda ocekuj savlu uvreda itd, siti su im bolna tema a kad im pokazes primjerom sta rade suniti recimo u KSA onda im tek nije dobro.
Jesam nije sva ta ulema iz selefijskih krugova, kojeg zatvora se boji nasa selefijska ulema ? za IZ znam odavno stavove ?canvra888 wrote: ↑21/01/2025 20:41Samo mi reci šta je Homeini rekao za Alevite?
Niti proglašavaju sve šiije kafirima, niti prešućuju svaku iz vlade KSA. Jesi li upućen koliko je uleme KSA u zatvorima upravo zbog toga?Nego mozeli neko da mi odgovori zasto selefije imaju fetis proglasiti site kjafirima dok recimo za kralja Salmana ne smiju nista reci ili kada ih pitas kazu da ne poznaju dovoljno tematiku a Allah najbolje zna ?
Šta ako negira ajete iz Kur'ana i sl.?sehohari wrote: ↑21/01/2025 20:08 Meni je najmrže to proglašenje drugih ne-muslimanima, muslimanima niže vrijednosti i slično.
To je naročito izraženo na BI. Jedan od glavnih razloga (ili možda prije rezultat?) razjedinjenosti muslimana širom svijeta.
Nema veze da li je šiit, sunit, da li klanja pet namaza dnevno, pa možda i popije koju. Svako ko se osjeća muslimanom i zna ako ništa ponoviti kelimet i šehadet je musliman. Svi dijele istu sudbinu.
Kakav tek odnos imaju prema radnicima iz Bangladesa, Nepala, Indije, smatraju ih kao ljude 3 reda, recimo vozaci taksija u Dubaji rade za 500-600 dolara i jedva prezivljavaju i svi su stranci, nemaju skoro nikakva prava kao arapi, ali o tome se skoro pa nikako ne prica.vjeshalica wrote: ↑21/01/2025 20:43Kad sam vidjela na Insagramu ona mjesta blizu Meke Medine onu bijedu i jad svijeta zlo mi je bilo. Bukvalno razvaljene kucice u kojima sirotinja teska zivi, a dole vidis Kabu. Nije ih sramota? Pa sto bi bilo. Bogati Arapi muslimani ne vole sirotinju muslimane, cak stavise mrze ih.Ironmen wrote: ↑21/01/2025 20:18
Selefije su toliko zatrovane mrznjom prema sijama da ne vidi dalje od nosa, u svakom primjeru ili temi vole da spominju sije koji su njima neprijatelj broj 1, stradanje u Gazi vjesto ignoriraju od onoga trenutka kada je Iran kao veciniski sitska zemlja odlucio da gadja Izrael u znak podrske za palestince, kad im spomenes to i kad im spomenes da sve korporacije i hotele po Meki i Medini drzi zidovi krenu mijenjati boju i onda ocekuj savlu uvreda itd, siti su im bolna tema a kad im pokazes primjerom sta rade suniti recimo u KSA onda im tek nije dobro.
Zenidba sa sestricnom, po Kuranu, nije dozvoljena. Tvoja sestra rodi kcerku a ti je PIKIRAS da je "ozenis"/prvi probusis kao 2-3-4 zenuVjecita_zavrzlama wrote: ↑21/01/2025 07:34islam dolazi iz kulture koja previse odudara od nase,zenidba sa sestricnom dozvoljena a nas hodza npr to osudjuje ( bila ta tema)canvra888 wrote: ↑21/01/2025 07:31Evo deklarativno šta se slijedi, ali samo deklarativno. U praksi često njihove fetve nisu u skladu sa hanefijskim mezhebom.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑21/01/2025 07:25
Mi ne slijedimo ni hanefiju vec bosanski islam, ali neuki covjek sta god odudara od bh islama proglasi vehabizmom
![]()
Također. Većina nije svjesna težine toga i ne bavi se time toliko puno.iClass wrote: ↑21/01/2025 20:49Šta ako negira ajete iz Kur'ana i sl.?sehohari wrote: ↑21/01/2025 20:08 Meni je najmrže to proglašenje drugih ne-muslimanima, muslimanima niže vrijednosti i slično.
To je naročito izraženo na BI. Jedan od glavnih razloga (ili možda prije rezultat?) razjedinjenosti muslimana širom svijeta.
Nema veze da li je šiit, sunit, da li klanja pet namaza dnevno, pa možda i popije koju. Svako ko se osjeća muslimanom i zna ako ništa ponoviti kelimet i šehadet je musliman. Svi dijele istu sudbinu.
Nego kojih su krugova? To je ulema koji imaju još i jače stavove od ove današnje selefijske uleme?Ironmen wrote: ↑21/01/2025 20:45 Jesam nije sva ta ulema iz selefijskih krugova, kojeg zatvora se boji nasa selefijska ulema ? za IZ znam odavno stavove ?
Za izjavu Homeinija prema alevitima ne znam, mada ako dolazi iz selefijskih krugova ne mogu je uzeti za sigurnoscu kao istinitu iako mi je sada citiras ovde.
Naravno da se mi obični ljudi ne smijemo baviti tekfirom i tekfiriti druge ljude. Ali tekfir je nešto što je legitimno u Islamu.
Svima nam kroje istu kapu, ali hajd to objasni nekom pokloniku kulta porodice al-Saud? Ne ide, jer oni su tu da siju mrznju i rastacu muslimansko tkivo gdje god mogu. Da mi imamo pameti pa da se slozimo oko najcvrsce veze i nikako se ne razjedinjujemo gdje bi nam bio kraj...ali ne, neki jos ovdje i sada zele da sude, presudjuju i Strasni Sud provode...bez ikakve nadleznosti. Pokusavam ovdje da pitam kako je moguce neutralisati i da li je uopce moguce neutralisati "razbijacke strukture" u muslimanskim redovima?sehohari wrote: ↑21/01/2025 20:08 Meni je najmrže to proglašenje drugih ne-muslimanima, muslimanima niže vrijednosti i slično.
Ne, rekla kazala priča koju je neko pokrenuo davno.BiBi911 wrote: ↑21/01/2025 21:12 Jel istina da sve vehaboje dobijaju pare da vjeruju u to u sto vjeruju i furaju te fazone. Ono davno je ta prica krenula oko 2010I na Alipasinom vecinom su bivsi propaliteti prvi zabradili sa naravno ok autima za koji mjesec poslije su se zenili i supruge jel se tako zovu i one su na to isto bruku para dobijale.
Ove sto poznam, sam poznavao, niko ne radi nigdje al kola od 20k€ i vise se voze.
Jeli trolas ovo ili ozb ??BiBi911 wrote: ↑21/01/2025 21:12 Jel istina da sve vehaboje dobijaju pare da vjeruju u to u sto vjeruju i furaju te fazone. Ono davno je ta prica krenula oko 2010I na Alipasinom vecinom su bivsi propaliteti prvi zabradili sa naravno ok autima za koji mjesec poslije su se zenili i supruge jel se tako zovu i one su na to isto bruku para dobijale.
Ove sto poznam, sam poznavao, niko ne radi nigdje al kola od 20k€ i vise se voze.
Samo da priupitam, ko ono pobi clanove porodice svog poslanika Muhameda s.a.w. nakon njegove smrti a zarad vlasti, moci, bogatstva,...?
Ja kad sam cuo da je u toku hadza, prosjaka i bogalja tobeJarabi na sve strane, nisam mogao vjerovati.vjeshalica wrote: ↑21/01/2025 20:43Kad sam vidjela na Insagramu ona mjesta blizu Meke Medine onu bijedu i jad svijeta zlo mi je bilo. Bukvalno razvaljene kucice u kojima sirotinja teska zivi, a dole vidis Kabu. Nije ih sramota? Pa sto bi bilo. Bogati Arapi muslimani ne vole sirotinju muslimane, cak stavise mrze ih.Ironmen wrote: ↑21/01/2025 20:18
Ironmen wrote: ↑21/01/2025 21:21Jeli trolas ovo ili ozb ??BiBi911 wrote: ↑21/01/2025 21:12 Jel istina da sve vehaboje dobijaju pare da vjeruju u to u sto vjeruju i furaju te fazone. Ono davno je ta prica krenula oko 2010I na Alipasinom vecinom su bivsi propaliteti prvi zabradili sa naravno ok autima za koji mjesec poslije su se zenili i supruge jel se tako zovu i one su na to isto bruku para dobijale.
Pratioci selefizma u BiH naravno da ne primaju nikakav novac, to su obicni muslimani kao i mi svi ostali u BiH koji samo prakticiraju vjeru kako oni vole reci u izvornom obliku Islama i to je to, ali seihovi koji drze predavanja svaki dan u drugom gradu sirom BiH su dobro placeni to je sam i Ljakic priznao neki skoro na nekom predavanja mislim da je to cak i bilo price i tome ovde.
Po sunitima Fatima kcerka Muhameda a.s je umrla prirodnom srmcu od velike tuge, dok siti krivi najvise Ebu Bakra za ovaj dogadjaj.narcisaa wrote: ↑21/01/2025 21:22Samo da priupitam, ko ono pobi clanove porodice svog poslanika Muhameda s.a.w. nakon njegove smrti a zarad vlasti, moci, bogatstva,...?
Poubijali ih jevreji, krscani, mnogobosci ili ipak muslimani?
Krscani imaju veliku siizmu 1054, a muslimani “veliku kusnju” (al-fitnatu l-kubrā).
I onda se jave lovci na pacove sa svojim sektaskim mantrama i intelektualnim vrletima kao spasioci, a ruke im krvave od krvi clanova porodice poslanika na kojeg se pozivaju![]()
.
Ubili prokletnici, ko drugi...rane sa Kerbele jos ne zarastaju.narcisaa wrote: ↑21/01/2025 21:22Samo da priupitam, ko ono pobi clanove porodice svog poslanika Muhameda s.a.w. nakon njegove smrti a zarad vlasti, moci, bogatstva,...?
Krscani imaju veliku siizmu 1054, a muslimani “veliku kusnju” (al-fitnatu l-kubrā).
I onda se jave lovci na pacove sa svojim sektaskim mantrama i intelektualnim vrletima kao spasioci, a ruke im krvave od krvi clanova porodice poslanika na kojeg se pozivaju![]()
.
Niko nije dozivio od muslimana ono sto je dozivio Ehlul-Bejt.Ironmen wrote: ↑21/01/2025 21:40Po sunitima Fatima kcerka Muhameda a.s je umrla prirodnom srmcu od velike tuge, dok siti krivi najvise Ebu Bakra za ovaj dogadjaj.narcisaa wrote: ↑21/01/2025 21:22Samo da priupitam, ko ono pobi clanove porodice svog poslanika Muhameda s.a.w. nakon njegove smrti a zarad vlasti, moci, bogatstva,...?
.
Alia r.a je ubio je haridzija tokom molitve u mjesecu Ramazanu.
Unuk poslanika Hasan je ubijen od strane Muavije ibn Ebi Sufjana po sitima a suniti generalno prihvataju da je Hasan otrovan, ali su uzdrzani u pogledu direktnog optuzivanja Muavije.
Drugi poslanikov unuk Husein je poginuo u bici od Muavije koji je u to vrijeme vodio Omejadskog halifata po sitima a po sunitima optuzuju samo neke od generala za njegovu smrt.
Unuci i praunici Muhameda a.s su vecinom kasnije otrovani na razno razne nacine.
Sta nam ovogo govori osim da imamo razlicita tumacenje istorijskih dogadjaja posle smrti Poslanika a.s i da sukob traje od dana kada je poslanik preselio.